Szivics: a szerbek jobban szeretnek focizni és nyerni, mint a magyarok

Vágólapra másolva!
2010.09.02. 17:41
null
Tomiszlav Szivics szerint Magyarországon fociforradalom megy végbe - de a szerb mentalitás jobb (Fotó: Czagány Balázs, archív)
Feljuttatta a Kecskemétet a magyar élvonalba, szerethető és jó csapatot rakott össze, most pedig ismét a szerb labdarúgásért dolgozik: Tomiszlav Szivics, a KTE-Ereco labdarúgócsapatának volt vezetőedzője most a szerb U19-es nemzeti együttes szövetségi edzője. Szabadkán a Magyar Szó készített interjút a szakemberrel – ebből szemlézünk.

– Ha összehasonlítjuk a Magyarországon és Szerbiában folyó utánpótlásképzést, milyen következtetések vonhatók le?
– Magyarországon jelenleg fociforradalom megy végbe. Tizenkét akadémia működik, kitűnő az infrastruktúra, a mi játékosainkban viszont van egy győzelmi, harcias mentalitás, amivel nyerni tudunk. Azt is mondhatnám, hogy jobban szeretünk focizni és nyerni, mint ők. A magyar játékosok is becsületesen elvégeznek minden feladatot, de a nehezebb mérkőzések alkalmával rendszerint csődöt mondanak, aminek szerintem mentalitásbeli okai lehetnek.

SZAVAZÁS

Ön szerint igaza van Szivicsnek a szerb és a magyar mentalitással kapcsolatban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– A Dél-afrikai Köztársaságban a szerb válogatott a csoportmérkőzéseket követően csomagolhatott. Kudarcnak tekinti-e a szereplést?
– Nem kérdéses, hogy kudarcról kell beszélnünk. Senki sem várta, hogy világbajnokok legyünk, de azt sem, hogy már a csoportmeccseket követően utazunk haza.

– Nyakunkon az Európa-bajnoki selejtezők. Szerbia a Feröer-szigetek, Magyarország pedig Svédország ellen kezdi meg szereplését. Hogyan látja a két válogatott esélyeit?
– Magyarországon Orbán Viktor érkezésével egy pozitív légkör lett úrrá a futballban. A szövetségi kapitányi poszton is változás történt, a válogatottat Egervári Sándor vette át, aki az U20-as válogatottal bronzérmet szerzett a világbajnokságon. Mint ismeretes, Radomir Antics szövetségi kapitány a FIFA-tól négy mérkőzésre szóló eltiltást kapott, s bizony nem ugyanaz, hogy az edző ott ül-e a kispadon vagy a lelátóról kénytelen nézni a mérkőzést. Antics végül maradt szövetségi kapitány, de ez az egész huzavona visszavetheti a válogatottat. A kudarc után fel kell állni, ami nem könnyű, de nincs mese, ki kell jutni az Európa-bajnokságra!

A TOMISZLAV SZIVICCSEL KÉSZÍTETT INTERJÚT TELJES EGÉSZÉBEN ITT OLVASHATJÁK EL!

TOMISZLAV SZIVICS

Született: 1966. augusztus 29., Szabadka
Csapatai edzőként: B36 Tórshavn, KÍ Klaksvík, szerb U17-es válogatott, szerb U19-es válogatott, FK Szmeredevo, Vozdovac, KTE-Ereco, szerb U19-es válogatott

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik