Szörnyű tragédia árnyékolta be az elefántcsontpartiak diadalát

Vágólapra másolva!
2009.03.29. 23:00
Az AFP hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy legkevesebb 19 szurkoló vesztette életét az Elefántcsontpart–Malawi (5–0) labdarúgó világbajnoki selejtezőn kitörő pánik következtében. Az elefántcsontparti belügyminiszter a televízióban jelentette be a katasztrófa hírét. Az áldozatok száma 22-re nőtt, 132-en megsérültek.
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A tragédia helyszíne, a Houphouet-Boigny Stadion
A tragédia helyszíne, a Houphouet-Boigny Stadion
Huszonkét szurkoló vesztette életét az Elefántcsontpart–Malawi vb-selejtezőn, melyet a hazai „elefántok” 5–0-ra nyertek meg.

Orvosi források tájékoztatása alapján az abidjani Houphouet-Boigny Stadionba 50 ezer szurkoló zsúfolódott be a mérkőzésre. A tragédiához vezető események láncolatát egy falszakasz ledőlése indította el, amely pánikot okozott a fal környékén.

Az első jelentések szerint a helyszínre érkező rendőrök könnygázzal kezdtek oszlatni, amely teljes káoszt okozott, a drukkerek pedig menekülni kezdtek, egymást letaposva. ”. A BBC helyi tudósítója azt jelentette, hogy a rendfenntartók képtelenek voltak megbirkózni a helyzettel.

A tragédia – fal leomlása, pánik, majd halálesetek – több hasonlóságot is mutat a Heysel-katasztrófával, bár itt a jelek szerint itt a rendőrök elhibázott akciója indította el a „láncreakciót".

Hátborzongató hasonlóságot mutat az eset a 2001-es accrai tragédiával is, amely Afrika legsúlyosabb stadionkatasztrófája volt. A ghánai fővárosban szintén akkor tört ki pánik, amikor a rendőrök könnygázzal kezdtek oszlatni. A borzalmas esetnek 127 áldozata volt, hat rendőrt emberölés vádjával ítéltek el.

Mivel az elmúlt években Zambiában és Zimbabwéban is történtek halálos áldozatokat követelő katasztrófák, a FIFA a selejtezők előtt egy különbizottságot küldött ki az afrikai stadionok biztonságának felmérésére. Az abidjani stadion az ellenőrzésen "biztonságosként" ment át – jelentette a Reuters.

A katasztrófa hírét az elefántcsontparti belügyminiszter, Desire Tagro jelentette be az állami televízóban, közölve azt is, hogy a 22 áldozat mellett 132 sebesültet is kórházba kellett szállítani.

„Rengeteg ember látogatott ki a találkozóra, és elkezdtek tülekedni, hogy időben odaérjenek a kezdésre” – mondta a politikus.

Az AP fotósa elmondta: a tömeg igazából 40 perccel a kezdés előtt kezdett benyomulni a stadionba. A helyi Super Sport újságírója, Ollo Kambire szintén szemtanúja volt az eseményeknek. Elmondása szerint a fal a befelé igyekvő tömeg hatalmas nyomása miatt omlott le.

„Szörnyű volt. Emberek buktak fel, estek egymásra. Aztán óriási pánik tört ki, teljes volt a káosz, és mindenki menekült” – mondta Kambire.

Fotó: Reuters


FEKETE KRÓNIKA – NAGY STADIONKATASZTRÓFÁK

1946, Bolton 33 halott
1964, Lima több mint 300 halott, 500 sebesült
1971, Glasgow 66 halott
1982, Moszkva 340 halott
1985, Bradford 56 halott, 200 sebesült
1985, Brüsszel (Heysel) 39 halott, 400 sebesült
1989, Sheffield (Hillsborough) 96 halott
2001, Johannesburg 43 halott
2001, Harare 13 halott
2001, Accra 127 halott
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik