nemzetisport.hu
2018.07.14 12:21 Frissítve: 2018.07.14 17:13

Amikor az emberrablók miatt elúszott a holland arany

A nigériai válogatott motorja, John Obi Mikel úgy lépett pályára az argentinok elleni sorsdöntő csoportmérkőzésen, hogy elrabolt édesapja és egy ismerőse miatt kellett aggódnia, nem is remekelt azon a találkozón – az argentinok az 1978-as vb-aranyukat nagy részben szintén pár emberrablónak „köszönhetik”.

Ki levert, ki a sarokban magában füstölög: a hollandok a vesztes döntő után 1978 nyarán (Fotó: AFP)

 

Mint említettük már sorozatunkban, Nyugat-Németországban kevés kellett volna a vb-aranyhoz a hollandoknak, mondjuk egy pár féltékeny feleséggel kevesebb, de négy évre rá egy valamivel, pontosabban egyvalakivel gyengébb oranje sokkal közelebb állt a végső győzelemhez, és ismét az akkori házigazda ellen.

Igen ám, de Rob Rensenbrink a fináléban kihagyta élete ziccerét a kilencvenedik percben, aztán a hosszabbításban bedarálta őket az argentin válogatott. Sokat segített volna a narancsmezeseknek, ha a nagy Johan Cruyff elutazik velük a tornára – sokáig tartotta magát a legenda, miszerint a támadó az argentínai diktatúra elleni tiltakozásként nem vett részt az 1978-as vb-n, de mint később kiderült, azért nem ment el a versengésre, mert még az előző évben betörtek a barcelonai lakásukba, heten, mint a gonoszok, és megkötözték őt és feleségét (rá fegyvert is fogtak) a gyermekeik szeme láttára. Szerencsére nem a legügyesebb bűnözők pécézték ki őket, kiszabadult a családfő, és mindannyian megúszták ép bőrrel.

Később ezért rendőrök vigyáztak rájuk éjjel-nappal, a feleségét és az iskolába is rendőri felügyelettel járó gyermekeit az elrablástól féltő családfő pedig nem volt olyan lelkiállapotban, hogy nekiinduljon a vb-nek – majd a válogatottól is végleg elköszönt. „Egy vébének nemhogy száz, de kétszáz százalékosan kell nekifutni” – magyarázta jóval később.

Cruyff 1994-ben majdnem visszatért még a világbajnokságok történetébe, de nem tudott megegyezni a holland szövetséggel arról, hogy ő vezesse az oranjét az amerikai viadalon.

A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI
Cruyff: szex volt vagy nem, vb-arany biztosan nem
Amikor a két lesérült csatár beugrója 13 gól lőtt 
Amikor majdnem világbajnok lett Brazíliában egy magyar edző
Amikor Mussolini két vb-aranyban is főszereplő lehetett
Amikor a szex miatt ugrott a vb-siker I.
Amikor a franciáknál (is) a szex miatt ugrott a vb-siker
Amikor a vb-n megbukó kapitányt munkatáborba zárták
2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.