Erdély vezérletével győzelemmel kezdett a magyar válogatott a vb-n!

DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY, HARMATH ÁKOSDÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY, HARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.05.03. 15:25
A magyar férfi jégkorong-válogatott a középső harmadban hét perc alatt mesterhármasig jutó Erdély Csanád vezérletével, remek játékkal 5–1-es győzelmet aratott Dél-Korea felett, vagyis győzelemmel kezdte a Ljubljanában zajló divízió 1/A-világbajnokságot.
Erdély (szemben) gólja mellett kiosztott egy gólpasszt is – éppen Sofronnak (Fotó: Dömötör Csaba) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRTHETŐ EL!
Erdély (szemben) gólja mellett kiosztott egy gólpasszt is – éppen Sofronnak (Fotó: Dömötör Csaba) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRTHETŐ EL!

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, LJUBLJANA
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 5–1 (2–0, 3–0, 0–1)

Ljubljana, Hala Tivoli, 1500 néző. V: Holm (svéd), Sewell (brit) – Leermakers (holland), Zgonc (szlovén)
MAGYARORSZÁG: RAJNA
Garát (1), Macaulay / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B. (1), FEJES 1 / Kiss R.
ERDÉLY CS. 3 (1), HÁRI J.(2), SOFRON I. 1 (1) / Kulmala, Sebők, Magosi B. / Nagy G. (1), Terbócs (1), Papp K. (1) / Kóger D., Vas J., Tóth R. / Sárpátki
Szövetségi kapitány:
Sean Simpson
DÉL-KOREA: Dalton
LI TON KU, Bom Szuk Ju / Kim Von Dzsun (1), O In Kjo / Szong Hjong Csol, Li Min Dzse / Nam Hi Tu
AN DZSIN HUJ (1), Kang Jun Szok, Kim Szang Vuk 1 / Kim Ki Szung, Li Csong Min, Pak Dzsin Kju / Dzson Dzsung Vu, Kim Hjo Szuk, Sin Szang Hun / Li Dzse Huj, Kang Min Van, Li Dzsong Min / Kang Hvan Hi
Szövetségi kapitány:
Li Csang Jung
Gólszerző: Fejes (6:19 – Papp K, Nagy G.), Sofron (7:42 – Garát, Erdély), Erdély (23:19 – Sofron), Erdély (27:38 – Terbócs, Hári – emberelőnyből), Erdély (30:27 – Szirányi, Hári), ill. Kim Szang Vuk (57:49 – Kim Von Dzsun, An Dzsin Huj)
Kapura lövések: 23–20
Gól – emberelőnyből: 2/1, ill 4/0
MESTERMÉRLEG
Sean Simpson:
– Nagyon jó mérkőzést játszottunk. Tanultunk a múlt heti edzőmeccsből, megvolt a játéktervünk, és ezt a srácok remekül kivitelezték. Mindenki motivált volt, nagyon akarták a győzelmet és kiszolgálni a szurkolóinkat, akik nagy támaszt nyújtottak. A védekezésünk is jó volt, nemcsak a kapusunk és a védőink részéről, hanem mindenki részéről, hiszen aki éppen jégen van, az ugyanúgy védekezik is. Sok helyzetet tudtunk kialakítani a harmadukban, nagy forgalmat bonyolítottunk le a kapusuk előtt, aki remekül védett legutóbb Budapesten. Múlt péntek óta sem lazsáltunk, sokat dolgoztunk, videóztunk, elemeztünk, ennek meg is lett az eredménye. Fontos azonban, hogy ez még csak egy meccs volt: két lábbal kell a földön maradnunk, és továbbra is ugyanígy koncentrálni, mert ez egy világbajnokság, itt nincs könnyű összecsapás – nem számít, ki jön szembe, a saját játékunkhoz kell ragaszkodnunk!

GÓLÖSSZEFOGLALÓ

ÖSSZEFOGLALÓ

Ellepték a magyar szurkolók kedd délelőttre Ljubljana történelmi belvárosát; a várat és a Ljubljanica folyó partján sorakozó hangulatos kis teraszokat – ez természetesen nem csak a príma tavaszi időjárásnak volt köszönhető.

Kedden végre megkezdődött a szlovéniai divízió 1/A-világbajnokság, amelyre több mint három évet kellett várnia játékosnak, szurkolónak egyaránt, hiszen a pandémia miatt előbb az eredeti, 2020-as, majd a tavalyra áttolt eseményt is törölni kellett. Ki volt tehát már éhezve a hű szurkolótábor, a nyitó harmad felére legalább két szektort ránézésre meg is töltött az Olimpija Ljubljana jól ismert arénájában, a Hala Tivoliban.

Amelynek udvarán egy órával a kezdés előtt még Sofron István lődözte a gólokat külsővel a focilabdával a száraz bemelegítése végén, hogy aztán a meccset megelőző jeges átmozgatáson is ő maradjon kint a legtovább – meg is lett az eredménye utóbb.

Érkezett a szemben lévő lelátóra egy kilenctagú dél-koreai kontingens is, ugyancsak dobokkal felszerelkezve – meg lehetne ezt akár mosolyogni is, de nekik egy Szöul–Ljubljana távolsággal számolva azért mégiscsak 8500 kilométert kellett megtenniük, nem néhány százat, úgyhogy összességében inkább megsüvegelendő.

HÁRI JÁNOS
„Emlékszem, tíz éve ugyanitt, Ljubljanában, csak a másik csarnokban vébéztem először – most a második harmad végén egy bulinál arcon találtak, attól sebes a szám... Én az edzőmeccsen is éreztem, hogy nagyon gyenge az ellenfél, cikinek éreztem, hogy akkor kikaptunk, főleg, miután megnéztem, az U25-ös csapatunk miként játszott a koreaiakkal... Nem teljesen értettem, hogyan kaphattunk ki, habár az edzőmeccsekre nehezebb felpörögni, nekem az ICEHL-döntő után biztosan nem volt egyszerű. Most szerencsére hoztuk, amit mindenki elvár tőlünk.”

Elhozott Hári János-bulival vette kezdetét a világbajnokság, amelyet kiválóan kezdtünk: az első pillanattól fogva koncentráltan, fegyelmezetten, magas energiaszinttel játszottunk, nem hagytuk koronghoz jutni az ázsiaiakat, az esélyt is elvéve előlük, hogy legfőbb fegyverüket, szélvészgyorsaságukat esetlegesen kamatoztatni tudják.

Az első lövésünk Kóger Dánielé volt Vas János passza után, ez még a koreai kapus lepkés kesztyűjéről; kicsivel később Kiss Roland távoli bombája pedig a mamutjáról vágódott le. Az ázsiaiak a hetedik percig bírták a nyomást: ekkor körbement a korong a kapujuk mögött, Papp Kristóf ütőjéről Fejes Nándorhoz került hátra, azaz a két vb-újonc hozta össze a vezető gólunkat. A gyergyói védő élete első felnőtt-világbajnokságának első harmadában meg is szerezte első gólját – valószínűleg a kapus előtt irányt is változtatott a lövés, de éppen így lett jó.

Sofron azok között volt, akik a felkészülési meccsek után a magyar szerencsefaktort is hiányolták – hát ez kedden végre a javunkra fordult, mert alaposan megdolgoztunk érte. Gólja előtt Hári kaparta ki a gesztenyét, vagyis a pakkot, amelyet aztán Erdély Csanád játszott át tisztára a másik oldalra Garát Zsombornak, az ő kipattanója került oda végül „Sofi” elé, aki be is verte.

Szabad szemmel is jól érzékelhető fölényünket jól mutatta, hogy kilenc percnek kellett eltelnie az első dél-koreai lövéshez, nem jött ki Rajna Miklósról, ez így lélektanilag is fontos védés volt. A nyitó harmad nagy részében úgy egykapuztunk, mintha emberelőnyben lennénk, másfél perccel a vége előtt 2–0-nál könnyelmű korongvesztést követően Rajna mutatott be megint fontos védést koreai ziccerben.

RAJNA MIKLÓS
„Tudatosan készültünk az első mérkőzésre, nyilván a legjobbunkat akartuk hozni. Az edzőmeccsek előtt nagyobb terhelést kaptunk, hosszabbak voltak az edzések, azóta rövidültek, amitől frissebbek a lábak, jobban tudunk koncentrálni, a taktikát is jobban betartottuk. Az is hozzátartozik, hogy három éve nem láttuk őket, úgyhogy az edzőmeccsre nehezebb volt felkészülni, most viszont már tudtuk, mire számíthatunk és mire van szükség tőlünk a győzelemhez. Az első harmadban domináltunk, habár egyszer ők is elszaladtak. De nagyon igyekeztünk, és a meccs nagy részében sikerült tartanunk magunkat a tervhez, jó eredmény született.”

2–1 helyett így perceken belül 3–0 lett: Erdély ment el a szélen, ahogy szokott, tüzelése nyomán a pakk előbb még óriásit csilingelve kijött a vasról, az ismétlést azonban már bevágta a rövidre. S ha egy üzlet beindul: első emberelőnyünket is kihasználtuk, fehérvári koprodukció végén Hári passza után Terbócs István tökéletes keresztpasszát tette be Erdély, aki ezzel kevesebb mint fél óra alatt 2+1-nél járt már – mi meg négy találatnál, egyből egyes fórmutatóval, minden tökéletesen alakult tehát.

A koreaiak ki is kérték az idejüket, a 2019-es vb-n és a múlt heti edzőmeccsen a szemünket kifogó egyetlen honosítottjuk, Matt Dalton azonban maradt a helyén a kapuban. De csak azért, hogy még azon melegében megkaphassa az ötödiket is! Szirányi Bencét nem vették komolyan, a DVTK védője elloholt a bal szélen, centerezését megint csak a parádézó Erdély vágta be, így a meccs felénél mesterhármasnál és összesen négy pontnál tartott!x

Fel is paprikázódtak a kis ázsiaiak, de legközelebb a gólhoz a kapuvasaknál jártak: An Dzsin Huj előbb a jobb vasra vágott egy megítélt rávezetést, majd a záró harmadban egy elképesztő, néhány másodperc leforgása alatt három vasat is érintő koreai helyzetet úsztunk meg. Rajna shutoutját végül két perccel a vége előtt Kim Szang Vuk rontotta el éles szögből, válogatottunk azonban így is remek, lélekemelő sikerrel kezdte a feljutásért indított harcot, stílusos ajándékkal köszöntve a születésnapos Hári Jánost. Avagy igaza volt Sebők Balázsnak: nem az edzőmeccseken kell, hogy kiszakadjon a gólzsák, hanem itt, Ljubljanában! 5–1.

FEJES NÁNDOR
„Jó adag szerencse is kellett hozzá, hogy befelé pattanjon a korong, és megszerezzem első válogatottbeli gólomat, de nagyon boldog vagyok. A hátvédpárjaink egy húron pendülnek, és megfelelően tudtuk rotálni a hét védőnket, így mindig volt elég energiánk a kritikus pillanatokban. A harmadik harmadban kicsit kiengedtünk az ötgólos előny tudatában, ami természetes. Nem érzem úgy, hogy elfáradtunk volna, kiváló erőnléti állapotban érkeztünk a megfelelő felkészülésnek köszönhetően. Bosszantó, hogy végül nem sikerült shutouttal zárnunk, hiszen két és fél percen múlt, viszont előtte többször a kapuvasat is eltalálta Dél-Korea, nem mondhatjuk, hogy nem érdemelték meg a szépítést”.
RAJNA MAJDNEM BEVEHETETLEN KETRECE
MAGYARORSZÁGDÉL-KOREA
Rajna 95%
Kapusok
Dalton 78%
23 (5, 13, 5)
Lövések
20 (2, 9, 9)
2/1 (0/0, 2/1, 0/0
Emberelőnyök
4/0 (0/0, 2/0, 2/0)
8 (0, 4, 4)
Büntetőpercek
4 (0, 4, 0)

A csoport másik meccsén a házigazda szlovénok a harmadik harmad elején már 4–0-ra vezettek Litvánia ellen, végül 4–2-re nyertek, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott a csoport élén zárja a világbajnokság első napját.

Szlovénia–Litvánia 4–2 (1–0, 2–0, 1–2)

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, a magyar válogatott szerdán Litvánia ellen folytatja a világbajnoki szereplést.

A mieinknél természetesen Erdély Csanádot választották a legjobbnak, a koreaiaknál Li Ton Kut.

III. HARMAD

20. perc: Vége, a magyar válogatott remek játékkal igen fontos győzelmet aratott első világbajnoki mérkőzésén!

20. perc: Rajna véd még egyet a végén, Li Dzsong Min lövését fogja.

19. perc: Miközben a magyar táborban némi tumultus támad, lőnek még egy vasat a koreaiak. Sin beleérése után pattant a vasra a pakk.

18. perc: Szépítenek. Kim Vun Dzsun tette keresztbe a pakkot a kapunk mögött, Kim Szang Vuknak jobbra, aki az alapvonalról Rajna bokája mögött nagyon pontosan lőtte a labdát a hosszú kapufa mellé, 5–1.

17. perc: Anra játszottak figurát a koreaiak, kapáslövését fogta Rajna, nincs kipattanó.

16. perc: Rajna mutat be újabb védést. Egy rossz koreai után Szirányi állhatott bele a lövésbe, de fölé bombázott.

15. perc: Rajnának kell védenie, Kim Szang Vuk próbálkozását tolta oldalra a mamuttal.

14. perc: Egy remek blokk után Papp szerez korongot, de nem jut vele messzire.

13. perc: Kulmala nagy pillanatai, de hiába próbálkozhat többször is, ráadásul a saját kapujába becsúszó O miatt elmozdul a kapu a helyéről.

12. perc: Erdély ugrott ki ziccerben, meg is próbálta behúzni köténybe Daltonnak, de nem járt sikerrel. Viszont legalább a koreai emberfór letelt.

11. perc: Rajnának kell egyet védeni, majd Kim Szung lövése zúgott el a jobb alsónk mellett, aztán kiütöttük a harmadból. Eltelt a fele a hátránynak.

11. perc: Három koreai kapuvas egy támadáson belül... An lövése a jobb oldali vasat találta el, a kipattanót pedig Kim Szang Vuk oldalról úgy húzta vissza, hogy a felső vasról a jobboldalira pattant, majd onnan kifelé. Kim elleni beavatkozásért Szirányi kapott két percet. A bírók videóznak, s nem adnak gólt végül.

10. perc: Kulmala előre lőtt korongjára saját maga rajtolt, megpróbálta megkerülni Namot, de nem járt sikerrel.

9. perc: Erdély csúszott be lesre, miután Hári a kéken keresztbe cselezett.

8. perc: Terbócs törhetett be emberével a nyakán a koreai harmadba, de elesett az egyik Kim mellett, a bírói sípszó elmaradt. Aztán Tóth pillanatai: háromszor is próbálkozhatott rövid idő alatt, de hol blokkolták, hol Dalton védett, hol meg célt tévesztett.

7. perc: Sebők is remekül védekezik, most például Kangot billentette ki az egyensúlyából, így éppen kicsúszott a támadóharmadból, s lesről húzta vissza a pakkot.

6. perc: Horváth lövését blokkolták a védők, Sofron begyűjti a pakkot, majd Erdély lövése mozgatta meg Daltont.

5. perc: Rajnán átcsorgott An lövése jobbról, hárman is odapattantak egy pillanaton belül a mieink közül, hogy takarítsanak, meg a zebrák is belefújtak már...

4. perc: Nem tudnak felállni, sőt, Erdély lódulhat meg két védővel a nyakán, már egészen a kapu közelében jár, mire áthámozta magát az emberén, de Dalton kidöfött a bárdjával, így nincs lövés. Vége az emberhátrányunknak.

3. perc: Az előny fele eltelt, egy koreai lövést láthattunk, Rajnának nem akadt vele dolga, mellé ment. Sikerült kiütni a pakkot a harmadból.

2. perc: Kulmala kapott megint két percet.

1. perc: Ismét elhoztuk a kezdőbedobást. De megint Rajnának kell az elsőt védenie a harmadban, igaz, ez is csak statisztika.

A középső harmadban 13 lövésig jutottunk, a dél-koreaiak kilencig. Ebben tehát 18–11-re vezetünk. Ebben is...

II. HARMAD

20. perc: Mi maradt ki a dudaszó pillanatában?! Sebők nagyszerű passzt kapott a kapu előtt, meg is csinálta a cselt Daltonnal szemben, de nem tudta átemelni a spárgázó kapus mamutja fölött a pakkot... Ezzel megyünk szünetre.

19. perc: Rajnának kell fogni a lepkéssel a bal felsőbe tartó lövést. Megoldotta.Sőt, An trükkös lövését is biztosan védte.

18. perc: Egy buli után Sofron kínálta meg Daltont, lekapta a lepkéssel a kapus. Majd Erdély tette vissza az alapvonal mögül Hárinak a korongot, aki középről lőtt is, Daltonban viszont ez is elakadt.

17. perc: Kim Ki Szung lépett ki ziccerben, mellé lőtte közelről, a túloldalon pedig Vas lövését védte Dalton.

17. perc: Szong lövésébe ér bele egy koreai a kapu előtt, de Rajnának nem kell védenie, mellé.

16. perc: Sikerült kivédekezni az emberhátrányt.

15. perc: Büntetőhöz jut Dél-Korea: a ziccerben kilépő An Dzsin Hujt Horváth szabálytalanul akadályozta, két perc nincs, de rávezetéses igen. A „sértett” vezette rá Rajnára a korongot, lövése a kapuvason csattant, nincs gól!

14. perc: Pappot szórják ki magas botért. Véletlenül orrba nyomta a koreait. Ez is jogos ítélet.

13. perc: Kulmala visszatért. Sofron kapott korongot a balon, lőtt is, Dalton meg védett.

12. perc: Sebők és Magosi zavarta össze a koreai védelmet, utóbbi lövése nagyot csilingelt a vason – mindezt emberhátrányban, merthogy Kulmala van már csak kint a padon.

12. perc: Rajnának kell kinyúlni Li Dzsong Min elé, a védelem aztán megvédi a rátámadó koreaitól a kapust.

11. perc: ERDÉLY, MESTERHÁRMAS!!! Szirányi húzta meg a balon, jól játszotta középre az alapvonaltól Erdély elé, ő meg kapásból be is bombázta aléc alá, 5–0!

11. perc: Kulmala akasztotta Szongot, ez is két perc, jogosan.

10. perc: Újra előnyben leszünk. Rajna már le is jött, Sofron távoli lövését védte Dalton. Kim Von Dzsun ül ki két percre.

9. perc: Sebők húzott kapura balról, lőtt is, Dalton védett.

8. perc: A gól után Dél-Korea időt kért.

8. perc: ERDÉLY DUPLÁZNI TUD!!! Hári tette ki jobbra a pakkot Terbócsnak, ő pedig pontosan játszott középre Erdélyhez, aki nem hibázta el a kapu előtte üresen tátongó oldalát, 4–0!

8. perc: Az előny első percében nem sikerült felállni a koreai harmadban.

7. perc: Hárit borította fel Kim Hjo Szuk, itt az első két perc!

6. perc: Macauley passza után Soforon szép csel után küldött kapura húzott lövést, alig mellé...

5. perc: O kapott korongot a támadóharmad közepén, de Fejes tanári ütőmunkával elhalászta a pakkot a koreai elől.

4. perc: GÓÓÓL!!! ERDÉLY!!! Remekül vitte be a korongot a támadóharmadba, majd középről lőtt is, de a kapuvasat találta el, ám a kipattantót balról, éles szögből rálőtte Dalton hátára, ahonnan bepattant a gólvonal mögé, 3–0!

3. perc: Kóger passzolta középre a pakkot, de Dalton jól szúrt ki a bárdjával, így nem jutott lövéshez Tóth.

2. perc: Rajnának kell védeni, Li Ton Ku lökete nem okozott gondot.

1. perc:Megint a miénk a buli.

A hivatalos statisztika szerint mindössze 5 alkalommal lőttünk kapura az első 20 percben, míg a koreaiak csupán kétszer.

A meccs előtt azt írtuk, hogy a helyszínen szurkoló magyar drukkereken nem múlik majd semmi. Nos, azóta befutott Pusztai Viola kollégánk videója a meccs előtti szurkolói várakozásokról és arról, hogy az éjjel Ljubljanában sem érhet véget. Ide kattintva megtekinthető!

I. HARMAD

20. perc: Az utolsó percet is a koreai harmadban tudjuk tölteni, nagyszerűen kezdett a magyar válogatott! Szünet.

19. perc: Hűha, Sebőktől pattant el a korong a kék vonalunkon, Kang Jun Szuk indult meg, de Rajna a helyén volt, hárított.

17. perc: Tilos a koreaiaknál. Cserélni akarnának, de ilyenkor nem lehet, a bírók kiszúrták.

16. perc: Magosi ért vissza védekezni és remekül szerelte a kapásoldalon érkező koreait. Nagy mentés volt.

15. perc: Hű, mi maradt ki: Hári kapott jó visszapasszt a kapu mögül, de lecsúszott a korong az ütője tolláról, így ziccerben nem tudott lőni.

14. perc: Pappnál fújtak lest.

13. perc: Gyors akció végén Hári szép csel után lőtt középről, mellé.

12. perc: Nagy Gergőnél fújnak kézpasszt, lehet cserélni. A buli után Kóger vitte be jobbról a pakkot, éles szögből lőtt is, Dalton nem mozdult el a rövidről.

11. perc: Jó a letámadásunk ismét, nem tudnak a harmadunkba bejutni.

10. perc: Rajna első komolyabb védése: Kim Vun Dzsun kísérletét hárította.

9. perc: Nagy Gergő lövésébe vetődtek a bele a védők, miután a kapujából kimozduló Daltont Terbócs megelőzte és elcsente a pakkot tőle.

8. perc: OTT A MÁSODIK!!! SOFRON!!! Erdély ziccerét még védeni tudta Dalton, majd néhány pillanat múlva Garát lövését kellett hárítania, a kipattanót viszont Sofron laposan lőtte a kapu közepébe lőtt a semmit nem látó Dalton lábai között, 2–0!

8. perc: Hári csúszott be lesre.

7. perc: GÓÓÓÓL!!!! FEJES!!! A jobb oldalon a bedobókör tetejénél kapott vissza egy korongot, majd lőtt is, Terbócs zavart a kapu előtt, egy védőn megpattanva vágódott a pakk a tehetetlen Dalton válla fölött a jobb felsőbe, 1–0!

6. perc: Sofron ütközött a támadóharmadban az egyik Livel, meg az útban lévő brit bíróval...

5. perc: Gyors koreai ellentámadást állítunk meg jó védekezéssel, Vas János volt az.

4. perc: Eddig a mieink akarata érvényesül, több időt töltünk a támadóharmadban. Fejes lövi a kapu elé a korongot Terbócsnak beleérésre, nem jó. Aztán Macauley lövését blokkolják.

2. perc: Kóger vitte be a támadóba balról a korongot, lövését Dalton tolta oldalra.

1. perc: Elhoztuk a bulit! A statisztikusok kedvéért: az első védést Rajna mutatta be, de ez semmi veszélyt hordozott magában.

Jönnek a csapatok, 1095 nap után játszik tehát újra vb-meccset a magyar válogatott!

Nálunk Rajna Miklós kezd a kapuban, Hetényi Zoltán a kispadon foglal helyet. Dél-Koreánál Matt Dalton a kapuban.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a magyar válogatott első vb-meccse! A csapatok már készen állnak, túljutottak a bemelegítésen. A hangulat finoman szólva sem eget verő, talán néhány százan, ha vannak a lelátókon, de a magyar szurkolók azért jó máfél szektort azért megtöltöttek, szóval, rajtuk nem múlik majd semmi.

A magyar drukkerek a kezdés előtt (Fotó: Kohán Gergely)
A magyar drukkerek a kezdés előtt (Fotó: Kohán Gergely)

ELŐZMÉNYEK

Mint ismert, a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) az Ukrajna elleni agresszió miatt az elitben szereplő orosz és a fehérorosz válogatottat kizárta a világbajnokságról, helyükre pedig a mi csoportunkból Franciaország és Ausztria került fel, az így négyfősre olvadt 1/A-vb mezőnyét pedig a három éve kieső Litvániával töltötték fel. Vagyis négy mérkőzés vár a világbajnokságon a résztvevőkre, és ugyan az esély valóban nagy a feljutást érő első két hely valamelyikének megszerzésére, Sean Simpson szövetségi kapitány óva int mindenkit a hurráoptimizustól.

Tudom, hogy Magyarországon sokan úgy veszik, a feljutásunk innentől gyakorlatilag automatizmus, de ezt egyáltalán nem is értem.Avilágranglistán elfoglalt helyezésünk alapján az öt résztvevő csapat közüla harmadikak vagyunk arangsorban,már csak ez alapján ismiért lenne magától értetődő a feljutás? Természetesen megvan az esélyünk, és ezek az esélyek nyilván sokatnőtteka franciák és az osztrákok feljebb lépésével,de ezzel együtt is tisztelnünk kell minden ellenfelünket, és rengeteget kell dolgoznunk.Négy meccs hat nap alatt, egyik sem könnyű, izgalmas lesz –a feladat nem egyszerű, de a csapatösszhang és a hozzáállás optimizmusra ad okot, bizakodó vagyok!” jegyezte meg Simpson, akinek ez lesz az első vb-je a magyar válogatottal, hiszen az utóbbi két torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

A mieink kedden a dél-koreai, szerdán a litván, pénteken a házigazda szlovén, vasárnap pedig a számos székely hokissal felálló román válogatottal csapnak össze. Az első két helyezett feljut az elitmezőnybe, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

A dél-koreaiak múlt csütörtökön 4–2-re nyertek Káposztásmegyeren, és az utóbbi két egymás elleni vb-meccsen is ők diadalmaskodtak. A litvánok ellen mind a 12 tétmérkőzésen a mieink győztek eddig, ugyanakkor a szlovénok ellen éppen fordított a mérleg a vb-ken: tízből tíz vereség úgy, hogy az utolsó hét összecsapáson összesen öt gólra volt képes a magyar válogatott. Legutóbb, április 19-én Székesfehérváron felkészülési meccsen a vendégek 3–0-ra diadalmaskodtak. A honosítottakkal és székelyekkel felálló románok ellen a legutóbbi tétmérkőzés, a 2020. február 8-i olimpiai selejtező csak a hosszabbításban dőlt el Erdély Csanád góljával.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Rajna Miklós (Újpesti TE), Arany Gergely (FTC-Telekom), Hetényi Zoltán (Debreceni EAC)
Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Macaulay Scott (MAC HKB Újbuda), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor (MAC HKB Újbuda), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (MAC HKB Újbuda), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19)
Csatárok: Papp Kristóf (Michigan State University), Sebők Balázs (Ilves), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Tóth Richárd (MAC HKB Újbuda), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Sofron István (SC Csíkszereda), Vas János (HC Presov), Kulmala Rasmus (FTC-Telekom), Magosi Bálint (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Kóger Dániel (FTC-Telekom), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19)

A PROGRAM
Május 3., kedd:
MAGYARORSZÁG–Dél-Korea, 15.30. Szlovénia–Litvánia, 19
Május 4., szerda:
Litvánia–MAGYARORSZÁG, 15.30. Románia–Szlovénia, 19
Május 5., csütörtök:
Románia–Dél-Korea, 15.30
Május 6., péntek:
Dél-Korea–Litvánia, 15.30. Szlovénia–MAGYARORSZÁG, 19
Május 7., szombat:
Litvánia–Románia, 15.30.
Május 8., vasárnap: MAGYARORSZÁG–Románia, 15.30. Dél-Korea–Szlovénia, 19
A divízió 1/A mezőnyéből az első két helyezett jut fel a világelitbe, az utolsóként végző csapat kiesik a divízió 1/B-osztályba.

KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ!
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Dénes Szilárd, Kohán Gergely (szöveg), Dömötör Csaba (fotó), Pusztai Viola (videó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik