Spanyolország: Del Bosque hajthatatlan, Marcelino követheti

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.07. 20:51
null
Marcelinónak közel 20 éves edzői múltja van (Fotó: Reuters)
Spanyol sajtóhírek szerint Marcelino García Toralnak a legjobbak a kilátásai, hogy a franciaországi Európa-bajnokság után Vicente del Bosque szövetségi kapitány örökébe lépjen az Eb-címvédő válogatott élén.

Del Bosque immár nyolc éve irányítja a spanyolokat, akikkel 2010-ben vb-t, 2012-ben Eb-t nyert. A szövetség elnöke, Ángel María Villar szerette volna, ha folytatja a munkát a válogatott élén, a 65 éves Del Bosque azonban hajthatatlan: átadja a stafétát egy fiatalabb kollégának. Ezt a döntését idővel elfogadva az elnök is továbblépett, és már a következő szövetségi kapitányt keresi.

Felvetődött többek között Unai Emery, Paco Jémez és Julen Lopetegui neve is, ám a legnagyobb esélye mind közül a Villarreal 50 éves mesterének van. Marcelino pályafutása ígéretesen indult – korosztályos válogatottakban szerepelt, tagja volt az 1985-ben U20-as vb-ezüstérmes együttesnek –, de a nagy áttörés elmaradt, és 28 évesen sérülés miatt kénytelen volt visszavonulni.

Három évvel később már edzőként dolgozott, így csaknem húszéves szakmai tapasztalata van trénerként. Több spanyol klubnál dolgozott már (Sporting Gijón, Recreativo Huelva, Racing Santander, Zaragoza, Sevilla, Villarreal), voltak helyi szinten sikeresebb és sikertelenebb időszakai. 2007-ben és 2009-ben a legjobb edzőnek bizonyult, előbb az élvonalban, utóbb a másodosztályban. Szeptemberben (2013, 2015) már két alkalommal is a La Liga legjobb edzője lett.

A Villarrealt 2013 nyara óta irányítja, két hatodik helyezés után – előbb újonc volt a gárda – a legutóbbi idényben a negyedik helyen végzett csapatával, ami BL-indulást ért. A klubnál állítólag nem örülnek, hogy edzőjüket elcsábíthatják, ám a válogatott esetében ez bocsánatos bűnnek számít.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik