KOHÁN GERGELY 2021.11.13 22:20 Frissítve: 2021.11.14 00:08

Női jégkorong: Norvégiát is legyőztük, egy lépésre az olimpia

A magyar női jégkorong-válogatott 5–3-ra legyőzte Norvégiát a Csehországban zajló olimpiai kvalifikációs tornán, így két fordulót követően csak a gólkülönbség választja el a házigazda csehektől, akikkel vasárnap játszik a csoportelsőégért és az olimpiai kvótáért.

Drámai összecsapás volt, de a magyar női válogatott Gasparics Fanni vezetésével végül óriásit harcolva ledolgozta kétgólos hátrányát, majd fordított (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

 

A norvég női válogatottnak nem túl jók a legfrissebb emlékei a magyarokról, hiszen legutóbb, a feljutásunkkal végződő budapesti divízió 1/A-világbajnokságon Gasparics Fanni az 59. percben nyerte meg a meccset a mieinknek, így mi mentünk fel a világelitbe, a norvégok meg maradtak a második vonalban…

A szombat esti, chomutovi olimpiai selejtezőmeccs első harmadában érvényesítettük is az osztálykülönbséget, a lőlapon (16–3) legalábbis mindenképpen, gólt azonban csak szabálytalant sikerült elérnünk a kapus alól a korongot kierőszakoló Huszák Alexandra révén. A második harmad elején Metzler Regina egy kapitális kapushiba után már szabályos gólt szerzett, ezzel vezettünk 1–0-ra, és semmi sem utalt arra, ami eztán következett.

A mérkőzés feléhez közeledve kettős emberhátrányba kerültünk, és az addig semmit sem mutató norvégok előbb a dupla, majd a szimpla előnyt is kihasználták, utóbbit burleszkbe illő góllal. Az ellenfél a kapunk mögött szerzett korongot az egyik védőnket leütközve, a magyar kapus, Németh Anikó pedig a bíróknál reklamált, így Mathea Fischer akadálytalanul húzhatta be az üres kapuba – nem véletlenül alapszabály, hogy mindig sípszóig játszunk…

Hideg zuhany volt ez a javából, hiszen a játék képe és a helyzetek alapján több góllal kellett volna vezetnünk, sajnos a magyar hölgyek kellően meg is zavarodtak a váratlan és kedvezőtlen fordulatok hatására. A norvégok ki is használták lélektani előnyüket: Fischer egy kipattanót is beemelt, így duplázott, ezzel egy magyar szempontból rémálomszerű két perc alatt szerzett három góllal fordított az ellenfél (és még kapuvasai is voltak) – a meccs első fele alapján ez abszolút nem volt benne a pakliban.

Szerencsére innen is volt visszaút. Gasparics csapatkapitányhoz méltó módon akkor lépett elő, amikor a legjobban kellett, a 35. percben ő is beemelt egy kipattanót. A záró harmad felénél aztán Jókai-Szilágyi Kinga fórban egyenlített, Kreisz Emma pedig öt perccel a vége előtt megszerezte a megérdemelt győztes gólt. A lefújás előtt közvetlenül Seregély Míra üres kapus góllal állította be a végeredményt.

A mieink vasárnap a házigazda csehekkel vívják a „döntőt” a 2022-es olimpiáért.

NŐI JÉGKORONG OLIMPIAI SELEJTEZŐ, CHOMUTOV
2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 5–3
(0–0, 2–3, 3–0)
Chomutov. Vezette: Ketonen (finn), Senuk (kanadai), Danilova (orosz), Spresser (amerikai)
MAGYARORSZÁG: Németh A. – Németh B., Odnoga L. / Knee, Baker / Kiss-Simon (1), Mayer F. / Tóth E., Gondos – WILLIAMS (2), Kreisz E. 1, Szamosfalvi / Seregély Míra 1, Huszák (1), Dabasi / Horváth I., GARÁT-GASPARICS 1, JÓKAI-SZILÁGYI K. 1 (1) / Metzler 1, Rónai, Strobl. Szövetségi kapitány: Lisa Haley
NORVÉGIA: Nyström – Morset (1), Johansen / Bergesen, Jörgensen / Tendenes, Haukali / Tillman, Brunvold – Dalen, HAUG-HANSEN 1 (1), Bialik / Furulund, M. FISCHER 2, Biseth-Engmann / Sirum, Kruse (1), Berge / Nyberg, Pedersen, Bjelland. Szövetségi kapitány: Thomas Pettersen 

A csoport másik szombati mérkőzésén: Csehország–Lengyelország 16–0

Az állás: 1. Csehország 6 (19–1), 2. Magyarország 6 (16–4), 3. Norvégia 0 (4–8), 4. Lengyelország 0 (1–27)

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ VASÁRNAPI PROGRAMJA
16.00: Csehország–Magyarország
20.00: Norvégia–Lengyelország 

2021.11.14 23:18:52

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Kétségünk ne legyen, az életük napjának remélt vasárnap után most senki sem csalódottabb lányainknál.

2021.11.14 15:40:39

Jégkorong DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A magyar női jégkorong-válogatott 5–1-re kikapott a csehektől, így eldőlt: nem lesz ott a jövő évi olimpián.

2021.10.14 19:36:57

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Nemzetközi Jégkorongszövetség elküldte a megfigyelőit Kínába, s az ő tapasztalataik alapján dönt majd arról, maradhat-e a pekingi játékok mezőnyében a hazaiak férficsapata; ha nem, a világranglistán 11. Norvégia lehet a beugró.

2021.10.07 21:54:44

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A felelősség tehát továbbra is nagy a mai magyar jégkorongozókon, mert úton-útfélen a közelmúlt hőseivel hasonlítják össze őket, viszont a körülményeket tekintve ők már többre hivatott sportolók, és remélhetőleg szintet is tudnak lépni.

2021.10.07 20:27:00

Jégkorong CS. B.

A magyar szövetség bejelentése szerint hat együttes a selejtezőben kezdi meg a szereplését.