K. G. 2021.03.17 20:46 Frissítve: 2021.03.17 22:21

Erste Liga: egyenlített a Csíkszereda a Ferencváros ellen

Egy rutinos kapus és egy klasszisokkal teletűzdelt sor aranyat ér a rájátszásban – ezt szerda este a Csíkszereda is bizonyította.

 

A fehér mezes csíkszeredaiak elvették a zöld-fehérek pályaelőnyét (Fotó: fradi.hu)

A Ferencváros tulajdonképpen ott folytatta a Tüskecsarnokban, ahol legutóbb, a Szereda elleni Erste Liga-elődöntő nyitó felvonásán (5–1) abbahagyta: a második meccs első harmadának közepén a „melós” sor a kapu mögött megküzdött egy korongért, az végül Pavuk Attila elé került, aki ilyen helyzetekben, a kapuval szemben nem szokott hibázni. Most sem tette, bombájával szemben Makszim Szamankovnak esélyese sem volt.

Csakhogy a fehérorosz kapus innentől úgy felszívta magát, hogy egyszerűen képtelenség volt túljárni az eszén – távoli rakéták, létszámfölényes lerohanások, tiszta ziccerek, nem számított, mindent fogott. Ha nem lett volna egy Jack Combs is a jégen, egyértelmű, hogy Szamankov a meccs embere, ám a negyeddöntők legjobb játékosa átmentette formáját a négy közé is: nagyszerű mesterhármast szerzett, közte szemet gyönyörködtető megoldásokkal (mellé pedig még egy asszisztot is bónuszként), a csíkiak kapusa és második sora így megnyerte a meccset a Sportklubnak, amely stílszerűen 5–1-gyel vágott vissza az 1–5-ért, és a pályaelőnyt megszerezve utazhat haza Erdélybe.

Elfogyni látszik viszont a Brassó lendülete.

Az alapszakaszt önbizalomtól duzzadó teljesítménnyel megnyerő Corona óriási meglepetésre már a Vasas elleni negyeddöntőt is csak kínkeservesen, mindent eldöntő hetedik összecsapáson tudta behúzni, elődöntőbeli ellenfelével, a jóval jelentősebb játékerőt képviselő Debreceni EAC-cal pedig olybá tűnik, végképp nem bír. A debreceniek szerda este a második erdélyi összecsapást is megnyerték, ráadásul brassói szempontból roppant demotiváló módon: a hazaiak hiába álltak fel kétgólos hátrányból, majd egyenlítettek 3–3-ra is, öt perccel a vége előtt az elnyűhetetlen Berta Ákos második góljával megnyerte a meccset a DEAC-nak, amely a végén még két üres kapus találattal rábiztosított, így jelentős szám- és lélektani előnnyel térhet haza a széria soron következő két, debreceni felvonására.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA, ELŐDÖNTŐ
2. MÉRKŐZÉS
Corona Brasov Wolves (romániai)–Debreceni EAC 3–6 (0–2, 3–1, 0–3)
Brassó, zárt kapuk mögött. Vezette: 
Kókai, Soós D., Kis-Király, Váczi
BRASSÓ: 
Polc
Carlson, McFadden – Wilson, Dame-Malka – Boriszenko, Bors H. – Gajdó T., Szőcs
Molnár Zs., Tranca, Valchar – FOWLIE 2, GLIGA (3), FINUCCI 1 (1) – Mihály E., Molnár Z., Péter B. – N. Vasile, Gajdó B., A. Vasile
Edző: 
Dave MacQueen
DEAC: 
HETÉNYI Z.
Kloz, Filbrandt (1) – Sándor F., Kiss R. – Vokla, Bogesics
Dalecky 1, Novotny, Turcotte (1) – KULESOV 1 (1), BERTA 2, Hári N. (1) – Molnár D. (1), Mazzag (1), IZACKY 2 (1) – Kiss Patrik, Kozma F., Szűcs I.
Edző: 
David Musial
Kiállítások: 
11, ill. 7 perc
Kapura lövések: 
45–42
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen: 
– Hamisítatlan playoffmeccs volt. Meggyőzően játszottunk, sok helyzetünk volt, de nem tudtunk elégszer betalálni, ami több okból is roppant frusztráló. Meglátjuk, Debrecenben tudunk-e változtatni.
David Musial: 
– Remek, érzelmekkel teli összecsapás volt. Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertük mindkét itteni mérkőzést, most hazamegyünk, és mindent megteszünk, hogy ismét elég jók legyünk a sikerhez. A Brassó még mindig egy nagyon erős csapat, kíváncsi vagyok, mi történik majd Debrecenben.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a DEAC javára.

FTC-Telekom–SC Csíkszereda (romániai) 1–5 (1–1, 0–2, 0–2)
Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V: 
Babic, Haszonits, Pálkövi Botond, Vincze D.
FTC: 
Arany G.
Ellerby, Hegyi Á. – Tóth Gergely, M. Versteeg – Boros, Kärmeniemi – Sági Martin (1), Sarcia
Nagy G., Somogyi, Tóth A. – Hajós, Kóger D., Németh A. – HODGMAN (1), PAVUK 1, TÓTH RICHÁRD – Farkas S., Roczanov, Tóth Gergő
Edző: 
Fodor Szabolcs
SPORTKLUB: 
SZAMANKOV
Loginov 1, Papp Sz. (1) – Farkas T. (2), WISHART – Gecse H., Láday – Györfy, Salló A.
Becze (1), Taratuhin, Tousignant – BLACKWATER (2), COMBS 3 (1), Rokaly N. – Bíró T., Fodor Cs., Részegh Zs. – Casaneanu, Gecse O., Sándor Z.
Edző: 
Jason Morgan
Kiállítások: 
12, ill. 10 perc
Kapura lövések: 
38–32
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs: 
– Érdekes ellentét, hogy jobban játszottunk és több helyzetünk is volt, mint az első meccsen, mégis, nemcsak a játék képe, de az eredmény is fordítottja volt annak. Nagyobbnál nagyobb helyzeteket nem tudtunk belőni, ők meg az övéiket értékesítették. A két mérkőzés alapján abszolút igazságos, hogy egyenlő állásról folytatjuk a párharcot.
Jason Morgan: 
– Az eredmény és a játék képe szöges ellentétben áll egymással: a Ferencváros nagy nyomást helyezett ránk, különösen a második és a harmadik harmadban, ám Szamankov nagy erőbedobással játszott, és lehúzta a rolót, amikor csak kellett. Emellett a Combs, Blackwater, Rokaly-féle sor három gólt is összehozott, Combsy a mesterhármassal nyilván nagyban hozzájárult, hogy kiegyenlítsük a szériát.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.

2021.03.07 22:24:21

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Pásztor Györgyöt bátran nevezhetném Mr. Jégkorongnak is, mert ő az az ember, akit – s nincs ebben barokkos túlzás – az egész világon imádott sportágával azonosítanak.

2021.03.02 18:05:54

Jégkorong H. Á.

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2020–2021-es kiírásának rájátszásbeli adatbankja.

2021.02.08 23:16:42

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A magyar csapat a világon a 7., Európában az 5. lett, s ezzel az összegzés szerint »pontosan azt a helyet jelölte ki magának, amelyet – reálisan! – megérdemelt«. A nyolc nap alatt a hat mérkőzés »olyan erőkifejtésre kényszerítette a résztvevőket, ami közel jár az emberfölöttihez«.

2021.01.13 22:28:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Szlovákiában már rég nem nevetnek rajtunk.