Érvényesült a papírforma, a finnek ötöt lőttek a mieinknek a női vb-n

Vágólapra másolva!
2023.04.10. 16:55
null
Gasparics (fehérben) kétszer is járt a büntetőpadon (Fotó: Barry McClusky / MJSZ)
A magyar női jégkorong-válogatott 5–0-ra kikapott a már biztosan negyeddöntős Finnországtól a kanadai Bramptonban zajló elit-világbajnokságon a harmadik meccsén. Ezzel a mieink nagyon nehéz helyzetbe kerültek a továbbjutást illetően – kedden nagyon meg kell verniük a németeket.

 

JÉGKORONG
NŐK
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG

MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG 0–5 (0–1, 0–3, 0–1)
Brampton, CAA Centre, 1073 néző. V: Haack (német), Karklina (lett) – Cameron (amerikai) Jonaková (szlovák)
MAGYARORSZÁG:
Németh A. (Révész) – Németh B., OdnogaL. / Baker, Knee/ Kiss-Simon, Tóth E. / Mayer F. – Garát-Gasparics,Seregély, Kreisz / Dabasi, Huszák, Jókai-Szilágyi / Williams, Pázmándi, Metzler/ Horváth I., Strobl, Szamosfalvi/ Rónai. Szövetségi kapitány:Pat Cortina
FINNORSZÁG:
Ahola – Hiirikoski 1, Laitinen 1 / Rantala (1), Savolainen 1 / Karjalainen, Parkonnen / Lindstedt (1), Rakkolainen (1) – Vainikka (1), Yrjanen (1), Tulus (1) / Vanhanen (2), Nieminen (1), Liikala / Nylund 1, Vesa 1, Sundelin (1) / Antti-Roiko, Montonen, Havana. Szövetségi kapitány: Juuso Touvola
Gól:Laitinen 11:26 (Nieminen, Vanhanen), Hiirikoski 22:12 (Tulus, Lindstedt – emberelőny), Nylund 36:15 (Vanhanen, Vainikka – ee.), Vesa 36:21 (Sundelin, Rakkolainen), Savolainen 59:47 (Rantala, Yrjanen)
Kapura lövések:
15–36.
Gól – emberelőnyből:
1/0, ill. 4/2.
MESTERMÉRLEG
Pat Cortina:
– Kicsit idegesek voltunk a meccs elején, nem játszottuk meg higgadtan a korongot, amikor nálunk volt, ezért kevesebbet támadtunk, mint szerettünk volna. Teljesen más, jobb hozzáállással játszottunk, mint a svédek ellen. Az előző meccsen teljesen a tudásunk alatt hokiztunk, de mára mindenki összekapta magát. Az 5–0 talán nem igazságos, de fontosabb, hogy a versenyszellem és a magyar szív vitt minket előre.
Juuso Toivola:
– A magyar csapat nagyon megnehezítette a dolgunkat. Eddig valahányszor velük találkoztunk, küzdelmes meccseket vívtunk. Jól használtuk ki a lehetőségeinket és a védekezésünk is rendben volt. Hiába nyertünk öt góllal, a kapusunk miatt lett ilyen simának tűnő a meccs. A magyar csapat megérdemelt volna legalább egy gólt, de a jobb csapat a miénk volt, büszke vagyok a játékosaimra.

ÖSSZEFOGLALÓ

Lehetetlen nincs, csak tehetetlen – tartja a mondás, és mivel a magyar női jégkorong-válogatott az eddig százszázalékos, papíron a csoport legerősebbjének számító Finnországgal csapott össze, kifejezetten fontos volt, hogy Pat Cortina együttese elhiggye, ha eleget tesz érte, valóban képes lehet legyőzni esélyesebb riválisát. A svédek elleni kudarc okozta önvádaskodást és csalódottságot már kiheverték a mieink, a vasárnap rövid, de intenzív edzéssel és pihenéssel, regenerálódással telt a játékosok számára. Garát-Gasparics Fanniék mellett szólt, hogy a finneknek már a meccs előtt biztos volt, továbbjutnak a negyeddöntőbe.

Nem sejtetett viszont jót, hogy Finnország első három találkozóját nagyon magabiztosan nyerte meg, ráadásul mindössze három gólt kapott 21 lőtt mellé. A bramptoni elit-világbajnokság kezdete óta először fordult elő, hogy a két, bemelegítés miatt jégre érkező válogatott létszámban felülmúlta a lelátón helyet foglaló szurkolókat, de már a meccs előtt háromnegyed órával is több magyar zászlót lehetett látni a tribünökön, mint finnt. Amikor pedig a csarnok elsötétedett, a játékosok pedig felsorakoztak a jég mellett, ahogy azt már szerencsére megszokhattuk, üdvrivalgás, „Hajrá, lányok!”, és „Ria, ria, Hungária!” töltötte be az ötezer férőhelyes CAA Centre-t.

Egészen hihetetlen, szembeötlő hozzáállás és sebességbéli különbség látszódott a magyar válogatott játékosain – a svédek elleni mérkőzéshez képest. Az első harmadban jóformán nem volt játékmegszakítás, az öldöklő iram pedig játékosról szurkolóra ragadt és viszont. Látszólag egyik csapat sem ismerte az „elvesztett korong” kifejezést, ennek köszönhetően pedig végletekig kiélezett mezőnyjátékot láthattak a nézők, akik minden bizonnyal mind a tíz körmüket lerágták izgalmukban, hiszen érezni lehetett, aki egy másodpercre leveszi a szemét a jégről, fontos eseményről maradhat le. Ezek közül a legfontosabb pedig a 12. percben történt, a finnek első soros védője, Nelli Laitinen távolról lőtt, és megszerezte csapatának a vezetést. Bár többet támadott az ellenfél, a vezetés – mondhatni – mégis a semmiből jött, nem igazán nagy helyzetből született a gól. Németh Anikó előtt többen is álltak, a korong a takaró játékosok között süvített el, és mire a kapus észlelte, már nem volt esélye védeni.

Az első játékrész végén még kivédekezett egy emberhátrányt a magyar csapat, de a következő ilyen helyzetből már ismét eredményes volt az ellenfél. A tempó változatlan volt a szünet előttihez képest, de a mieinknek semmi sem akart összejönni. Első emberelőnyét nem tudta kihasználni Pat Cortina együttese, a finnek speciális egysége viszont már másodszor talált be ilyen szituációból a középső harmadban. Ráadásul a harmadik góljukat hat másodperccel a negyedik is követte, így a tisztes helytálláson kívül nem maradt más célja a magyar válogatottnak az utolsó harmadra.

FINN REKORDBEÁLLÍTÁS
A finnek a harmadik és negyedik góljukat hat másodperc különbséggel ütötték, ezzel beállították a női világbajnokságok vonatkozó rekordját. Az Egyesült Államok a 2005-ös tornán szintén hat másodpercen belül ütött két gólt a németek ellen 7–0-ra megnyert csoportmeccsen.

Az eredmény ellenére szurkolók lelkesedése töretlen volt, trombita és dobok is előkerültek a lelátón, s aki nem tudta, hogy melyik csapat van 4–0-s hátrányban, azt hihette, a mieink vezetnek ennyire. Érezhetően, sokat kivett az első két játékrész a játékosokból, már nem volt akkora rohanás a jégen. A meccs végén Pat Cortina ismét lehetőséget adott a fiatal, mindössze tizenhét éves kapusának, Révész Zsuzsának, aki – akárcsak a svédek ellen – ismét kiválóan szállt be az összecsapásba. A magyar válogatott legnagyobb helyzeteit a harmadik harmadban dolgozta ki, de gólt ezúttal nem sikerült lőniük Garát-Gasparics Fanniéknak. A finn válogatott viszont még egyszer betalált, így 5–0-ra alakította a mérkőzés végeredményét. Magyarországnak még legalább egy mérkőzése lesz a bramptoni A-csoportos világbajnokságon. Kedden magyar idő szerint délután öttől Németországgal küzd, és ellene harcolhatja ki, hogy története során másodszor a legjobb nyolc közé jusson a legjobbak között.

Vélemények
„A meccs elejétől kezdve felvettük a kesztyűt a finnekkel, de gólt nem tudtunk lőni. A második harmadban többször is domináltunk, mégis akkor kaptuk a legtöbb gólt. A játék kiegyensúlyozottabb volt, mint amennyire következtetni lehetne az 5–0-s eredményből. Sok kiállítást kaptunk, a másik oldalon pedig nemigen küldték le játékosokat a bírók, a finnek pedig nagyon jók emberelőnyben. Kicsit bosszantó, de ezen túl kell lépnünk. Készültünk rá, hogy a védelmünkön nagy nyomás lesz, ráadásul Mayer Fruzsina sérülése miatt csak hat védővel játszottunk. Megvan ehhez az állóképességünk, de reméljük, holnap már teljes kerettel lépünk jégre a németek ellen” – értékelt Németh Bernadett, a magyar válogatott hátvédje.„Nem ez volt a legjobb meccsünk, amit valaha játszottunk, de többé-kevésbé végre tudtuk hajtani az edzőnk utasításait és belőttük azokat a helyzeteinket, amelyek adódtak előttünk. Szükségünk volt erre a győzelemre, hogy bebiztosítsuk a csoport első helyét, így aztán most már nyugodtan összpontosíthatunk a negyeddöntőre. Tudjuk, bárkivel játszunk, nehéz dolgunk lesz, de most van időnk pihenni, és kellőképpen felkészülni, akárki is legyen az ellenfelünk a következő fordulóban” – jelentette ki a finnek első gólját szerző hátvéd, Nelli Laitinen.
KORÁBBAN

B-CSOPORT
Németország–Franciaország 3–0

TOVÁBBI MAI PROGRAM
A-CSOPORT
21.00:
Svájc–Japán
Kedd, 1.00: Kanada–Egyesült Államok

A B-CSOPORT ÁLLÁSA

M
Gy
HGy
HV
V
LG–KGGk
P
1. Finnország4
4
26–3+2312
2. Németország3
2
1
9–5+46
3. Svédország3
12
10–12–2
3
4. Magyarország3
1
2
6–13–73
5. Franciaország3
3
3–21–180
Az első három helyezett jut a negyeddöntőbe.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval.

A mieinknél Seregély Mírát választották a mérkőzés legjobbjának, a finneknél a kapus, Sanni Ahola lett a legjobb.

A kapura lövéseket tekintve, a finnek 36–15-re nyertek.

III. HARMAD

20. perc: Vége. Nyertek a finnek, nekünk pedig holnap nagyon nehéz dolgunk lesz a németek ellen, ha tovább akarunk jutni...

20. perc: Nem sikerült megúszni ezt a harmadot sem kapott gól nélkül. Savolainen kap egy korongot a kéken, felnéz, majd irgalmatlan erővel a bal felsőbe lő, Révész a takarástól nem látott semmit... 0–5.

19. perc: Révész védi takarásból Vesa szép lövését.

18. perc: Seregély hozta be a korongot balról a támadóba, majd a túloldalt érkező Gasparics felé játszott, de a csapatkapitányunk néhány centivel lemaradt az átadásról.

17. perc: Húha, mit hagytak ki a finnek... Vainikka száguldott el a balon, jól is centerezett, de Yrjanen közelről a kapu mellé passzolta a pakkot...

15. perc: Megvan Révész első védése, Savolainen próbálkozására tenyerelt rá a kapuvas mellett.

13. perc: Strobl tör kapura, majd fonákkal lő, Ahola fölé üti, a palánkról visszapattanót meg Knee suhintja rá, de a finn ezt is védi.

12. perc: Németh Anikó utolsó védése: Vesa nagy szólója után tenyerel rá a pakkra. aztán lemegy és Révész Zsuzsa váltja a végére.

11. perc: Huszák passza után Gasparics kanyarodott a kapu mögül fel, majd lőtt, Ahola védett lábbal.

10. perc: Vesa tett két (!) teljes kört a harmadunkon belül, majd a kapu mögül kiütötte a korongot a támadóból...

9. perc: Nieminen szép cselekkel tört kapura, majd lőtt, a pakk Németh kapus lepkés kesztyűjéről pattant a keresztvasra.

8. perc: Felállnak a finnek, végül Hiirikoski lőtt jobbról a kékről, a pakk keresztbe elzúgott a kapu előtt, majd a palánk mellett kigurult a harmadból...

7. perc: Williams csücsül ki két percre, akadályozásért. Átesett Williams botján a finn...

6. perc: Késleltetett kiállítás lesz nálunk. Botrányos a bíráskodás...

Itt jegyezzük meg, hogy a magyar szurkolók ma is fantasztikus hangulatot varázsolnak a lelátóra...

5. perc: GASPARICS! Ziccerben, de kimarad. Egy finn korongeladás után egyedül lépett ki, fonákkal próbált a kapuba emelni a kapus mamutja fölött, de Ahola védeni tudott...

4. perc: Németh Bernadett kapott nagyot Yrjanen, csúnyán beleépítette a palánkba a bekkünket. Megérne ez is egy videózást... De még csak ki sem állítják... Tiszta palánkra lökés volt...

3. perc: Pázmándi adta el a korongot a harmadunkban, de Nylund nem tudott lőni, Kiss-Simon helyezkedett jól.

2. perc: Baker lőtt középről, lejött a pakk a kapusról. Aztánmár Németh Anikó fogja a finnek kísérletét.

1. perc: Ezúttal a finnek hozták el a kezdő bedobást.

Érkeznek a csapatok a folytatásra.

A középső harmadban is a finnek vitték el a lövéseket. 12–6 oda.

II. HARMAD

20. perc: Vége a második harmadnak. Nagy kár a hat másodpercen belül kapott két gólért...

20. perc: Sundelin bukkant fel a bal oldali bedobókörnél, s kapottegy jó átadást, lövését Németh Anikó a lepkéssel fogta.

19. perc: Rantala lő takarásból, kipattan a blokkról.

18. perc: Nagy helyzet! Kreisz lépett ki ziccerben, lövése a kapuvas tövéről pattan vissza, az érkező Seregély ismétlését pedig fogja Ahola.

17. perc: Jajj, ott a negyedik, hat másodpercen belül... Elhozzák a bedobást a finnek, Sundelin és Vesa 2 az 1 ellen támad, végül előbbi passzol utóbbihoz, aki értékesíti a ziccert. A korong Németh kapus lábai között csúszik át, 0–4.

17. perc: Gól, három a hátrányunk... Egy balról betett koronghoz Tóth Enikő és Kiss-Simon Franciska is rosszul ér hozzá, a korong pedig Nylund ütőjéről bepattan a kapunkba... 0–3.

16. perc: Elképesztő... Lindstedt a kék területen belül ráül (!) Németh Bernadettre, majd akadályozza Németh Anikót, de nincs sípszó...

15. perc: A bulit elhozzuk és sikerül is kiütni a pakkot – kétszer is, ezzel el is ment a hátrányunk első fele.

15. perc: Gasparicsot zavarják ki két percre, gáncsolásért. Sajnos, jogosan...

14. perc: Montonen csúszott be lesre.

13. perc: Letelt a fór.

13. perc: Kapuvas! Knee adta el a korongot, Nieminen tört kapura ziccerben, leültette Németh Anikót, majd eltette mellette a pakkot, ami a vas tövéről pattant oldalra...

12. perc: MI MARADT KI!!!! Egy távoli lövés után Huszák Dabasi és Metzler is próbálkozott a kapu torkából, de nem sikerült a kapuba szuszakolni a korongot.

11. perc: Magyar előny. Lindstedtet küldik ki gáncsolásért.Nem teljesen érti a kiállított, hogy ő mit is keres most a büntetőpadon, pedig kihúzta Gasparics Fanni lábát...

9. perc: Nieminen korizott be a kapunk előterébe, lőtt is, Németh Anikó fogta a pakkot.

8. perc: Metzler tört be a finn harmadba, rávezette egy védő mellett a kapusra, ki is mozdította, majd laposan lőtt, ám Ahola visszaért a jobb alsóra, s védeni tudott.

7. perc: Jókai-Szilágyi Kinga lőhetett középről, bele a blokkba.

6. perc: Pázmándi és Baker ütközött össze a támadóharmadba belépve, ami azért kár, mert egyikük ziccerben léphetett volna ki...

5. perc: Most néhány percig sikerült a finn harmadban tölteni az időt, de csak egy lövésig jutottunk.

4. perc: Huszák kapott korongot ígéretes helyzetben a kapu mögül Dabasitól, de nem tudta átvenni, így lett viszont jó Odnogának, aki lőtt is kissé jobbról Ahola spárgázva védett.

3. perc: Gól, ott a második. Lindstedt küzdött meg a korongért a sarokban, majd a pakk Tulustól hátra került Hiirikovskihoz, aki a kékről kíméletlenül bombázott a bal alsóba. Németh ezt sem láthatta... 0–2.

2. perc: Most Karjalainen próbálkozott távolról, Németh védett. Aztán Bakert szórják ki, csípődobással földre vitte ellenfelét, hivatalosan fogásért.

1. perc: Elhozzuk a korongot és sikerül is elütni a kapu mögé. Ezzel le is telt a finn fór. Gasparics újra a pályán. Felállnak a finnek Hiirikovskié az első lövés a harmadban, Németh Anikó oldalra spárgázta.

Jönnek a csapatok a folytatásra. Még 22 másodpercig emberhátrányban vagyunk.

„Gólt kell szereznünk, de egyébként jól játszunk, keményen védekezünk” – villámértékelt az első harmad után Baker.

Az egyértelmű finn fölény a kapura lövések számában is látszik: mi háromszor próbálkoztunk, ők 11 alkalommal.

A magyar válogatott (Fotó: Barry McClusky / MJSZ)

I. HARMAD

20. perc: Remek védekezéssel sikerült féken tartani a finneket a végén, még 22 másodpercig emberhátrányban leszünk a második harmad elején. Vége az első felvonásnak.

19. perc: Egyelőre nem tudnak felállni a finnek, ráadásul ki is ütik a korongot...

19. perc: Emberhátrányban vagyunk, Gasparics csapott oda Tulusnak – könnyű síppal fújták be...

18. perc: Egy újabb finn lövés, balról Tulus próbálkozott, Németh védett.

16. perc: Majdnem sikerült felállni a finn harmadban, de Dabasi visszatett korongja elcsúszik Németh Bernadett ütője alatt, s a gyors ellenakcióból jön is a finn lövés, Németh A. védi.

15. perc: Hűha, majdnem öngól! Egy a kékről belőtt korongba Tóth Enikő nyúlt bele szerencsétlenül, de Németh Anikó résen volt, s hárított.

14. perc: Továbbra is nagy fölényben a finnek, most Antti-Roiko lőtt jobbról, de Németh magabiztosan ölelte magához a pakkot.

12. perc: Vezetnek a finnek, Laitinen... Nieminen tette vissza a bal oldali bedobóponttól vissza korongot Laitinen elé, ő meg némi forgolódás után középről, majdnem a kékről lőtt, a korong pedig a bal felső sarokban kötött ki, Németh Anikó semmit nem láthatott Liikala miatt...0–1.

11. perc: Egy Karjalainen lövése éppen Vainikkaelé pattan, őpedig középről lő, mellé...

10. perc: Brusztolós mezőnyhokit láttunk az első tíz percben, kevés igazi helyzettel, s mindössze négy (2–2) lövéssel.

9. perc: Seregély szerzett korongot a támadóban, majd Gasparicshoz játszott, aki lekészítette Kreisznek, ő középről lőtt is, Ahola fogta a pakkot, hiába érkezett Seregély a kipattanóra.

8. perc: Rövid időre sikerült kiszabadulni a nagy nyomás alól, Seregély igyekezett zavart okozni a támadóban, mérsékelt sikerrel.

6. perc: Vainikka próbálkozott balról, Németh a helyén volt.

5. perc: Egy finn kapuslövés középről, Németh védi, a lecsorgót meg eltakarítja a védelem. A túloldalon aztán Baker egyenlíti ki a lövések számát, Ahola hárít.

4. perc: Itt a válasz: Odnoga próbálkozott szintén a kékről, de kipattant a pakk a kapu előtti tömörülésről.

3. perc: Hiirikovski lőtt a kékről, mellé.

2. perc: Jó korongszerzésünk után Pázmándi tör be a támadóba, de nem jut lövéshez.

1. perc: Elhozzuk a korongot a bedobás után.

Szemmértékkel történő becslés alapján nagyjából 900 néző foglal helyet a csarnokban.

A finnek kékben lesznek, a mieink pedig fehérben.

A bemelegítés alapján úgy fest, nálunk ismét Németh Anikó véd majd. A finneknél a második számú kapus, Sanni Ahola áll a kapu előtt.

Baker nyert (Fotó: Barry McClusky/MJSZ)
Baker nyert (Fotó: Barry McClusky/MJSZ)

Baker kabalából mindig utolsóként jön le a jégről a bemelegítés végén, ám ezúttal a finnektől Oona Havalának is ez volt a terve, így kő-papír-ollóval döntötték el, melyikük jöjjön le később.

Köszöntjük olvasóinkat!Hamarosan kezdődik a magyar–finn összecsapás, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

A mieinknél több változás is akad a svédek elleni összeállításhoz képest: Szamosfalvi Petra ma nem játszhat, utólag egymeccses eltiltást kapott, miután az előző találkozó harmadik harmadának elején kisöpörte Paula Bergström lábát és ezzel sérülésveszélyes helyzetet idézett elő – olyannyira, hogy a svéd bekk tolókocsiban hagyta el a csarnokot, s a későbbi vizsgálatok kiderítették, eltört a bokája, így számára véget ért a világbajnokság.

További változás, hogy Dabasi Réka és Huszák Alexandra felkerült a második sorba Jókai-Szilágyi Kinga mellé, míg Hayley Williams és Pázmádni Zsófia a harmadik sorba játszik ma Metzler Regina mellett. Valamint a szombaton kisebb sérülést szenvedő Mayer Fruzsina hátra került a harmadikból a negyedik sorba Tóth Enikő helyére, így ma ő lesz Kiss-Simon Franciska bekkpárja.

A mieinknek nem túl rózsás a helyzete a továbbjutást illetően: ha esetleg sikerülne nyerni ma, a németek ellen holnap mindenképpen pontot kell szerezni. Ha ma rendes játékidőben kikapunk, akkor győzni kell holnap, ráadásul legalább hét gólt ütve négy góllal nyerni. Ha ma nem sikerül nyerni, és holnap igen, akkor minden valószínűség szerint a német, svéd, magyar hármas egyaránt hat ponttal zárja a csoportkört. Ebben az esetben az egymás elleni eredmény rangsorol első helyen, majd az egymás elleni gólkülönbség, és a svédektől elszenvedett négy gólos vereség miatt nem áll jól a szénánk ezen a téren.

Ami a csapatot illeti, a lányok a svédek elleni vereség után vasárnap a délelőtti edzést követően a kicsit elterelték figyelmüket a jégkorongról, hiszen pihenéssel és csapatépítő programmal telt a nap hátralevő része.

„Ötfős csoportokra osztottak minket, mindegyik csoportnak egy-egy évtizedet kellett a maga látásmódja szerint bemutatni egy saját készítésű videó által. Ezeket az alkotásokat mutatjuk majd meg egymásnak délután. Biztos vagyok benne, hogy javítani fog mindenki hangulatán. Mi a 2010–2019-ig tartó időszakot dolgoztuk fel, ami azért is nagyon érdekes, mert ebben az időintervallumban rengeteget fejlődött a magyar női jégkorong, illetve a csoportunkból mindenki teljesen más élethelyzetben volt. Én 2010-ben még tízéves sem voltam, de volt, aki ebben az évtizedben már Las Vegasban bulizott. Azt igyekeztünk bemutatni, hogyan értek össze a szálak” – árulta el a részleteket Kreisz Emma a helyszínen tartózkodó Kapolcsi-Szabó Bence kollégánknak.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA A MÉRKŐZÉS ELŐTT

M
Gy
HGy
HV
V
LG–KGGk
P
1. Finnország3321–3+189
2. Németország3
2
1
9–5+46
3. Svédország3
12
10–12–2
3
4. Magyarország2
1
16–8–23
5. Franciaország3
3
3–21–180
Az első három helyezett jut be a negyeddöntőbe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik