Vb 2018: „Gyors futball? Nem futók vagyunk, ez nem atlétika"

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 14:25
null
Az orosz szövetségi kapitány a Nemzeti Sport kérdésére viccelődve reagált (Fotó: AFP)
Már a keddi, Egyiptom elleni vb-csoportmérkőzés helyszínén, Szentpéterváron készül az orosz labdarúgó-válogatott. A média számára negyedóráig nyilvános edzés után Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány és Igor Akinfejev csapatkapitány feleltek az újságírók kérdéseire.

Ebédidőben, szikrázó napsütésben vezényelt edzést Sztanyiszlav Csercseszov az orosz válogatottnak. A játékosok érthető módon jókedvűen érkeztek a pompás Szentpétervár Stadionba, ami a Kresztovszkij-szigeten található, és a valaha épült egyik legdrágább (becslések szerint 1.1 milliárd dollárba került) stadion. A rövid pályabejárás és bemelegítés után a szövetségi kapitány a kezdőkörbe rendelte tanítványait eligazításra, majd a labdatartó feladatot követően már a kíváncsiskodó újságírók nélkül folytathatták a tréninget.

Az újságírók a bő egy órával későbbre szervezett sajtótájékoztatón folytathatták a kíváncsiskodást. Természetesen központi téma volt Mohamed Szalah, az egyiptomiak kiválósága, akinek keddi játéka továbbra is kérdéses. Csercseszov engedett némi betekintést a felkészülésbe.

„Minden a terv szerint halad. Gyakoroltuk a pontrúgásokat, mert vasárnap nem volt rá időnk. Mérlegeljük a lehetőségeinket, elemezzük Egyiptom játékát, és megpróbáljuk megtalálni a gyenge pontot. Minden csapatnak van olyan játékosa, akire figyelmet kell fordítani. Egyiptomnál ez a futballista Mohamed Szalah, de nem csak ellene lépünk pályára, hanem tizenegy játékos ellen, így készülünk. Ha játszani fog, meg fogjuk állítani!"

„Még nem játszottunk Egyiptommal, de hasonló a stílusa, mint Szaúd-Arábiának. Talán előbb kezdik a letámadást, egyénileg képzettebb játékosok alkotják. Megnézzük és kielemezzük az Uruguay elleni mérkőzésüket, előttünk az egész este, hogy átbeszéljük a dolgokat – folytatta Csercseszov, aki a nyitó meccsen aratott 5–0-s győzelemről már hallani sem akar. – Az a mérkőzés már történelem, szép emlék, de magunk mögött kell hagynunk. Feszültebbek voltunk Szaúd-Arábia ellen, mint kellett volna, de a játékosok jól reagáltak a helyzetre. Most már itt vagyunk Szentpéterváron, Egyiptom ellen készülünk, minden idegszálunkkal erre az összecsapásra koncentrálunk."

A világbajnokságot megelőzően hét felkészülési mérkőzésén nyeretlen maradt Oroszország (Ausztria ellen kaput eltaláló lövése sem volt…), majd a nyitányon gólzáporos győzelmet aratott. A Nemzeti Sport kérdésére, hogy mit tanultak azokból a meccsekből, Csercseszov viccelődve reagált.

„A Szaúd-Arábia elleni csoportmeccset megelőzően olyan ellenfelekkel készültünk, mint Brazília, Argentína és Franciaország. Ennek tükrében kell nézni ezeket az eredményeket. A felsorolt válogatottak mindegyike más színvonalat képvisel, mint Szaúd-Arábia, nem lebecsülve senkit sem. Ha az egyenes kieséses szakaszban találkozunk Brazíliával vagy Franciaországgal, majd térjünk vissza erre a kérdésre."

Csercseszov elárulta, végignézte Mexikó egygólos győzelmét a címvédő Németország ellen, és szerinte élvezetes találkozó volt. A vb favoritjai közül a nationalelf mellett Brazília és Argentína sem tudott nyerni az első körben, a meglepetéseket pedig a gyors kontrajáték és a szervezett védekezés hozta. Az orosz kapitányt erről is kérdezték.

„Persze, jó dolog, ha vannak gyors futballisták a keretben, és mint látjuk, sikeres tud lenni a gyors játék.De mi nem futók vagyunk, ez nem atlétika. Egy adott elképzelés és taktika szerint kell futballoznunk. Minden játékos része a rendszernek, mindenki értékes számunkra. Bízom a csapatomban."

A szaúdiak ellen villogó Alekszandr Golovinnal kapcsolatban a szövetségi kapitány megjegyezte: a legjobb teljesítményét nyújtotta, de az orosz keretben többen is képesek hasonlóra. Minden mérkőzés más, mondta, így akár minden meccsen más játékos veheti elő legjobbját.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG

CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

A-CSOPORT
JÚNIUS 19., KEDD
20.00
Oroszország–Egyiptom (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 1 1 5–0 +5 3
2. Uruguay 1 1 1–0 +1 3
3. Egyiptom 1 1 0–1 –1 0
4. Szaúd-Arábia 1 1 0–5 –5 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik