Osztrák hokiliga: hosszabbításos vereséggel kezdte a Fehérvár az elődöntőt

Vágólapra másolva!
2022.03.24. 21:57
null
Nilsson (kékben) az első gólnak örülhetett, de győzelemnek végül nem (Fotó: Soós Attila/Fehérvár AV 19)
Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (ICEHL) elődöntőjének első mérkőzésén a Fehérvár AV19 hiába vezetett már a harmadik percben 2–0-ra Villachban, végül hosszabbításban 3–2-re kikapott.

A dél-tiroli Pustertal Wölfe „kisöprésével” történelmük során először elődöntőbe jutó fehérváriak jobban nem is kezdhették volna a Villach elleni, szintén az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharcot az osztrákok otthonában. Történt ugyanis, hogy bő másfél perc játék után Németh Kristóf remekül takarta a hazai kapus, Tomi Karhunen elől a kilátást, Henrik Nilsson meg köszönte szépen, s a hálóba bombázott. Sőt, egy perc sem telt el, amikor Anze Kuralt passza után Hári János duplázta meg az előnyt, álomszerűen indult tehát a Volán számára a mérkőzés, s a folytatásban is a vendégek akarata dominált, Erdély Csanádék kétszer annyira kapura lövést jegyezhettek, mint a karintiaiak (12 a 6 ellen) az első húsz percben.

A középső játékrész viszont nagy osztrák lehetőségekkel indult, de Rasmus Tirronen igazolta, hogy nem véletlenül védett 92 százalékos hatékonysággal az olaszok elleni négy alkalommal. A meccs egyébként sportszerű hangulatban zajlott, nem véletlen, hogy csak a középső 20 perc harmadánál osztották ki a játékvezetők az első kétpercest, ám a Volán kivédekezte a Horváth Milánnak visszahúzásért kiosztott büntetést követő emberhátrányos szituációt. Más kérdés, hogy utána elég volt egy pillanatnyi kihagyás a védelemben: Anton Karlsson révén szépítettek a hazaiak, nem is volt véletlen, hogy Tirronen dühében nagyot csapott a bárdjával a jégre. A folytatásban a Volán előtt lett volna lehetőség gyorsan visszaállítani a kétgólos különbséget, de hiába rohamoztak Háriék nagy erőkkel a számukra megítélt első emberelőnyben. A kétgólos különbség helyett viszont hat perccel a szünet előtt jött a hazai egyenlítés, egy gyors akció végén Philipp Lindner ágyúzott balról Tirronen kapujába.

A záró harmad elején aztán hamar emberelőnybe került a Volán, azonban nem sikerült kihasználni a kétperces létszámfölényt, és a folytatásban az utolsó öt percet leszámítva nem igazán forogtak veszélyben a kapuk, igazi brusztolós hokit láthatott ekkor a közönség – ám a meccset eldöntő találat csak nem akart megszületni, így jöhetett a ráadás.

Abban pedig Braeden Shaw előtt adódott az első lehetőség, s mint kiderült, az utolsó is, mert amíg a Volán kanadai támadója elhibázta a ziccert az egyik oldalon alig fél perc játék után, addig a másik oldalon egy perccel később az osztrákok centere, Michael Richter nem rontott, így a Villach nyerte meg a párharc első felvonását.

A Fehérvár ezzel első vereségét szenvedte el az idei rájátszásban, két nap múlva Fehérváron lesz lehetőség a javításra.

JÉGKORONG
OSZTRÁK LIGA (ICEHL)
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
VILLACH (osztrák)
–HYDRO FEHÉRVÁR AV19 3–2 (0–2, 2–0, 0–0, 1–0) – hosszabbításban
Villach, 2041 néző. V: Hronsky (szlovák), Smetana, Gatol (osztrákok), Zgonc (szlovén).
VILLACH:
KARHUNEN – Fraser, Brunner / LINDNER 1 (1), Flemming / Zauner, Joslin / Bacher, Wohlfahrt – Tschurnig, F. Maxa, Moderer / Rebernig (1), M. Richter 1, Lanzinger / A. KARLSSON 1 (1), Oleksuk (1), HUGHES (2) / Krastenbergs, Schofield, Kosmachuk. Edző: Rob Daum
FEHÉRVÁR:
TIRRONEN – Atkinson, NILSSON 1 / Fournier, T. Campbell / Dahlroth, Horváth M. / Rétfalvi, Szabó D. – Shaw (1), HÁRI J. 1, Kuralt (1) / Erdély Cs., Bartalis I., Petan / Jacobs, Sarauer, Terbócs / Magosi B., Németh K., Mihály Ákos (1). Edző: Kevin Constantine
Kapura lövések:
29–37.
Gól – emberelőnyből:
1/0, ill. 2/0

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Villach javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik