Ukrajnában a múlt találkozott a jövővel - stadionmustra II.

ACKERMANN SÁNDORACKERMANN SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2012.06.07. 15:31
null
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Néhány éve még a legvérmesebb ukrán szurkolók is alig hitték volna, hogy a labdarúgó-stadionok felépítésével, illetve felújításával készen lesz Ukrajna a 2012. június 8-i Eb-rajtra. Végül a lengyelek társrendezői mindenkinek kellemes csalódást okoztak: fél évvel a kontinenstorna kezdete előtt átadtak minden stadiont, 2012-re pedig már csak az utómunkálatok maradtak. Stadionmustra az ukrán rendező városokban.

KIJEV: OLIMPIAI STADION

A felújított kijevi Olimpiai Stadion összesen öt mérkőzés helyszíne lesz a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság során – a végső győztes válogatott csapatkapitánya is itt emelheti majd magasba a kupát.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az ukrán főváros központjában lévő arénát még 1923-ban építették, azóta több ízben is felújították, de a mostani volt a legnagyobb szabású javítás, amely megközelítőleg 500-550 millió dollárba került a városnak, aki az aréna tulajdonjogával rendelkezik.

A stadion befogadóképessége 70050, ezzel a legnagyobb a két rendező ország objektumai közül. Rögtön a megnyitón meg is teltek a lelátók, amikor a hazai ukrán fellépők mellett a 2010-es afrikai világbajnokság óta a futballberkekben már jól ismert Shakira tett a jó hangulatért.

Az első válogatott mérkőzés a felújítás után 2011. november 11-én játszották, a házigazda Ukrajna 3–3-as döntetlent ért el a vendég Németországgal szemben. Az Olimpiai Stadionban jelenleg a fővárosi Dinamo Kijev játssza a hazai bajnoki meccseit.

A felújítások 2008 decemberében kezdődtek, és ha néhány hónapos késéssel is, de még 2011 őszén hivatalosan is befejezték az arénát, csöndre intve az elégedetlenkedő nyugat-európai médiákat: a lengyel-ukrán pályázat győzelme idején (2007. április) ugyanis a legtöbben kételkedtek abban, hogy a kijeviek időre végeznek a döntőnek helyt adó stadion felújításával (akkor még szó volt egy teljesen új aréna megépítéséről is).

Mérkőzések az Olimpiai Stadionban

Június 11.: Ukrajna–Svédország
Június 15.: Anglia–Svédország
Június 19.: Svédország–Franciaország
Június 24.: Negyeddöntő (1D–2C)
Július 1.: döntő

ÍME, AZ OLIMPIAI STADION

DONECK: DONBASS ARENA

Az ukrán Sahtar Doneck pályája minden kétséget kizáróan a legmodernebb ukrajnai sportlétesítmény. Az arénát még 2009-ben adták át, három csoportmeccs mellett egy negyeddöntőt és egy elődöntőt is rendeznek majd a stadionban.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A megközelítőleg 50 ezer férőhelyes stadion építését még jóval a többi felújítás előtt kezdték, ennek köszönhető, hogy a Donbasss Arena készült el a leghamarabb. Az építkezések hozzávetőlegesen 400 millió dollárba kerültek. A klubcsapat számára az új stadion építését a Sahtar Doneck elnöke, Ukrajna egyik leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov álmodta meg. A stadion látványtervét az az Arup Group Limited alkotta, amely korábban többek között a Manchester Citynek otthon adó stadion, a müncheni Allianz Arena, vagy a Sydney operaház megformálásáért felelt.

A munkálatokat még 2006-ban elkezdték – azaz egy évvel azt megelőzően, hogy a lengyel-ukrán pályázat elnyerte a jogot az Európa-bajnokság megrendezésére – , a stadion építésen több, mint 1700 munkás dolgozott, a munkák 2009 közepére be is fejeződhettek, augusztusban pedig átadták a stadiont a nagyközönségnek.

2009 szeptemberében a Sahtar Doneck lejátszotta első bajnokiját az új arénában (4–0-s győzelem a kijevi Obolony ellenében), majd a Partizan Beograd kiütése után (Európa Liga, 4–1), az ukrán válogatott is felavatta a donecki gyepet, bár kevésbé szép eredménnyel: az emlékezetes 2010-es világbajnoki pótselejtezőn otthon 1–0-ra kikaptak a betömörülő görögöktől.

A rekordnézőszámot a Donbass Arenában egy ukrán bajnokin regisztrálták, a Sahtar Doneck a Dinamo Kijevet fogadta 52518 néző előtt, ami egyfajta jelzés volt a klubcsapat vezetőségének: érdemes volt belefogni az új stadion építésébe, tekintve a csapat egyre növekvő népszerűségét az országban.

A donecki Donbass Arena az első kelet-európai stadion amely az UEFA-nál az „elit” besorolást kapta.

Mérkőzések a Donbass Arenában

Június 11.: Franciaország–Anglia
Június 15.: Franciaország–Ukrajna
Június 19.: Anglia–Ukrajna
Június 23.: negyeddöntő (1C–2D)
Június 27.: elődöntő (1A/2B–1C/2D)

A DONBASS ARENA

HARKIV: METALISZT STADION

A Metaliszt Harkiv felújított, 35000 néző befogadására alkalmas arénája a B-csoport három mérkőzésének fog helyt adni.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A második legnagyobb ukrán város stadionja az ország egyik legrégebbi sportlétesítménye. Az arénát, amelyben az ukrán Metaliszt Harkiv játssza hazai mérkőzéseit még 1925-ben kezdték el építeni, akkor, amikor a város az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosa volt. Azóta rengeteg felújításon ment keresztül az akkor még csak egy tribünnel rendelkező, 5000 férőhelyes pálya. A folyamatos átépítések után, a „Traktoriszta”, illetve „Avantgard” elnevezések után 1966-ban nevezték át a pályát Metaliszt Stadionra, ekkor már évtizedek óta játszották a stadionban a szovjet bajnokság mérkőzéseit.

2007 áprilisában, amikor kiderült az ukrán-lengyel pályázat győzelme a rendezést illetően, a harkivi stadion még a tartalék helyszínek listáján szerepelt. A hivatalos pályázatban Dnyipropetrovszk szerepel a csoportmeccsek helyszíneként, ám azok után, hogy Harkivban sokkal korábban elkezdődött a stadion felújítása, a szervezők meggondolták magukat, és megcserélték a két város szerepét. Harkiv kapott három csoportmeccset, Dnyipropetrovszk pedig feliratkozhatott a tartaléklistára.

A munkálatok már 2009 decemberére befejeződtek, ekkor a Metaliszt le is játszotta a stadion nyitó meccsét, igaz, vereséget szenvedtek a vendég Obolonytól bajnoki mérkőzésen (0–1).

Mérkőzések a Metaliszt Stadionban

Június 9.: Hollandia–Dánia
Június 13.: Hollandia–Németország
Június 17.: Portugália–Hollandia

METALISZT-STADION

LVIV: ARENA LVIV

A Karpati Lviv új stadionja 35000 néző befogadására alkalmas, három csoportmérkőzés helyszíne lesz az Európa-bajnokságon. Az aréna vadi új, a néhány éve még tervek is alig voltak az új objektum megépítéséről.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az ukrán szakértők szerint a lvivi stadion az egyik legbarátságosabb légkörű a kontinenstorna helyszínei közül, a legalsó sort mindössze tíz méter választja el a pályától, így a kilátogató szurkolók maximális élvezetre számíthatnak. A 2008-ban kezdődő építések nem haladtak túl zavartalanul, a stadion végül időre kész lett hiánytalanul. Egyetlen „hibája” talán az, hogy rettenetesen messze van a városközponttól: 7 kilométerre a centrumtól, gyakorlatilag a semmi közepén áll az új létesítmény. Az Európa-bajnokság során persze nyilvánvalóan bazárok sokasága árasztja el a környező utcákat, de a szurkolóknak így sem lesz kellemes a város szélére kiutazni a csoportmeccsekre.

A stadion elnevezésén itt is sokat vitáztak a felek: eleinte a „Lemberg” név tűnt befutónak, vagyis a város német neve, később sokan Sztepan Banderáról, az ukrán nacionalistáról nevezték volna el a sportlétesítményt (Bandera 1941-ben kiáltotta ki a független Ukrajnát, bár megítélése ma is ellentmondásos az ukránok körében). Végül az Arena Lviv lett a befutó.

2011. november 15-én lejátszották az első mérkőzést az Arena Lvivben, a házigazda Ukrajna 2–1-re győzte le az Európa-bajnokság 2008-as társrendezőjét. Egy hónappal később a városi klubcsapat Karpati Lviv bajnoki meccsen avatta fel a stadiont, 1–0-s vereséget szenvedve a fővárosi Dinamo Kijevtől.

Az arénát a kontinenstorna után tovább modernizálnák: az ukrán kormány ugyanis tervezi egy pályázat benyújtását a 2022-es téli olimpiára, amelynek a lvivi stadion is helyszíne lenne.

Mérkőzések az Arena Lvivben

Június 9.: Németország–Portugália
Június 13.: Dánia–Portugália
Június 17.: Dánia–Németország

LVIV ARENA MEGNYITÓ ÜNNEPSÉGE
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik