Amikor a két lesérült csatár beugrója 13 gólt lőtt

Vágólapra másolva!
2018.06.08. 13:05
null
Volt miről mesélni az unokáknak… (Fotók: AFP)
A háromszoros francia gólkirály és az aranycipős csatár is lesérült. Just Fontaine ezzel váratlan lehetőséget kapott beugróként az 1958-as világbajnokságon. Végül szinte megdönthetetlen rekordot állított fel.

Ma a francia csatárlegenda, Just Fontaine kerül virtuális terítékünkre, aki saját maga mellett a szerencsének is köszönheti, hogy örökösnek látszó vb-rekordot állított fel.

Az USM Casablanca és a Nice után a fénykorát élő Reims együttesét erősítette az 1958-as világbajnokság előtt az 1933-ban született Just Fontaine, aki néhányszor bemutatkozhatott ugyan a francia válogatottban, de nem tekintett nagy reménnyel a nyári, svédországi versengés elé. Ám szövetségi kapitánya, egyben klubedzője, Albert Batteux bízott, mert bíznia kellett benne: egyrészt ő maga választotta ki Fontaine-t a Real Madridhoz távozó Raymond Kopa örökösének, és a csatár decemberi térdműtétje után remekül játszott tavasszal, másrészt a háromszoros francia gólkirály Thadée Cisowski és az egyszeres aranycipős René Bliard is lesérült a vb-re…

Csak úgy falták a gólokat!
Csak úgy falták a gólokat!

„Justo” megragadta a lehetőséget, jött, látott és győzött: hat találkozón 13-szor volt eredményes, megdöntve ezzel Kocsis Sándor négy évvel azelőtt felállított, 11 találatos vb-rekordját. A franciák kikaptak a braziloktól az elődöntőben, ahol egy órát emberhátrányban játszottak, mert Vavá eltörte Robert Jonquet lábát, és akkoriban még nem találták fel a cserét.

Maradt a bronzérem – az aranycipőt csak 1986-ban kapta meg, majd Michel Platinitől 2014-ben egy platinacipőt is átvehetett. Némi kárpótlás azért, mert 28 évesen visszavonult egy sérülés miatt…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik