NAGY PÉTER (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre) 2022.04.09 17:32 Frissítve: 2022.04.09 21:52

Ismét kikapott a Fehérvár, a bajnoki cím kapujában a Salzburg

Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (ICEHL) döntőjének harmadik meccsén a Fehérvár AV19 óriási csatában ismét kikapott a Red Bull Salzburg otthonában, s ezzel az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban 3–0-ra vezet a Salzburg, azaz a hétfői negyedik mérkőzésen egy újabb sikerrel Székesfehérváron elhódíthatja a bajnoki címet.

 

Petan (balra) egy gólpasszal zárt (Fotó: Facebook.com/FehervarAV19)


OSZTRÁK JÉGKORONGLIGA (ICEHL)
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
RED BULL SALZBURG (osztrák)–FEHÉRVÁR AV19 2–1
(0–0, 1–1, 1–0)
Salzburg,
 Eisarena. 3400 néző. Vezette: Piragic (horvát), Sternat (osztrák), Hribar (szlovén), Nothegger (osztrák)
RED BULL SALZBURG:
Tolvanen LoVerde, Dominique / Brennan, Dalhuisen / Pallestrang, Kanzig (1) / Zündel, Predan – P. Schneider (1), Nissner, Raffl 1 / Huber, Järvinen 1, Lebler (1) / Hochkofler, Baltram, Wukovits / Loney (1), Leonhardt, Harnisch. Edző: Matt McIlvane
FEHÉRVÁR AV19:
Tirronen – Nilsson, Atkinson / Campbell, Fournier 1 / Horváth M., Dalroth / Szabó D., Dobmayer – Kuralt, Hári, Magosi / Petan (1), Sarauer (1), Erdély / Terbócs, Jacobs, Rétfalvi / Mihály, Németh K., Ambrus. Edző: Kevin Constantine
Gól:
Raffl (38:20 – Kanzig, Schneider), Järvinen (58:24 – Lebler, Loney), ill. Fournier (25:49 – Petan, Sarauer)
Kapura lövések: 25–23.
Gól – emberelőnyből: 0/1, ill. 0/1
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0 a Salzburg javára

MESTERMÉRLEG

Matt McIlvane: – Időbe tellett, mire megtaláltuk a saját játékunkat, de a lényeg, hogy a végére sikerült: nagyon erős harmadik harmadot produkáltunk. Kellett némi szerencse is a sikerhez, a Fehérvár kapuvasat ütött, és mindkét csapatnak sok helyzete volt, ám igyekeztünk végig koncentráltak maradni, s ez sikerült is.
Kevin Constantine: – Mindegyik meccs nagyon szoros és kiegyenlített volt, az utolsó öt percben még valamennyi döntetlenre állt. Sok helyzetünk volt: az első harmadban vasat ütöttünk, ziccereket hagytunk ki, üres kapura elütöttünk a korong fölött... Keményen küzdöttünk, de nagyon erős az ellenfél. Ha azt nézem, hogy megint mindent megtettünk, nem lehetek csalódott, a játékosaimat ugyanakkor sajnálom, mert ugyanolyan keményen dolgoznak a döntőben is, mint az egész szezonban.

ÖSSZEFOGLALÓ

Két kulcsembere, a Mike Dalhuisennel szemben csütörtökön elkövetett szabálytalanság miatt két mérkőzésre eltiltott kanadai Brady Shaw, és az újdonsült apuka, Bartalis István nélkül korcsolyázott jégre a legendás Eisarenában a Fehérvár a Salzburg elleni második idegenbeli, egyben az osztrák bázisú ICEHL döntőjének harmadik meccsén. A Red Bull 2–0-s vezetése a négy győzelemig tartó párharcban egyben azt is jelentette, hogy ha a Volán ezúttal nem nyer, akkor hétfőn, a Raktár utcában az életben maradásért játszik. És sajnos utóbbi forgatókönyv valósult meg...

Pedig nem kellett volna sok az újabb hosszabbításos találkozóhoz (a finálé első felvonásán egészen 85 percig nyüstölték egymást a felek), konkrétan 96 másodperc, mégsem sikerült kihúzniuk a mieinknek. Ebben azonban a játékvezetők is ludasak, ugyanis a gólban elévülhetetlen érdemeket szerző Brian Leblernek ezen a ponton már nem szabadott volna jégen lennie, mivel nem sokkal korábban úgy leütközte (a negyedikből Shaw helyére az első sorba előrelépő) Magosi Bálintot, hogy utóbbinak négykézláb kellett elvánszorognia a kispadig.

Összességében elmondható, nem volt szerencséjük a székesfehérváriaknak, pedig végig keményen dolgoztak, teljesen pariban voltak a liga leggazdagabb csapatával: az elején nagy tempót diktáltak, sokat korcsolyáztak, kiválóan védekeztek és nemcsak helyzetek kialakításában, hanem agresszivitásban is felvették a versenyt az általában túlzott önbizalomtól duzzadó salzburgiakkal. Talán csak a bulikból jöhettek volna ki jobban, ami azért kár, mert a sorsdöntő találat éppen ebből született…

Meg hát ott voltak a kimaradt ziccerek. A playoffban 19 kanadai pontnál járó Hári János például kétszer is szólózhatott, de egyszer sem tudott Atte Tolvanen eszén túljárni. Nem úgy a kanadai Gleason Fournier, aki előbb a pakkot, majd Alex Petan zseniális passzából a vezetést is megszerezte a Hydro Fehérvár AV19-nek a második harmad ötödik percében. Még ugyanebben a játékrészben egyenlítettek az osztrákok, ám ennél a találatnál nem a bírók, hanem a magyar játékosok hibáztak, akik egymásra vártak, Thomas Raffl pedig könyörtelenül büntetett.

Jan-Mikel Järvinen a már fentebb említett körülmények között 58:24-nél döntötte el az összecsapást, így a hétfői negyedik meccsen egy újabb győzelemmel Székesfehérváron hódíthatja el a bajnoki címet a Salzburg. Ehhez azonban a Volánnak is lesz egy-két szava...

PERCRŐL PERCRE

III. HARMAD

20. perc: Vége, megint győzött a Salzburg. Hétfőn folytatódik a finálé!

20. perc: Hűűűű, mi volt itt a végén... Petan lőtt középről, Tolvanen ráfeküdt a korongra, de Magosi és Terbócs is ott sertepertélt a kapu előtt egy másodperccel a vége előtt.

20. perc: Ötven másodperccel a vége előtt lemegy Tironnen. Hat a négyben támad a Volán, de nem sikerül bemenni a támadóharmadba, sőt, még Campbellnek kell blokkolnia Schneider lövését, hogy ne legyen üres kapus gól...

19. perc: Vezet a Salzburg... Järvinen elhozza a korongot a fehérvári harmadban, majd megindul a kapu felé korong nélkül, a pakkot Lebler a kapu mögül visszateszi Loneynak, ő meg egyből Järvinenhez passzol, aki precízen lő a bal alsóba, 2–1!

18. perc: Lebler ütközte le Magosit az imént, se két perc, se videózás... Miközben Shaw egy véletlen ütközésért kapott egy ötpercest és kétmeccses eltiltást a csütörtöki mérkőzés után...

17. perc: Magosi kapott egyet a palánk mellett, aztán szó szerint négykézláb kúszott le cserére...

16. perc: Tirronen emelte ki a korongot a plexi fölött, Loney hevesen reklamált a zebráknál, de nem ítéltek két percet – szerencsére.

15. perc: Fournier tette be a pakkot a kapu elé jobbról, a védők Erdély és Sarauer elől magabiztosan takarítottak.

13. perc: Egy jól felépített és gyors fehérvári támadás után Magosi löketét blokkolta a bevetődő Järvinen.

12. perc: Újabb korongeladás, ezúttal Dalroth volt az, Loney megindult a kapu felé, lövését Tirronen védte, majd pillanatokon belül, mindkét csapat játékosai ott termettek a kapu előtt, s végül sikerült Dalrothnak javítania.

10. perc: A saját harmadában adta el a korongot a Volán, Nissner köszönte, lecsapott rá, kitette jobbra Rafflnak, aki egészen váratlan megoldást húzott: fenékre ült.

9. perc: Hári ágyúzott a kékről, Magosi jól takarta a kilátást a kapus elől, de egy védőről fölé pattant. Újabb lendületes Volán-akció végén Hári készíti le Campbellnek, lövését viszont blokkolják.

8. perc: Tilos felszabadítás, Horváth volt az. 

6. perc: Atkinson játszott vissza a kékhez lövésre Campbellnek, ő lőtt is, de Hochkofler korcsolyájáról kipattant a korong.

5. perc: Lebler kiváló combdobással vitte földre Rétfalvit, de nincs kiállítás...

3. perc:  Dahlroth lőtte a kapu elé a korongot balról beleérésre, nem járt sikerrel.

1. perc: Ezt a bulit most a Fehérvár hozta el, mégis, Tirronennek kell védeni kétszer is...

A középső játékrészben is a Salzburg lőtt többet kapura, 9 a 6 ellen a mutató.

Ha valaki esetleg Bartalis Istvánt hiányolná a Fehérvár összeállításából, nos, a kiváló támadónak ma kora délután megszületett a fia!

II. HARMAD

20. perc: Ezzel vége a második harmadnak.

20. perc: Hári... Egyedül léphetett ki ziccerben, de Tolvanen védeni tudott, fölé pattant a válláról a korong...

19. perc: Egyenlítenek, Raffl... Sarauer és Jacobs nem értették meg egymást, elvesztették a pakkot, a hazaiak megindultak, Schneider passza után Kanzig tette ki jobbra Rafflnak, aki hatalmas erővel a léc alá bombázott, 1–1!

17. perc: Megint micsoda hazai helyzet maradt ki... Brennan távoli lövése után a lepattanó Lebler elé került, de a bevetődő Hári blokkolta a lövést, a lecsorgó korong Tirronen lábvédőjében akadt elé, végül a jégen négykézlábaló fehérváriak közül Hári piszkálta el a pakkot. Mondhatnánk, „pókhoki”...

15. perc: Mihály lépett ki ziccerben, el is mozdította egy csellel a kapu bal oldalát őrző Tolvanent de a felső sarok mellé emelt...

14. perc: Nilsson lövése a kapu előtt helyezkedő Kuralt mögött érkező Hári elé került, ő lőtt is, de keresztbe elment a korong a kapu előtt. 

13. perc: Újabb meleg pillanatok a fehérvári kapu előtt, most Heinrich kínálta meg Tirronent közelről, balról, de nem járt sikerrel.

12. perc: A legnagyobb hazai helyzet: LoVerde lövése után a kipattanót Järvinen és Huber is megpróbálta a kapu előtti tumultusban bepasszírozni a fehérvári kapuba, de Tirronen védeni tudott!

11. perc: Dalhuis szerzett korongot a kéken, áttette jobbra Baltramnak, aki lőtt is, Tirronen védett.

10. perc: Petan csent korongot a semleges harmadban, óriási előnnyel törhetett kapura, de a bírók les miatt megállították az akciót. A cseréknél sikerült becsúsznia valakinek...

9. perc: Tirronen! Egy a kapu mögötti palánkról visszapattanót Raffl lőtt kapura, de Tirronen átért, és óriásit tudott védeni.

8. perc: Dalroth kétszer is próbálkozhatott a kapu mögül visszatenni a korongot, de sem Németh, sem Atkinson nem jutott lövéshez. 

7. perc: Fournier most a saját kapuja előtt jeleskedik, egy lövés utáni kipattanót takarít elé a kapu elől.

6. perc: VEZET A VOLÁN!!!! FOURNIER! Az előretörő védő Petannal kényszerítőzött, a visszakapott pakkot pedig okosan emelte a spárgázó Tolvanen lába fölött a kapuba, 0–1!

6. perc: Dalhuis lövésébe a kapu előtt nem tudott beleérni Nissner és Schneider sem. 

5. perc: Németh Kristóf próbálkozott jobbról, Tolvanen védett.

3. perc: Gyors hazai kontra végén Leonhardt lövése is a vason csattant, a kipattanót pedig Loney lőtte az üresen tátongó bal alsó mellé.

1. perc:  Nagy helyzettel kezdett a Fehérvár: Kuralt tette Hárihoz, aki Erdély elé passzolt, lövése Tolvanen lába között átjutott, de a vas tövéről kipattant. Aztán megint Erdély került lövőhelyzetbe, de a kapus lábbal hárított...

1. perc: A második harmad elején az osztrákok hozták el a bulit, és mire  bejutottak a harmadba, már ki is egészült a Volán. 

Az első harmadban 13–9 a kapura lövések száma a hazaiak javára. 

„Jó harmadunk volt, mindkét csapatnak voltak lehetőségei a vezetés megszerzésére, talán nekünk több, úgy érzem, eddig élesebbek vagyunk, mint a Salzburg. Az előnyös sorainkból hiányoznak páran, új emberek szerepelnek ott, talán ezért nem volt olyan éles a játékunk fórban” – mondta Hári János a mérkőzést közvetítő osztrák Puls24 csatornának az első szünet elején.

A második húsz percet emberhátrányban kezdi majd a magyar csapat, Atkinson kiállításából még tíz másodperc van hátra.

I. HARMAD

20. perc: Noha a Volán harmadában a korong, nem tudnak felállni az osztrákok, sőt a végén még sikerül is kivágni, s ezzel vége az első harmadnak.

19. perc: Erdély szerez korongot a támadóharmadban, kapura is fordul, de lövése mellé megy.

18. perc: Talán először vette át az irányítást a Salzburg, Tirronennek többször is védenie kell, előbb Brennan távoli, majd Lebler közeli lövésénél, aztán Leonhardt és Magosi kakaskodott egymással, miután a bírók kiállítást jeleztek. A visszajátszásokból kiderült, Atkinson egy példás  balcsapottal kínálta meg Leblert, de ez jégkorongban kétperces büntetést ér.

17. perc: Dalroth lőtt középről, Tolvanen lekapta a lepkéssel.

16. perc: Lebler lövését spárgázta oldalra Tirronen, majd Kuralt fordult kapura Daluisen mellett, de löévse mellé pattant a védőről, aztán Erdély lövését fogta a kapus.

15. perc: Az utolsó fél percre sikerült felállni az osztrák harmadban, jött is a lövés a kékről, Terbócs megpróbált belepiszkálni a kapu előtt, de nem sikerült Tolvanen eszén túljárni. Le is járt az előny.

14. perc: Nem sikerült elsőre felállni, elment az előny első perce.

13. perc: Schneider gáncsolta a kitörni készülő Erdélyt, két perc, jogosan.

13. perc: Kuralt és Atkinson összjátéka után került vissza a korong Sarauerhez a kékre, lőtt is, Tironen védett.

12. perc: Itt a válasz: előbb Kanzig próbálta a kapu megkerülve behúzni a korongot jobbról, de Tirronen résen volt, majd Loney tört be középen a sűrűjébe a védők közé, de sikerült blokkolni a lövését.

11. perc: Mihály passza után Erdély lépett meg a balon, lőtt is, de egy védő botjáról oldalra pattant a korong.

10. perc: Alig van megszakítás, és a fehérváriak támadnak többet, de nem sok lövést láthattunk eddig.

8. perc: Jó hallani, hogy a lelátón ma is a kisebbségben lévő fehérvári tábor a hangosabb. Sőt, csak őket hallani, az osztrákok leginkább ritmusra tapsolnak, náluk ennyi a szurkolás.

6. perc: Óriási kavarodás a fehérvári kapu előtt, Lebler tette be a kapu mögül a korongot középre, Németh és Ambrus együttes erővel blokkolták a korongot, közben a kapu elé visszakeveredő Lebler próbált kapura lőni, de eltört az ütője, végül a bírók megállították a játékot.

5. perc: Sarauer passzát Erdély hosszan tette maga elé korival, így nem jutott lövéshez.

4. perc: Raffl tesztelte Tirronen jobbról, a kapus a helyén volt.

3. perc: Atkinson szlalomozott be a támadóharmadba, majd balról lőtt, Tolvanen védett! Aztán Hári lépett ki Fournier passzával, de az ő lövését is védte a kapus.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

(Fotó: Árvai Károly)

 

ELŐZMÉNYEK

Csütörtökön újabb vereséget szenvedett a Hydro Fehérvár AV19, ezúttal hazai jégen. Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban szoros összecsapást láthattunk, ezúttal több fordulattal, de sajnos ismét a Red Bull Salzburg örülhetett. A fehérvári csapatkapitány, Hári János szerint azonban még nem kell kongatni a vészharangot, hiszen az nevet, aki utoljára nevet.

„Ugyanilyen játékkal kell kirukkolnunk – állította határozottan a mérkőzésen két gólt és egy asszisztot jegyző Hári. – Reménykedünk benne, hogy a soron következő két találkozón mellénk áll a szerencse.”

A magyar válogatott csatár úgy gondolja, nem kell óriási változtatásokat végrehajtania a Volánnak, ugyanúgy lendületben van a gárda, és jól játszik, csakúgy, mint a Red Bull – már csak egy kis mázli kell.

Kétségtelen, hogy a fehérvári vezetőedző, Kevin Constantine az egyik kulcstényező a Fehérvár idei sikerében – hogy a 63 éves szakember irányítása alatt a Volán felkészültebb, fegyelmezettebb, mint valaha, azt bizonyítja például, hogy a Brady Shaw csütörtöki végleges kiállítása (a támadót pénteken kétmeccses eltiltással büntették) utáni emberhátrányos öt percet a liga kirakatcsapata ellen hősiesen kivédekezte.

A rájátszás eddigi 11 meccsén összesen 19 (!) pontig jutó Hári – aki 2018-ban a Salzburgnál töltött kölcsönszereplése alatt dolgozott már együtt az osztrákok jelenlegi trénerével, Matt McIlvane-nel – hozzátette, a folytatásban kevés gólos találkozókra számít, hiszen McIlvane Constantine-éhoz hasonló alapossággal készíti fel a keretet, és rendkívül erős játékrendszert építettek fel az évek során. Ennek ellenére a cél nem lehet más, mint szombaton a győzelemért jégre lépni az Eisarenában, hogy hétfőn ne az életben maradásért, hanem az egyenlítésért játszhassanak Székesfehérváron.

„Éltet bennünket, hogy ennyire szeret a közönségünk – hálálkodott Hári a hazai publikumnak –, már a bemelegítés alatt minden lelátó megtelt, dübörögtek a jól ismert rigmusok. Az első meccsen idegenben az az érzés fogott el, mintha edzőmérkőzésre érkeztünk volna – ezzel szemben itt már az öltözőbe is behallatszik, hogy »Hajrá, Volán!«. Szombaton egyértelműen győzni megyünk Salzburgba, és reményeink szerint ezt követően hétfőn kiharcoljuk az egyenlítést is.”
(D. SZ.)

 

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.