Erste liga: a Csíkszereda a MAC-ot, az FTC a DVTK-t választotta a negyeddöntőre

DÉNES SZILÁRDDÉNES SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.02.28. 11:16
null
A piros mezes DVTK az FTC-vel játszik (Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország)
Az Erste Liga alapszakasz-értékelő és negyeddöntőbeli ellenfél-választó sajtótájékoztatóján kiderült, Csíkszereda–MAC, FTC–DVTK, Újpest–DEAC és Gyergyó–Brassó összecsapásokat láthatunk a következő két hétben.

 

A sajtótájékoztatót Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke nyitotta meg az alapszakasz értékelésével.

„Az utazás elején is sejtettük, hogy izgalmas lesz – kezdte Szőke beszédét. – Minden eddiginél több alapszakasz-meccs volt tervben a csapatoknak, szám szerint 220 ennek, 95 százalékát meg is tudtuk rendezni. Nagy sikernek tartom, főleg egy ilyen időszakban, amikor a külső környezet kiszámíthatatlan. Köszönöm mindenkinek, aki segített a szervezésben és a lebonyolításban. A DVTK Jegesmedvék ismét csatlakozott a ligához, és a meccsek számán kívül a liga színvonalát is emelték.”

„Kiemelném, 6.6 gólt láthattunk meccsenként, ez mindenképpen jó reklám, hiszen a közönség szórakoztatása a célunk. Az erőviszonyok kiegyenlítettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy az utolsó fordulóban dőlt el a második, harmadik és negyedik helyezések sorsa, a Ferencváros–Gyergyó minden szempontból emlékezetes találkozó lett a fordulatos, végletekig kiélezett mivoltával. Továbbá az utolsó előttiként záró Titánok a top négy mindegyikét megverte, ez is mutatja, bármi megtörténhet. Arra számítunk, a rájátszás még egy szinttel magasabb lesz, minden eddiginél élvezetesebb párharcok elébe nézünk. Nem számítunk sok söprésre, nagyobb adok-kapokra számítunk, mint az eddigi években.”


„Két éve velünk van a vírus, de nem csak az eddigi mérkőzéseket tudjuk megrendezni, hanem még növeltük is a meccsek számát – vette át a szót Szabados Richárd, az Erste Liga alelnöke. – Sajnos a nézőszámra súlyos csapást mért a vírus, és a szezoneleji ingyen látogatható meccsek sem a termék értékét hivatottak jelezni, csak egy lökést akartunk adni a mérkőzések látogatottságának.”

„Szeretnénk továbbra is kihelyezett mérkőzéseket rendezni, idén Ajkán és Zalaegerszegen is voltak összecsapások. A matinékon pedig két-háromszoros nézőszámnak örülhettünk, ezek is maradnak a továbbiakban is. Új marketingeszközöket bevetettünk, kabalafigurák egységesítése, bevonulóceremóniákkal dobtuk fel a csarnokok hangulatát. Bár a matinékat megtartjuk, szeretnénk a hasonló programokkal az eggyel idősebb korosztályt, a fiatalságot megszólítani.”


„Az ErsteLigaTV a gyerekbetegségeivel együtt is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és bár a csattanót a végére szerettük volna hagyni, de elárulom, ingyen sör kampány is lesz a mérkőzéseken! A célunk, hogy egy komplex élmény legyen kilátogatni egy Erste Liga-összecsapásra.”

A rájátszásra vonatkozó fontos újítások: a hosszabbításban (a csapatok kérését figyelembe véve). Döntetlen esetén további harmadokkal folytatódik az 5-5 elleni küzdelemben, ám a hosszabbítás második harmadától 3 a 3 ellen megy tovább a játék, hirtelen halál rendszerrel. Elődöntőre nem lesz választás, a legmagasabb kiemelt a legalacsonyabbal játszik, a magasabb kiemelté a pályaelőny. Idén is láthatunk arany fejvédőket, amiket minden csapat házi pontkirálya viselhet a playoffban: Radim Valchar (Brassó), Rasztiszlav Spirko (DEAC), Jonathan Walker (DVTK), Nagy Gergő (FTC), Chris Bodó (Gyergyó), Schlekmann Márk (MAC), Jevgenyij Szkacskov (Csíkszereda) és Sam Coatta (Újpest) érdemelte ki a megtiszteltetést.

A sajtótájékoztatón a csapatok képviselői csak online vettek részt, s ugyan a technika ördöge némileg megnehezítette a folyamatot (az internetes térben jelenlévők nem mindent hallottak a helyszínről), végül minden csapat sikeresen kiválaszthatta ellenfelét.

Az alapszakasz győztese, az SC Csíkszereda választhatott elsőként, majd az őket követő sorrendben az FTC és az Újpest választhatott, a Gyergyó pedig az addig ki nem választott gárdát kapta ellenfélnek.

„A MAC HKB Újbudát választjuk. A döntést közösen hoztuk meg a játékosaimmal és a szakmai stábbal
– fogalmazott titokzatosan a székelyföldiek vezetőedzője, Rico Rossi. – Nem igazán számít, kit választunk, minden összecsapás óriási kihívás lesz a rájátszásban.”

„Fiatal csapatunk van, a tavalyi szezonhoz képest négy kulcsjátékost is elvesztettünk – értékelte az évet Marton Tibor, a MAC másodedzője.– Rengeteg gólunk „veszett így el”, de úgy gondolom, jól pótoltuk őket. Állunk elébe a Csíkszereda elleni kihívásnak!”

„Remélem, jókor szólalok meg
– utalt viccesen a tecnikai nehézségekre az FTC-Telekom vezetőedzője, Fodor Szabolcs. – A DVTK-t választjuk, rémesen egyszerű az indok: látható volt az egész alapszakaszban, hogy nagyon szoros a bajnokság, főleg a legjobb nyolc. Ezért azt tartottuk szem előtt, hogy minél frissebbek maradhassunk. Mivel a Csíkszereda elhappolta a legközelebb eső csapatot, a MAC-ot, így a második legközelebbi együttest választottuk.”

„Nem lepett meg a választás, számítottunk rá, hogy ha a csíkiak nem, akkor az FTC kiválaszt minket – reagált Láda Balázs, a Jegesmedvék általános menedzsere. – Hasonlóan szoros mérkőzésekre számítunk, mint amiket a múltban is játszottunk ellene.”

„Az Újpest a DEAC csapatát választja – jelentette be a múlt pénteken a 60. születésnapját betöltő klublegenda, jelenleg ügyvezető igazgató, Ancsin János.Nem volt nehéz választás a Debrecen és a Brassó közötti, hiszen sokkal kevesebb utazás a Hajdúságba eljutni. Szeretnénk visszavágni a DEAC-nak a tavalyi negyeddöntős búcsúnkért, és reménykedünk egy Újpest–Fradi döntőben!”

„Először vagyunk olyan helyzetben, hogy minket választanak, és nem mi döntünk – felelt Fodor András, a DEAC jégkorong-szakosztályának vezetője. – Minden csapat ellen nehéz dolgunk lett volna, bár az meglepett, hogy a tavalyi négy-egy arányú továbbjutásunk után az Újpest mert minket kihívni!”

„Úgy jöttünk ide ellenfelet választani, mint Ádám feleséget – tréfálkozott Bereczky Szilárd, a Gyergyói HK menedzsere. – Sejtettük, hogy a Brassó lesz az ellenfél, bízunk benne, hogy sikerrel vesszük az akadályt.”

Nem lepődött meg a brassóiak másodedzője, Stenk Hunor sem a kialakult helyzeten: „Nagy esélyt láttunk rá, hogy a Gyergyót kapjuk, már napok óta ennek megfelelően készülünk. Az alapszakaszban meggyűlt a bajunk velük, de a rájátszás más kávéház, és hiszek benne, hogy szintet tudunk lépni.”

A kialakult párosítások:
SC Csíkszereda–MAC HKB Újbuda
FTC-Telekom–DVTK Jegesmedvék
Újpesti TE–Debreceni EAC
Gyergyói HK–Brasov Wolves

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik