Paulo Bento – edzőportré

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.06.07. 13:22
null
Paulo Bento (Forrás: Action Images)
Címkék
Az 1969-ben született Paulo Bento nem volt az a tipikus portugál középpályás, hiszen nem technikájáról, hanem munkabírásairól, hasznos ütközéseiről, harcosságáról volt közismert.

Paulo Bento
Nemzetisége: portugál
Születési hely: Lisszabon
Születési idő: 1969.06.20.
Pozíció: szövetségi kappitány/középpályás
Válogatottja: Portugália
Magassága: 175 cm
Súlya: 72 kg
Korábbi klubjai játékosként: Estrela Amadora, Vitória Guimaraes, SL Benfica, Real Oviedo, Sporting
Korábbi klubjai edzőként: Sporting
Sikerei játékosként: portugál bajnok (2002), Portugál Kupa-győztes (1990, 1996, 2002), portugál Szuperkupa-győztes (2002), Eb-résztvevő (2000), vb-résztvevő (2002)
Sikerei edzőként: Portugál Kupa-győztes (2007, 2008), portugál Szuperkupa-győztes (2007, 2008), Eb-résztvevő (2012), az év edzője a portugál bajnokságban (2006), az év sportszemélyisége Portugáliában (2012)

A lisszaboni származású Paulo Bento a Benfica neveltje, de az Estrela Amadorában lett profi játékos, majd a Vitória Guimaraes után mégiscsak leigazolta a Benfica, 1994-ben. Csak két évet töltött itt, mert elvitte a spanyol Real Oviedo, ahol remekül érezte magát és így is játszott, egészen 2000-ig. A válogatottban már 1992-ben bemutatkozhatott, majd az aranygenerációval részt vett a 2000-es Európa-bajnokságon (bár ehhez kellett Nuno Capucho és Paulo Sousa sérülése) és a 2002-es világbajnokságon is. Előbbin inkább a franciák elleni botrányos reklamálása maradt emlékezetes tevékenysége (hosszas eltiltás lett jutalmas az UEFA-tól), utóbbin a portugálok mindhárom mérkőzésén játszott, mindannyiszor hasznosan, de csukaszürkén (először csereként, aztán kétszer kezdőként).

2000-ben hazatért, de a Sportinghoz, innen is vonult vissza pár sikeres év után 2004-ben; majd a Sporting fiataljainál csapott fel edzőnek a 35-szörtös válogatott játékos. 2005-ben, 36 éves korában kinevezték a profiknál José Peseiro utódjának, akinek azért kellett mennie, mert csak a hetedik helyet foglalták el a bajnokságban, és kiestek a Bajnokok Ligájából és az UEFA-kupából is. Peseiro mellett egyébként az elnök is távozott az egyesület éléről. Az új presidente, José Bettencourt megerősítette Bentót posztján, aki azonban így is csak 2009-ig „húzta".

„Paulo Bento benyújtotta lemondását, miután úgy ítélte meg, hogy a feltételek már nincsenek meg ahhoz, hogy megfelelően irányítsa a csapatot" – olvashattuk akkor a klub hivatalos közleményében. Bento sorozatban négy bajnoki ezüstérmet szerzett az együttessel, de az utóbbi időkben már nem ment a csapatnak – amely csak a hetedik helyen állt a bajnokságban...

A csalódott szurkolók a Marítimo elleni bajnoki után tiltakozásul be akartak törni a klubépületbe (a rendőrség oszlatta szét a tömeget), előtte pedig kifütyülték Bentót, és fehér zsebkendők lengetésével adták tudtára, hogy távozását követelik. Csak egy évet pihent a mester, mert óriási meglepetésre ő lett az új szövetségi kapitány a vb után nem sokkal megbukó Carlos Queiroz helyett.

Előtte egyébként a Real Madridot irányító José Mourinhót kérték fel a posztra, de ő nem vállalta a feladatot, Queirozt pedig azért menesztették, mert a nemzeti csapat az első két Eb-selejtezőjén mindössze egyetlen pontot szerzett Ciprus és Norvégia ellen – úgy, hogy a szakvezető eltiltása miatt nem is ülhetett le a kispadra.

„A játékosoknak meg kell érteniük, hogy minden a csapatról szól, és nem az egyéni teljesítményről. Csak azokat fogom beválogatni, akik azonosulni tudnak ezzel. Ki kell használni az adódó lehetőségeket, és akkor biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog a kvalifikáció" – nyilatkozta Bento első sajtótájékoztatói egyikén. Mindkettő sikerült végül, még ha utóbbi csak pótselejtezővel is. Nem könnyű ember, a fegyelmet fenntartja mindenáron: kitette keretéből a rá megsértődő Ricardo Carvalhót és José Bosingwát, a Real Madrid, illetve a Chelsea védőjét is.

„Nem lebecsülve a portugál bajnokságot, én a Premier League-ben, a világ egyik legerősebb pontvadászatában játszom – mondta el a maga véleményét a mellőzése miatt mérges Bosingwa. – Tudom, hogy a kapitány döntését tiszteletben kell tartani, de akkor is méltatlannak érzem a mellőzést. Mindenki tudja, hogy Bentónak edzőként elég sok konfliktusa volt, és én is úgy vélem, hogy mentálisan nem elég erős ehhez a poszthoz."

Ez a savanyú szőlő tipikus esete, hiszen Paulo Bento lett az év embere az A Bola című sportnapilap szavazásán, a szövetség már hetekkel az Eb előtt meghosszabbította szövetségi kapitány szerződését. Az új megállapodás – amely Bento egész stábját érinti – 2014 júliusáig érvényes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik