Vb 2022: a 99. percben szerzett gól sem lett rekord

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.11.21. 19:53
null
Klaassen a 90+9. percben volt eredményes (Fotó: AFP)
Mint ismert, a labdarúgó-világbajnokság csoportkörének 1. fordulójában Hollandia 2–0-ra legyőzte Szenegált az A-csoportban. Nézzük meg a mérkőzéssel kapcsolatos legérdekesebb statisztikákat.

 

Hollandia és Szenegál korábban sohasem találkozott egymással hivatalos mérkőzésen. Ahogyan a legtöbb első randevún, itt is óvatosan bántak egymással a felek a találkozó nagy részében.

Ugyan a szenegáliak és a hollandok is próbálkoztak lövésekkel – előbbiek 15, utóbbiak 10 alkalommal –, a kaput nem sokszor sikerült eltalálniuk. Szenegál négyszer késztette védésre Noppertet, míg a hollandok háromszor találták el Mendy kapuját. Hozzá kell tenni, Louis van Gaal együttese remekül sáfárkodott a helyzeteivel, hiszen a három kapura lövésből kétszer be is talált.


A mérkőzés a hajrában dőlt el, Cody Gakpo a 84. percben juttatta előnyhöz a holland válogatottat. A PSV ásza remek formában futballozik a nemzeti csapatban, az elmúlt négy válogatott meccsén négy gólban volt benne – háromszor góllövőként, egyszer előkészítőként jeleskedett.

A hosszabbításban, a 90+9. percben még Davy Klaassen is gólt szerzett egy kipattanóból – ez volt a világbajnokságok történetének második legkésőbbi gólja a csoportkörben (legalábbis 1966 óta, amióta statisztikákat vezetnek a tornán). Hogy melyik az első? Mehdi Taremié, aki néhány órával korábban az Anglia–Irán meccsen döntötte meg a csúcsot.


Szenegál története során először maradt alul az első meccsén a világbajnokságon – 2002-ben az egész világot sokkolta, amikor 1–0-ra felülmúlta a címvédő francia válogatottat, 2018-ban pedig 2–1-es diadalt aratott a Lewandowski vezette Lengyelország felett.

Nem szabad elmennünk Virgil van Dijk tette mellett sem. A Liverpool klasszis védője az 50. alkalommal lépett pályára a holland válogatottban, de ez volt az első meccse világversenyen. Csak a két világháború között védő kapus, Gejus van der Meulen szerepelt többször (54) úgy a hollandoknál, hogy nem lépett pályára világ- vagy Európa-bajnokságon – bár az 1934-es vb-n kerettag volt.


Ha a hivatalos adatok után kutakodunk, különös dolgot vélhetünk felfedezni. A beszámolók szerint a Szenegál–Hollandia mérkőzésre 41 721-en látogattak ki. Ez azonban aligha stimmel, ugyanis a dohai al-Tumama Stadionba csupán 40 000 ember fér be hivatalosan. Ráadásul ha megnézzük a fotókat, nem éppen azt láthatjuk, hogy a tribünön egymást taposnák a nézők.

„A telt ház” (Fotó: AFP)
„A telt ház” (Fotó: AFP)

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
1. FORDULÓ

A-CSOPORT
SZENEGÁL–HOLLANDIA 0–2 (0–0)
Doha,
al-Tumama Stadion, 41 721 néző. Vezette:Sampaio (brazil)
SZENEGÁL:
É. Mendy – Sabaly, Koulibaly, P. Cissé, A. Diallo (Jakobs, 62.) – I. Gueye, N. Mendy, Kouyaté (P. Gueye, 73.) – Diatta (Jackson, 74.), Dia (B. Dieng, 69.), I. Sarr. Szövetségi kapitány: Aliou Cissé
HOLLANDIA:
Noppert – Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké, Blind – F. de Jong, Berghuis (T. Koopmeiners, 79.) – Gakpo (De Roon, 90+4.) – Bergwijn (Klaassen, 79.), Janssen (Depay, 62.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Gólszerző: Gakpo (84.), Klaassen (90+9.)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ITT!

A MÉRKŐZÉSRŐL ITT OLVASHATNAK BŐVEBBEN!

B-CSOPORT
20.00:
Egyesült Államok–Wales (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
KORÁBBAN

Anglia–Irán 6–2 (3–0)

SZENEGÁL
KAPUSOK:1 Seny Dieng(Queens Park Rangers – Anglia),16 Édouard Mendy(Chelsea – Anglia),23 Alfred Gomis(Rennes – Franciaország)
VÉDŐK:2 Formose Mendy(Amiens – Franciaország),3 Kalidou Koulibaly(csk,Chelsea – Anglia),4 Pape Abou Cissé(Olympiakosz – Görögország),8 Cheikhou Kouyaté(Nottingham Forest – Anglia),10 Moussa Ndiaye(Anderlecht – Belgium),12 Fodé Ballo-Touré(AC Milan – Olaszország),21 Youssouf Sabaly(Real Betis – Spanyolország),22 Abdou Diallo(RB Leipzig – Németország),24 Moustapha Name(Pafosz – Ciprus)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 Idrissa Gueye(Everton – Anglia),6 Nampalys Mendy(Leicester City – Anglia),11 Pathé Ciss(Rayo Vallecano – Spanyolország),15 Krépin Diatta(AC Monaco – Franciaország),17 Pape Matar Sarr(Tottenham Hotspur – Anglia),25 Mamadou Loum(Reading – Anglia),26 Pape Gueye(Olympique Marseille – Franciaország)
TÁMADÓK:7 Nicolas Jackson(Villarreal – Spanyolország),9 Boulaye Dia(Salernitana – Olaszország),13 Iliman Ndiaye(Sheffield United – Anglia),18 Ismaïla Sarr(Watford – Anglia),19 Famara Diédhiou(Alanyaspor – Törökország),20 Bamba Dieng(Olympique Marseille – Franciaország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:Aliou Cissé

HOLLANDIA
KAPUSOK: 1 Remko Pasveer
(AFC Ajax),13 Justin Bijlow(Feyenoord),23 Andries Noppert(Heerenveen)
VÉDŐK:2 Jurriën Timber(AFC Ajax),3 Matthijs de Ligt(Bayern München – Németország),4 Virgil van Dijk(csk,Liverpool FC – Anglia),5Nathan Aké(Manchester City – Anglia),6 Stefan de Vrij(Internazionale – Olaszország),16 Tyrell Malacia(Manchester United – Anglia),17 Daley Blind(AFC Ajax),22 Denzel Dumfries(Internazionale – Olaszország),26 Jeremie Frimpong(Bayer Leverkusen – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 11 Steven Berghuis(AFC Ajax),12 Noa Lang(FC Bruges – Belgium),14 Davy Klaassen(AFC Ajax),15 Marten de Roon(Atalanta – Olaszország),20 Teun Koopmeiners(Atalanta – Olaszország),21 Frenkie de Jong(FC Barcelona – Spanyolország),24 Kenneth Taylor(AFC Ajax),25 Xavi Simons(PSV)
TÁMADÓK: 7 Steven Bergwijn(AFC Ajax),8 Cody Gakpo(PSV),9 Luuk de Jong(PSV),10 Memphis Depay(FC Barcelona – Spanyolország),18 Vincent Janssen(Royal Antwerp FC – Belgium),19 Wout Weghorst(Besiktas – Törökország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Louis van Gaal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik