Brazília az élen, Messi-gálával sem dobogós Argentína

Vágólapra másolva!
2014.03.24. 19:01
null
Brazília Dél-Afrika ellen gálázott – és most már csak hazai pályán készül a vb-re (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligájához hasonlóan a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság mezőnyét is szubjektív erősorrendben mérjük fel: a végleges lista a szerkesztőségen belül leadott egyéni sorrendek összesítéséből áll össze, kontrollként megmutatjuk az olvasói szavazás első nyolc helyezettjét is. Sorozatunk harmadik részében a házigazda Brazília megőrizte első helyét, Németország maradt második, a címvédő Spanyolország harmadik.

A legutóbbi rangsorunkhoz hasonlóan ezúttal is pluszadatokkal egészítjük ki listánkat, így a felkészülési programokkal, világranglista-helyezésekkel, súlyos sérüléssel küszködő (így a vb-ről lemaradó vagy lehet, hogy lemaradó) játékosokkal. Az első három helyen nem volt változás, sőt, a top 10-be sem tudott új válogatott beférkőzni.

1. (az előző rangsorban 1.) BRAZÍLIA

A csoportok kisorsolása után már megnyerettük a vb-t Brazíliával (az első power rankingben még a spanyolok voltak az élen), a házigazda most is az első helyen feszít erősorrendünkben. A Dél-Afrika elleni felkészülési mérkőzésből (5–0) Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány leszűrhette, hogy a selecao támadójátékával nincs gond, a három gólig jutó Neymar tarthatatlan volt, de a Barcelona kiválósága mellett Oscar (Chelsea) és Fernandinho (Manchester City) is beköszönt.

A hazaiak keretére már lehet azért következtetni, egy-két hely talán még kiadó, az áprilisban kezdődő brazil országos bajnokság sok kérdésre választ adhat. A két legnagyobb kérdés a kapus- (Júlio César vagy Jefferson – előbbi hosszú mellőzés után csak most kezdett ismét játszani) és a centerposzt (Fred, Jo, vagy esetleg más?). A dél-amerikaiak háza táján a stadionépítések és a pszichológiai hadviselés a legjelentősebb téma egyelőre, legutóbb épp Romário és Ronaldo keveredett szóváltásba – bár előbbi amúgy is szereti elmondani véleményét mindenről és mindenkiről.

Felkészülési mérkőzései: Dél-Afrika 5–0 (március 5.), Panama (június 3.), Szerbia (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 9.
Ők játszottak legutóbb: Júlio César – Rafinha, Thiago Silva, David Luiz (Dante, 64.), Marcelo (Dani Alves, 58.) – Fernandinho, Paulinho (Luiz Gustavo, a szünetben), Oscar (Willian, a szünetben) – Hulk (Ramires, a szünetben), Fred (Jo, 62.), Neymar

2. (2.) NÉMETORSZÁG

Németország szilárdan áll a második helyen, a német futball két nagyágyúja, a Bayern München és a Borussia Dortmund pedig még mindig megismételheti a tavalyi német házi BL-döntőt.

Legutóbbi írásunk óta a nationalelf a legtöbb válogatotthoz hasonlóan egy felkészülési mérkőzést játszott, Mario Götze góljával legyőzte a jó erőkből álló Chilét. Joachim Löw aligha tudott messzemenő következtetéseket levonni a találkozóból, ellenben a balhátvéd Marcell Jansent sérülés miatt elveszítette egy időre. A világbajnokság előtt még három összecsapás vár a német válogatottra, így Löw mesternek van még ideje a Brazíliába utazó keret kialakításán. Megjegyezzük: Stefan Kiessling továbbra is látókörön kívül van. Löw legnagyobb problémája, hogy kerettagok sora van formán kívül (vagy heteket hagy ki sérülés miatt), és a játék is nagyon akadozott a hiperagresszív letámadással operáló chileiek ellen. Philipp Lahm a világbajnokságon is minden bizonnyal a védekező középpályás szerepét látja el, a Bayern klasszisához hasonlóan több poszton is bevethető Kevin Grosskreutz játszik újabban jobbhátvédet.

Felkészülési mérkőzései: Chile 1–0 (március 5.), Lengyelország (május 13.), Kamerun (június 1.), Örményország (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: Sami Khedira (keresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 2.
Ők játszottak legutóbb:
Neuer – Grosskreutz, J. Boateng, Mertesacker, Jansen (Schmelzer, 24.) – Lahm, Schweinsteiger – Özil (Ginter, 89.), Kroos, Götze (Podolski, 83.) – Klose (Schürrle, a szünetben)

3. (3.) SPANYOLORSZÁG

Rangsorunkban továbbra is a képzeletbeli dobogó alsó fokán áll Spanyolország. A vb-címvédő március ötödikén Olaszországgal csapott össze felkészülési mérkőzésen, és a barcelonás Pedro találatával megnyerte a presztízsmeccset. Ennél is fontosabb volt azonban, hogy Diego Costa bemutatkozott, Vicente del Bosque rögtön 90 percet adott az Atlético Madrid gólgépének, akinek nem ment túl jól első mérkőzésén („Diego idővel megszokja majd a válogatott stílusát” – mondta Del Bosque a lefújás után).

Ahogy azt korábban megírtuk, Del Bosque több fiatal játékost is szeretne vinni a világbajnokságra, azonban közülük az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Jesé biztosan nem utazhat. A Real Madrid támadója ugyanis súlyos térdsérülést szenvedett a Schalke elleni BL-nyolcaddöntőn, így nem tarthat a nemzeti csapattal.

Felkészülési mérkőzései: Olaszország 1–0 (március 5.), Bolívia (május 30.), El Salvador (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: Álvaro Arbeloa (térdsérülés), Jesé (elülsőkeresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 1.
Ők játszottak legutóbb: Casillas (Víctor Valdes, a szünetben) – Azpilicueta, Javi Martínez, Sergio Ramos (Raúl Albiol, 66.), Jordi Alba – Thiago Alcántara, Busquets (Xabi Alonso, a szünetben), Iniesta (Jesús Navas, 66.) – Pedro (Cazorla, 82.), Fabregas (D. Silva, a szünetben) – Diego Costa

4. (4.) ARGENTÍNA

A 28 év után ismét vb-címre áhítozó Argentína Románia elleni gól nélküli felkészülési meccse Lionel Messi hányása miatt maradt emlékezetes, más dolgot aligha ki lehetett emelni. A találkozó inkább az európai csapatnak volt segítség, az önbizalom-növelés mellett Victor Piturca szövetségi kapitány alatt is stabilizálódott a kispad. Alejandro Sabella argentin kapitány persze optimista volt: „Végig domináltunk a meccsen, csak eldönteni nem tudtuk.”

Legutóbb a védelem összeállításáról írtunk, Sabellának gyorsan megoldást kell találnia, ennek érdekében több formációt is kipróbált már a tréner. Azonban mint láttuk Románia ellen, a támadóalakzat is akadozó, hiába a nagy nevek (Messi, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, stb.), a gólok nem mindig jönnek. Márpedig a vb-n nagy szükség lesz rájuk... A csapat egyensúlya ráadásul nem az igazi, ha minden csatárklasszis a pályán van – Romániában Messi, Agüero, Higuaín és (középpályára visszavonva) Di María egyszerre játszott – a támadópotenciál hatalmas, ám egyik játékos sem a védőmunkájáról híres. Messi kedvét és formáját is visszanyerte, ennek nem csak a Barcelonánál örülnek.

Felkészülési mérkőzései: Románia 0–0 (március 5.), Trinidad és Tobago (június 4.), Szlovénia (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 3.
Ők játszottak legutóbb: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Basanta, Rojo – Gago (Biglia, 57.), Mascherano, Di María (M. Rodríguez, 90.) – Messi, Higuaín (Lavezzi, 77.), Agüero (Palacio, 57.)

5. (5.) OLASZORSZÁG

Az imént említett Spanyolország elleni, elveszített találkozón Cesare Prandelli olasz kapitány játékosai erőnlétét kritizálta. „Nem tudtuk felvenni a harcot fizikailag a spanyolokkal, akik láthatóan sokkal jobb erőben voltak. De a világbajnokságig még sok idő van hátra, nem aggódom, helyrehozzuk a dolgokat” – mondta bizakodva a tréner.

A sérült Mario Balotelli hiányában az itáliaiak igen kevés veszélyt jelentettek a spanyol kapura, a szünetben beállt Andrea Pirlo (aki a Juventusban fontosabbnál fontosabb gólokat szerez az utóbbi mérkőzéseken) élénkítette kicsit az olaszok támadójátékát. Antonio Cassano azóta „jelölte magát” a keretbe, Prandelli pedig a jó formában lévő Francesco Totti meghívásával kacérkodik. Meg kell hagyni, egy olyan vezéregyéniség, mint Totti, bármelyik válogatottnak jól jönne.

Felkészülési mérkőzései: Spanyolország 0–1 (március 5.), Írország (május 31.), Luxemburg (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: Giuseppe Rossi (keresztszalag-sérülés)
Világranglista-helyezés: 8.
Ők játszottak legutóbb: Buffon – Paletta, Maggio (Abate, a szünetben), Barzagli, Criscito (De Sciglio, a szünetben) – Montolivo – Candreva (Pirlo, a szünetben), Marchisio, Thiago Motta (Giaccherini, 62.), Cerci (Immobile, 69.) – Osvaldo (Destro, 69.)

6. (7.) FRANCIAORSZÁG

Egy helyet javított rangsorunkban Franciaország, amely némi meglepetésre simán legyőzte a legutóbbi vb-n döntős Hollandiát (2–0), ami nagy löketet adhat a galloknak. Didier Deschamps szövetségi kapitány kísérletezik, az oranje ellen Antoine Griezmann került a kezdőbe a bombaformában lévő Franck Ribéry helyére, míg a védelem tengelyében a Raphaël Varane, Eliaquim Mangala kettős kapott szerepet – a kilencedik belső védőpáros Deschamps irányítása alatt.

A PSG-vel remek idényt futó Blaise Matuidi a rombolószerep után megmutatta, hogy támadásban sem utolsó, élményszámba menő gólt szerzett. A jobbhátvéd poszton kellemes gondjai vannak Deschamps-nak, ugyanis Mathieu Debuchy és Bacary Sagna is jó formában van, Karim Benzema pedig a jelek szerint megtalálta góllövő cipőjét. Ha Deschamps egy hasonlóan egységes csapatot rak össze a vb-re, akkor a francia válogatott messzire juthat Brazíliában.

Felkészülési mérkőzései: Hollandia 2–0 (március 5.), Norvégia (május 27.), Paraguay (június 1.), Jamaica (június 8.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 17.
Ők játszottak legutóbb: Lloris – Debuchy (Sagna, 87.), Varane, Mangala, Evra (Digne, a szünetben) – Pogba (Sissoko, 81.), Cabaye, Matuidi – Valbuena (Ribéry, 63.), Benzema (Giroud, 81.), Griezmann (Rémy, 68.)

7. (9.) PORTUGÁLIA

Két helyet előrelépett szubjektív rangsorunkban Portugália, amely március eleji felkészülési mérkőzésén kiütötte Kamerunt (5–1). Cristiano Ronaldo újabb rekordot döntött (hihetetlen, de igaz!), a portugál válogatott legeredményesebbje lett az afrikai csapat ellen szerzett duplájával. A legnagyobb kérdés a világbajnoki szerepléssel kapcsolatban továbbra is az, hogy a többiek fel tudnak-e nőni az aranylabdás Real Madrid-sztár mellé.

Ronaldo klubtársa, Fábio Coentrao kispadra szorult a Real Madridnál, és valószínűleg a nyáron távozik a blancóktól. Joao Moutinho alapember a Monacóban, bár 25 bajnokin csupán egy találatot jegyzett, Raúl Meireles sérülései és eltiltása után ismét meghatározó tagja a Fenerbahcének.

Aki mellett azonban nem mehetünk el szó nélkül, az Ricardo Quaresma. A technikás, de balhés középpályás csaknem fél évet elvesztegetett az al-Ahlinál, majd újabb hat hónapig nem tudott klubot találni, végül visszatért korábbi sikereinek színhelyére, a Portóhoz. Azóta mintha újjászületett volna, 16 meccsen már 9 gólnál tart, és nem is akármilyeneknél. A válogatottnál (amelyben több mint két éve nem játszott) már mindenki leírta, ám most jó esély mutatkozik rá, hogy Paulo Bento elviszi Brazíliába.

Felkészülési mérkőzései: Kamerun 5–1 (március 5.), Görögország (május 31.), Mexikó (június 6.), Írország (június 10.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Bruma (keresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 4.
Ők játszottak legutóbb: Beto (Eduardo, a szünetben) – Joao Pereira, Rolando, Neto, Fábio Coentrao – Joao Moutinho, William (Miguel Veloso, 76.), Raul Meireles – Ivan Cavaleiro (Silvestre Varela, 69.), Cristiano Ronaldo, Rafa Silva (Edinho, a szünetben; Antunes, 81.).

8. (6.) HOLLANDIA

Louis van Gaal szövetségi kapitány tovább folytatta a fiatalítást, ami becsülendő, ám a Franciaország elleni, elveszített felkészülési mérkőzés megmutatta, még dolgozni kell ezen a csapaton. Egyik kulcsemberét, Kevin Strootmant sérülés miatt elveszítette az oranje, Robin van Persie pedig szintén maródi, bár neki csak néhány hetet kell kihagynia. Rossz esetben Van Persie a teljes hátralevő klubszezont bukhatja, így a vb-re úgy vihetik el, hogy nincs játékban (de legalább nem kimerült...).

A halovány támadójáték mellett azonban sokkal nagyobb probléma a gyenge védelem a hollandoknál. Főleg a balszárny halovány, Daley Blind és a mellette játszó belső védő, Bruno Martins Indi sem állt a helyzet magaslatán a franciák ellen. Van Gaal rögtön a mély vízbe dobott két újoncot, Quincy Promest és Jean-Paul Boëtiust, akik szintén nem tudták felvenni a ritmust. Pozitívum azonban a vb után biztosan távozó kapitánynak, hogy Klaas-Jan Huntelaar formába lendült, legutóbbi négy meccsén hatszor volt eredményes, tovább bővítve az egyébként is kiváló támadóopciókat. És akkor nem beszéltünk még Arjen Robbenről.

Felkészülési mérkőzései: Franciaország 0–2 (március 5.), Ecuador (május 17.), Ghána (május 31.), Wales (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: Kevin Strootman (térdszalagszakadás)
Világranglista-helyezés: 11.
Ők játszottak legutóbb: Cillessen – Van der Wiel, Vlaar, Martins Indi, Blind (Rekik, 52.) – Sneijder (Klaassen, 72.), Clasie, Strootman (Schaars, 39.) – Promes, Van Persie, Boëtius (Depay, 72.)

9. (8.) BELGIUM

AZ ESPN ERŐSORRENDJE
1. Brazília
2. Spanyolország
3. Argentína
4. Németország
5. Olaszország
6. Kolumbia
7. Belgium
8. Hollandia

Egy helyet rontott rangsorunkban Belgium, amelyet a vb egyik meglepetéscsapatának tartanak. Az Elefántcsontpart elleni felkészülési mérkőzésen már két góllal is vezetett Marc Wilmots legénysége, ám az afrikaiak a hajrában egyenlítettek.

Eden Hazard kirobbanó formában van, a Chelsea vezéregyéniségéhez hasonlóan jó meccsei vannak Christian Bentekének, az Aston Villa csatárának. Kevin de Bruyne-nek jót tett a klubváltás, a Wolfsburgnál rendszeres játéklehetőséghez jut a középpályás. A védelemmel lehetnek gondjai Wilmotsnak, Vincent Kompany hullámzó teljesítményt nyújt, Jan Vertonghen pedig sérüléssel bajlódik már egy ideje. A kapuban Thibaut Courtois ugyanakkor rendkívül stabil pont.

Felkészülési mérkőzései:
Elefántcsontpart 2–2 (március 5.), Luxemburg (május 26.), Svédország (június 1.), Tunézia (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 11.
Ők játszottak legutóbb:
Courtois – Alderweireld (Vanden Borre, a szünetben), Van Buyten (Lombaerts, a szünetben), Kompany, Vertonghen (Pocognoli, 82.) – Fellaini (Nainggolan, a szünetben), Witsel – Mertens, K. De Bruyne, Mirallas (E. Hazard, 62.) – Benteke (Lukaku, 73.)

10. (10.) KOLUMBIA

A top tízbe ismét befért Kolumbia, amely januárban óriási veszteséget könyvelhetett el: legnagyobb sztárja, Radamel Falcao teljes keresztszalag-szakadást szenvedett, így nagy valószínűséggel lemarad a világbajnokságról (hacsak valami orvosi csoda folytán össze nem drótozzák a lábát – de ettől még nem lesz játékban és formában). A Monaco támadójának pótlása nem kis fejtörést okoz José Pekermannak, aki azért titkon még reménykedik abban, hogy mégis magával viheti a csodafegyvert.

A többek között Jackson Martínez és James Rodríguez nevével fémjelzett kolumbiai válogatott Falcao nélkül csak egy 1–1-re volt képes Tunézia ellen, a dél-amerikaiak gólja ráadásul büntetőből esett, ami nem túl jó előjel a nyári világbajnokság előtt. Egész Kolumbia Falcaóért imádkozik.

Felkészülési mérkőzései: Tunézia 1–1 (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: Radamel Falcao (elülsőkeresztszalag-szakadás)
Eltiltott: Fredy Guarín (1 mérkőzés)
Világranglista-helyezés: 5.
Ők játszottak legutóbb: Ospina (Mondragón, a szünetben) – Arias, Perea, Yepes (A. Aguilar, a szünetben), Armero (Álvarez, 66.) – Cuadrado (M. Torres, 74.), Valencia, A. Ramírez, J. Rodríguez – Ibarbo (A. Ramos, a szünetben), Bacca (T. Gutiérrez, a szünetben)

11. (11.) URUGUAY

OLVASÓI ERŐSORREND
1. Németország
2. Brazília
3. Spanyolország
4. Olaszország
5. Argentína
6. Hollandia
7. Belgium
8. Anglia

Uruguay maradt a 11. listánkon, igaz, egy Ausztria elleni döntetlennel nehéz is lett volna előrelépni. Márpedig nyugati szomszédunkkal nem bírt Óscar Tábarez legénysége, a kapitány szerint azonban hasznos volt a találkozó a felkészülés szempontjából. Luís Suárez talán élete formájában futballozik a Liverpoolban, ontja a gólokat (hétvégén hármat szórt a Cardiffnak), a támadóalakzat másik két meghatározó alakja, Edinson Cavani és a számításait Japánban megtaláló Diego Forlán is állandó fenyegetést jelent majd a kapura. Harapós (nem Suárez módra) ellenfél lesz a kétszeres világbajnok, annyi szent.

Felkészülési mérkőzései: Ausztria 1–1 (március 5.), Észak-Írország (május 30.), Szlovénia (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 6.
Ők játszottak legutóbb: Muslera – M. Pereira (Lodeiro), Lugano (Giménez, 30.), Godín, Fucile – Arévalo (Á. González, 81.), D. Pérez (Gargano, a szünetben) – Stuani, Forlán (G. Ramírez, a szünetben), C. Rodríguez (Á. Pereira, 64.) – L. Suárez

12. (12.) ANGLIA

Southamptonos különítményére építhet a jelek szerint az angol válogatott: Jay Rodriguez, Rickie Lambert és Adam Lallana is pazar formában van, és ebből profitálhatnak a háromoroszlánosok. No meg Daniel Sturridge gólerősségéből is: a dánok elleni felkészülési meccset is eldöntő csatár az imént említett Luís Suárez oldalán (Angliában csak SAS-ként emlegetik a csatárpárost) szórja a gólokat, ami minden bizonnyal mosolyt csal Roy Hodgson arcára.

A Sunderlandben jó formába lendülő Adam Johnson kőkeményen kritizálta Hodgsont, mondván, hogy az alapján válogat, hogy ki melyik klubban játszik. A szélső a Manchester Citynél töltött időszakában rendszeresen kerettag volt, ám mióta a Sunderland játékosa és állandó játéklehetőséget kap, nem kap meghívót. „Ilyen az élet, érdekes lesz látni, mi történik a vébén, de főleg utána” – mondta a kissé feldühödött Johnson. Morten Olsen dán kapitány is tett egy megjegyzést az angol vb-esélyekre: „Sok szerencsét a világbajnokságon... szükségük lesz rá” – mondta.

Felkészülési mérkőzései: Dánia 1–0 (március 5.), Peru (május 30.), Ecuador (június 4.), Honduras (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Theo Walcott (keresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 12.
Ők játszottak legutóbb: Hart – G. Johnson, G. Cahill, Smalling, A. Cole (Shaw, a szünetben) – Sterling (Townsend, 86.), Gerrard, Wilshere (Lallana, 59.), Henderson (Oxlade-Chamberlain, 77.) – Rooney (Welbeck, 60.), Sturridge (Milner, 87.)

13. (13.) ELEFÁNTCSONTPART

A jelek szerint az elefántcsontpartiak legjobbján, Yaya Tourén nem múlik semmi, a Manchester City középpályása a hétvégén egy mesterhármassal segítette csapatát. A megoldandó kapusposztra a Belgium elleni felkészülési meccsen Boubacar Barry helyett egy fiatal tehetséget próbált ki Sabri Lamouchi szövetségi kapitány: a francia tréner a mindössze 20 esztendős, ám a norvég élvonalbeli Stabaeknél alapembernek számító Mandé Sayoubát nevezte a kezdőbe. Kellemetlenség az elefántcsontpartiaknak, hogy a center Lacina Traoré sérülése miatt hosszú hetekig harcképtelen, alighanem súlyos meccshiánnyal mehet a világbajnokságra.

Felkészülési mérkőzései: Belgium 2–2 (március 5.), Bosznia-Hercegovina (május 30.), Salvador (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 24.
Ők játszottak legutóbb:
Sayouba – Aurier, K. Touré, Zokora, Boka (Djakpa, a szünetben) – Tioté, Serey Die – S. Kalou, Y. Touré (Bony, 83.), Sio (Drogba, a szünetben) – Gervinho (Gradel, 64.). Szövetségi kapitány: Sabri Lamouchi

Az elefántcsontpartiak Belgium elleni döntetlenje figyelemre méltó eredmény (Fotó: Reuters)
Az elefántcsontpartiak Belgium elleni döntetlenje figyelemre méltó eredmény (Fotó: Reuters)

14. (14.) OROSZORSZÁG

Az orosz válogatott erejét nem igazán mérhettük fel az Örményország elleni edzőmérkőzésen, amelyet a szbornaja 2–0-ra megnyert. Jó hír azonban, hogy Fabio Capello szövetségi kapitány hosszas tárgyalássorozat után a maradás mellett döntött, így a 2018-as hazai világbajnokságig vezeti a nemzeti csapatot. Az oroszoktól kevesen számítanak kiugró szereplésre, a csoportkörből való kiesés azonban meglepetésszámba menne.

Felkészülési mérkőzései: Örményország 2–0 (március 5.), Szlovákia (május 26.), Norvégia (május 31.), Marokkó (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: –
Világranglista-helyezés: 22.

Chile alaposan meggyötörte a németeket (Fotó: Reuters)
Chile alaposan meggyötörte a németeket (Fotó: Reuters)

15. (17.) CHILE

Az egységesen, szervezetten és agresszíven futballozó chileiek csupán egy góllal kaptak ki a vb egyik favoritjának tartott Németországtól, ami nem rossz előjel. Sőt! „A meccsen nagyjából 12 helyzetet dolgoztunk ki, ami egy ilyen nagycsapat ellen idegenben kiváló teljesítmény. Ha ezt a játékot tudjuk hozni a világbajnokságon is, lesz esélyünk a továbbjutásra a csoportkörből” – mondta a helyi sajtónak bizakodva Jorge Sampaoli szövetségi kapitány. Joachim Löw német kapitánytól nagy dicséretet kaptak a chileiek: a nationalelf szakvezetője fantasztikusnak minősítette a dél-amerikai csapat letámadását, és kijelentette, márciusi ellenfelük titkos esélyes lehet a világbajnokságon. Csak jusson tovább Spanyolország és Hollandia mellől.

Felkészülési mérkőzései: Costa Rica 4–0 (január 23.), Németország 0–1 (március 5.), Egyiptom (május 30.), Észak-Írország (júnus 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: Humberto Suazo (vállsérülés)
Világranglista-helyezés: 15.

16. (15.) SVÁJC

Egy helyet rontott listánkon Svájc, amely kemény ellenfelet választott március elején: Horvátországgal vívott felkészülési meccset, mely 2–2-re végződött. Josip Drmic szerezte a svájciak mindkét gólját a találkozón, a csatár kiváló formában van, a jelenlegi Bundesliga-szezonban 13 találatnál tart a Nürnberg színeiben. Xherdan Shaqiri játéka is meghatározó lehet, bár az alacsony középpályás kevésszer jut szóhoz a Bayern Münchenben – nem is csoda, hogy a nyáron a Premier League felé venné az irányt (állítólag a Liverpool és a Manchester United is tárt karokkal fogadná). Ottmar Hitzfeld keretének a gerince adva van, a vb után távozó kapitány már csak kiegészítő embereket keres.

Felkészülési mérkőzései: Horvátország 2–2 (március 5.), Jamaica (május 30.), Peru (június 3.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Marco Wölfli (Achilles-ín-szakadás)
Világranglista-helyezés: 7.
Ők játszottak legutóbb: Benaglio – Lichtsteiner (Lang, 62.), Djourou, Von Bergen, R. Rodriguez – Behrami (Schwegler, a szünetben), Inler (Dzemaili, 62.) – Shaqiri (Mehmedi, a szünetben), Xhaka (Gavranovic, 79.), Stocker (Barnetta, 79.) – Drmic

17. (18.) Horvátország

Horvátország viszont egy pozíciót javított a fent említett Svájc elleni összecsapást követően, amelyen Ivica Olic duplázott. Az ő és a Bayernben remeklő Mario Mandzukic góljaira építkezhetnek a horvátok, Niko Kovac szövetségi kapitány egy dolgot azonban mindenképpen szeretne csapatától. „Hiányzott az agresszió, az első félidei játékunkkal nem voltam elégedett, különösen a védekezésünkkel. Ebben javulnunk kell még” – mondta a svájciak elleni meccs után a kapitány. Mandzukic egymeccses eltiltással megúszta az Izland elleni piros lapját, a szövetségi kapitánynak csak a nyitó, Brazília elleni mérkőzésen kell helyettesítenie.

Felkészülési mérkőzései: Svájc 2–2 (március 5.), Mali (május 31.), Ausztrália (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Eltiltottak: Josip Simunic (10 mérkőzés), Mario Mandzukic (1 mérkőzés)
Világranglista-helyezés: 16.
Ők játszottak legutóbb: Subasic – Srna, Corluka, Lovren (Schildenfeld, 57.), Pranjic – Males (Modric, 56.), Rakitic (Vukojevic, 88.) – Perisic (Milic, 75.), Kovacic (Eduardo, 56.), Olic – Jelavic (Mandzukic, a szünetben)

18. (16.) BOSZNIA-HERCEGOVINA

A selejtezősorozatban számolatlanul sok gólt szerző Bosznia-Hercegovina nagy meglepetésre kikapott edzőmeccsén Egyiptomtól, ráadásul úgy, hogy be sem tudta venni ellenfele kapuját. A találkozó után minden Edin Dzekóról szólt, aki saját bevallása szerint sérülten érkezett a mérkőzésre, Safet Susic szövetségi kapitány pedig tudta ezt, mégsem cserélte le annak megfelelően, ahogy előre megbeszélték. A tréner szerint viszont semmit sem egyeztettek le előre… Kérdés a bosnyákoknál, hogy a Ferencvárost erősítő Muhamed Besicet viszik-e Brazíliába, a védő az U21-es válogatottnál alapembernek számít, de a nagyok közé még nem tudott tartósan odaférkőzni.

Felkészülési mérkőzései: Egyiptom 0–2 (március 5.), Elefántcsontpart (május 30.), Mexikó (június 3.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 21.
Ők játszottak legutóbb: Begovic – Mujdza (Hadzic, a szünetben), Bicakcic, Spahic, Kolasinac (Vranjes, a szünetben) – Salihovic, Medunjanin, Muratovic (Susic, 11.; Vrsajevic, 79.) – Ibisevic (Visca, 63.), Lulic (Hajrovic, 62.) – Dzeko

19. (19.) MEXIKÓ

A Nigéria elleni gól nélküli döntetlenből nem sokat szűrhettünk le, annyit azonban biztosan, hogy Mexikó nincs jó formában. Javier Hernández alig-alig kap lehetőséget a Manchester Unitedben, formán kívül van, a nyáron valószínűleg le is lép az Old Traffordról. Miguel Herrera szerint sztárjátékosok nélkül is tudnak nyerni: „Nálunk nincsen Eto’o vagy Modric, de az utolsó leheletünkig küzdeni fogunk, mindenki dolgát meg fogjuk nehezíteni” – mondta a Horvátországgal, Kamerunnal és Brazíliával egy csoportba sorsolt Mexikó szövetségi kapitánya.

Felkészülési mérkőzései: Dél-Korea 4–0 (január 29.), Nigéria 0–0 (március 5.), Egyesült Államok (április 3.), Izrael (május 28.), Ecuador (május 31.), Bosznia-Hercegovina (június 3.), Portugália (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 20.
Ők játszottak a legutóbb: Ochoa – Paul Aguilar, D. Reyes (F. Rodríguez, 64.), Márquez, Moreno, Guardado – Herrera (J. Vázquez, 83.), Medina (Pena, 64.), Montes (Aquino, a szünetben) – J. Hernández (Pulido, a szünetben), Peralta (R. Jiménez, 70.)

Japán kék szamurájai elintézték Új-Zélandot (Fotó: Reuters)
Japán kék szamurájai elintézték Új-Zélandot (Fotó: Reuters)

20. (21.) JAPÁN

Alberto Zaccheroni legénysége derekasan harcolt Új-Zéland ellen, 13 perc alatt négy gólt rámolt be és meg is nyerte a találkozót. Az olasz tréner szerint a játék egyik aspektusában rengeteg javult csapata az elmúlt években, és ebből a vb-n is profitálhatnak. „Amikor idekerültem, kértem, hogy erősebb csapatok ellen kössünk le felkészülési meccseket. Most már sokkal több önbizalmunk van a játékosaimnak” – fogalmazott az olasz szakvezető.

Felkészülési mérkőzései: Új-Zéland 4–2 (március 5.), Ciprus (május 27.), Costa Rica (június 2.), Zambia (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 48.
Ők játszottak legutóbb: Kavasima – Szakai H. (Szakai G., 46.), Morisige, Josida, Nagatomo – Aojama (Endo, 46.), Jamagucsi (Hoszogai, 46.) – Okazaki (Kijotake, 46.), Honda, Kagava (Szaito, 79.) – Oszako (Tojoda, 81.)

21. (20.) GHÁNA

A Montenegró elleni felkészülési meccsét elveszítő Ghána egy helyet visszacsúszott a rangsorban, az afrikaiak továbbra is a viszonylag esélytelenek nyugalmával várhatják a világbajnokság csoportkörét – bravúr lenne a továbbjutás a rettenetesen erős csoportból. A több játéklehetőségre vágyó Michael Essien a jelenlegi szezonban szenvedő AC Milanhoz igazolt, Asamoah Gyan viszont maradt az Egyesült Arab Emírségekben. Kwadwo Asamoah, a Juventus szélsője elmondta: bíznak Kwesi Appiah szövetségi kapitányban, ez lehet a siker alapja.

Szokás szerint kötélhúzás ment a vb-költségvetés körül, végül a „fekete csillagok” 9.6 millió dollárból gazdálkodhatnak – a sportminiszter a dupláját javasolta. A végleges felkészülési program még várat magára, a ghánai A-válogatott teljes keretével az idén még csak egy mérkőzést játszott. A ghánai futball egyik legnagyobb tehetsége, a legutóbbi vb-t is megjárt, U20-as világbajnok Dominic Adiayah kálváriája is említést érdemel: 2013 végén szabadon igazolhatóvá vált, azóta meg járja a klubokat, de nem talál – az orosz Anzsinál, illetve a svéd Malmőnél és Kalmarnál nem felelt meg a próbajátékon

Felkészülési mérkőzései: Namíbia 1–0 (január 4.), Kongó 1–0 (január 13.), Líbia 1–1 (január 17.), Etiópia 1–0 (január 21.), Kongói DK 1–0 (január 26.), Líbia 0–0 (február 1.), Montenegró 0–1 (március 5.), Hollandia (május 31.),
Lemarad(hat) sérülés miatt
: –
Világranglista-helyezés: 35.
Ők játszottak legutóbb: Kwarasey – Jonathan Mensah, Addy (Inkoom, a szünetben), Akaminko, Opare – Essien (K. Asamoah, 66.), Wakaso (Muntari, a szünetben), Agyemang Badu (Adomah, a szünetben), Atsu (Gyan, 76.) – J. Ayew (K-P. Boateng, 58.), Waris

22. (23.) EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az Ukrajnától elszenvedett kétgólos vereség nem, ellenben Julian Green sok örömet okozott az Egyesült Államok válogatottjának. A Bayern München 18 éves tehetsége ugyanis a német helyett az amerikai csapatot választotta, így akár már a vb-n is pályára léphet az Egyesült Államok színeiben a floridai születésű csatár. Jürgen Klinsmann szövetségi kapitánynak azonban van min bosszankodnia, most például a nemzeti tizenegy alapemberének számító Clint Dempsey tettlegesség miatt kapott bajnoki eltiltásán.

Felkészülési mérkőzései: Dél-Korea 2–0 (február 1.), Ukrajna 0–2 (március 5.), Mexikó (április 3.), Azerbajdzsán (május 28.), Törökország (június 1.), Nigéria (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: –
Világranglista-helyezés: 14.

23. (22.) NIGÉRIA

A mexikóiak elleni gól nélküli döntetlen után Nigéria egy helyet rontott listánkon. Stephen Keshi a gyakorlásnak szentelte ezt a találkozót, és elmondta, senkinek sincs bérelt helye a csapatban. „A keret még nem végleges, senkinek sincs biztos helye benne. Nem tudtunk a saját stílusunkban játszani, az utóbbi hónapokban több rendszert is kipróbáltunk. Meglátjuk, mi lesz belőle” – nyilatkozta a szövetségi kapitány. A tréner egyébként a helyi sajtónak elmondta: a West Bromban futballozó Victor Anichebe meghívásán töri a fejét. A „szupersasok” Ghánához hasonlóan csak egy idei mérkőzést játszottak első keretükkel.

Felkészülési mérkőzései: Mali 1–2 (január 11.), Mozambik 4–2 (január 15.), Dél-Afrika 3–1 (január 19.), Marokkó 4–3 (január 25.), Ghána 0–0 (január 29.), Zimbabwe 1–0 (február 1.), Mexikó 0–0 (március 5.), Skócia (május 28.), Görögország (június 3.), Egyesült Államok (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Bright Dike (Achilles-ín-szakadás), Leon Balogun (lábközépcsonttörés)
Világranglista-helyezés: 47.
Ők játszottak legutóbb: Enyeama (Ejide, a szünetben) – Ambrose (Azeez, a szünetben), Oboabona, Omeruo, Echiejile – Onazi, Mikel, Moses (Ezekiel, 71.) – Musa (Obinna, 60.), Emenike, Uchebo (Balogun, a szünetben)

24. (24.) GÖRÖGORSZÁG

A mieinkkel egy Eb-selejtezős csoportba kerülő görögök kis meglepetésre hazai pályán kaptak ki Dél-Koreától, méghozzá kettő nullára. Ráadásul Fernando Santos szövetségi kapitány bejelentette, hogy a vb után feláll a kispadról, így a görög szövetség lázasan dolgozik az utód megtalálásán (többek között Bölöni László nevét is bedobták). A télen a Fulhamhez igazoló Kosztasz Mitroglu óriási formahanyatláson megy keresztül, Felix Magath menedzser szerint nem tud alkalmazkodni az angliai viszonyokhoz, sérüléssel is bajlódik. A görög bajnokság hamarosan véget ér, a már aranyérmes Olympiakosznak és válogatott játékosainak április 13. után nem lesz meccse.

Felkészülési mérkőzései: Dél-Korea 0–2 (március 5.), Portugália (május 31.), Nigéria (június 3.), Bolívia (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 13.
Ők játszottak a legutóbb: Glikosz – A. Papadopulosz, Toriszidisz (Cavellasz, 82.), Manolasz, Holevasz – Kacuranisz, Maniatisz (Karagunisz, a szünetben), Ciolisz (D. Papadopulosz, 59.) – Szamarasz, Mitroglu (Fetfacidisz, 60.), Szalpingidisz (Hrisztodulopulosz, a szünetben)

25. (26.) DÉL-KOREA

A görögök legyőzésével nagy önbizalomra tett szert a dél-koreai válogatott, amelynek szövetségi kapitánya, Hong Mjung Bo már gyakorlatilag ki is alakította utazó keretét. „Mindenkinek el kell kerülnie egy esetleges sérülést. Tudom milyen az, amikor egy fiatal tehetség így marad le egy nagy tornáról” – mondta a tréner, akinek három fontos védője is kisebb sérüléssel bajlódik, ám egyikük vb-szereplése sincs veszélyben.

Felkészülési mérkőzései: Costa Rica 1–0 (január 25.), Mexikó 0–4 (január 29.), Egyesült Államok 0–2 (február 1.), Görögország 2–0 (március 5.), Tunézia (május 26.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 53.
Ők játszottak legutóbb: Dzsung Szung Rjong – Kim Jung Gvon, Hong Dzsong Ho, Kim Dzsin Szu, Li Jong – Ki Szung Jong (Ha De Szung, 86.), Li Csung Jong, Ku Dzsa Csol (Li Keun Ho, 85.), Han Kuk Jung – Pak Csu Jung (Kim Sin Vuk, a szünetben), Szon Heung Min (Kim Bo Kjung, 73.)

26. (25.) KAMERUN

Ha Kamerun, akkor az utóbbi években Samuel Eto'o. A rutinos csatár a hétvégi, Arsenal elleni bajnokin gólt szerzett és remekül kezdett, majd megsérült. Ennek súlyosságáról egyelőre nincs információ, ám a vb-szereplés nem forog veszélyben. A The Blizzard nevű időszakos kiadvány elemzésében azt írja, Volker Finke szövetségi kapitány szakértelmére építhet Kamerun a világbajnokságon is. A sokat látott német edző tudja, mit csinál – írja az újság. Egyelőre leginkább közvetlen munkatársai között akar rendet rakni: kirúgta erőnléti edzőjét, és stábja több tagját, többek közt pályaedzőjét is le akarja cserélni. Egy érdekesség: jó eséllyel pályázik a kerettagságra az 1990-es vb-hős André Kana-Biyik fia, az utánpótlás-válogatottként még francia színekben futballozó Jean-Armel Kana-Biyik.

Felkészülési mérkőzései: Portugália 1–5 (március 5.), Macedónia (május 26.), Paraguay (május 29.), Németország (június 1.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 50.
Ők játszottak a legutóbb: Itandje (N’Dy Assembé, a szünetben) – Enoh, N’Koulou (Kana-Biyik, a szünetben), Chedjou (Nounkeu, 71.), Assou-Ekotto – Nyom, A. Song, Makoun (Matip, 72.) – Choupo-Moting (Idrissou, 84.), Eto’o, Aboubakar (Bedimo, 63.)

Nini! 0–3-ról megvertük Ausztráliát! (Fotó: Action Images)
Nini! 0–3-ról megvertük Ausztráliát! (Fotó: Action Images)

27. (27.) ECUADOR

Az ecuadoriak már a szünetben háromgólos hátrányban voltak Ausztrália ellen, ám parádés második félidei játékukkal megfordították a felkészülési mérkőzést. Reinaldo Rueda szövetségi kapitány rögtön nagy szavakat használt a győzelem után. „Leckét adtunk mindenkinek. Az első félidőben viszont gyengék voltunk, nem voltunk agresszívek, nem szabad így futballoznunk. A fordulás után azonban nagyon egységesen futballozva fordítottunk, ami óriási löketet ad a világbajnokság előtt” – nyilatkozta a szakvezető.

Felkészülési mérkőzései: Ausztrália 4–3 (március 5.), Hollandia (május 17.), Mexikó (május 31.), Anglia (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Jayro Campos (Achilles-ín-szakadás)
Világranglista-helyezés: 23.
Ők játszottak legutóbb: Bone (A. Domínguez, a szünetben) – C. Ramírez (Parades, a szünetben), Guagua, Achilier (Erazo, a szünetben), Bagüí (Montero, a szünetben) – A. Valencia, Noboa, Castillo, Ayoví – E. Valencia (Méndez, 90.), Caicedo (F. Martínez, a szünetben)

28. (28.) AUSZTRÁLIA

És akkor nézzük meg a másik oldaláról a dolgot, méghozzá az Ecuador elleni meccset a kezei közül kiengedi Ausztrália szempontjából. Ange Postecoglou szövetségi kapitány fejében már összeállt az utazó keret, de... „Már megvannak a nevek a fejemben, de hétről hétre változatnak a dolgok. Bármikor szerezhet valaki egy hatalmas gólt vagy nyújthat kiemelkedő teljesítményt, amivel megválthatja jegyét a brazíliai járatra. Az elképzeléseim kristálytiszták, az ajtó még mindenki előtt nyitva áll” – nyilatkozta az ABC egyik műsorában a socceroos trénere. A veteránok közül valószínűleg Lucas Neill, Brett Holman és Sasa Ognenovski is lemarad a tornáról.

Felkészülési mérkőzései: Ecuador 3–4 (március 5.), Dél-Afrika (május 26.), Horvátország (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Robbie Kruse (keresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 63.

29. (29.) COSTA RICA

Costa Rica az esélytelenek nyugalmával utazhat Brazíliába, ugyanis a három korábbi világbajnok ellen vajmi kevés esélye lesz a csoportkörben. Paraguayt felkészülési meccsen legyőzte az együttes, betalált az a Joel Campbell, aki az Olympiakoszban igen jó idényt fut, ő lehet a Costa Rica-iak talizmánja Brazíliában, ha át tudja menteni formáját a világbajnokságra.

Felkészülési mérkőzései: Chile 0–4 (január 23.), Dél-Korea 1–0 (január 25.), Paraguay 2–1 (március 5.), Japán (június 2.), Írország (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Bryan Oviedo (lábtörés)
Világranglista-helyezés: 34.
Ők játszottak a legutóbb: K. Navas – Gamboa, Umana, G. González, Miller (Duarte, a szünetben) – Tejeda (Cubero, a szünetben), C. Borges (Barrantes, 70.), Díaz – Urena (Calvo, 58.) – B. Ruiz (J. Ruiz, 77.), Campbell (Saborío, a szünetben)

30. (30.) ALGÉRIA

Mohamed Rauraua szövetségi elnök és Vahid Halilhodzic szövetségi kapitány viszonya továbbra sem rendeződött, sőt, a bosnyák trénert az Olympique Marseille kispadjával hozták hírbe. A szakvezető egyelőre kategorikusan tagadja a pletykákat, de nem lennénk meglepődve, ha a vb után már nem ő irányítaná az algériai válogatottat. Amely egyébként felkészülési meccsen kettő nullára legyűrte Szlovéniát. A Tottenhamben játszó Nabil Bentalebet meggyőzte a szövetség, a 19 éves tehetség be is mutatkozott a válogatottban.

Felkészülési mérkőzései: Szlovénia 2–0 (március 5.), Románia (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 25.
Ők játszottak legutóbb:
Zemamus – Mandi, Cadamuro, Bugerra (Hallis, 63.), Gulam – Taider (Jebda, 76.), Mosztefa (Lacen, 55.), Bentaleb – Dzsabu (Ferhat, 61.), Szudani (Kadir, 85.), Szlimani (Dzsebur, 71.)

A francia utánpótlás-válogatott Bentaleb a vb előtt Algériát választotta (Fotó: Reuters)
A francia utánpótlás-válogatott Bentaleb a vb előtt Algériát választotta (Fotó: Reuters)

31. (31.) HONDURAS

A hondurasiak edzőmérkőzése jól sikerült, kettő egyre legyőzték Venezuelát. Luís Fernando Suárez szövetségi kapitány elmondta, sikerült rendet tenni a fejekben, senki sem értékeli túl magát a játékosok között, ami nagyon fontos. A kolumbiai tréner egyébként merész célt tűzött ki a vb-csoportkörre: le akarja győzni a kvartett favoritjának tartott Franciaországot.

Felkészülési mérkőzései: Venezuela 2–1 (március 5.), Törökország (május 29.), Izrael (június 1.), Anglia (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 36.
Ők játszottak a legutóbb: Valladares – M. Figueroa, J. Williams (Acosta, a szünetben), Bernárdez, Izaguirre – B. García (Quioto, a szünetben), Claros (Delgado, a szünetben), Peralta, Najar (Garrido, 81.) – Palacios (D. Reyes, 63.), Bengtson (R. Martínez, a szünetben)

32. (32.) IRÁN

Továbbra is utolsó helyen szerénykedik az erősorrendben az iráni válogatott, amely Guineától kapott ki március elején. „Tanulnunk kell ebből az összecsapásból, és még több felkészülési meccsre van szükségünk a vb előtt” – nyilatkozta Carlos Queiroz szövetségi kapitány. A portugál tréner tudja, hogy nincs esélyük Brazíliában, de a tisztes helytállást elvárja csapatától. A szövetségnél se pénz, se paripa, se fegyver, Queiroz hiába könyörög jobb körülményekért és több felkészülési mérkőzésért – a szurkolók elvárásai viszont nagyok. Nem könnyű helyzet.

Felkészülési mérkőzései: Kuvait 3–2 (március 3.), Guinea 1–2 (március 5.), Mozambik (május 7.), Fehéroroszország (május 18.), Macedónia (május 23.), Montenegró (május 26.), Angola (május 30.), Trinidad és Tobago (június 8.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Eltiltott: Szosa Makani (1 mérkőzés)
Világranglista-helyezés: 42.
Ők játszottak a legutóbb: Davari (Hagigi, 77.) – Puladi, Montazeri (Hejdari, a szünetben), Szadegi, Hoszeini – Hadadifar (Hajszafi, 86.), Soadzsei (Beitasur, a szünetben), Dzsabari (Dzsahanbahs, a szünetben), Nekunam – Gocsannehad, Dedzsagah (Anszarifard, 86.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik