Az Eb-történelem Portugália sikerét ígéri az elődöntőben

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2012.06.27. 08:41
null
Ricardo véd, a spanyol támadósor hoppon marad (Fotó: Reuters)
Szerdán két szünnap után „visszatér” a labdarúgó Európa-bajnokság, méghozzá a Portugália–Spanyolország elődöntővel (20.45). A két válogatott összesen 35 alkalommal csapott eddig össze, a mérleg spanyol szempontból 17–12–6. A legutóbbi tétmérkőzést (2010, vb, nyolcaddöntő) Spanyolország nyerte meg 1–0-ra, a legutóbbi találkozót viszont Portugália, 4–0-ra. Az Eb-történelem pedig portugál sikert ígér…

Az Eb-k történetében Portugália és Spanyolország kétszer is játszott egymással, mindkétszer a csoportmérkőzések során. Portugál szempontból egy döntetlen (1984, 1–1) és egy győzelem (2004, 1–0) a mérleg.

1984. június 17-én Marseille-ben Portugália–Spanyolország 1–1 (0–0).

A spanyolok végül csoportgyőztesként, a portugálok másodikként jutottak az elődöntőbe. A tornán nyolcas döntőt rendeztek, két négyes csoportban, majd a csoportgyőztesek keresztbe játszottak a csoportmásodikokkal.

A két válogatott összeállítása:

Portugália: Bento – Joao Pinto, Lima Pereira, Eurico, Magalhaes – Sousa, Carlos Manuel, Pacheco, Frasco (Diamantino – 76.), Chalana – Jordao
Spanyolország: Arconada – Urquiaga (Senor – 79.), Maceda, Goicoechea, Camacho – Gellego, Víctor, Gordillo, Julio Alberto (Sarabia – 70.) – Santillana, Carrasco
Gólszerző: Sousa (52.), illetve Santillana (73.)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott játszhat az Eb döntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Jobban kezdtek a spanyolok, de a portugálok átvették a játék irányítását, António Sousa, aki a Porto színeiben a KEK-döntőben is eredményes volt, pazar emeléssel megszerezte a portugáloknak a vezetést. A kontinensbajnokságon remeklő Chalana lövése a lécre ment, aztán ahogyan lenni szokott, a kimaradt lehetőség megbosszulta magát: a Camachóval egyetemben 50. válogatottságát ünneplő Santillana egyenlített. A Marca 23 portugál, illetve 22 spanyol szabálytalanságot számolt össze, de ezúttal Andoni Goicoechea senkinek sem törte el a lábát... A portugál kapus, Bento nem azonos a jelenlegi szövetségi kapitánnyal, igaz, Paulo Bento is játszott a válogatottban – mint ahogyan António Sousa sem azonos a Videoton edzőjével, a szintén korábbi válogatott Paulo Sousával.

Fernando Cabrita együttese következő meccsén a románok 1–0-s legyőzésével csoportmásodik lett, majd az elődöntőben drámai mérkőzésen a hosszabbításban szenvedett 3–2-es vereséget Franciaországtól.

Miguel Munoz irányításával a spanyol csapat az utolsó csoportkörben 1–0-ra legyőzte az NSZK-t, ezzel csoportelsőként végzett. Az elődöntőben Spanyolország a rendes játékidőben kialakult 1–1-et és a hosszabbítást követően 11-esekkel rágta át magát Dánián, majd a fináléban 2–0-s vereséget szenvedett a házigazda franciáktól.

Eusébio, a portugálok klasszisa még a csoportküzdelmek alatt azt nyilatkozta, Dánia nyeri meg az Eb-t Franciaország előtt.

PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 1–1

Húsz évvel később, a portugáliai Eb-n 2004. június 20-án, Lisszabonban Portugália–Spanyolország 1–0 (0–0).

Az utolsó csoportkörben aratott győzelmével Portugália továbbjutott, Spanyolország kiesett. A tornát a görögöktől elszenvedett vereséggel kezdő portugálok a fináléig meg sem álltak, amelyben aztán ismét kikaptak a valaha volt legnagyobb Eb-meglepetéscsapattól.

A portugál–spanyol találkozó egyetlen gólja az 57. percben született, egy Luís Figo, Nuno Gomes váltást követően a Benfica csatára 18 méterről lőtt a jobb alsó sarokba.

A két csapat összeállítása:
Portugália:
Ricardo – Miguel, Jorge Andrade, Carvalho, Nuno Valente – Figo (Petit – 77.), Costinha, Deco, Maniche, C. Ronaldo (F. Couto – 84.) – Pauleta (Nuno Gomes – 46.)
Spanyolország: Iker Casillas – Puyol, Juanito (Morientes – 79.), I. Helguera, Raúl Bravo –Joaquín (Luque – 71.), Xabi Alonso, Albelda (Baraja – 65.), Vicente – Fernando Torres, Raúl
Gólszerző: Nuno Gomes (57.)

PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 1–0

Fejét fogja az ifjú Torres. Szerdán vajon örülni fog? (Fotó: Action Images)
Fejét fogja az ifjú Torres. Szerdán vajon örülni fog? (Fotó: Action Images)

EGY KIS AKTUÁLIS EB-STATISZTIKA
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
6Gólok száma az Eb-n8
70Gólszerzési kísérletek az Eb-n67
33Kapura tartó lövések44
5Kapufák0
35Szögletek33
8Lesek15
7Sárga lapok6
60Elkövetett szabálytalanságok43
55A csapat ellen elkövetett szabálytalanságok63
AZ EB ELŐDÖNTŐJE
Június 27. (szerda), 20.45, Doneck, Donbasz Arena: Portugália–Spanyolország
Június 28. (csütörtök), 20.45, Varsó, Nemzeti Stadion: Németország–Olaszország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik