Vb 2014: „Besic lenyűgöző érettséget mutatott”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.16. 04:13
null
Muhamed Besic a vereség ellenére sok pozitív kritikát kapott (Fotó: Action Images)
Szakírók dicsérik, ajánlották az Arsenalnak, vicceket gyártanak róla – a Fradi-légiós nagy napja.

 

Az argentin labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte Bosznia-Hercegovinát, amely története első világbajnoki mérkőzését játszotta. Muhamed Besic, a Ferencváros bosnyák védője végigjátszotta a találkozót, és fő feladata a meccs nagy részében – védekező középpályásként – Messi semlegesítése volt. Az összecsapás után a bosnyák játékos rengeteg pozitív kritikát kapott, az alábbiakban ezekből is idézünk.

Az ESPN csatorna szakkommentátora Roberto Martínez, az Everton menedzsere volt ezúttal, és folyamatosan dicsérte a Fradi futballistáját, remek véleménnyel volt a produkciójáról.

A Twitteren áradoznak Besic teljesítményéről a bosnyák és a nem bosnyák drukkerek egyaránt (s természetesen néhány hölgy is kifejezte már, hogy szívesen megismerkedne közelebbről is a Ferencváros légiósával).

A játékosról – utalva nagy munkabírására – már egy bosnyák vicc is kering a „csiripelőn”, ami körülbelül úgy írható le, hogy a Földet hetven százalékban víz fedi le, a többit pedig Besic, majd a szurkolók több esetben hozzáteszik, hogy újabb fantasztikus szereplést láttak a fiatal labdarúgótól.

A bosnyák tv-kommentátor a találkozó alatt egyszer az alábbit jegyezte meg: „Szép passz Messinek, de az árnyéka megállítja.” Az árnyék természetesen Besicre vonatkozik, aki a kommentátor szerint is jó teljesítményt nyújtott.

Hogy nem csak bosnyák elfogultságról van szó, azt jelezheti az is, hogy a meccs alatt rengeteg angol, spanyol szurkoló ajánlotta egymás és kedvenc klubja figyelmébe Besicet, olyan topcsapatokat is írtak például, mint az Arsenal vagy a Manchester United.

Ennél sokkal többet jelenthet azonban a Fradi játékosa számára, hogy a labdarúgás taktikai hátterével foglalkozó, elismert Zonal Marking szakírója, Michael Cox is – aki többek mellett dolgozik az ESPN-nek, a Guardiannek és a FourFourTwo nemzetközi kiadásának – megemlékezett a produkciójáról a mérkőzés rövid összefoglalásában:

„Korrekt munka Sabellától, aki javította a hibáját, amely ugyanakkor látványos tévedés volt. Bosznia megtette, amit lehetett, Besic játéka szépen működött.”

A vb előtt a könyvét Magyarországon népszerűsítő Jonathan Wilson is kiemelte Besicet a Guardiannek adott összefoglalóban. Wilson szerint Besicnek jó meccse volt, megmutatta hasznos védekező tevékenységét és azt, hogy az előrejátékban a labdák elosztásában is lehet rá számítani. A szakíró úgy véli, Besic személyiségének jót tehetett, hogy a Thorsten Finkkel való konfliktusa után Hamburgból a Ferencvároshoz került, és az Argentína ellen mutatott játékával „lenyűgöző érettségről tett tanúbizonyságot”.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik