Rózant János
2022.12.08 11:24 Frissítve: 2022.12.14 14:54

Dani Alves és Paquetá is bemutatta, mitől lesz jó egy kapáslövés

Folytatjuk szakmai elemzéseink sorát a labdarúgó-világbajnokságon látott példák alapján. A lövőcselek, a kirúgások és a labdafedezés után most a kapáslövések kerülnek terítékre – melyek közül két jól eltalált lövést is láthattunk a Brazília–Dél-Korea (4–1) nyolcaddöntőben. 

Dani Alves gyönyörű, elvetődős kapáslövése Dél-Korea ellen (Fotó: AFP)

 

 
VB-ELEMZÉSEK
Amikor Messi az ellenfelének fekszik, hogy időt nyerjen
Marco Rossi csapatától is láthatták, Katarban bevetették!
Az MU sztárja is tudja azt, amit a Dibusznak betaláló luxemburgi

A Brazília–Dél-Korea (4–1) mérkőzésen két gyönyörű kapáslövést is láthattunk. A mai elemzésben bemutatjuk azt a pillanatot, aminek hatására ez a nehezen kivitelezhető lövésfajta sikeres lesz, és biztosan nem megy a kapu fölé a labda.

Gyakori megállapítás egy kapu fölé lőtt kapáslövésnél, hogy a játékos nem dőlt rá eléggé a labdára, ezért nem találta el a kaput. Vagyis a felső testével inkább hátra dőlt, mintsem előre. Azonban ha ez igaz lenne, akkor Dani Alves lövésének bőven a kapu felett kellett volna elszállnia.

A labda akkor fog a megfelelő magasságban továbbhaladni, ha a rúgó játékos a labda közepét találja el, vagy egy kicsit feljebb. Amennyiben a labda felétől lejjebb találja el a labdát, úgy az felfelé fog elindulni.

Lucas Paquetá gólja tökéletes kapáslövésből született

 

Vinicius Junior beadását követően Paquetá (sárga nyíl) ebben a pillanatban lövi el a labdát. Ezen a képen is látható, hogy a labda közepének a környékét találja el, semmiképp sem lejjebb.

 

A lövése lefele indul el és laposan a kapuba vágódik – gyönyörű gól!

 
Ez a lövés pillanata. A sárga nyíl mutatja a brazil játékos lábát a labdához képest. Mint látható, a labda felétől följebb találta el a labdát, ezért ment laposan a kapuba.

A meccs végén Dani Alves mutatott be egy tanítani való kapáslövést (ami után a labda végül az egyik dél-koreai játékosról szögletre pattant)

 

 A bal szélről érkezik a labda (sárga nyíl) és Dani Alves már elkezd rákészülni a lövésre.

  A bal lábával előre lendít és közben hátradől.

 

Gyönyörű mozdulattal kapura lő, a labda annak ellenére lefele indul el, hogy teljesen hátradőlt.

 

A labda azért indult el lefelé, mert a labda felétől följebb találta el. (Ez tökéletesen látszik a legfölső, kiemelt képünkön is.)

 

 Végül egy pattanás után az egyik dél-koreai védőről szögletre megy a labda.

A példák azt mutatják, hogy a kapáslövések helyes kivitelezését tekintve jóval fontosabb a helyes találati pont, mint az, hogy a játékos merre dől a felső testével. Paqueta és Alves lövéseiből is jól látszik, mi kell ahhoz, hogy a labda ne menjen a kapu fölé.

                                                                                 RÓZANT JÁNOS
                                                                                 (edző, Neofutball)

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.