Jégkorong: lehet drukkolni – magyar játékos az NHL-drafton

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.10.06. 10:47
null
Papp Kristóf (Fotó: utanpotlassport.hu/Mura László)
A koronavírus-járvány miatt októberre és az internetre tolt NHL-drafton a 19 éves Papp Kristóf is elkelhet.

 

Négy vagy tizennyolc éve nem volt olyan NHL-draft, amilyen most következik – vagy pedig sosem. A számok alatt azt értjük, hogy nekünk, magyaroknak mennyi és milyen közünk volt a világ legjobb jégkorongbajnokságának újoncelosztójához. Legutóbb, 2016-ban Horváth Bálint szerepelt a listán, de aztán nem kelt el (azóta a svéd harmadosztályban légióskodik), 2002-ben viszont Vas Jánosra lecsapott a Dallas Stars, méghozzá a 2. körben, összességében a draft 32. helyén, ami a legjobb vonatkozó magyar adat, hiszen Szuper Levente a 116., Gröschl Tamás a 256. helyen talált klubra – utóbbi a legenda szerint csakis azért, mert akkori csapata, a svéd Leksand, illetve vezetékneve láttán azt gondolták róla, hogy ő maga is svéd.

Végül egyik honfitársunk sem játszhatott az NHL-ben. Pedig Szuper néhány bajnokin a kispadra is leült, sőt, nyilván a bemelegítést együtt végezte a többiekkel, ám játékpercet nem kapott – ez a legközelebbi pont az NHL-hez, ameddig eljutottunk. Illetve van egy kis csillag, mert találni olyan játékost, akit draftoltak, majd négy év alatt 32 mérkőzésen szerepelt az NHL-ben, 11 pontot is szerzett és magyar állampolgár: ő Frank Banham, aki persze kanadainak született, ekként is került a legjobbak közé, aztán már pályája alkonyán hozzánk, hogy sokakkal ellentétben megszolgálja honosítását, hiszen főszerepet játszott a 2015-ös feljutásunkban. Na, de azóta Hári János 2010-es és 2012-es, majd Horváth Bálint 2016-os draftlistára kerülése a legközelebbi élményünk az NHL-lel, ami máris jelzi, földrajzilag és sporttávolságban is mily' messze vagyunk.

Ám most lehet reménykedni ismét, hiszen Papp Kristóf ott van a 2020-as névsorban. Technikailag az észak-amerikai mezőnyjátékosok között jegyzik, hiszen kilencéves kora óta a tengerentúlon pallérozódik, az elmúlt idényben a legjobb juniorbajnokságban, a USHL-ben a Madison Capitols csapatkapitányaként 21 meccsen 19, átigazolása után a Des Moines Buccaneersben 23 meccsen 16 pontot termelt, amíg márciusban a koronavírus-járvány miatt be nem rekesztették a bajnokságot. És ha már a járvány: az NHL-draftot eredetileg június 26–27-én tartották volna Montrealban, ehelyett lesz most, október 6–7-én, és nem élőben, hanem online videokonferencia keretében – ilyen nem volt még sosem.

 

„Mint minden jégkorongozónak, nekem is gyerekkori álmom, hogy bekerüljek. Több NHL-es csapat keresett meg, mint egy évvel korábban, személyiségteszteken vettem részt. Azt ugyanakkor nem tudom, a járvány miatti halasztás jót vagy rosszat tesz-e az esélyeknek” – nyilatkozta a 2001. június 27-én születő, azaz 19 éves Papp Kristóf utánpótlás-mellékletünknek, a Juniornak áprilisban.

Néhány héttel korábban, februárban a továbbjutásunkkal záruló nottinghami olimpiai selejtezőn a felnőttválogatottban is bemutatkozott, sőt, megszerezte első találatát is. Az NHL-es lehetőségről a következőket mondta a Nemzeti Sportnak: „Nagyon nagy öröm. Mégis próbálok nem erre gondolni, hanem a hokira: akkor játszom a legjobban, ha kizárom a sok zajt. Lesz, ami lesz! Ha draftolnak, akkor is megyek tovább az egyetemre, ráadásul utána még a csapatba is be kell kerülni.”

A feladata a 2020–2021-es idényre mindenképp megvan: a Michigan State University elsőéves hallgatójaként üzleti menedzsmentet tanul, mellette az egyetem Spartan becenevű hokicsapatában játszik – amikor a járvány függvényében beindul az egyetemi liga, az NCAA. Addig viszont – józan becslések szerint a draft sokadik körében – a világ legjobb bajnokságának egyik klubja is ráteheti a kezét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik