Fontos győzelem a lengyelek ellen, él a remény a feljutásra

Vágólapra másolva!
2018.04.26. 18:54
A Budapesten zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokságon csütörtökön a magyar válogatott a lengyelek felülmúlásával (3–2) megszerezte a második győzelmét a tornán, amivel nagy lépést tett a bennmaradás kiharcolása felé – matematikailag ugyan még mindig előfordulhat, hogy kieshet, de a körbeveréseknek hála az is, hogy szombaton a feljutásért játszhat Nagy-Britannia ellen.
Verve a lengyel kapus – és a lengyel válogatott is (Fotó: Szabó Miklós) 
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE
Verve a lengyel kapus – és a lengyel válogatott is (Fotó: Szabó Miklós) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE

 

DIVÍZIÓ 1/A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
4. FORDULÓ
LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–3
(0–2, 2–0, 0–1)
Papp László Budapest Sportaréna, 7370 néző. Vezette: Ingram (kanadai), Piragic (horvát), Harrington (kanadai), Lundgren (svéd)
LENGYELORSZÁG:
ODROBNY – Ciura, Pociecha – DRONIA (1), Tomasik – Górny, Bryk – Wanacki, Rompkowski – CHMIELEWSKI 1, Kapica, Kolusz (1) – Zapala, Malasinski, Lyszczarczyk – Urbanowicz, Dziubinski, Lopuski – Witecki, Neupauer, KOMORSKI 1. Szövetségi kapitány: Ted Nolan.
MAGYARORSZÁG: VAY – Pozsgai, STIPSICZ – Varga A., Wehrs – Szirányi B., Gőz – Garát – SEBŐK 1 (1), HÁRI J. 1 (1), ERDÉLY – GALLÓ V. (1), Vas J., Bodó – Kóger D., Sarauer, Nagy G. – BENK 1, Nagy K., Magosi B. (1). Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen.
Gólok. 1:04: Sebők (Galló V., Hári J. – emberelőny, 0–1). 9:17: Benk (Magosi B., 0–2). 25:21: Komorski (Dronia, 1–2). 32:13: Chmielewski (Kolusz, 2–2). 40:30: Hári (Sebők, 2–3).
Emberelőnyök: 4/0 ill. 4/1
Kiállítások: 8 ill. 8 perc

MESTERMÉRLEG
Ted Nolan: – Elismerésem a magyar válogatottnak a kezdésért, mert teljesen más színvonalon játszott, mint mi. A második harmadra összeszedtük magunkat, és végül egy szerencsés találat döntött. A szerencse viszont akkor kacsint rád, ha megdolgozol érte.. Ezen a tornán meccsről meccsre alakulnak a dolgok, elsősorban fizikailag kell rendbe jönnünk a Kazahsztán elleni rangadóig. Távlatosabban: rendkívül büszkévé tesz, hogy Lengyelország immár abszolút versenyképes egy ilyen szintű vb-n.

ÖSSZEFOGLALÓ

Szóval úgy indultunk neki a csütörtök esti, Lengyelország elleni összecsapásnak, hogy tudvalevő volt: ha nyerünk, a feljutásért, ha kikapunk, a kiesés ellen kell majd játszanunk szombaton az utolsó, britek elleni meccsünkön – legalábbis a többi mérkőzés alakulásától függően, és nagy valószínűséggel.

A lengyelekkel a pályán kívül nagy barátok, a jégen annál nagyobb ellenfelek vagyunk, az utóbbi években mindig ádáz ki-ki mérkőzéseket játszottunk velük, és oda-vissza veregette egymást a két csapat. Nekünk a legédesebb élmény nyilván a 2015-ös krakkói vb-ről datálódik, amikor az ő legyőzésükkel jutott fel a magyar csapat a világelitbe, de válaszul ők is kiosztottak azért egy nagy pofont vendégségben, amikor ugyanebben a csarnokban, mármint a Papp László Budapest Sportarénában a mieinket (is) felülmúlva jutottak tovább az olimpiai selejtezőtornáról esztendővel később.

JARMO TOLVANEN
– Megkönnyebbült?
– Végre jól kezdtünk. Ez volt a fő problémánk eddig. Most viszont segített, még akkor is, ha Lengyelország nagyon erősen játszott a középső harmadban. Az utolsó egy hatalmas küzdelemmé vált, és most kicsit mi lettünk szerencsések.
– Az előző mérkőzés után az egyszerű játékot hangsúlyozta, ebben a tekintetben mennyire elégedett?
– Az első harmaddal elégedett voltam. A támadás sokszor a védekezésből indul ki, viszont az igaz, hogy támadásban kellően egyszerűen játszottunk, ami most a védekezésünkön segített. Később elkezdtünk szenvedni, ettől az időszaktól nyilván nem voltam boldog. Ugyanakkor az jó, hogy a záró harmadra összeszedtük magunkat. Még mindig akad tennivalónk a védekezésünket és a korongkezelésünket illetően.
– Felvetődött-e, hogy a nagy terhelés miatt cseréljünk a kapuban, vagy Vay Ádám végigviszi vb-t?
– Természetesen minden egyes forduló előtt megbeszéljük a kapushelyzetünket. Néha megkérdezzük a játékost is. Most úgy véltük, olyan jó formában véd, hogy nincs ok a cserére. Igazi atléta, a tengerentúlon is hasonló ritmusban kellett játszania. Nyilvánvalóan fontos döntés a kapusválasztás, ám a szabadnap után el fogja bírni az utolsó napot is.
– Benk András beszállása, kiváló hokija és gólja nagy plusz volt.
– Mindenki tudja, hogy Benki nagyon keményen dolgozik, igazi kaparós játékos. Ezúttal nagyszerűen teljesített, nemcsak a gólja miatt, hanem a letámadásban is. Kiváló meccse volt.
– Mennyire súlyos Sofron István könyöksérülése?
– Nem vagyok orvos, de azt hiszem, ötven-ötven százalék az esélye, hogy játsszon szombaton. Nyilván a következő 24 óra nagyon fontos.
– Milyen hangulatban várja az utolsó, Nagy-Britannia elleni záró mérkőzésünket?
– Hatalmas meccs lesz! Azt nem tudom, mik a százalékos esélyeink az első két helyre, de majd meglátjuk. Bármi is történik, igyekszünk normálisan felkészülni az utolsó mérkőzésünkre, nem tervezünk rendkívülit. Amikor elvállaltam a jelenlegi munkámat, az volt az első feladataim egyike, hogy felmértem az ellenfeleinket, mondhatom, ismerem a brit hokit, tudom, hogy évről-évre fejlődik, ezért nem meglepetés, ahogy a válogatott teljesít a héten. Tisztelni fogjuk az ellenfelünket.

Hogy tényleg mennyire kiélezett meccseket szoktunk vívni egymással, jól jelzi, hogy a két együttes legutóbbi nyolc randevújából négyet mi, négyet a lengyelek nyertek, és kizárólag felváltva jöttek a sikerek: egyszer ők, egyszer mi kerekedtünk felül. Legutóbb éppen mi voltunk a sorosak, a februári, katowicei EIHC-tornán 3–2-re győztünk – nagyon reméltük ugyanakkor, hogy a sorminta ezen a ponton megszakad, és most nem a lengyelek jönnek…

Azon a februári felkészülési meccsen betalált egyébként Sofron István is, aki viszont ezt csütörtök este nem tehette meg, mivel könyöksérülése miatt a kispad mellől volt kénytelen nézni a találkozót, ingben és öltönyben, felkötött kézzel (a helyén Nagy Gergő kezdett a harmadik sorban).

Ez azonban szerencsére nem zavarta meg a mieinket!

Bekezdtünk, nagyszerű első sorunk előtt adódott az első lehetőség. Erdély Csanádé volt a nyitó kapura lövés, a lengyeleknél pedig már fél perc elteltével megvolt az első kiállítás, amit ki is használtunk, ki más, mint Sebők Balázs révén: toronymagasan legjobb játékosunk saját kipattanóját tette be Przemyslaw Odrobny kapujába, 0–1.

Kimondottan jól játszottunk, össze sem lehetett hasonlítani a szlovénok elleni mérkőzés első harmadával: uraltuk a meccset, szépen tartottuk a korongot, a lengyeleknek momentumaik sem igen akadtak. És végre olyasmi történt velünk, ami eddig véletlenül sem: szerencsénk volt!

A tizedik percben egy korong kipattant Odrobnyról és felperdült, majd éppen Benk András elé pottyant, aki nagyszerűen reagált, reflexből, fonákkal tette egyből kapura, végül a hálóőr mamutjáról pattant be, 0–2. Szapporói hősünk az eddigi három találkozón csupán tíz percet (10:07) töltött a pályán összesen, de azt mondta, őt ez nem érdekli, félreteszi az egóját a csapat érdekében, és ha az edző beküldi, megy és teszi a dolgát – hát most megmutatta, jó az öreg a háznál, nagyon fontos gólt szerzett!

Ezután Vay Ádám nagy védései következtek, de inkább mi növelhettük volna az előnyünket: sokkal közelebb jártunk a 3–0-hoz, mint a lengyel szépítéshez – egy kettő az egy elleni lerohanásnál, Andrew Sarauer és Kóger Dániel összjátékánál például csak a kapusának köszönhette az ellenfél, hogy nem lett még nagyobb a különbség. Végre egyben voltunk és összeszedetten jégkorongoztunk, élmény volt nézni a magabiztos, erőtől duzzadó játékunkat – a közönség is élvezte, szenzációs volt a hangulat –, Kóger Dániel például olyan szerelést mutatott be a semleges harmadban, hogy arra ki kellene találni valami díjat.

A lengyelek csak nyomozták a pakkot, amikor meg eljutottak a harmadunkig, mintaszerű volt a védekezésünk, egyszóval nagyon biztató első harmadot láthattunk. Ekkor abszolút nem volt benne a pakliban az, ami a középsőben történt…

Mert ugyan megint magyar helyzettel indult a játék, ám Sebők passza után Hári János nem tudott gólt szerezni – szegény Hári ezen a vb-n valósággal el van átkozva, semmi nem jön össze neki –, de ezt követően egész más lengyel csapatot láttunk, mint a nyitó játékrészben. Ellenfelünkön tisztán látszott, a szünetben alaposan felszívta magát, sokkal harcosabb volt a mieinknél.

Ráadásul az eddig roppant stabil Vay most egyet hibázott: egy ártalmatlanul felé hulló pakkot szeretett volna rutinmozdulattal elkapni, helyette viszont odapaskolta Filip Komorski elé, aki köszönte szépen, behelyezte az üres kapuba, 1–2.

A góltól felébredtünk, viszont nem eléggé: hét perccel később a lengyelek elmentek három a kettőben, az Ocelári Trineccel vasárnap még cseh bajnoki döntőt játszó (végül ezüstérmet szerző, és sajnos ezután a lengyel válogatotthoz csatlakozó) Aron Chmielewski pedig passz helyett megcsinálta magának a helyzetet, szembekerült Vayjal és bevágta a léc alá – az első harmad alapján nagyon nem ezt vártuk, de kiegyenlített Lengyelország, sajnos nem érdemtelenül, 2–2.

Ám szerencsére itt még nem volt vége a meccsnek!

Olyannyira nem, hogy egyből a harmadik harmad kezdő korongbedobását követően visszavettük a vezetést: Hári Jánosnak végre-valahára visszaadott valamicskét a sors szerencse terén, lövése a kapunak háttal álló Erdély Csanád korijáról pattant a kapuba Odrobny lábai között, 3–2 – a gólt a Nemzetközi Jégkorongszövetség Hárinak adta, és Sebőknek is jóváírtak egy gólpasszt.

Idegtépő volt a hátralévő húsz perc, néhányszor szívrohamközeli állapotba kerültünk, de Vay lehúzta a rolót, és nem lehetett neki több gólt lőni, a magyar válogatott így megszerezte a második, kulcsfontosságú sikerét a budapesti divízió 1/A-világbajnokságon, ráadásul rendes játékidőben, azaz csatlakozott a többi hatpontos gárdához. Ezzel egyúttal eldőlt, hogy együttesünk valószínűleg nem a kiesés elkerüléséért, hanem a feljutásért küzdhet majd szombat este a britek ellen – feltéve, hogy a többi meccs eredménye is számunkra kedvezően alakul!

AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán3219–4+56
2. Olaszország3218–4+46
3. Nagy-Britannia3219–10–16
4. MAGYARORSZÁG4227–11–46
5. Szlovénia3127–8–13
6. Lengyelország41310–13–33

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, élő közvetítésünket ezzel lezárjuk. Hamarosan jövünk az összefoglalóval, valamint a részletes jegyzőkönyvvel.

Magyar himnusz.

A mieinknél Erdély Csanád a legjobb, ő azért jobban örül.

A lengyel Chmielewski lett a találkozó legjobbja, nem mondjuk, hogy szétveti az öröm, ami mondjuk érthető.

60. perc: Megszerezte második győzelmét is a magyar válogatott a világbajnokságon, amivel biztossá vált, hogy Lengyelország a mieink mögött végez.

60. perc: Sikerült kipiszkálni, sőt a végén még Bodó az üres kapuba is lő, de alig már letelt a rendes játékidő, megszólalt a duda! NYERTÜNK!

60. perc: Rosszul pattant a korong, így Magosi nem indulhatott meg 2 az 1-ben a lengyel kapu felé. Még fél perc. Odrobny lejött

59. perc: Másfél perc van hátra. Tilosat ütnek a lengyelek.

59. perc: Galló és Bodó ügyködik a lengyel kapu mögött, végül előbbi passza után utóbbi lő a blokkba.

58. perc: Nagy Krisztián remek passza Sarauer előtt suhan el, a másik oldalon Vay védi Chmielewski lövését.

57. perc: Ha valakit érdekel a feszült izgalmak mellett, eláruljuk: 7370 a hivatalos nézőszám.

56. perc: Vay vetődött ki a kapujából előre egy pakkra, Zapala elé, aki elsöprő lendülettel érkezett, de aztán átvetődött a kapusunk fölött.

55. perc: Kivédekeztük a hátrányt. Izgalmas öt perc jön.

54. perc: Idegesek a lengyelek, Lopuski korongkezelési hibája után kicsúszik a pakk. Köszönjük.

54. perc: 1:14 van hátra, amikor megint, sőt, Erdély pakkot lop a lengyel harmadban.Már csak 50 másodperc van a hátrányból.

54. perc: Felálltak a lengyelek, de fél perc után sikerül kiütni.

53. perc: Lengyel időkérés azonnal.

53. perc: Püff neki, kiállítás nálunk. Varga kapja, bottal ütésért a semleges harmadban. Ezért nagy kár volt, mondhatnánk, butaság.

52. perc: Gőz újabb távoli lövése, Odrobny véd.

52. perc: Pociechát blokkoljuk kétszer is, aztán sikerül kiütni a korongot.

51. perc: Letelt a lengyel kiállítás, kiütjük a pakkot, és így a magyar is véget ért. Teljes létszám mindkét oldalon.

50. perc: Gőz távoli lövésébe Hári próbált beleszúrni, hárított a lengyel védelem. a túloldalon meg Chmielewski kerülte meg a kapunkat jobbról, és próbálta meg behúzni, de Vay spárgázva útját állta – feküdte – a korongnak.

49. perc: Ezt most nagyon jó lenne kihasználni... De nem tudunk felállni, ráadásul Chmielewskit akasztja Pozsgai, ez is két perc. Oda az előnyünk, 4 a 4 ellen másfél percig.

48. perc: Neupauer magas botért kap két percet.

48. perc: Vaynak kell védenie, Zapala lövése után – kiegészültek a lengyelek.

47. perc: Sikerül felállni,és végül óriási helyzet marad ki! Pozsgai tette a pakkot Sarauernek a jobb oldalon, lövése Odrobnyról kipattant, de a védők által zavart Nagy Gergő el üt ziccerben a korong fölött, majd Bodó az oldalhálóba lőtt...

46. perc: Elhozzuk ugyan a bulit, de a lengyelek kiütik a támadóból.

46. perc: Galló csúszik el, a bírók sípolnak. már azt hinnénk, hogy Gallót akarják kiszórni valamiért, amikor kiderül, hogy a lengyelek elcserélték magukat. Köszönjük szépen, emberelőny nálunk!

45. perc: Pozsgai visszatért.

45. perc: 50 másodperc a hátrányból, felállnak a lengyelek, de jó a blokk. Fél perc van hátra, amikor megint sikerül kiütni, sőt! Benk passza után Stipsicz lőtte középre korongot, ahol azonban Erdély nem fért hozzá, Odrobny ráült, aztán Dronia nekilökte a magyar csatárt a kapuvasnak. Elmaradt a két perc...

44. perc: Bő 40 másodperc elment a hátrányból, mire fel tudnak állni a lengyelek, de lövéshez nem jutnak.

43. perc: Előnyben a lengyelek, Pozsgai kap két percet kézzel irányított korong miatt

42. perc: Továbbra is nyomunk, Odrobnynak kell védeni – Magosi lövését hárította.

41. perc: GÓÓÓÓL! GÓÓÓÓL! GÓÓÓÓL! Hári a kapu mögül korizott ki jobbra, laposan középre lőtt, a pakk pedig egy védő korijáról a lengyel kapuba pattant, 2–3!

41. perc: Jön az utolsó harmad.

Góljával Chmielewski immár egyedül vezeti a vb ponttábláját, két gól, három assziszt, vagyis öt pont szerepel a neve mellett.

Az IIHF adatai szerint a második 20 percben a lengyelek 18-szor, mi 14-szer próbálkoztunk kapura lőni. Összességében 25 lövése van a lengyeleknek, 29 nekünk.

A harmad végén valamelyest megemberelte ugyan magát a magyar válogatott, de ez a játékrész ezzel együtt megérdemelten lett a lengyeleké. Most ők játszottak úgy, ahogy mi az első harmadban.

40. perc: Vége a második harmadnak, 2–2.

40. perc: Sebők próbálkozott egyszemélyes letámadással, sikertelenül, ahogy Hári keresztpassza sem jó Erdélynek, mögé ment.

39. perc: Újabb jó blokk, jól zárt a védelem. Vay meg jól kap bele egy távoli lövésbe.

38. perc: Letelt a hátrány, Nagy Krisztián remekül lépett be a padról, jó átadást kapott, betört a pakkal, majd lőtt , Odrobny védett.

38. perc: Malasinski magas passza után Vayban elakadt Zapala kézzel húzott korongja – amúgy sem lett volna érvényes gól.

37. perc: Megint jó a blokk, eddig kapott lövés nélkül hozzuk a hátrányt, most jó a védekezésünk.

36. perc: Hári blokkja után Galló tört be a támadóba, lövését Odrobny kis híján behúzta a saját kapujába.

36. perc: Kiállítás, Nagy Krisztián vitte földre egy csípődobással Dziubinskit, két perc.

36. perc: Magosi kínálta meg hosszú idő után egy lövéssel Odrobnyt, aztán Nagy Gergő is próbálkozott, a lengyel védett.

35. perc: Zapala lövését fogta Vay.

34. perc: Galló piszkálta ki a pakkot a védőharmadból egy buli után.

33. perc: EGYENLÍTETTEK... Chmielewski. Garát lövését blokkolták a védők, amiből 3 a 2 ellen jöhettek az ellenakció végén a lengyelek, Chmielewski pedig nem hibázott, középről kegyetlenül feltette a pakkot a bal felsőbe a kiszolgáltatott Vay válla fölött, 2–2!

32. perc: Megint Dziubinski, rávezette Wehrsre, de döntő szituációban elütött a korong fölött, így Vay rátenyerelt.

31. perc: A rohanás mellett túl sok folyamatos játék sincs most. Ezúttal mi ütünk egy tilost.

30. perc: Galló próbálkozott fonákkal egy buli után, mellé.

29. perc: Nincs nagy rohanás most.

28. perc: Lengyel les, Neupauer vitte be a korongot, amikor Wanacki még bent volt a harmadban.

28. perc: Vay véd megint, Dziubinski kerülte meg a kaput balról, de kapusunk átért a másik oldalra, így nem tudta a lengyel behúzni.

27. perc: Tilos felszabadítás, buli a lengyel kapu előtt.

27. perc: Elrontott magyar kombináció a támadóharmadban: Stipsicz tette vissza rosszul a pakkot Hárinak, aki így nem tudott kiugrani.

26. perc: SZÉPÍTETTEK... Komorski volt az. Dronia megpattanó lövése után Vay nem tudja fogni a korongot az éppen Komorski elé pattan, ő pedig be is húzza a magyar kapuba, 1–2!

25. perc: Nagy Gergő hozta fel a pakkot, majd Kógerhez passzolt, aki okosan lőtt is takarásból, a jobb alsó mellé zúgott a korong.

25. perc: Wehrs nézte meg a kapu rövid oldalát a jobb oldali bulikör tetejéről, Odrobny a lepkéssel fogta.

24. perc: Hári az üres kapuval állt szemben, de nem tudta közelről belőni, Odrobny odaért a mamuttal. Előtte Erdély lövését védte a kapus a másik kapuvasnál.

24. perc: Magosi tört be a támadóba, Ciura leütközi – hatalmas bodicsek volt, de nincs kiállítás.

23. perc: Dziubinski másodszor lő gyors egymásutánban, mindkétszer mellé. Aztán Kóger blokkol jól. Beszorultunk.

22. perc: Granát és Urbanowicz akaszkodtak egymásra egy lengyel lövés után, miközben Zsombor Vayt próbálta védeni.

21. perc: Egy saját harmadban elpasszolt, eladott korong után – Vast ütközték le – kedvenc lengyelem lövését fogta Vay.

21. perc: Folytatódik a meccs! Sebők passza után Hári lőtt jobbról a rövid felsőre, Odrobny elkapta a lepkéssel.

Sebők Balázs már a harmadik gólját szerezte a tornán, ezzel ő a legeredményesebb magyar. Összességében a 4. pontját szerezte 14-esünk, amivel felzárkózott a torna legeredményesebbjei, a brit Perlini és a lengyel Chmielewski mellé.

Az első harmadban 15:7 a kapura lövési mutató a mi javunkra, A lengyel kapus védési hatékonysága 86.67 százalék, Vay Ádámé értelemszerűen 100 százalék.

Helyszíni tudósítóink becslése alapján ma is közel van a telt házhoz az Aréna, körülbelül 7200-7300 néző foglalhat helyet a lelátókon. A hangulatra mindenesetre nem lehet panasz.

20. perc: Bodó suhintott oda egy lengyelnek keményen, de megúszta a két percet.A végén még mindkét csapat megpróbált támadást vezetni, de a lengyelek nem jutottak lövésig, mi meg a támadóharmadba nem tudtunk bemenni.

19. perc: Sarauer centerezett, érkezett Kóger, lőtt is, de Odrobny megint védett...

18. perc: Egy lecsorgó korong után Hári lőhetett közelről, de Odrobny megint odaért valahogy...

17. perc: Magosi szerzett korongot a támadóban megint, Jól tette középre Nagy Krisztiánnak, de nem tudott lőni, mert hosszan vett át, aztán rosszul tette vissza a bekkeknek.

16. perc: Erdély szerzett korongot a támadóharmadban, Gorny mellett megindult a kapu felé, de a védő szorításában nem tudott rendesen kapura lőni, Odrobny hárított.

15. perc: Bodó forgolódott a palánk mellett a jobbon, de kiterelték a lengyelek a harmadból.

14. perc: Nagy Krisztián balról próbálta meg megkerülni a kaput, aztán inkább lőtt, oldalháló.

13. perc: Hári a kapu mellől okosan tette vissza Erdélynek, Odrobny óriásit védve hárított.

13. perc: Lyszczarczyk – na, tessék... – lövését fogja Vay, majd a lengyel összeakaszkodik Benkkel. Némi csúnya nézés után teljes létszámmal folytathatják a csapatok.

12. perc: Egy szórványos lengyel akció végén Kapica gondoskodott Vay formában tartásáról egy könnyű lövéssel.

12. perc: Hári, majd Erdély lövését is védte Odrobny. Aztán Vargáét is fogta. Jó lesz ez, lőni kell sokat, majd csak lesz egy újabb kipattanó.

11. perc: Szirányi lövését blokkolta Odrobny.

10. perc: OTT A MÁSODIK!! Benk András! Magosi vitte be a pakkot a támadóharmadba, majd takarásból lőtt, a kapusról kipattanót Benk egy védővel a nyakán a levegőből ütötte a hálóba, 0–2!

9. perc: Letelt az előny, Komorski visszajött.

8. perc: Még fél perc van az előnyből, amikor kiütik a lengyelek, cserék.

7. perc: Első nekifutásra nem sikerült felállni az előnyhöz. Másodikra igen.Pozsgaira játszunk: első lövése lecsorog, a második levágódik, aztán Hári üt egy luftszerűséget.

7. perc: Újabb magyar előny, Pozsgait passzírozta palánkra Komorski.

6. perc: Galló próbált jobbról kapura törni, de Pociecha lövés előtt megállította.

5. perc: Vaynak már három védést feljegyezhetünk, az egyik Lyszczarczyk volt, akinek többet nem szeretném leírni a nevét...

4. perc: Kapica ugrott volna ki egyedül, de sikerült beérnie a védelemnek, nem tudott lőni.

3. perc: Lesre mentek a lengyelek.

2. perc: Galló és Hári kapják a gólpasszokat –hivatalosan 1:04-kor esett a gól.

2. perc: GÓÓÓL!!! Vezetünk, Sebők lopta a távolságot a jobb oldalon, majd a bulikör kapu felé eső részétől lőtt, Odrobnyról kipattant a korong, vissza Sebők elé, aki az ismétlésnél már nem hibázott, 0–1!

1. perc: Rögtön egy kiállítás, előnybe kerülünk egy buli után, Zapala pihenhet két percet, visszahúzta Bodót.

1. perc: Elkezdődött! Elhoztuk a bulit.

A csapatok már a jégen, zajlik a fogadkozás, pillanatokon belül kezdődik a mérkőzés.

Köszöntjük olvasóinkat! A mieink piros felsőben, a lengyelek fehérben játszanak majd.

ELŐZMÉNYEK

Sofron (felkötött karral) csak külső szemlélő lehetett
 (Fotó: Szabó Miklós)
Sofron (felkötött karral) csak külső szemlélő lehetett (Fotó: Szabó Miklós)

Ocskay Gábor, az „Öreg” szavatartó ember. Néhány napja számoltunk be róla, hogy a múlt héten szívinfarktuson esett át, katéterezni kellett a szívét, ám a fehérvári és a magyar hoki egyik legfontosabb alakja már akkor megígérte: a héten mindenképpen kilátogat az Arénába a magyar válogatott egyik mérkőzésére. Nos, jelentjük, az „Öreg” ott van a lelátón, és ha nem tudnánk, hogy egy hete szívinfarktusa volt, meg sem mondanánk.

Egy órával a mérkőzés előtt érkezett a hír, hogy Sofron István nem tudja vállalni a játékot, „bedurrant a könyöke”, ezért Nagy Gergő pótolja őt a 3. sorban. Helyszíni tudósítónk néhány perccel este hat után futott bele a Villach támadójába a Papp László Sportarénában, és Sofron felkötött karral sétálgatott a létesítményben.

Pozsgai Tamás csapatkapitány-helyettes tisztában van vele, mi várható a lengyelektől.

„Nagy meglepetésekre nem lehet számítani, mindkét fél tudja a másikról, hogy milyen stílusban jégkorongozik és mik az erősségei. Most azonban sok egyéb tényező is szerepet játszik, nekünk a hazai pálya, a jégminőség pedig mindenkinek… Ám ismerjük egymást, hiszen az elmúlt években és ebben az idényben is találkoztunk. A részletes videózásra mindig az adott meccsnapon kerül sor, ma is így lesz, aztán este nekik megyünk” – ígérte a MAC védője.

A „nekik menésre” szükség is lesz, amennyiben a magyar válogatott az utolsó, Nagy-Britannia elleni mérkőzésen nem szeretne a kiesés ellen küzdeni. A világbajnokság eddig ugyanis nem teljesen a tervekszerint alakult: nyitásként kikaptunk a kazahoktól, majd legyőztük az olaszokat, aztán tegnap újabb vereség, a szlovénoktól.

Lengyel barátaink is vegyes vb-t futnak eddig, az első fordulóban kikaptak Olaszországtól, a másodikban felülmúlták Szlovéniát, míg a harmadik körben belenéztek egy újabb pofonba Nagy-Britanniával szemben. S mivel utánunk Kazahsztánnal zárják a tornát, semmivel sem könnyebb a helyzetük a miénknél. Bővebben a lengyelek elleni meccs előtti beharangozónkban.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK (2):
Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush – Egyesült Államok)
VÉDŐK (7): Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals – Egyesült Államok), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck – Ausztria)
CSATÁROK (13): Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards – Egyesült Államok), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach – Ausztria), Sebők Balázs (KalPa – Finnország), Sofron István (Villach – Ausztria), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

ELLENFÉLNÉZŐBEN

Történelmileg jelentős a hátrányunk a lengyelekkel szemben, akikkel rögtön a Magyar Jégkorongszövetség alapításának évében, 1927-ben megmérkőztünk, ám első győzelmünket csak egy évtizeddel később könyvelhettük el, akkor is azért, mert az ellenfél nem állt ki. Aztán volt egy fél évszázadot és 13 meccset felölelő vereségsorozatunk is 2000-ig, akkortól viszont kezdtünk föléjük nőni. Ennek kicsúcsosodása volt, amikor 2015-ben a saját pályájukon, Krakkóban ellenük jutottunk fel az elitbe, amit 2016 februárjában egy BS-beli olimpiai selejtezős továbbjutással adtak vissza úgy-ahogy. Jelenleg is közel állunk mindenben: erre bizonyíték az adatlapunk, a világranglista-helyezésünk és a szemrevételezés utáni értékelés is.

 

Örökmérlegünk ellene:
17–8–32, 120–187
Összes játékos: 3633 (5291)
Férfijátékosok: 1020 (627)
Utánpótlás-játékosok: 2263 (4054)
Játékvezetők: 160 (118)
Fedett pályák: 42 (41)
Nyitott pályák: 15 (16)
Világranglista-helyezés: 21. (20.)
(Zárójelben a magyar értékek)

AZ ÁLLÁS – A MÉRKŐZÉS ELŐTT
1. Kazahsztán3219– 4+56
2. Olaszország3218– 4+4 6
3. Nagy-Britannia3219–10–16
4. Szlovénia3127– 8–13
5. Lengyelország3128–10–23
6. MAGYARORSZÁG3124– 9–53
A MÉRKŐZÉSEK
1. FORDULÓ
Április 22., vasárnap
Nagy-Britannia–Szlovénia3–1
MAGYARORSZÁG–Kazahsztán0–3
Lengyelország–Olaszország1–3
2. FORDULÓ
Április 23., hétfő
Szlovénia–Lengyelország2–4
Olaszország–MAGYARORSZÁG2–3
Április 24., kedd
Kazahsztán–Nagy-Britannia 6–1
3. FORDULÓ
Április 25., szerda
Olaszország–Kazahsztán3–0
Nagy-Britannia–Lengyelország5–3
Szlovénia–MAGYARORSZÁG4–1
4. FORDULÓ
Április 26., csütörtök
Lengyelország–MAGYARORSZÁG2–3
Április 27., péntek
Kazahsztán–Szlovénia16.00
Olaszország–Nagy-Britannia19.30
5. FORDULÓ
Április 28., szombat
Kazahsztán–Lengyelország12.30
Szlovénia–Olaszország16.00
MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia19.30
FELJUTOTT:
KIESETT:

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik