V. Á. 2022.05.19 15:34 Frissítve: 2022.05.19 18:47

Vb 2022: a FIFA kijelölte a játékvezetőket, Kovács István is a névsorban

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kijelölte az idei katari világbajnokság játékvezetői keretét. A 36 fős névsorban a Nagykárolyban született magyar játékvezető, Kovács István is helyet kapott – írja a FIFA honlapja.

 

Kovács István újabb rangos feladatot kapott (Fotó: AFP)


„Mint mindig, az általunk használt kritériumok szerint a minőség az első, a kiválasztott játékvezetők a legmagasabb szintet képviselik a világon”
– mondta el Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke a szervezet honlapján.

A FIFA csütörtökön a honlapján közölte, hogy 36 játékvezetőt, 69 asszisztenst és 24 videobírót választott a keretbe. A hat nő közül a francia Stéphanie Frappart, a ruandai Salima Mukansanga és a japán Jamasita Josimi a játékvezetők, míg a brazil Neuza Back, a mexikói Karen Díaz Medina és az amerikai Kathryn Nesbitt az asszisztensek között szerepel.

„Megérdemlik, hogy ott legyenek a vb-én, hiszen folyamatosan nagyon magas szinten teljesítenek" – nyilatkozta Collina.

Szintén sportági mérföldkőként Frappart első női játékvezetőként vett részt a tavalyi Európa-bajnokságon, a nyitó mérkőzésen ő volt a negyedik bíró. Frappart volt az első nő, aki a férfiak között élvonalbeli bajnokit, Bajnokok Ligája-összecsapást, illetve vb-selejtezőt is vezetett.

A 37 éves Kovács István újabb rangos feladatot kapott, azzal, hogy szerepel a játékvezetői vb-keretben. Mint ismert, ő vezeti jövő szerdán az Európa-konferencialiga döntőjét.

Kovács 2010 óta nemzetközi játékvezető, és ez lesz az első nemzetközi kupadöntője pályafutása során. A nagykárolyi születésű sportember 10 nemzetközi mérkőzést vezetett ebben az idényben. Legutóbb a Manchester City–Real Madrid BL-elődöntő első találkozóján működött közre, amelyet követően a nemzetközi közvélemény egyöntetűen dicsérte teljesítményét.

Kovács román-magyar kettős állampolgár, aki a román labdarúgó-szövetséget képviseli a FIFA játékvezetői keretében.

Lapunknak sikerült elérni a futballbírót, aki bár örült a megkeresésnek és a gratulációnak, elmondta, az érvényben lévő szabályok szerint a keretbe került játékvezetők nem adhatnak nyilatkozatot. Annyit azonban elárult, hatalmas megtiszteltetés érte, s rendkívül büszke rá, hogy ott lehet a világbajnokságon működő játékvezetők között. 

A VB-RE KIVÁLASZTOTT JÁTÉKVEZETŐK
Abdulrahman Al-Dzsasszim (katari), Ivan Barton (szlovén), Chris Beath (ausztrál), Raphael Claus (brazil), Matthew Conger (új-zélandi), Ismail Elfath (egyesült államokbeli), Mario Escobar (guatemalai), Stéphanie Frappart (francia), Bakary Gassama (gambiai), Musztafa Gorbal (algériai), Victor Gomes (dél-afrikai), Kovács István (romániai), Ma Ning (kínai), Danny Makkelie (holland), Szymon Marciniak (lengyel), Said Martinez (hondurasi), Antonio Mateu (spanyol), Andres Matias Matonte Cabrera (uruguayi), Mohammed Abdulla Mohammed (egyesült arab emírségekbeli), Salima Mukansanga (ruandai), Maguette Ndiaye (szenegáli), Michael Oliver (angol), Daniele Orsato (olasz), Kevin Ortega (perui), César Arturo Ramos (mexikói), Fernando Rapallini (argentin), Wilton Sampaio (brazil), Daniel Siebert (német), Janny Sikazwe (zambiai), Anthony Taylor (angol), Facundo Tello (argentin), Jesus Valenzuela (venezuelai), Slavko Vincic (szlovén), Jamasita Josimi (japán)

 

 

2022.08.11 23:44:56

Foci vb 2022 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A pénz beszél, arról nem szólva, hogy pénzt csak pénzből lehet teremteni.

2022.07.15 22:00:30

Foci vb 2022 KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Dúsgazdag ország lévén, Katar nyilván megadja a módját.

2022.06.23 22:45:48

Foci vb 2022 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Ha van valami jó az idei, téli világbajnoki rendezésben, hogy már most úgy várom a vb-t, mint gyerek a karácsonyt, reménykedve, talán a katari meccseken végre ismét feltűnnek olyan játékosok, akik a különleges talentumukkal valami érdekeset csempésznek az unalmasra uniformizált futballba.

2022.06.13 21:48:04

Foci vb 2022 MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A labda pártatlan: uram bocsá’, még a bíróknál is kevesebb benne az elfogultság; szuverén: csak a fizika törvényeinek engedelmeskedik; öntörvényű: nem feltétlenül arra megy, amerre küldik; bosszúálló: aki rosszul nyúl hozzá, kibabrál vele. Ugyanakkor igazságos: megbünteti, aki félvállról veszi; engedelmes: de csak azzal, aki jól bánik vele; hálás: segít, ha sokat foglalkoznak vele; lelke van: kileheli…, leereszt, és jöhet a cseréje.

2022.06.07 08:51:45

Foci vb 2022 K. Zs.

Katar, november 20. – december 18.: öt város, nyolc stadion, 32 résztvevő, 64 mérkőzés.