Bruno Fernandes duplája döntött, ott lesznek a vb-n a portugálok!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.03.29. 20:35
null
(Fotó: AFP)
Portugália ott lesz a katari labdarúgó-világbajnokságon azt követően, hogy a sorsdöntő pótselejtezőn 2–0-ra legyőzte odahaza Észak-Macedóniát.

EURÓPAI VB-PÓTSELEJTEZŐ
DÖNTŐ
Portugália–Észak-Macedónia 2–0 (1–0)

Porto, Dragao Stadion, 50 000 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Portugália: Diogo Costa – Cancelo, Danilo Pereira, Pepe, Nuno Mendes – Bruno Fernandes (Matheus Nunes, 88.), Moutinho, Otávio (William Carvalho, 76.) – C. Ronaldo, Diogo Jota (Rafael Leao, 77.), Bernardo Silva (Joao Félix, 87.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Észak-Macedónia: Dimitrievszki – Sz. Risztovszki, Muszliu, Velkovszki, Alioszki – E. Elmasz (Nikolov, 87.), Bardi, Ademi, A. Trajkovszki (Csurlinov, 59.) – M. Risztovszki (Miovszki, a szünetben), T. Kosztadinov (Asovszki, 75.). Szövetségi kapitány: Blagoja Milevszki
Gólszerző: Bruno Fernandes (32., 65.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ha a magyar válogatott nem is, az NB I eljutott a világbajnoki pótselejtezőig, ugyanis az Európa-bajnok olaszokat elbúcsúztató északmacedón válogatottat erősíti Viszar Muszliu, Enisz Bardi, Bojan Miovszki, Sztefan Szpirovszki, Kire Risztevszki, Nikola Szerafimov, Dorian és David Babunszki, Boban Nikolov – no és a volt eszéki Todor Todoroszki, valamint a Sepsiszentgyörgy profija, Sztefan Askovszki is.

A portugáloknál pedig világsztárokból nincs hiány: Cristiano Ronaldo kihagyott ugyan egy helyzetet, Diogo Jota kettőt is, de összehoztak egy gólt Bruno Fernandesnek az első félidő derekán. Nem volt veszélyes addig sem a vendégcsapat, ezt követően meg neki kellett volna támadnia, ugyanakkor a házigazda portugálok a gólt követően azonnal takarékra kapcsolták magukat.

Az északmacedónok szövetségi kapitánya, Blagoja Milevszki beküldte a szünetben Miovszkit, majd nem is sokkal később a szintén csatár Darko Csurlinovot, és ahogyan azt várni lehetett, egy kontra során a portugálok megszerezték a mindent eldöntő gólt.

Az örökifjú Pepe szerelte Bardit, a támadás végén Jota beadását Bruno Fernandes kapásból vágta a kapuba: ezzel a portugálok a vb-szereplés küszöbére léptek, és ismét pótselejtező után, miként 2010-ben és 2014-ben.

És át is léptek a küszöbön ezúttal is (sorozatban hatodszor): ugyan beállt Askovszki, és egy büntetőt megúsztak a hazaiak, de nem fért kétség Ronaldóék sikeréhez. 2–0

PERCRŐL PERCRE


Sorozatban hatodszor jutottak ki, ez nemzeti rekord


Jó az öreg...

Ott lesznek a lengyelek is.



90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


90+1. perc Újoncavatás, Moutinho le, a 22 éves Vitinha be.

90. perc
Ronaldo indítja Félixet, akit ellök Alioszki, de nincs második sárga lap.

89. perc Három perc a ráadás.

87. perc Boban Nikolov be, Elmasz le. Joao Félix Silvát, Matheus Nunes Fernandest váltja.

85. perc Muszliu elrúgja Ronaldo elől Leao balról érkező beadását.

80. perc Nincs büntető. Ronaldo elől elüti Nunes bal oldali beadását az ötösön a kapus.

79. perc EZ IS,
Fernandes bal oldali beadását elrúgja becsúszva a kapu torkában Ronaldo elől Velkovszki! Hopp, Danilo bodicsekelte Miovszkit a 16-oson belül! Mit mond a VAR?

78. perc DE NAGY MENTÉS, Pepe blokkolja az ötös előtt Elmaszt, majd bedob egy pimasz cselt Askovszki orra előtt!

76. perc William Carvalho Otáviót, Rafael Leao Jotát váltja.

75. perc Sztefan Askovszki be, Kosztadinov le.

74. perc Ezgjan Alioszki ellöki Otáviót, ez is sárga lap. És szabadrúgás a 16-os jobb csücske elől.

73. perc
Risztovszki passzát Bardi jobbal a jobb alsó mellé szúrja kissé jobbról, 22 méterről.

70. perc Alioszki nagyot lök Otávión, nincs lap.

68. perc Viszar Muszliu és Joao Cancelo kap sárga lapot.

67. perc Jota és Muszliu összekap, megy a kakaskodás. Risztovszki ellöki Cancelót. Jota és az őt ellökő Alioszki robbantotta ki egyébként a perpatvart.

Az 500. portugál gól a vb-selejtezőkön

65. PERC ELDŐLNI LÁTSZIK, Pepe szereli Bardit, kontra, Jota bal oldali beadásából BRUNO FERNANDES jobbal a bal felső sarokba lő középről, 11 méterről, kapásból. 2–0!

A portugálok nem kaptak ki előző 16 vb-selejtezőjükön, amikor vezettek a szünetben. 2008 óta.

59. perc A schalkés Darko Csurlinov be, Trajkovszki le. Szélső helyett ismét középcsatár!

59. perc Fernandes beadását Ronaldo jócskán a kapu fölé fejeli nyolc méterről, kitekeredett testhelyzetből.

57. perc
Otávio egy rossz sarkazás után kiharcol a jobb szélen egy szögletet.

55. perc Silva odacsúszik Elmasznak, szabadrúgás, majd Bardi ellöki Pepét.

51. perc Risztovszki sántikál, Bardi sokat reklamál, Dimitirievszki kapus meg fogja könnyedén Fernandes középre tartó távoli lövését. Ezt is Otávio készítette elő.

47. perc Mendes csele nagyon szép a bal oldalon, a ballábas beadása aztán már nem annyira.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Bojan Miovszki be, M. Risztovszki le. A szélső a csapatkapitány Sz. Risztovszki testvére, Miovszki meg ugyebár ék, az MTK légiósa.

69 százalékban volt a hazaiaknál a labda, 7-szer lőttek kapura, 2-szer annak felületére, a másik oldalon ez az arány 2/0.

A másik selejtezőben a lengyelek döntetlenre állnak a svédekkel. Nulla nulla.

Eközben a magyarok az északírek ellen...

Forrás: Weltfussball

United



45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. perc Cancelo jobbal a léc fölé lő kissé jobbról, 23 méterről.

Egy perc csak a ráadás.

44. perc
Silva sarokkal futtatja Cancelót, de rossz végül a beadás.

42. perc Elmasz a 16-os előtt, lőne, cselezne? Nem tudni, mert szereli őt Pepe.

Pepe 39, CR 37, Moutinho 35 éves.

40. perc Mellé, Pepe indítja mesterien Ronaldót, aki ballal középre ad estében, rosszul, de Muszliu Jotába rúgja a labdát az ötösön, a támadó ballal az oldalhálóba lő kissé balról, 4 méterről, dettó estében.

42 válogatott meccs, 7 gól. És csak 6 gólpassz.


37. perc
Kosztadinov nekiugrik Pepének, rövid ápolás.

36. perc
Ronaldo nem lő a 16-os bal sarka elől, inkább bead, de pontatlanul teszi ezt.

A csapatkapitány keresztpasszát elcsípte a vendégtérfél közepén Jota, ő passzolt gyorsan CR-hez. 77 százalékban volt a portugáloknál a labda a gólig.

32. PERC VEZETNEK A HAZAIAK, Sz. Risztovszki nem figyel, Ronaldo a 16-os előtt a labdával, két ember közül BRUNO FERNANDESHEZ passzol, aki jobbal a jobb alsóba lő 15 méterről, középről 1–0!

30. perc Mendes is folytatja.

28. perc Mendesnek kegyetlenül lépnek oda, nyújtott lábbal, ápolás. Nem lesz ez piros lap Kosztadinovnak? Mendes bokája csúnyán aláfordult. Mit mond a VAR? Semmit.

Eközben a magyarok az északírek ellen...

24. perc Silva beadását Jota a jobb felső fölé fejeli hétről, picit balról, Sz. Risztovszki mellől. A labda a földre pattant először, majd nem sokkal a léc fölött hagyta el a játékteret.

... de középen pogó, Taylor rendet rak.

23. perc Otávio villog a jobbon, de szereli őt Muszliu, ám szöglet. Silva adja be jobbról, jobbal...

20. perc A Trajkovszki indította Sz. Risztovszki jobb oldali beadását Alioszki jobbal nem sokkal rúgja a bal alsó sarok mellé a 16-os bal sarka elől. Kapásból, szép mozdulattal.

17. perc Bardi jobb oldali szabadrúgása kapuscsemege. Trajkovszki harcolta ki a szabadrúgást, ő nem a volt felcsúti Dejan Trajkovszki, hanem Alekszandar Trajkovszki, az al-Fejha légiósa. És amíg el nem engedték nem is olyan régen, a volt debreceni Tunde Adeniji is a csapattársa volt na meg a legendás Kirjakosz Papasztathopulosz.

15. perc Alioszki lő ballal kapura 13-ról, kissé balról, de blokkol Moutinho. Szöglet, még egy... Bardi második beadása sem jó.

CR: 186 meccs a válogatottban, 115 góllal és 40 gólpasszal.


14. perc MELLÉ, Ronaldo kissé balról, 14 méterről a bal alsó mellé lő, ha nem is sokkal! Otávio parádés labdát adott középről, nem volt les.

13. perc Cancelo ad be jobbról szépen, Fernandes a másik szélről jócskán a kapu fölé fejel, nyolc méterről.

11. perc Costa passzol el higgadtan Kosztadinov orra előtt a 16-oson. A kapus 22 éves, a Porto játékosa, ez a 3. válogatottsága.

10. perc Velkovszki labdát szerez, Elmasz és Kosztadinov akciózik a jobb szélen, de közbelép Pepe. Kontra, Ademi azonnal ellöki Silvát.

6. perc Mendes ad be balról ballal, lemarad a labdáról azonban Ronaldo, és előtte az ötösön Jota is.

3. perc Muszliu kirúgja az ötös elől Fernandes jobb oldali beadását.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak bordó mezben és zöld nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

50 ezer néző, telt ház. 2000 vendégdrukkerrel.


„Sok fontos meccsen vagyok már túl, és tudom, hogy ezeken bármi megtörténhet – idézte a Reuters Fernando Santost, Portugália szövetségi kapitányát. – Az a csapat, amelyik kiejti az Európa-bajnokot, megérdemli a tiszteletet. Téved, aki könnyű meccsre számít, végig koncentrálnunk kell, ha ki akarunk jutni a világbajnokságra.”

A portugál szurkolók optimisták, az A Bola internetes szavazásán a vasárnap délutáni állás szerint a voksolók 86.2 százaléka gondolta úgy, hogy a válogatott legyőzi a macedónokat. A két együttesnek ez lesz az első egymás elleni tétmérkőzése, korábban két felkészülési találkozón mérték össze erejüket. Tizenkilenc éve, 2003 áprilisában Luís Figo góljával idegenben 1–0-ra nyertek a portugálok, míg 2012-ben gól nélküli döntetlen született Leiriában.

Reményeiket táplálja, hogy az olaszok ellen eltiltását töltő Elif Elmasz is ott lehet a pályán. A Serie A bajnoki címéért versenyben lévő Napoli támadója szerint nem bízhatnak abban, hogy a hazaiak lebecsülik őket, szerinte sokkal nehezebb lesz ez a találkozó, mint az olaszok elleni volt, mert a portugál válogatott képzettebb futballistákból áll


„Ha legyőzzük Portugáliát, adják oda nekünk a trófeát, le sem kell játszani a világbajnokságot” – idézte az O Jogo Enisz Bardit, a macedón válogatott korábban Újpesten is futballozó középpályását. A játékosok jó hangulatban készülnek a keddi mérkőzésre, a Mol Fehérvártól az idén távozó Viszar Muszliu hangsúlyozta, életük legnagyobb lehetősége előtt állnak, és szeretnék megragadni az esélyt.

„Észak-Macedónia nem véletlenül jutott idáig – idézte az A Bola Bernardo Silvát, a portugálok középpályását. – Az, hogy a németek és az olaszok ellen is idegenben nyert, bizonyítja, hogy erős, összetartó csapat, ezért nagyon nehéz összecsapásra számítok. Nemigen tudjuk, hogyan játszik majd az ellenfél, mert többféle stílusban tud futballozni. Erős a párharcokban, és próbálja minél többet megjátszani a labdát. Nem lesz egyszerű, bár akkor is nagy lett volna rajtunk a nyomás, ha az olaszokkal játszunk. Ebből a szempontból mindegy, ki lesz az ellenfél. Ki kell jutnunk a világbajnokságra!”


A kormányfő tavaly Vatikánban arra kérte Ferenc pápát, hogy imádkozzon a nemzeti csapatért, vasárnap pedig felszállt a válogatottat szállító repülőgépre, hogy elbúcsúzzon a küldöttségtől és sok sikert kívánjon. Ekkor hangzott el az ígéret a félmilliós jutalomról.

Dimitar Kovacsevszki északmacedón miniszterelnök 500 ezer eurós jutalmat ajánlott fel az ország labdarúgó-válogatottjának, ha Portugália keddi legyőzésével kijut az idei, katari világbajnokságra.


Bár a hazaiak is tisztában vannak vele, ők a találkozó toronymagas esélyesei, eszükbe sem jut lebecsülni a selejtezőben Németországban és Olaszországban is nyerő ellenfelet, amely már azzal hatalmas meglepetést szerzett, hogy ilyen közel került a kvalifikációhoz.A papírforma Portugália sikerét ígéri, de a hazaiak minden tiszteletet megadnak a selejtezőben a németeket és az olaszokat egyaránt idegenben legyőző macedónoknak. KEVESEN GONDOLTÁK VOLNA néhány nappal ezelőtt, hogy Portugáliának Észak-Macedónia ellen kell kiharcolnia a világbajnoki részvételt.

A tavaly Európa-bajnoki résztvevő Észak-Macedónia múlt csütörtökön nagy meglepetésre 1–0-ra győzött Olaszországban a világbajnoki rájátszás elődöntőjében. A portugálok 3–1-re nyertek Törökország ellen.


ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PORTUGÁLIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik