Eb 2016: „Cristiano mondta, hogy én lövöm a győztes gólt”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.11. 00:41
null
Cristiano Ronaldo (balra) jóslata valóra vált (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Eb döntőjében csereként beállva győztes gólt szerző Éder elárulta, mit mondott neki Cristiano Ronaldo a pályára lépése előtt.
C. RONALDO: KÉRTEM ISTENT, HOGY ADJON MÉG EGY ESÉLYT
„Boldog vagyok, nagyon boldog – mosolygott Cristiano Ronaldo. – Erre a győzelemre nagyon régóta, a 2004-es döntő óta vártam. Kértem Istent, hogy adjon nekem még egy esélyt. A portugál emberek és a játékosaink megérdemelték ezt. Számomra nem alakultak jól a dolgok, az elején megsérültem, de végig bíztam ezekben a játékosokban. Megvannak a képességeik, ahogy az edzőnknek is a nyerő stratégiája. Ez pályafutásom egyik legboldogabb pillanata. Mindig is mondtam, hogy nyerni akarok egy trófeát a válogatottal, és történelmet írni. Megcsináltam. Istennek köszönhetően sikerrel jártunk.”

A Marca szerint Ronaldo oldalsó térdszalagja sérült meg, könnyen lehet, hogy ki kell hagynia a Sevilla elleni Európai Szuperkupa-mérkőzést, amelyet augusztus 9-én játszik a Real Madrid Trondheimben.

Cristiano Ronaldo sérülés miatt csak a 25. percig volt a pályán a franciák elleni döntőben, de csalódottságán túljutva a kispadon amolyan második szövetségi kapitányként lelkesítette társait. A 79. percben beálló Éderhez is volt egy-két biztató szava.

„Cristiano mondta, hogy én lövöm a győztes gólt – emlékezett vissza Éder a becserélése előtti pillanatokra. – Ő és a többi csapattársam is óriási erőt és pozitív energiát adott nekem. Ebben a gólban rengeteg munkám van. Az első naptól kezdve, amióta Fernando Santos behívott a keretbe, tudtam, hogy egyszer eljön az én időm. Ismeri a képességeimet, ahogy az egész csapat is. Bíztak bennem, én pedig sokat dolgoztam azért, hogy a csapat hasznára legyek. Ma erre lehetőséget kaptam. Nagyon boldog vagyok, a portugál nép régóta áhította ezt a trófeát, rászolgált erre a sikerre.”

Fernando Santos a lelki tényezőket emelte ki elsősorban.

„Mindig mondtam, hogy igazi csapat vagyunk – nyilatkozta a portugálok szövetségi kapitánya. – Sosem rejtem el a véleményemet, mindig megmondom a játékosaimnak, amit gondolok. Mindig mondtam nekik, hogy megvan a tehetségünk, de jobban kell küzdenünk, többet kell futnunk és jobban kell koncentrálnunk az ellenfelünknél. Csodálatos csapatunk van. Végig hittek a fiúk abban, amit mondtam, hogy meg tudjuk nyerni az Európa-bajnokságot. Egyszerűek voltunk, mint a galamb, és ravasz, mint a róka.”

Fernando Santos kitért Cristiano Ronaldóra is:

„A csapatkapitányunk hatalmas erőfeszítéseket tett ezért, óriási a csapatszellem benne. Kétszer is megpróbálta folytatni a játékot, de aztán a kispadon és az öltözőben is nagyon fontos volt számunkra. Elhitte, ahogy én is, hogy a mai a mi esténk lesz.”

Raphaël Guerreiro hitetlenkedve nyilatkozott a döntő után.

„Még nem fogtam fel igazán – mondta a balhátvéd, aki kapufát lőtt a hosszabbításban. – A Lorient-ban játszom, elég hihetetlennek tűnik nekem a szezon végén, hogy Európa-bajnok lettem. Ráadásul mindez Franciaországban történt, ami még különlegesebbé teszi az egészet, sajnálom a franciákat. Ronaldo sérülése után kicsit hitünket vesztetté váltunk, de jól védekeztünk. Együtt óriási dolgokra vagyunk képesek. Éder mindenkit meglepett a góllal. Örülök neki, mert sokat kritizálták.”

A döntő legjobbjának megválasztott Pepe a szövetségi kapitányukat is dicsérte jó döntéseiért.

„Nehéz volt, mivel elvesztettük a legfontosabb emberünket – beszélt a Real Madrid védője klubtársáról. – Minden reményünk Cristianóban volt, hiszen ő bármikor képes gólt szerezni. Miután nem tudta folytatni, próbáltam azzal lelkesíteni a többieket, hogy miatta is meg kell nyernünk a meccset. Az edzőnk jól felkészített minket, a cseréket is jó időben húzta meg. A vérünket, a verítékünket és a könnyeinket adtuk ezért a diadalért. Csodás lapot írtunk a portugál labdarúgás történetének könyvébe.”

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2016
DÖNTŐ
PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás után

Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. Vezette: Clattenburg (angol)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Moutinho, 66.), Joao Mário – Nani, C. Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Éder (109.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik