Hoki-vb: a németek nagyot küzdöttek, de kikaptak Kanadától

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.05.13. 22:05
null
Simának indult, szoros lett, de Kanada legyőzte Németországot (Fotó: IIHF)
A férfi jégkorong-világbajnokság első játéknapján Szlovákia remek meccsen 4–2-re legyőzte Franciaországot, míg az Egyesült Államok 4–1-es sikerrel nyitott Lettország ellen. Az esti találkozókon Kanada csak 5–3-ra nyert a németek ellen, a finnek viszont gólt sem kapva múlták felül a norvégokat.

 

Az A-csoportban Helsinkiben nagyon izgalmasan alakult a franciák és a szlovákok mérkőzése. Pavol Regenda és Tomás Tatar találatával a szlovákok 2–0-ra vezettek, ám Anthony Rech és Jordann Perret góljával a második harmad közepén már 2–2 volt az állás. A második 20 perc mégis szlovák vezetéssel zárult, mivel Samuel Takác is gólt ütött.

A meccs klasszikus véget ért. A harmadik harmadban, két perccel a vége előtt a franciák lehozták a kapusukat, de a húzás nem jött be. Sőt, Regenda kihasználta, hogy üres volt az ellenfél kapuja, és nyolc másodperccel a végső dudaszót megelőzően beütötte saját maga második, csapata negyedik gólját.

Izgalmas meccsen nyertek a szlovákok (Fotó: IIHF)
Izgalmas meccsen nyertek a szlovákok (Fotó: IIHF)

 

Este a Kanada–Németország meccs eleinte teljes mértékben a papírforma szerint alakult, de aztán váratlanul szoros lett. A kanadaiak már 5–1-re is vezettek – Pierre-Luc Dubois, a Winnipeg Jets játékosa duplázott –, azonban a harmadik harmadban a németek feljöttek 5–3-ra úgy, hogy mindkét találatot kettős emberelőnyben szerezték. Érezvén az esélyt, három és fél perccel a vége előtt az európai csapat lehozta a kapust, ám a plusz játékossal már nem tudott újabb gólt szerezni, így Kanada 5–3-ra győzött.

A B-csoportban Tamperében az Egyesült Államok simán győzött Lettország ellen. Az első harmad közepén bő négy perc alatt három gólt is ütöttek Riley Barber, Seth Jones és Thomas Bordeleau révén, utóbbit emberhátrányban szerezték.

A második játékrészből mindössze fél perc telt el, amikor Sam Lafferty is betalált, viszont a letteknek később összejött a szépítés. A második húsz perc végén kettős emberelőnybe kerültek, és a büntetés áthúzódott az utolsó harmadra is. Az amerikaiak majdnem megúszták, de a második fór letelte előtt két másodperccel a lettek mégis betaláltak Andris Dzerins jóvoltából. Közelebb már nem jutottak, így 4–1-es amerikai sikerrel zárult a találkozó.

A házigazda finnek viszont sokkal jobban vigyáztak az előnyükre a norvégok ellen az esti összecsapáson. Ugyanúgy öt gólt ütöttek, ellenben egyet sem kaptak. Toni Rajala a gólja mellett még két gólpasszt is jegyzett. Bár az 5–0 könnyed győzelemre utal, a 32–20-as kapura lövési mutató jelzi, hogy a norvégok nem adták könnyen magukat.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG, FINNORSZÁG

1. FORDULÓ
A-CSOPORT (Helsinki)

Franciaország–Szlovákia 2–4 (0–1, 2–2, 0–1)
Kanada–Németország 5–3 (2–0, 3–1, 0–2)

B-CSOPORT (Tampere)
Egyesült Államok–Lettország 4–1 (3–0, 1–0, 0–1)
Finnország–Norvégia 5–0 (1–0, 2–0, 2–0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik