Amikor a vb-n megbukó kapitányt munkatáborba zárták

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.07.13. 19:04
null
Fiam, hajtsatok, mert rosszul járunk mindannyian! (Fotó: AFP)
A szurkolói álmokban gyakran szerepelnek a leszereplő válogatottak játékosait és vezetőit célzó agresszív cselekedetek, de abban az országban, ahol a valóság és a fantázia leginkább összefonódik, Észak-Koreában, ez is valóra vált, sajnos.


Az angliai világbajnokság üde színfoltja volt az észak-koreai válogatott, amely a csoportjában megverte az olaszokat, majd a negyeddöntőben már három góllal vezetett a bombaerős portugálok ellen, de Eusébióval végük nem bírt. 1966 csodás eredménye sem hatotta meg a diktátort, Kim Ir Szent, a válogatott büntetésként évekig nem léphetett pályára (sztálini recept), a 2010-es lebőgés után azonban a FIFA és az ázsiai szövetség miatt ilyen finomságokra már nem kerülhetett sor. Kim Ir Szen örököse, Kim Dzsong Il sejtett valamit a dél-afrikai vb előtt, mert nem engedte közvetíteni a tornát, de úgy gondolta, a győztes mérkőzéseket utólag leadják azért – nos, erre nem került sor, mert egyszer sem nyertek.

A szövetségi kapitány, Kim Dzsong Hun már a vb előtt azt tűzte ki célul, hogy megörvendeztessék a mérkőzéseikkel a nagy Tábornokukat, de végül csak az ellenfeleket szórakoztatták el, őket azonban remekül: az egész torna legrosszabb eredménysorát érték el, összesen tizenkét gólt kaptak. Szerencséjükre már a diktatúra sem a régi, kivégzés nem történt, ám a keret tagjait hat órára közszemlére tették a Kultúra Népi Palotája (Nomen est omen, persze) előtt, majd Kim Dzsong Il legkisebb fia, örököse, Kim Ir Szen unokája, Kim Dzsong Un jól leszidta őket 400 (!) másik mérges észak-koreai polgárral együtt, a játékosok meg nyilvánosan fel kellett sorolják a szövetségi kapitány hibáit.

A fő bűn Kim Dzsong Un tábornok elárulása volt...

Kim Dzsong Hun mestert kizárták a pártból, ami arrafelé nem tagkönyv és tagdíj, hanem élet és halál kérdése, majd büntetőtáborba csukták, ami egy német hírügynökség forrása szerint még igen kellemes állapot a többi lehetőséghez képest, korábban ráadásul a leszereplő sportoló az edzőjével együtt vonult az edzőtábor után a fogolytáborba pár évre, feldolgozni, vagy inkább ledolgozni a kudarcot. A kapitány egyes források szerint egy építkezésen, mások szerint egy bányában dolgozott, s egy angol lap szerint pár játékosa is elkísérte őt.

És mielőtt kérdeznék és írnák: igen, szerencsére ez máshol nem fordulhatna elő. Nem győznénk táborral, és a bányáink száma is véges.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik