Jégkorong: a halálos baleset után kötelező a nyakvédő az IIHF eseményein

Vágólapra másolva!
2023.12.05. 08:55
null
Adam Johnson halálos balesete után kötelező a nyakvédő használata az IIHF eseményein (Fotó: Getty Images)
Az október végi nagy-britanniai halálos baleset után kötelezővé teszi a nyakvédő használatát valamennyi rendezvényén a Nemzetközi Jégkorongszövetség. A magyar szövetség (MJSZ) – mivel az utánpótlásban már eddig is kötelező volt a viselése – a következő idénytől írja elő a felnőttek számára az alkalmazását.

 

Az IIHF vezető testülete – amelynek Kolbenheyer Zsuzsanna személyében van magyar tagja is – az orvosi bizottság javaslatára úgy határozott, hogy előírja a kifejezetten erre a célra kialakított nyaki védők viselését. A közlemény hangsúlyozza: felnőtt, junior (U20) és ifjúsági (U18) korosztályban is használni kell a felszerelést.

A szabály hatálybalépésének pontos dátumát a felszerelésgyártók ellátási lehetősége határozza meg. Az IIHF továbbra is szoros kapcsolatban áll beszállítókkal, hogy képesek legyenek megfelelni a jelenlegi magas keresleti viszonyoknak.

Amíg a szabály hivatalosan életbe nem lép, a nemzetközi szövetség továbbra is nyomatékosan javasolja, hogy minden IIHF-versenyen szereplő játékos viseljen nyakvédőt.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a hazai utánpótlásszinten eddig is kötelező volt a nyakvédő használata, a felnőttek számára pedig a következő idénytől lesz az az elnökség határozata alapján.

„Fontos kiemelni, hogy a játékosok valóban olyan felszerelést használjanak, ami véd is. Ne »pipálják ki« a kötelező viselését azzal, hogy csak lóg rajtuk. A játékvezetők a jövőben az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a nyakvédő használatát. Az első figyelmeztetés után 10 perces fegyelmi büntetés jár, ha nem megfelelő a felszerelés. A felszerelésgyártókkal és –forgalmazókkal mi is kapcsolatban vagyunk, hogy mielőbb mindenki beszerezhesse a szükséges nyakvédőt” – mondta Sipos Levente.

A korábban az NHL-es Pittsburgh Penguinsben is szereplő Adam Johnsonnak október végén a Sheffield Steelers otthonában rendezett meccsen egy ütközést követően egy korcsolyapenge elvágta a nyakát. A pályán elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, de az életét már nem sikerült megmenteni a Nottingham Panthers sportolójának.

A legemlékezetesebb ilyen jellegű magyarországi eset 2015. október 13-án történt, amikor a Megyeri úton rendezett Újpest–Fehérvár AV19 Mol Liga-mérkőzés 65. percében egy eleső játékos felvágódó korcsolyája megvágta a vendégek kanadai légiósának, Devon Kroghnak a nyakát. Vladimir Babic játékvezető sietett a csatár segítségére, a cserepadhoz kísérte, majd a helyszínen lévő orvosok is próbálták elállítani a komoly vérzést. Kroghot – aki végig tudatánál maradt és nem volt életveszélyben – kórházba szállították, másnap kétórás érsebészeti műtéten esett át, és egy vérrögöt kellett eltávolítani a nyaki vénájából. A 2–2-re álló meccs akkor félbeszakadt és később pótolták a hátralévő 76 másodpercet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik