Jégkorong: az oroszok figyelmen kívül hagyták az IIHF büntetését

Vágólapra másolva!
2023.09.04. 13:30
null
Ivan Fedotov (Fotó: Getty Images)
Egyre súlyosabb szankciókra számíthat a Nemzetközi Jégkorong-szövetségtől (IIHF) az orosz szövetség, a CSZKA Moszkva csapata és Ivan Fedotov, mivel az érintettek figyelmen kívül hagyták az IIHF korábbi büntetését.

Augusztus 14-én az IIHF az átigazolási szabályzat megsértése miatt négy hónapra, idén december 31-ig a hazai és nemzetközi mérkőzésektől is eltiltotta Fedotovot, a moszkvaiak kapusát, aki érvényes szerződése ellenére nem csatlakozott az NHL-es Philadelphia Flyershez, hanem maradt hazájában, és aláírt a CSZKA-hoz is. A fővárosi klubot a nemzetközi szövetség jövő augusztus 10-ig kizárta a nemzetközi átigazolási piacról.

Csakhogy az olimpiai ezüstérmes Fedotov múlt pénteken pályára lépett az orosz bázisú KHL első fordulójában, és ez klubja, valamint az orosz szövetség tudtával történt. Ezért az IIHF Fedotovot a nemzetközi szövetség fegyelmi bizottsága elé idézi. Továbbá az orosz szövetség 5000 svájci frankos büntetést is kap, mert engedélyezte a kapus pályára lépését szeptember elsején.

Az IIHF közleményében kiemelte, hogy ha Fedotov folytatja a játékot, akkor az érintett felekkel szemben – játékos, klub, orosz szövetség – további szankciókat szabhat ki a fegyelmi bizottság.

Az ügy előzménye, hogy a kapus tavaly májusban aláírt a Philadelphia Flyershez, azonban az orosz hatóságok nem engedélyezték számára, hogy elhagyja a hazáját, amig nem teljesíti a kötelező katonai szolgálatot. Fedotov ezért az egész 2022/23-as idényt kihagyta, és kénytelen volt módosítani NHL-es megállapodását, ám az amerikai klub és az IIHF szerint már újra érvénybe lépett a tengerentúli szerződése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik