Videó: amikor Iniesta megnyerte a vb-aranyat a spanyoloknak

T. D.T. D.
Vágólapra másolva!
2020.05.11. 20:00
null
Andrés Iniesta a jól megérdemelt vb-trófeával (Fotó: AFP)
A járványhelyzet okozta pangásban újabb emlékezetes jelenet felelevenítésével próbáljuk enyhíteni olvasóink focihiányát. Ezúttal tíz évvel pörgetjük vissza az idő kerekét, és képzeletben a dél-afrikai Johannesburgba utazunk, ahol a 2010-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét rendezték. 

Hogy az előzményekkel is tisztában legyünk: az Afrikába Európa-bajnokként érkező spanyolok Chilét, Svájcot és Hondurast utasították maguk mögé a H-csoportban, majd az egyenes kieséses szakaszban Portugáliát (1–0), Paraguayt (1–0) és Németországot (1–0) gyűrték le.

A döntőbeli ellenfél, Hollandia az E-csoportban végzett az első helyen Japán, Dánia és Kamerun előtt, majd Szlovákia (2–1), Brazília (2–1) és Uruguay (3–2) legyőzésével jutott el a fináléig.

A július 11-én rendezett döntőt nagy küzdelem jellemezte, ezt többek között a 14 sárga lap és az egy piros lap is tanúsítja, előbbiből kilencet holland, ötöt spanyol játékosnak mutatott fel Howard Webb játékvezető.

A rendes játékidőben a rengeteg lehetőség ellenére nem született gól – Arjen Robben hatalmas ziccerénél például Iker Casillas hárított lábbal a 62. percben –, így következett a hosszabbítás. A 116. percben született meg a mindent eldöntő találat: a tizenhatos előterében Cesc Fabregas találta meg Iniestát a labdával, majd a spanyolok 6-osa – aki éppen ma 36 éves – egy labdaátvétel után a bevetődő Rafael van der Vaart mellett Maarten Stekelenburg kapujába lőtt.

Andrés Iniesta ünnepel (Fotó: AFP)
Andrés Iniesta ünnepel (Fotó: AFP)

Iniesta és a spanyolok ünnepelni indultak, míg a hollandok arcán látható volt: ez a hajó minden bizonnyal elment. Bert van Marwijk csapata nem is tudott egyenlíteni, míg Vicente del Bosque és válogatottja Spanyolország első világbajnoki címét szerezte meg.

A győztes gól (Fotó: AFP)
A győztes gól (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik