Gomez fejese döntött a németek javára

Vágólapra másolva!
2012.06.09. 20:42
Rangadót rendeztek a labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjában, ahol Németország és Portugália csapott össze egymással. A németek végig többet támadtak, de csak a 72. percben tudtak betalálni, Mario Gomez révén. A hajrában a portugálok csak egy lécig és két ziccerig jutottak, így a németek tettek a megszerzett három ponttal hatalmas lépést a továbbjutás felé.

Le a kalappal a szurkolók előtt (Fotó: Action Images)
Le a kalappal a szurkolók előtt (Fotó: Action Images)
Le a kalappal a szurkolók előtt (Fotó: Action Images)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A Németország–Portugália Európa-bajnoki csoportrangadó előtt mindenki egyetértett abban, hogy Cristiano Ronaldo lesz a kulcs: a portugálok szinte minden terhet az ő vállaira tettek, mint legnagyobb csillagukra és reménységükre, az ellenfélnél pedig az ő kikapcsolását tekintették a legfőbb feladatnak. Igaz, Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya szerint a portugáloknak rajta kívül három vagy négy világklasszis játékosuk is van; míg érdekes módon egy egykori tényleges világklasszis, Rui Costa szerint az a legnagyobb hibája utódainak, hogy nem rendelkeznek elegendő önbizalommal.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! 
(FOTÓK: REUTERS)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: REUTERS)

Külön érdekességet jelentett, hogy Real Madrid-játékosok néztek egymással farkasszemet a kezdőkben, hiszen Mesut Özil és Sami Khedira az egyik, Ronaldo, Fábio Coentrao és Pepe a másik oldalon sorakozott fel. Különösen utóbbi érezhette magát furcsa helyzetben, hiszen az már régóta nyilvánvaló volt, hogy Özilt igen sokszor meg fogja faragni.

Felépült ugyan a németeknél a középső védő Per Mertesacker, de a biztonság kedvéért Mats Hummels kezdett helyette, Miroslav Klose helyett pedig Mario Gomez lett az egy szem támadó.

A másik oldalon az egyetlen kérdés szintén ehhez a poszthoz kapcsolódik, de már hónapok óta, és végül bejött a papírforma: a rutinos Hélder Postigának szavazott ismét bizalmat Paulo Bento mester.

A MÉRKŐZÉS

Pepe jóakarata jeleként kétszer is megölelte a kezdés előtt Özilt, és az első percekben is barátságos hangulatban lehetett, mert csúnyán lemaradt Gomezről, szerencséjére a német fejesét megfogta Rui Patrício. A másik oldalon egy csúnya jelenetnek lehettünk szemtanúi, amikor a szöglethez sorakozó portugálokat műanyag poharakkal bombázta meg pár szurkoló.

Némi mezőnyjátékot követően a középre keveredő Lukas Podolski lőtt szépen kapura bal külsővel, de a portugál kapus erre a jobb alsó sarok felé tartó labdára is ráfeküdt. Szintén középre keveredett a jobbhátvéd Joao Pereira is, aki becsúszva mentett a cselezgető Özil elől az ötösnél, és fontos megmozdulás volt ez, mert két középső védője valahol egészen máshol kalandozott.

Özilhez hasonlóan nem sok kellett Postigának sem – hogy eltörje Manuel Neuer lábát egy elképesztően gonosz, nyújtott lábbal végrehajtott becsúszással, de szerencsére nem sikerült neki. Örülhetett, hogy megúszta sárga lappal...

Némi portugál veszély a német kapu előtt (Fotó: Reuters)
Némi portugál veszély a német kapu előtt (Fotó: Reuters)

Postiga pár perc múlva lemaradt az ötösön Ronaldo remek beadásáról is, Holger Badstuber pedig mentett a gólra éhes Nani elől; majd megvillant Hummels is, aki elrontotta a szögletre a tizenegyespontnál teljesen egyedül érkező Bruno Alves lehetőségét, mert az utolsó pillanatban feje búbjával belecsúsztatott a labdába.

A 23. perctől egyre hangosabb füttyszó hallatszott a német szurkolók felől, hiszen teljesen veszélytelenül játszott a Nationalelf: a középpályán aratott a vérmes hármas, a Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles trió, a fegyelmezetten záró portugál védők nem hagytak pár méternél nagyobb helyet sem egymás, sem maguk és a középpályások között. Még Nani is lelkesen bekkelt, a németek így jobb és szabad terület híján ívelgetni kezdtek, kevés sikerrel.

Nani (Portugália) emelgetését Lahm (Németország) felügyeli
Nani (Portugália) emelgetését Lahm (Németország) felügyeli

Az első félóra vége újabb német helyzetet hozott, de Podolskit hiába hagyták ismét teljesen egyedül a tizenhatos előtt, újra pontatlanul „ágyúzott".

Az első játékrész hajrájához közelegve elmerenghettünk a németek 62 százalékos labdabirtoklási arányáról, és elmerengett a portugál védelem is, mert előbb Khedirát, aztán Thomas Müllert hagyta szabadon lőni – góllal azonban nem büntettek.

Annyit tanulságként elkönyvelhettünk, hogy a szélről jövő beadásoknál a portugálok középen sokszor nem emberüket nézték, hanem mintha egy előre kijelölt helyet kellene előírásszerűen elfoglalniuk, egyenes vonalban kapujuk felé mozogtak. Pepe előrefelé is: zárásképpen a jobb oldali szöglet után 11 méterről jobbal a bal felsőnél a lécre tekert, onnan a labda gólvonalra, majd kifelé pattant.

Igazi csattanó volt ez a szünet előtt!


Pepe próbálkozása nem volt bent
Pepe próbálkozása nem volt bent
A második félidő huszáros német támadásokkal és önfeláldozó portugál mentésekkel kezdődött, de nem sokáig tartott a Nationalelf lendülete – sőt, kétszer is nagyot kellett mentenie Hummelsnek, előbb Nani, majd Ronaldo beadásánál.

A 60. perc tájékán már Löw is búsan és csendben nézte a mérkőzést kispadja előtt állva, mintha azon szomorkodna magában, hogy mit írnak futballjukról a másnapi német bulvárlapok, és a szurkolók is szintén csendben követték az eseményeket. A portugálok közben okosan lassították a játékot, és abban bíztak, hogy a német tizenhatosig elgurigáznak, majd ott gyors ritmusváltással meglepik a fehér mezeseket – a 64. percben meg is tették ezt, de Jerome Boateng hatalmasat mentett CR elől az ötös jobb sarkánál.

Bento a 70. percben unta meg Postiga tehetetlenségét, és beküldte legújabb csodagyerekét, Nélson Oliveirát, amott a 34. születésnapját ünneplő Miroslav Klose készülődött beállni, és alighanem ahelyett a Mario Gomez helyett jött volna be, aki a 72. percben a bal alsóba bólintott egy jobb oldali beadást. 1–0

Gomez mellett két realos is benne volt ebben a találatban: Khedira adta a gólpasszt, Pepe pedig csúnyán lemaradt a németről.

GOMEZ FEJES GÓLJA

A németek továbbra is támadásban maradtak, majd beállt Klose, de Ronaldo is jelentkezett egy veszélyes, ám Neuer által hárított kapura lövéssel, Nani lecsúszott beadása pedig a lécen csattant. Ez utóbbit nagyon elnézte a német kapus, de mint tudjuk, jó kapusnak...

A 88. percben Oliveira szép egyéni megmozdulása után Varela került hatalmas ziccerbe, de a jó ütemben kilépő Neuer kijavította előbbi hibáját. A ráadás második percében Nani lőhetett közelről, de Badstuber blokkolt az ötösön.

A végeredmény már nem változott: későn ébredtek a portugálok, a németek a megszerzett három ponttal hatalmas lépést tettek a továbbjutás felé.
Mario Gomez gólja három pontot ért Németországnak a nyitányon
Mario Gomez gólja három pontot ért Németországnak a nyitányon

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

EURO 2012
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–PORTUGÁLIA 1–0
Lviv Aréna, Lviv, 32 990 néző. Vezette: Lannoy (francia)
NÉMETORSZÁG: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Th. Müller (Bender, 93.), Özil (Kroos, 87.), Podolski – Gomez (Klose, 80.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Mertesacker, Gündogan, Schmelzer, Höwedes, Schürrle, Götze, Reus
PORTUGÁLIA: Patrício – Pereira, Pepe, Bruno Alves, F. Coentrao – Meireles (Varela, 80.), Veloso, Moutinho – Nani, Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 70.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Custódio, Hugo Almeida, Quaresma, Ricardo Costa, Rolando, Micael, Miguel Lopes, Hugo Viana
Gólszerző: Gomez (72.)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 1 1 1–0 +1 3
Németország 1 1 1–0 +1 3
3. Hollandia 1 1 0–1 –1 0
Portugália 1 1 0–1 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik