A házigazda németekkel, a skótokkal és Svájccal kerültünk egy csoportba az Eb-n!

Vágólapra másolva!
2023.12.02. 17:45
null
Wesley Sneijder húzott, Magyarország az A-csoportba került (Fotó: AFP)
A jövő évi, németországi labdarúgó Európa-bajnokságon a házigazda németekkel, a skótokkal és a svájciakkal került egy csoportba a magyar válogatott. Egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek a továbbjutás, ráadásul a nyitó mérkőzést a skótok játsszák a németekkel, akikkel Marco Rossi legénysége a második közben találkozik. 

AZ ŐSI DERBIRŐL, a St. Pauli és a HSV összecsapásáról szólt minden Hamburgban – még pénteken… A német kikötőváros két futballklubja ugyan a másodosztályban szerepel, a rangadó presztízse mit sem kopott, a szurkolók ugyanolyan lelkesedéssel várták az ország egyik legőrültebb párharcát, mint bármikor máskor, már csak azért is, mert a rivális együttesek a tabella első két helyén állnak. Az utcákat elárasztották a drukkerek, a tömegközlekedési eszközök zsúfolásig megteltek, érdekes látványt nyújtottak a Millerntor-Stadionhoz tartó halálfejes kabátban feszítő St. Pauli-ultrák, amint az is szemet szúrt, hogy az S-Bahnon kulturált körülmények között lehetett utazni, nem keveredtek szóváltásba a két csapat egymástól ruházatuk alapján jól megkülönböztethető fanatikusai. A 2–2-es döntetlennel végződő bajnoki krónikájáról legyen elég annyi, hogy volt rengeteg hópehely és négy találat, köztük egy év végi bakiparádéba illő öngól esett.

Szombaton aztán már „fél” Európa Hamburgra figyelt, a második legnagyobb német városban rendezték ugyanis a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének sorsolását, amelyen a világranglistán a minap a 27. helyre előlépő, a második kalapba sorolt magyar válogatott is érdekelve volt. Hogy miért éppen az ország északi részén, az Elba folyam hatalmas tölcsértorkolatának kezdetén fekvő nagyvárosra esett a szervezők választása, arról a helyi újságírók Markus Stengert, az Európa-bajnokság Német Labdarúgó-szövetség által felkent ügyvezető igazgatóját faggatták. Bár felvetették, az a szempont állhatott a döntés hátterében, hogy a ceremóniára érkezők az előző este a helyszínen tekinthessék meg a hamburgi derbit, erről szó sem volt, ehelyett az nyomott a latban, hogy a város észveszejtő méretű kikötőjének szomszédságában található Elbai Filharmóniáról, vagy ahogyan a helyiek hívják, az Elphiről készült imázsfotókkal jó hírét lehet vinni a városnak, az eseménynek. Valóban, a 110 méterével Hamburg legmagasabb épületének számító, 2017-ben átadott futurisztikus koncerthelyszín elképesztő látványt nyújt, ám a szervezésre aligha lehetnek büszkék az illetékesek: a horvátok hivatalos delegációjának egyik tagját nem engedték be valamilyen furcsa oknál fogva, de lapunk is csak a kezdés előtti percekben kapta meg a valahol elkallódó akkreditációját – Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, Vági Márton, a szövetség főtitkára pedig át sem vehette, igaz, velük a München-környéki időjárási viszonyok babráltak ki. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a házigazdák nem voltak felkészülve a médiamunkások fogadására, a sajtókiszolgáló egységek a létszámhoz képest alulméretezettek voltak, sokaknak nem jutott asztal és szék a munkavégzéshez. Sokkalta fontosabb azonban, és ez megnyugtató, hogy a német stadionok szinte teljesen készen állnak az Európa-bajnokságra, egyedül a stuttgarti létesítményben zajlanak jelentősebb munkálatok.

Hogy ki nyeri meg július 14-én az Eb-győztesnek járó trófeát, nem tudni, ám az biztos, hogy a ceremónia kezdetén a serleg jó kezekben volt: a négyszeres Eb-résztvevő Gianluigi Buffon vitte be a terembe. Rajta kívül még kilenc egykori kiváló labdarúgó segédkezett az eseményen: a görög Ángelosz Harisztieasz, az angol Steve McManaman, a dán Michael Laudrup, a cseh Tomás Rosicky, a portugál Ricardo Quaresma, a francia Blaise Matuidi, a holland Wesley Sneijder, a német Sami Khedira és a spanyol David Silva. A bemutatásuk után Albärt, az Eb kabalafigurája is kilépett a nagyközönség elé, majd jöhetett a „golyózás„ Giorgio Marchetti, az UEFA főtitkár-helyettesének irányításával!

Németország a rendező okán az A-csoport első helyére került, majd Spanyolország, Anglia, Franciaország, Belgium és Portugália nyert besorolást. Ezután dőlt el, melyik kvartettbe kerül hazánk válogatottja. Wesley Sneijder nem sok időt hagyott az izgalomra, ugyanis elsőre a „Hungary” feliratot tartalmazó golyóbist vette kezébe, majd nyitotta ki – ezután kiderült az is, hogy nem a válogatottunk játszhatja a házigazdával a nyitó meccset, hanem a harmadik kalapból a négyesünkbe húzott Skócia, végezetül pedig arra derült fény, hogy a nemzeti csapat Svájccal kezdi a tornát. A Nemzeti Sport olvasóinak óhaja tehát valamelyest teljesült, hiszen a voksolók 48 százaléka szerette volna, ha az első kalapból Németországot húzzák ellenfélnek – alighanem az lehet a mögöttes gondolat, hogy itt az esély, hogy a csapat a 2021-es Eb 2–2-es végeredménye után két vállra fekteti a rossz passzban lévő német együttest. Skócia a harmadik legjobban kívánt vetélytárs volt a harmadik kalapból, a negyedikből pedig a már ismert résztvevők közül Svájcot szerették volna kapni a szavazóink – igaz, leginkább pótselejtezős nemzetet kívántak.

 

A csoportok (Fotó: AFP)
A csoportok (Fotó: AFP)

Annak megítélése vegyes, milyen erősségű csoportba került Magyarország, egy biztos: a halálcsoportot elkerülte – úgy tűnik, mostanában bízhatunk a „segítő kézben”, hiszen ezúttal Wesley Sneijder húzott olyan ellenfeleket, amelyek ellen lehet esélye a válogatottnak, míg az Európa-bajnoki-selejtező sorsolásán Gianluca Zambrotta húzott jól hazánknak. A legkeményebbnek ígérkező négyes a B-jelzésű, hiszen Spanyolország, Horvátország és Olaszország összekerült, de a trió szorításában esélytelennek vélt Albánia is okozhat meglepetést (emlékezhetünk, a magyar csapatot kétszer is megtréfálta…). A C-csoport kimenetele nehezen megjósolhatónak tűnik Szlovénia, Dánia, Szerbia és Anglia részvételével, ahogyan a Hollandiát, Ausztriát, Franciaországot és az A-ág pótselejtezőjéről kijutó válogatottját felvonultató D-jelzésűé is. Az E-be Belgium, mellett két szomszédunk, Szlovákia és Románia, valamint a B-ág pótselejtezőről kijutó válogatottja került, míg az F-be Törökországot, a C-ág pótselejtezőről kijutó válogatottját, Portugáliát és Csehországot húzták.

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
Németország (házigazda), Skócia, Magyarország, Svájc
B-CSOPORT:
Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C-CSOPORT: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D-CSOPORT: egy pótselejtezőről kijutó válogatott (A-ág), Hollandia,Ausztria, Franciaország
E-CSOPORT: Belgium, Szlovákia, Románia, egy pótselejtezőről kijutó válogatott (B-ág)
F-CSOPORT: Törökország, egy pótselejtezőről kijutó válogatott (C-ág), Portugália, Csehország

EB 2024, PÓTSELEJTEZŐ
A-ág csapatai:Lengyelország,Wales, Finnország, Észtország – a D-csoportba kerül a továbbjutó
B-ág csapata:
Izrael, Bosznia-Hercegovina,Izland, Ukrajna – az E-csoportba kerül a továbbjutó
C-ág csapatai: Görögország, Grúzia,Kazahsztán,Luxemburg – az F-csoportba kerül a továbbjutó

AZ A-CSOPORT PROGRAMJA
JÚNIUS 14. – NYITÓ MÉRKŐZÉS

21.00: Németország–Skócia, München
JÚNIUS 15.
15.00:
Magyarország–Svájc, Köln

JÚNIUS 19.
18.00: Németország–Magyarország, Stuttgart
21.00: Skócia–Svájc, Köln

JÚNIUS 23.
21.00: Skócia–Magyarország, Stuttgart
21.00: Svájc–Németország, Frankfurt

Marco Rossi, a svájci szövetségi kapitánya, Murat Yakin (középen) és német kollégájuk, Julian Nagelsmann (Fotó: AFP)
Marco Rossi, a svájci szövetségi kapitánya, Murat Yakin (középen) és német kollégájuk, Julian Nagelsmann (Fotó: AFP)

A pontos kezdési időpontok egyelőre még nem ismertek.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik