Minden idők legbonyolultabb jégkorongszezonja jön – NS-kisokos

Vágólapra másolva!
2018.09.08. 13:52
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu/data/files/egyeb/hoki_kisokos.png" target="_blank">A TELJES MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!</a>
A legbonyolultabb jégkorongidény kezdődik: klubjaink mindenfelé versenyeznek, a nemzeti bajnokság sem „egynemzetes”, és szurkolhatunk a női válogatott feljutásáért Budapesten. Íme, kisokosunk a kezdéshez.

 

Sosem volt még olyan idényünk, amilyen a mostani lesz jégkorongban: annyi helyre kell majd figyelnünk, hogy csak na!

Persze a Nemzeti Sport az egész szezonban fogja majd az eltévedő hokidrukker kezét, például elkészítettük a fentebb látható infografikánkat, hogy könnyebb legyen a tájékozódás. Mert nem egyszerű a helyzet: csak férfi felnőttklubjaink három bajnokságban versenyeznek, amihez jön még a „kétnemzetes” és nemzetközi kupasorozat is, nem beszélve a válogatottról meg a légiósokról, és akkor még nem említettük a női szakágat, amelynek klubjai szintén többfelé indulnak, az idényt pedig hazai világbajnoksággal zárják.

HÁROM LÉGIÓSKLUB

Természetesen a férfi felnőttbajnokságok adják a szezon törzsét, és itt van a legtöbb változás. Immár három bajnokságra kell figyelni: a magyar központú Erste Ligára, az osztrák központú EBEL-re és újdonságként a szlovák központú Tipsport Ligára – mindegyikben lesz ugyanis magyar csapat.

A Magyar Jégkorongszövetség által üzemeltetett Erste Liga esetében ez aligha meglepetés, viszont az EL sem „csak” magyar bajnokság, hiszen ide nevezett keletről a romániai Corona Brasov, a Gyergyói HK és az SC Csíkszereda, nyugatról pedig az osztrák Vienna Capitals II. A mezőny ezúttal tizenegy tagú lesz, ami csúcsbeállítást jelent, amit ráadásul úgy sikerült elérni, hogy távoztak a legutóbbi négy idény bajnokai. A két frissen „emigrált” klubot visszatérő és újonccsapatok pótolják: azonos néven vagy jogelőddel szerepelt már a magyar központú bajnokságban a Gyergyó és a Vasas is, a KMH Budapest viszont újonc, amely hivatalosan Hokiklub Budapestként nevezett, úgyhogy mi is így hívjuk majd. Az Erste Liga indul a leghamarabb, szeptember 9-én, vasárnap, azaz holnap a bővebb és részletesebb előzetesünk következik ugyanezen hasábokon.

Jövő hét pénteken, szeptember 14-én kezdődik ugyanakkor a két „külföldi" liga, amelybe csapatokat delegáltunk. A Bécsből igazgatott, ugyanakkor osztrák, magyar, horvát, olasz és cseh klubokat is versenyeztető EBEL-t egyszerűbb kezelni, mert ott változatlan a 12-es mezőny, és 2007 óta ugyanaz a klubunk, a Fehérvár AV19 a képviselőnk.

A nagy újdonság a kezdődő évadban a szlovák élvonalbeli Tipsport Liga lesz, amelybe bekapcsolódik a DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda.

E két csapatunk a Fehérvár mellett egyértelműen uralta a magyar jégkorongot az elmúlt években – a legutóbbi négy Erste Ligát ők nyerték meg –, gyakorlatiasabb megközelítéssel tehát a DVTK, a MAC és a Fehérvár hármasát tarthatjuk a legjobb magyar klubcsapatoknak, még ha nehezíti is a méricskélést, hogy a DVTK és a MAC a legritkább esetben mérhette össze az erejét a jégen a Fehérváréval. Az üdítő kivétel is vasárnap következik, ekkor játsszák ugyanis a magyar Szuperkupa-meccset, aminek megvan a trükkje, hiszen nem a bajnok és a kupagyőztes vív, elvégre utóbbi a DVTK volna – helyette a Fehérvár utazik a MAC-hoz címmérkőzésre.

A csapatok már készen állnak (Fotó: Dömötör Csaba)
A csapatok már készen állnak (Fotó: Dömötör Csaba)

KÉTEREDMÉNYES BAJNOKIK

Középtávon azonban érdekesebb, hogy a DVTK és a MAC elhagyta az Erste Ligát, hogy beszálljon Szlovákia 12 csapatos élvonalbeli bajnokságába, a Tipsport Ligába, amelyet elméletileg megnyerhet, de nem lehet szlovák bajnok, miként ki sem eshet a szerződés alapján. Hasonló a projekt, mint amikor 2007-ben a Fehérvár átigazolt Ausztriába, ugyanakkor érdemes tudni, hogy közben eltelt 11 év, más a történelmi látkép, más a magyar jégkorong helyzete is a nemzetközi térképen, viszont továbbra is erőn felül igyekszik a sportág, azaz nem biztos, hogy van annyi magyar játékos, amennyi el tud látni három külföldön versenyző társulatot – és még a hazaiakat is.

Mert azért lesz hoki „idehaza" is, csak – megszokottan – a Fehérvár nagycsapata és immár a DVTK és a MAC nélkül. Ezzel feltehetőleg csökken a színvonal, ugyanakkor tér is nyílik hagyományos klubjaink, a 25-szörös bajnok Ferencváros és a 13-szoros aranyérmes Újpest, valamint a 6-szoros győztes Dunaújváros, illetve az ifjú tehetségekkel felsorakozó többiek előtt.

Az FTC-Telekom, az Újpest és az Újváros a magyar-szlovák Visegrádi Kupában is versenyez közben: meccseik jó részét már letudták az előszezonban, de akad még néhány: az egymás közöttieket nem is játsszák le külön, hanem az első adandó Erste Liga-bajnokira rásütik a VK-címkét is, és az eredmény két helyre számít majd be.

Tisztább a helyzet a második számú európai kupasorozatban, a Kontinentális Kupában, ahol a magyar bajnok elindulhat. (Az elitet jelentő, bizonyos tekintetben zárt Bajnokok Ligájához hozzá sem szagolhatunk.) Képviselőnk idén a MAC, amely a nyáron Budapestről Újbudára cserélte neve utótagját: ha a kékek sikerrel veszik a 2. csoportkört, a novemberre kiírt 3.-ban az első kettőbe kell kerülniük, hogy bejussanak a januárban rendezendő négyes döntőbe.

SZURKOLNI A FELJUTÁSÉRT

Ekkorra már férfi felnőttválogatottunk is belelendül: novemberben és decemberben is „tornázik”, akárcsak jövő februárban, mielőtt következne a szokásos tavaszi program. 2018 után 2019 tavaszán is hazai világbajnoksággal zárunk – csak éppen a hölgyeknél. Női felnőttválogatottunk célja viszont ugyanaz: feljutni az elitbe, ami e szakágban tízcsapatos. Ez a feljutás is az álom és a bravúr határára képzelhető, de miként a férfiaknál a „szapporói csodában” segített a Fehérvár EBEL-szereplése, úgy a KMH női csapata is a női EBEL-ben szerepel, sőt, meg akarja nyerni.

Így állunk hát a startvonalnál – a szezon közben pedig tartsanak velünk!

A MENETREND

TOVÁBBI FÉRFI FELNŐTT KLUBPROGRAM
Október 19–21. Kontinentális Kupa, 2. csoportkör, B-csoport, Ritten.
Résztvevők: Ritten Sport (olasz), MAC ÚJBUDA, Acroni Jesenice (szlovén), Crvena zvezda (szerb)

A FÉRFI FELNŐTTVÁLOGATOTT PROGRAMJA
November 5–11.
EIHC-torna, Budapest. Ellenfelek: Kazahsztán, Dél-Korea, Olaszország
December 10–16-i hét. EIHC-torna, Stavanger. Ellenfelek: Norvégia, Fehéroroszország, Franciaország
Február 4–10-i hét. EIHC-torna,Szlovénia. Ellenfelek: Szlovénia, Olaszország, Fehéroroszország
Április 29.–május 5. Divízió 1/A-világbajnokság, Asztana.
Ellenfelek:Szlovénia,Kazahsztán, Litvánia,Fehéroroszország, Dél-Korea

A NŐI FELNŐTTVÁLOGATOTT PROGRAMJA
November 7–10.
Hat nemzet tornája, Budapest
December 28–31. Edzőmérkőzések. Ellenfelek: Ausztria, Csehország
Február 4–10-i hét. Négy nemzet tornája, Franciaország
Február 16. Global Girls' Game
Április 6–13. Divízió 1-világbajnokság, Budapest.
Ellenfelek: Ausztria, Dánia, Olaszország, Norvégia, Szlovákia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik