SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2022.03.31 23:10 Frissítve: 2022.04.01 08:25

Katari revü – Szeli Mátyás jegyzete

 

Alig várom már a vb-sorsolást. Álmaim netovábbja, hogy olyan esztrádműsorral tarkított show-t nézzek, amelynek köszönhetően öt perc helyett nagyjából egy órán át nézzük, ahogy a „szünetekben” volt futballisták szerencsétlenkednek műanyag golyókkal. Persze itt is fontos a koncentráció, az Európai Labdarúgó-szövetség tavaly a BL esetében bizonyította, még egy sorsolást is el lehet szúrni.

Valamelyest komolyra fordítva a szót, az ilyen táncos-zenés izék tulajdonképpen lényegtelenek, az már inkább furcsa, a sorsolást úgy bonyolítják le, hogy három csapat kilétét nem ismerjük, amit tudjunk be a koronavírusnak, a háborúnak, azt meg hogy télen rendezik a tornát Katarban... Nos, fogalmazzunk úgy, hogy az eredményes sportdiplomáciának.

 
29-en bíznak Fortunában – ma este kisorsolják a vb-csoportokat!

Vérzik is kicsit a szívem, hogy a 2010-ben a rendezésről szavazó FIFA-vezetők túlnyomó része nem lehet ott Dohában, hiszen a huszonnégy tiszteletre méltó tagból (akik közül kettő már a szavazásig sem jutott el eltiltás miatt) már csak egy dolgozik a szervezetnél, a még élők egy részének pedig vélhetően már az is elég, hogy szabadlábon van és olyan országban, amelynek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

Szóval miközben a régi „nagyokat” siratjuk, azért próbáljuk átállítani az agyunkat arra, hogy kerthelyiségek helyett az idén életünkben először akár karácsonyi vásárokban is nézhetünk vb-meccseket, a virgács meg videóbíró alakú lehet, és azzal is meg kell barátkoznunk, hogy ebben a formában utoljára rendeznek ilyen világbajnokságot. Ebből a szempontból becsüljük meg tehát a pénteki sorsolást és a közelgő tornát is.

Az utazás szempontjából roppant nézőbarátnak tűnő 2026-os amerikai–kanadai–mexikói hármas rendezésű világbajnokságon ugyanis már negyvennyolc csapat lesz, amelyeket hármas csoportokba rendeznek, mivel a bővítés inkább népességi, mintsem szakmai alapon történik; megint legfeljebb a bevétel nő és nem a színvonal, de ez igazából mindig csak másodlagosnak tűnik. Egyébként is, melyik a jobb? Ha valamiből (például meccsből) kevesebb van, de szórakoztatóbb, vagy több, ám kevésbé izgalmas. Egyszerű a válasz, nem?

Egyébként meg tudják, mit is jelent(het) még az, hogy legközelebb nem harminckettő, hanem negyvennyolc csapatot kell csoportokba rendezni?

Talán be lehet nyomni valahová még egy fellépőt.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.06.23 22:45:48

Foci vb 2022 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Ha van valami jó az idei, téli világbajnoki rendezésben, hogy már most úgy várom a vb-t, mint gyerek a karácsonyt, reménykedve, talán a katari meccseken végre ismét feltűnnek olyan játékosok, akik a különleges talentumukkal valami érdekeset csempésznek az unalmasra uniformizált futballba.

2022.06.13 21:48:04

Foci vb 2022 MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A labda pártatlan: uram bocsá’, még a bíróknál is kevesebb benne az elfogultság; szuverén: csak a fizika törvényeinek engedelmeskedik; öntörvényű: nem feltétlenül arra megy, amerre küldik; bosszúálló: aki rosszul nyúl hozzá, kibabrál vele. Ugyanakkor igazságos: megbünteti, aki félvállról veszi; engedelmes: de csak azzal, aki jól bánik vele; hálás: segít, ha sokat foglalkoznak vele; lelke van: kileheli…, leereszt, és jöhet a cseréje.

2022.06.07 08:51:45

Foci vb 2022 K. Zs.

Katar, november 21. – december 18.: öt város, nyolc stadion, 32 résztvevő, 64 mérkőzés.

2022.06.02 23:11:35

Foci vb 2022 CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A gordiuszi csomót aztán maguk az ukránok vágták el, győzzön a jobbik a pályán, mondták. A glasgow-i Hampden Parkban összecsapott a két együttes, és ahogy azt a feszültséget az utolsó utáni pillanatig fenntartó krimiíró is szeretné, a tettes személyének azonosítására az utolsó oldalig, azaz vasárnap estig kell várnunk.

2022.04.01 22:55:56

Foci vb 2022 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Talán a G-csoport tekinthető halálcsoportnak.