Az olaszok hisznek a becsületben - és a spanyolokban

Vágólapra másolva!
2012.06.18. 10:17
null
Buffon jó formában van az Eb-n, de az íreket nem neki kell legyőzni (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjában az írek már le is foglalták repülőjegyeiket a harmadik forduló utáni hazaútra, de a spanyol, olasz, horvát hármas még reménykedik a továbbjutásban. Az eddig két döntetlent elérő olaszok elméletileg egyszerű helyzetben találták magukat a záró körre: ha legyőzik az íreket, és a másik mérkőzésen nem lesz 2–2 a végeredmény, továbbjutnak.

 

Az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Cesare Prandelli meglepte a közvéleményt azzal, hogy – igaz, kényszerből, de –, de 3–5–2-es hadrendben állt ki a spanyolok és a csehek ellen, a középpályás Daniele De Rossival a védelem tengelyében. Roma kis hercege remekül helytállt, de mivel felépült Andrea Barzagli, az olasz sajtó szerint Prandelli visszatér a jó öreg 4–4–2-re (vagy ennek 4–3–1–2-es permutációjára), De Rossival a szűrői szerepkörben. Egyesek szerint Ignazio Abate váltja az eddig nem remeklő Christian Maggiót a jobb oldalon, a másik szélen Federico Balzaretti pedig Emanuele Giaccherinit. Az újságírók kíváncsi tekintetei elől nem bújhatott el az olasz csapat, amely szombaton kipróbálta a 3–4–1–2-t is.

Azt már megszokhattuk, hogy az olaszok alapemberei változatos sorrendben ki-kidőlnek, ezúttal Mario Balotelli a soros, akinek a szombati edzésen fájdult meg a jobb térde, és a biztonság kedvéért alighanem Antonio Di Natale helyettesíti őt a csatársorban, ahol druszája, Cassano gondoskodik a kiszámíthatatlanság további magas fokáról. Igaz, a számok szerint Balotelli kidőlése nem nagy veszteség a squadra azzurrának, mert eddigi tíz válogatott fellépésén egyetlen gólt szerzett, korábban Prandellinek ezért is volt hozzá nem túl kedves szava.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik az olasz–ír mérkőzésen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Meg kell őriznünk a hitünket. A spanyolok a világ legjobbjai, mindig támadnak, szépen akarnak játszani, azaz nem arra törekednek most sem, hogy döntetlen legyen – így Prandelli mester, utalva arra, hogy sokan máris borítékolják: a másik ágon kéz a kézben továbbmennek a felek egy kedvező eredménnyel. – Ha megpróbáljuk átvenni az uralmat a középpályán, mindenki azt mondja, jók vagyunk, de ha az eredményt akarjuk védeni, máris gyávának titulálnak minket. Nem fáradtunk el a horvátok ellen a mérkőzés végén, csak mélyebben játszottunk. Azt persze nem tudom, mit hoz a jövő, de sokkal bátrabbnak kell lennünk. Kreatívabban kell futballoznunk, de megvannak ehhez a képességeink is!”

Kapitányához hasonlóan vélekedik Andrea Pirlo jobbkeze, Claudio Marchisio is.

„Hiszünk továbbjutásunkban, hinnünk kell, mert különben ki sem mennénk a pályára. A horvátok jók, ott van nekik Luka Modric, de a spanyolok sokkal esélyesebbek. Úgy kell játszanunk, ahogyan a horvátok ellen az első félidőben, ez ugyanis az olasz válogatott igazi arca. Ezt kell kiterjesztenünk kilencven percre. Igaz, hogy a horvátok ellen sok helyzetet kihagytunk, de csak ezért nem kell gyökeresen változtatnunk a csapat összeállításán.”

Barzagli-t nagy reményekkel várják csapattársai, de azt meg kell jegyeznünk, hogy több hét után a mérkőzés előtti napon edzhetett először teljes intenzitással.

Az íreknek ez a mérkőzés nem oszt, nem szoroz, bár nyilatkozataikban leszögezik, hogy mindent megtesznek a méltó búcsúért. Mondjuk meg őszintén, ehhez ez Eb-hez csak az ír válogatott szurkolótábora tett hozzá érdemben, maga az amúgy peches csapat nem. Két érdekességet azért emeljünk ki búcsújukból: ezen a mérkőzésen köszön el a válogatottól 17 év után a kapus Shay Given (Robbie Keane ugyanakkor bejelentette, hogy folyatja, és az is elmondta, hogy átadja csapatkapitányi karszalagját 100. válogatottságát ünneplő Damien Duffnak), és az írek olasz szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattonihazája legendájaként lesz ezúttal az azzurri ellenfele.

Az olasz nemzeti csapatot 2000 és 2004 között irányította a klubszinten elképesztően sikeres szakember, de a 2002-es világbajnokságról és a 2004-es kontinenstornáról is hamar kiesett, máig vitatott körülmények között.

Te jó ég! Lehet, hogy ő hozta a balszerencsét a zöldekre?

ESÉLYLATOLGATÓ

A C-CSOPORTBAN TOVÁBBJUT MA

– SPANYOLORSZÁG:

– csoportelsőként,
ha legyőzi Horvátországot, vagy úgy játszik döntetlent Horvátországgal, hogy legalább két gólt szerez,
ha 0–0-s vagy 1–1-es döntetlent játszik Horvátországgal, és Olaszország nem veri meg Írországot,
ha 1–1-es döntetlent játszik Horvátországgal, és Olaszország 4–0-ra vagy legfeljebb három góllal veri meg Írországot

– csoportmásodikként,

ha 0–0-s döntetlent játszik Horvátországgal, és Olaszország megveri Írországot,
ha 1–1-es döntetlent játszik Horvátországgal, és Olaszország úgy veri meg legalább négy góllal Írországot, hogy legalább öt gólt szerez
ha kikap Horvátországtól, és Olaszország nem veri meg Írországot

– HORVÁTORSZÁG:

– csoportelsőként,
ha legyőzi Spanyolországot

– csoportmásodikként,
ha nem győzi le Spanyolországot, és Olaszország nem veri meg Írországot,

ha úgy játszik döntetlent Spanyolországgal, hogy legalább két gólt szerez,
ha 1–1-es döntetlent játszik Spanyolországgal, és Olaszország 2–0-ra vagy egy góllal veri meg Írországot

– OLASZORSZÁG:

– csoportelsőként,
ha legyőzi Írországot, és Horvátország 0–0-s döntetlent játszik Spanyolországgal,

ha úgy győzi le Írországot legalább négy góllal, hogy legalább öt gólt szerez, és Horvátország 1–1-es döntetlent játszik Spanyolországgal

– csoportmásodikként,
ha legyőzi Írországot, és a Horvátország–Spanyolország mérkőzésen nem döntetlen születik,

ha két góllal és legalább három gólt szerezve, három góllal vagy 4–0-ra legyőzi Írországot, és Horvátország 1–1-es döntetlent játszik Spanyolországgal

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország2115–1+44
2. Horvátország2114–2+24
3. Olaszország222–202
4. Írország221–7–60

 

EURO 2012
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
OLASZORSZÁG–ÍRORSZÁG a találkozóról élő szöveges tudósítást olvashat az NSO-n!
Poznan, Városi Stadion, 20.45 (Tv: m1). Vezeti: Cakir (török)
OLASZORSZÁG
Kapusok: 1 Gianluigi Buffon (Juventus), 14Morgan De Sanctis (Napoli), 12Salvatore Sirigu (PSG)
Védők: 7Ignazio Abate (Milan), 6Federico Balzaretti (Palermo), 15Andrea Barzagli (Juventus), 19Leonardo Bonucci (Juventus), 3Giorgio Chiellini (Juventus), 2Christian Maggio (Napoli), 4Angelo Ogbonna (Torino)
Középpályások: 16Daniele De Rossi (Roma), 22Alessandro Diamanti (Bologna), 13Emanuele Giaccherini (Juventus), 8Claudio Marchisio (Juventus), 18Riccardo Montolivo (Milan), 5Thiago Motta (PSG), 23Antonio Nocerino (Milan), 21Andrea Pirlo (Juventus)
Támadók:9Mario Balotelli (Man. City), 17Fabio Borini (Roma), 10 Antonio Cassano (Milan), 11Antonio Di Natale (Udinese), 20Sebastian Giovinco (Parma)

 

ÍRORSZÁG
Kapusok: 23 David Forde (Millwall), 1 Shay Given (Aston Villa), 16Keiren Westwood (Sunderland)
Védők: 5Richard Dunne (Aston Villa), 12Stephen Kelly (Fulham), 13 Paul McShane (Hull), 18Darren O’Dea (Leeds), 4 John O’Shea (Sunderland),2Sean St Ledger (Leicester), 3Stephen Ward (Wolverhampton)
Középpályások:8Keith Andrews (West Bromwich), 11Damien Duff (Fulham), 15 Darron Gibson (Everton), 21Paul Green (Derby County), 17Stephen Hunt (Wolverhampton), 22James McClean (Sunderland), 7Aiden McGeady (Szpartak Moszkva),6 Glenn Whelan (Stoke)
Támadók: 20Simon Cox (West Bromwich), 9Kevin Doyle (Wolverhampton), 10Robbie Keane (LA Galaxy), 19Shane Long (West Bromwich), 14Jonathan Walters (Stoke)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik