Vb 2022: Futballtörténelmünk legkedvesebb 0–0-ja – fellélegeztek a horvátok

P. L.P. L.
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 20:06
null
Nem sokon múlt a horvátok továbbjutása, de a lényeg, hogy már a nyolcaddöntőre készülhetnek (Fotó: AFP)
A horvát sajtó elismerte, hajszálon múlt a négy évvel ezelőtti vb-ezüstérmes továbbjutása a csoportkörből a katari tornán, miután a hajrában a belgák több ziccert is elhibáztak, így lett 0–0 a végeredmény. Zlatko Dalic szövetségi kapitány és Josip Juranovic is értékes döntetlenről beszélt.

„Josko Gvardiol mentette meg Horvátországot, vélhetően karrierje eddigi legjobb mérkőzését játszotta” – írja az index.hr oldala, s ennek csak egy szegmense volt, amikor mentett az utolsó pillanatokban Romelu Lukaku elöl a horvát–belga csoportmeccsen. A meccs játékosa címet ugyanakkor ismét Luka Modric kapta, Horvátország pedig a gól nélküli döntetlennel csoportjából másodikként jutott tovább.

„Egyértelműen büntető volt az a bizonyos szituáció, a VAR ismételten ellenünk dolgozott – idézi az index.hr Horvátország szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic szavait. – Tudtuk, hogy Belgium sorozatban nem játszhat háromszor gyengén. Mi is megfelelően teljesítettünk, a tizenegyes nálunk az volt, lehet itt ide-oda tologatni a vonalakat. Támadtunk, védekeztünk, időnként a kontrákra játszottunk, volt itt minden, remek meccs volt, néha persze szerencsénk is volt. Na jó, maradjunk annyiban, nehéz volt ilyen meccset játszani is, no meg nézni is időnként. Időnként még Perisic és Modric is képes volt menteni, Gvardiol szerintem már most a világ legjobb belső védője. S mindezt teszi húszévesen... Hogy milyen világbajnokságról beszélünk? Nos, Dánia és Belgium máris kénytelen lesz hazautazni, utóbbi ráadásul egy kitűnő szövetségi kapitányt is vesztett Martínez távozásával…”

A jobb oldali védő, Josip Juranovic szavai szolgálhatnak sok mindenre magyarázatként horvát szempontból a 0–0-s mérkőzésen.

„Mindkét oldalról nézve érdekes találkozó volt, mindkét csapatnak megvoltak a lehetőségei – fogalmazott a 27 éves futballista. – Sajnos, nem tudtunk betalálni, de így is továbbjutottunk, s ha kicsit most meg is állhatunk, nem árt már a továbbiakra készülnünk. El kell ismernünk, mostani ellenfelünk a világ egyik legjobbja, s volt abban szerencsénk, hogy végül mi léphettünk tovább, Fortuna tehát a mi oldalunkon állt. Hogy ki lehet a következő ellenfelünk, jelenleg nem kimondottan érdekel, a negatívumokkal sem szeretnék foglalkozni. A világbajnokságon vagyunk, s ott most is bejutottunk a legjobb tizenhat közé.”

„Futballtörténelmünk legkedvesebb 0–0-ja, a horvátok óriásai drámát követően ütötték el a továbbjutástól Belgiumot” – ezt már a Sportske novosti honlapja írja címében, délnyugati szomszédunk sportsajtója tehát elfogadja, a válogatottjuk továbbjutása nem sokon múlott.

Ilija Loncarevic, szomszédunk labdarúgóedzői karának egyik doyenje, aki csaknem húsz klub, illetve válogatott kispadján ült karrierje során, kijelentette, Zlatko Dalic, a horvátok szövetségi kapitánya a keret egyes játékosaiban egyszerűen nem bízik.

„Olyan középpályánk van, ahol Luka Modric például már nem tartozik a legfiatalabbak közé – fogalmazott valamelyest kritikusan a 78 éves szakember, a másodosztályú Kustosija szakvezetője. – Mellette ott van ugyan Marcelo Brozovic, akinek viszont alternatívája lehetne az Eintracht labdarúgója, Kristijan Jakic. Érdemes lenne például ilyen futballistákban is bíznia a kapitánynak, mivel a rendszeresen pályán lévő labdarúgóink úgy jöttek a világbajnokságra a topbajnokságokból, hogy nyolc nap alatt le kellett tudniuk három, szintén magas hőfokú összecsapást. Visszaüthet az, ha időnként nem váltunk, merni kell meglépni bizonyos húzásokat.”

S ez a nyolcaddöntőbe jutást követően jellemzi a hangulatot. Többen feltették a kérdést: mi lett volna, ha a válogatott máris utazhatna haza…?

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

F-CSOPORT
HORVÁTORSZÁG–BELGIUM 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik