Hoki-vb: ma eldől, hogy a feljutásért vagy a kiesés ellen folytatjuk

Vágólapra másolva!
2018.04.26. 14:22
null
Két évvel ezelőtt februárban a lengyelek örülhettek a budapesti olimpiai selejtező után (Fotó: Szabó Miklós)
Ma egyetlen meccset rendeznek a jégkorong-világbajnokságon a BS-ben: a magyar válogatott Lengyelországgal játszik, amely hasonlóan nehéz vagy közepes helyzetben van, mint a mieink. Az mindenesetre eldől, hogy a vb finisében a feljutásért vagy a bennmaradásért folytatjuk a harcot.

 

 

Sosem látott formát öntött a 2018-as divízió 1/A-világbajnokság: három forduló után a leghalványabb fogalmunk sem lehet, hogy a hat résztvevőből ki nézelődhet felfelé a finisben, és kinek kell majd lefelé tekingetnie… A jelenlegi tényszerű állás, hogy a magyar válogatott a 6., tehát utolsó helyezett, de azonos pontszámmal, mint a negyedik és az ötödik – utóbbi, Lengyelország lesz az ellenfelünk ma este –, és az első három is egyetlen győzelemnyi távolságon belül áll.

ELLENFÉLNÉZŐBEN
Örökmérlegünk ellene:
17–8–32, 120–187
Összes játékos: 3633 (5291)
Férfijátékosok: 1020 (627)
Utánpótlás-játékosok: 2263 (4054)
Játékvezetők: 160 (118)
Fedett pályák: 42 (41)
Nyitott pályák: 15 (16)
Világranglista-helyezés: 21. (20.)
(Zárójelben a magyar értékek)

Mivel a menetrend a tavalyi vb-eredmények alapján készült el – nem sorsoltak, nem is mi rendezgettük –, akkor pedig utolsó előttiek voltunk, az idén az első három körben a papíron három legerősebb csapattal találkoztunk. Ez részben, de nem egészében magyarázza a mutatóinkat, amik közül egy-kettő igen gyászos.

Például a legkevesebb szerzett (4) és a második legtöbb kapott gól (9) a miénk: ebből főleg a lőttek száma lehangoló, három meccsen négy (ennek a felét Sebők Balázs egymaga lőtte). Ennél a tavaly még harmadosztályú britek több mint kétszer annyit lőttek, úgy, hogy ők is játszottak a szlovénokkal és a kazahokkal is… A másik hiányosságunk éppen a kevés lövés: ebben is utolsó előttiek vagyunk a 83 próbálkozással, a lövéshatékonyságban utolsók 4.82 százalékkal – ezen kategóriákban 120 és 12.2 százalék a legjobb mutató, azaz volna hová fejlődni…

A 15.4 százalékos emberelőnyös hatékonyságunk sem fényes, a 93.3 százalékos emberhátrányos védekezésünk és a 92.9 százalékos védési hatékonyságunk azonban jó – csak nem kellene annyi kiállítást összeszednünk, hogy vezessük a vonatkozó rangsort…

Mindenesetre csütörtök délelőtt 11.30-tól a magyar csapat megkapta a mérkőzésnapon szokásos fél órányi jégidejét: ezalatt a kapus-vésztartalék Duschek Dávid, a hátvédektől Garát Zsombor, Gőz Balázs és Stipsicz Bence, a csatároktól Chris Bodó ment fel, míg Rajna Miklós, Pozsgai Tamás, Szirányi Bence és Sebők Balázs szárazon dolgozott a csarnokban, a többiek másként regenerálódtak és hangoltak az estére, amikor 19.00-kor kezdünk Lengyelországgal – ma ez az egyetlen mérkőzés a BS-ben.

„Ha valaki ránéz a táblázatra, akkor azt látja, hogy Magyarország a hatodik, ezért nyilván fontos mérkőzések következnek, ugyanakkor aki benne van a hokiban, azt is tudja, hogy eddig a nálunk magasabban jegyzett csapatokkal találkoztunk – mondta Pozsgai Tamás, a magyar válogatott csapatkapitány-helyettese. – Ez természetesen nem azt jelenti, hogy eddig nem volt elvárás a színvonalas jégkorong, és szerintem jól is játszottunk, ugyanezt kell folytatnunk, igenis meglesz az eredménye.

A pályafutásomból nem emlékszem olyan világbajnokságra, ahol így körbevert volna mindenki mindenkit, ez nagyon érdekes. Ugyanakkor azért vagyunk profi sportolók, hogy ezt elbírjuk, erősek legyünk mentálisan, és tegyük a dolgunkat tovább. A szakvezetőségnek és nekünk, játékosoknak egyezik a véleményünk: jól játszunk, de nyilvánvalóan akadnak hibák és nálunk rövidzárlat is előfordult. Ám maradunk pozitívak: az említetteken javítani kell, nyerni, és akkor minden jó lesz.”

Arról nincs információ, hogy a szakmai stáb bármiben is változtatna az összeállításon, de ez nem sokat jelent: a kezdésig bármi előfordulhat.

Ugyanakkor lengyel barátaink is vegyes vb-t futnak eddig, az első fordulóban kikaptak Olaszországtól, a másodikban legyőzték Szlovéniát, míg a harmadik körben belenéztek egy újabb pofonba Nagy-Britanniával szemben. S mivel utánunk Kazahsztánnal zárják a tornát, semmivel sem könnyebb a helyzetük a miénknél.

„Nagy meglepetésekre nem lehet számítani, mindkét fél tudja a másikról, hogy milyen stílusban játszik és mik az erősségei – folytatta Pozsgai. – Most azonban sok egyéb tényező is szerepet játszik, nekünk a hazai pálya, a jégminőség pedig mindenkinek… Ám ismerjük egymást, hiszen az elmúlt években és ebben az idényben is találkoztunk. A részletes videózásra mindig az adott meccsnapon kerül sor, ma is így lesz, aztán este nekik megyünk.”

Történelmileg jelentős hátrányban állunk a lengyelekkel, akikkel rögtön a Magyar Jégkorongszövetség alapításának első évében, 1927-ben megmérkőztünk, ám első győzelmünket csak egy évtizeddel később könyvelhettük el, akkor is azért, mert az ellenfél nem állt ki. Aztán volt egy fél évszázadot és 13 meccset felölelő vereségsorozatunk is 2000-ig, akkortól viszont kezdtünk föléjük nőni. Ennek kicsúcsosodása volt, amikor 2015-ben a saját pályájukon, Krakkóban, ellenük jutottunk fel az elitbe, amit 2016 februárjában egy BS-beli olimpiai selejtezős továbbjutással adtak vissza úgy-ahogy. Jelenleg is közel állunk mindenben: erre bizonyíték az adatlapunk, a világranglista-helyezésünk és a szemrevételezés utáni értékelés is.

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA
4. FORDULÓ
19.00:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG(Tv: Sport1)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK (2):
Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush – Egyesült Államok)
VÉDŐK (7):Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals – Egyesült Államok), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck – Ausztria)

CSATÁROK (13):Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards – Egyesült Államok), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach – Ausztria), Sebők Balázs (KalPa – Finnország), Sofron István (Villach – Ausztria), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán 3 2 1 9– 4 +5 6
2. Olaszország 3 2 1 8– 4 +4 6
3. Nagy-Britannia 3 2 1 9–10 –1 6
4. Lengyelország 3 1 2 8–10 –2 3
5. Szlovénia 3 1 2 7– 8 –1 3
6. MAGYARORSZÁG 3 1 2 4– 9 –5 3
A MÉRKŐZÉSEK
1. FORDULÓ
Április 22., vasárnap
Nagy-Britannia–Szlovénia 3–1
MAGYARORSZÁG–Kazahsztán 0–3
Lengyelország–Olaszország 1–3
2. FORDULÓ
Április 23., hétfő
Szlovénia–Lengyelország 2–4
Olaszország–MAGYARORSZÁG2–3
Április 24., kedd
Kazahsztán–Nagy-Britannia 6–1
3. FORDULÓ
Április 25., szerda
Olaszország–Kazahsztán 3–0
Nagy-Britannia–Lengyelország 5–3
Szlovénia–MAGYARORSZÁG 4–1
4. FORDULÓ
Április 26., csütörtök
Lengyelország–MAGYARORSZÁG 19.00
Április 27., péntek
Kazahsztán–Szlovénia 16.00
Olaszország–Nagy-Britannia 19.30
5. FORDULÓ
Április 28., szombat
Kazahsztán–Lengyelország 12.30
Szlovénia–Olaszország 16.00
MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 19.30
FELJUTOTT:
KIESETT:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik