Jégkorong: Alábecsültem sok mindent – Jaromír Jágr

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.05.29. 10:06
null
Jaromír Jágr nemhogy nem vonul vissza, de negyvennyolc évesen az élvonal egyik legjobbjához igazolt!
A cseh Extraligából tulajdon csapatával, a Kladnóval kieső Jaromír Jágr nemhogy nem vonul vissza, de negyvennyolc évesen az élvonal egyik legjobbjához igazolt! 

Ha manapság valaki kijelentené, legalább ötvenéves koráig szeretne játszani a világ legerősebb jégkorongbajnokságában, az NHL-ben, jó eséllyel körberöhögnék.

Bezzeg amikor Jaromír Jágr kijelentette, nem nevetett senki...

A csehek legendája esetében ugyanis ez tényleg benne volt a pakliban. A legtöbb, az NHL-ben valaha is megforduló hokis negyven felett szerencsés esetben már réges-rég valamelyik napsütötte floridai golfpályán ütögeti a labdát, élvezve a jól (vagy kevésbé jól) megérdemelt nyugdíjaséveket. Ehhez képest az elpusztíthatatlan cseh vasember 2016-ban, 44 évesen még egészen mással foglalatoskodott: noha ő is épp Floridában űzte kedvenc játékát, ez esetében azt jelentette, hogy 79 alapszakaszmeccsen szerzett 66 pontjával, kis túlzással egymaga vezette rájátszásba akkori csapatát, a playoffot leginkább csak hírből ismerő Florida Pantherst.

Amikor pedig a 46. életévére fordulva még mindig az NHL-ben ütögetett – akkor éppen a Calgary Flamesnél –, úgy tűnt, a végén össze is jöhet a döbbenetes cél, és akár 50 éves koráig is gyűjtögetheti a pontokat a csehek nagy szakállú nemzeti hőse, aki akkor már fellépett az örökranglistán a megelőzhetetlen Wayne Gretzy (2857 pont) mögé a második helyre (2122 pont).

S bár ez nagy valószínűséggel már nem fog megvalósulni – mivel a 2017–2018-as idény közben először csak kölcsönbe, majd a szezon végén végleg hazaigazolt Csehországba –, Jágr így is elképesztő. Előbb ugyanis feljuttatta szülővárosa, nem mellesleg saját maga tulajdonolta klubját, a Rytíri Kladnót a bivalyerős cseh élvonalba (a mindent eldöntő osztályozón szerény négy gólt szórt a Ceské Budejovice ellen...), és bár a bennmaradást az idén nem sikerült kivívniuk, ez sem szegte kedvét az elnyűhetetlen ikonnak.

Mert bár a drámai kiesés után sokan már a visszavonulását vizionálták, és maga Jágr is azt nyilatkozta, még nem tudja, mit hoz a jövő, most már tudjuk: a 48. életévét februárban betöltő kétszeres Stanley-kupa-győztes, egyszeres olimpiai és kétszeres világbajnok fenomén nemhogy nem vonult vissza, de egyenesen a cseh Extraliga egyik élcsapatához, a 2019-es bajnok, és a legutóbbi, félbemaradt szezonban is az alapszakasz másodikjaként záró Ocelári Trinechez igazolt, így maholnap, 50 évesen valószínűleg újra a bajnoki címért száll harcba!

Persze előbb gatyába kell ráznia magát, mert bevallása szerint is messze van az ideális formától: a koronavírus-járvány alatt szinte semmit sem edzett, ráadásul már legutóbb is voltak problémái. „Az előző szezonban majdnem százhúsz kilót nyomtam, ez egyszerűen túl sok. A korom miatt már eleve lassabb vagyok, de ezzel a testsúllyal még rosszabb volt – őszintén szólva alábecsültem sok mindent” – ismerte be (fénykorában, legjobb NHL-es éveiben ennél legalább 10-15 kilóval könnyebb volt).

Mindenesetre a trineciek biztosak benne, a bajnoki esélyek pluszmotivációt jelentenek majd Jágrnak (nem mintha valaha is gondjai lettek volna motiváció terén...), arról nem beszélve, hogy a marketingértéke felbecsülhetetlen, így 48 évesen is óriási fogásnak számít. Jan Peterek, az Ocelári sportigazgatója elismerte, már korábban, a tengerentúlról hazatérése után is megpróbálták Trinecbe csábítani Jágrt, de akkor még nem jött össze az üzlet. Most viszont... „Mindannyian hatalmas várakozással tekintünk Jaromírra, reméljük, ezúttal minden működni fog!” – bizakodott Peterek.

Így ha az NHL-ben nem is, egy másik topligában még megvan az esélye, hogy akár 50 éves koráig is játsszon...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik