Jégkorong: Nem automatikus a feljutás – Sean Simpson

Vágólapra másolva!
2022.05.02. 14:11
null
Sean Simpson számára ez lesz az első vb a magyar válogatottal (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Azzal, hogy a két legerősebb válogatott, az osztrák és a francia felkerült a legjobbak közé és nincs az ellenfelek között, még nem automatikus a feljutás az elitbe, noha az esélyek megnőttek – mondta az MTI-nek Sean Simpson, a kedden rajtoló ljubljanai divízió I/A-világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya.


„Mindenkinek fel kell fognia, hogy ez nem automatizmus. A torna öt csapata közül a miénk a harmadik legjobb a világranglista alapján, azaz az előttünk lévők közül valakit meg kell előznünk. A felkészülés során játszottunk Szlovéniával és Dél-Koreával is, és bár kikaptunk, segítség volt mindkét mérkőzés. Ezen kívül találkoztunk még kétszer a jó erőkből álló Ukrajnával is, így tesztelhettük magunkat” – jegyezte meg Simpson, akinek ez lesz az első vb-je a magyar válogatottal, hiszen az utóbbi két torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

VÉLEMÉNYEK
Magosi Bálint: – A feljutás a cél, és szeretnénk mind a négy mérkőzésen nyerni. A dél-koreaiak elleni múlt heti felkészülési mérkőzésen ízelítőt kaptunk az ő játékukból, sok helyzetet dolgoztunk ki, de ezek kimaradtak. Ezen kell javítani, az emberelőnyünket és a ziccereket be kell lőni. Az első mérkőzés nagyon fontos, meg kell mutatnunk, hogy erősek vagyunk, aztán meccsről meccsre, cseréről cserére haladni. Jó úton haladunk.
Szirányi Bence: – Igazából az első összecsapás a legfontosabb lépcsőfok a tornán. Első ellenfelünk mentalitása, hogy sosem adja fel és kihasználja a hibákat, ám ezt a fajta nyomást el kell viselnünk. Csütörtökön sok helyzetet és emberelőnyt hagytunk ki ellenük, jobban kell összpontosítanunk és megdolgozni a szerencséért, mert arra is szükség lesz. (MTI)

A kapitány hangsúlyozta, hogy elégedett volt a felkészüléssel, igaz, a teljes vb-csapattal csak az utolsó héten tudott együtt dolgozni, mert előtte a Fehérvár és a Ferencváros bejutott az osztrák bajnokság, illetve az Erste Liga döntőjébe, Sebők Balázs pedig a finn bronzmérkőzésen játszott.

„Ezek komoly eredmények a magyar hoki számára, még akkor is, ha a válogatott függ a klubcsapatok playoffszereplésétől. Edzőként lépésről lépésre gondolkodom, a realitás talaján állok, így dolgozom, és ezzel a hozzáállással remélem, hogy jó tornánk lesz. Napról napra fejlődünk. Szükség lesz a fegyelmezettségre, szervezetten kell játszanunk mind a négy mérkőzésen” – tette hozzá Simpson.

A mieink kedden a dél-koreai, szerdán a litván, pénteken a házigazda szlovén, vasárnap pedig a számos székely hokissal felálló román válogatottal csapnak össze. Az első két helyezett feljut az elitmezőnybe, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

A dél-koreaiak múlt csütörtökön 4–2-re nyertek Káposztásmegyeren, és az utóbbi két egymás elleni vb-meccsen is ők diadalmaskodtak. A litvánok ellen mind a 12 tétmérkőzésen a mieink győztek eddig, ugyanakkor a szlovénok ellen éppen fordított a mérleg a vb-ken: tízből tíz vereség úgy, hogy az utolsó hét összecsapáson összesen öt gólra volt képes a magyar válogatott. Legutóbb, április 19-én Székesfehérváron felkészülési meccsen a vendégek 3–0-ra diadalmaskodtak. A honosítottakkal és székelyekkel felálló románok ellen a legutóbbi tétmérkőzés, a 2020. február 8-i olimpiai selejtező csak a hosszabbításban dőlt el Erdély Csanád góljával.

A legutóbbi három divízió I/A vb-n a mieink a 15 mérkőzésből négyet tudtak megnyerni, 2017-ben Kijevben és 2019-ben Nur-Szultánban az utolsó előtti, ötödik helyen zártak – csak a kieső ukránokat, illetve litvánokat verték meg –, 2018-ban Budapesten pedig úgy lettek negyedikek, hogy 15 másodperc választotta el őket a feljutástól, ám végül a britek ekkor egyenlítettek, és a ráadásban megszerezték a győzelmet.

Az ukrajnai háború miatt átalakultak az erőviszonyok. Az élvonalból kizárt orosz és fehérorosz válogatott helyére a divízió I/A-ból a két legelőkelőbb helyen rangsorolt csapat, a francia és az osztrák felkerült a legjobb 16-ba, míg a divízió I/B-ből Litvánia kapott besorolást a mieink csoportjába. Ezzel együtt megmaradt a két feljutó-egy kieső rendszer, így a mieink most ismét komoly esélyük van, hogy 2008 (Szapporó) és 2015 (Krakkó) után feljussanak az élvonalba.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok:
Arany Gergely (FTC-Telekom), Hetényi Zoltán (DEAC), Rajna Miklós (Újpesti TE)
Védők:
Fejes Nándor (Gyergyói HK, romániai), Garát Zsombor (MAC HKB Újbuda), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Scott Macaulay (MAC), Pozsgai Tamás (MAC), Szirányi Bence (Diósgyőri VTK)
Csatárok:
Erdély Csanád (Fehérvár), Hári János (Fehérvár), Kóger Dániel (FTC), Rasmus Kulmala (FTC), Magosi Bálint (Fehérvár), Nagy Gergő (FTC), Papp Kristóf (Michigan State University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyó), Sebők Balázs (Ilves Tampere, finn), Sofron István (SC Csíkszeredai, romániai), Terbócs István (Fehérvár), Tóth Richárd (MAC), Vas János (HC Presov, szlovák)
Szövetségi kapitány:
Sean Simpson (kanadai)

A PROGRAM
Május 3., kedd:
MAGYARORSZÁG–Dél-Korea, 15.30. Szlovénia–Litvánia, 19
Május 4., szerda:
Litvánia–MAGYARORSZÁG, 15.30. Románia–Szlovénia, 19
Május 5., csütörtök:
Románia–Dél-Korea, 15.30
Május 6., péntek:
Dél-Korea–Litvánia, 15.30. Szlovénia–MAGYARORSZÁG, 19
Május 7., szombat:
Litvánia–Románia, 15.30.
Május 8., vasárnap: MAGYARORSZÁG–Románia, 15.30. Dél-Korea–Szlovénia, 19
A divízió 1/A mezőnyéből az első két helyezett jut fel a világelitbe, az utolsóként végző csapat kiesik a divízió 1/B-osztályba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik