Jégkorong: igazi hokiünnepet ígér a kanadaiak világbajnoka

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.05.08. 15:31
null
Toffoli tudja, mit kell a kanadaiaknak játszani (Fotó: Getty Images)
A Stanley-kupa-győztes és világbajnok Tyler Toffoli szerint a kanadai jégkorong-válogatott már a keddi, magyarok elleni felkészülési mérkőzésen meg akarja mutatni, hogy mit tud, noha csak néhány közös edzésen van túl a keret az MVM Dome-ban.

A Los Angeles Kingsszel 2014-ben NHL-bajnok, a nemzeti csapattal 2015-ben pedig vb-aranyérmes csatár – aki jelenleg a Calgary Flames alkalmazásában áll – a hétfői edzés után elmondta, tudják, mit vár tőlük a magyar közönség, amelyről nagyon-nagyon sok jót hallottak.

„Bár nem volt még együtt mérkőzésünk, tudjuk, mit kell játszanunk. Nem vagyunk összeszokva, de ez nem is lényeg még, majd folyamatosan jön ez is, ahogy játsszuk a meccseket a vb-n. Szeretnénk egy jó meccset játszani a magyarokkal ebben a csodálatos arénában, telt ház előtt. Igazi hokiünnep lesz, ígérem!” – mondta Toffoli.

A 31 éves támadó 4.25 millió dollárt keresett az elmúlt idényben, amikor is 82 mérkőzésen 73 pontot (34 gól, 39 gólpassz) gyűjtött. Pályafutása során 733 találkozón 466 pontig (227, 239) jutott.

Klubtársa, a szintén Stanley-kupa-győztes (2011, Boston Bruins) Milan Lucic hasonló véleményen van, miszerint fokozatosan fognak egyre jobb és jobb formát mutatni.

„Van néhány közös edzésünk, tudjuk, mit kellene játszanunk, hogy állunk fel emberelőnyben. Ezzel együtt már kedden is ki kell szolgálnunk saját szurkolóinkat és a magyar közönséget is. Egy kanadai válogatottnak nem lehet más célja, mint hogy az aranyéremért utazzon bármelyik tornára, legyen az olimpia vagy világbajnokság” – jegyezte meg a juharleveles csapat legrutinosabb tagja.

A 34 éves, 109 kilogrammos csatár az egyik legtöbbet ütköző játékos az NHL-ben. Kemény, agresszív stílusa miatt nemcsak a ponttermelésben jeleskedik – 1173 mérkőzésen 233 gólt ütött és adott 351 gólpasszt –, hanem a büntetéspercekben (1299) is „élen jár”.

Sam Montembeault, a Montreal Canadiens kapusa szeretné, ha a vb-n tudná feledtetni a gyengébb bajnoki szezont, ugyanis a klubja nem jutott be az NHL-rájátszásba, személy szerint neki sem voltak jó mutatói, átlagban 3.42 gólt kapott és 90.1 százalékkal védte a lövéseket.

„Jó lenne valami szép teljesítménnyel zárni az idényt. Fiatal, gyors keretünk van, néhány rutinos játékossal kiegészülve. Egyikünk sem lehet elégedett a klubszezonnal, és nagyon éhesek vagyunk a sikerre a vb-n. Minden egyes játékperccel jobbak és jobbak leszünk, ezen dolgozunk már a magyarok ellen is” – mondta az MTI-nek.

Joel Hofer, a St. Louis Blues 22 éves kapusa reméli, hogy hozzá tud tenni a kanadai válogatott világbajnoki szerepléséhez.

„Még nagyon fiatal vagyok, és remélem, lesz lehetőségem védeni a vb-n is. Nekem az a célom, hogy stabilizáljam a helyem a klubomban, mert idén ingáztam az NHL-es és a farmcsapat között. A következő évben már többet szeretnék a Bluesban védeni, és ehhez egy sikeres vb-szereplés segíthet” – jegyezte meg.

A magyar és a kanadai csapat eddig tizenkétszer találkozott egymással, két döntetlen (1934-ben és 1938-ban) mellett tíz tengerentúli győzelem született. Az összesített gólkülönbség magyar szempontból 10–69.

A magyar válogatott NHL-esekkel – azaz nem Európában szereplőkkel – felálló kanadai együttessel ezt megelőzően háromszor találkozott, és 9–2-es (2004, vb-felkészülési mérkőzés, Budapest), 9–0-s (2009, vb, Kloten) és 7–1-es (2016, vb, Szentpétervár) vereséget szenvedett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik