Mbappé duplázott, Franciaország kijutott az Eb-re!

Vágólapra másolva!
2023.10.13. 20:40
null
A góljai beszéltek helyette (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában a 7. fordulóban Hollandia 2–1-re kikapott odahaza a franciáktól, akik ezzel a három ponttal már biztosan kijutottak a tornára.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
7. FORDULÓ
B-CSOPORT
Hollandia–Franciaország 1–2 (0–1)
Amszterdam,
Johan Cruyff Arena. Vezette: Zwayer (német)
Hollandia:
Verbruggen – Aké (Van de Ven, 80.), Van Dijk, Geertruida – Q. Hartman, Veerman, De Roon (Wieffer, a szünetben), Dumfries (Frimpong, 62.) – Reijnders, Weghorst (Malen, 38.), Simons (Bergwijn, 80.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Franciaország: Maignan – Clauss (Gusto, 80.), I. Konaté, L. Hernandez, Théo Hernandez – Tchouaméni, Griezmann (Y. Fofana, 87.), Rabiot – K. Coman (Giroud, 70.), Kolo Muani (M. Thuram, 80.), K. Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Q. Hartman (83.), ill. K. Mbappé (7., 53.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A franciák számára már ezen a mérkőzésen az Eb-re való kijutás volt a tét (a csillagok szerencsés állása esetén), a hazaiak a görögökkel harcolnak a kontinenstornát jelentő második helyért. Tyrell Malacia, Julian Timber, Sven Botman, Memphis Depay, Cody Gakpo, Frenkie de Jong és Matthijs de Ligt hiányzott a hollandoknál, a másik oldalon a William Saliba, Christopher Nkunku, Dayot Upamecano, Axel Disasi, Wesley Fofana, Jules Koundé hatos sérült – a hazai védelemben most debütált a kapus, Bart Verbruggen és a balhátvéd, Quilindschy Hartman, akik nem remekeltek Kylian Mbappé korai góljánál. Miként az ötödször válogatott Lutsharel Geertruida sem.

Beérte a nagy Michel Platinit a válogatott góllövőlistáján


Ha már Mbappé: a francia csatár a mérkőzés előtt sem nyilatkozott, és ehhez addig tartja magát, amíg válogatottja ki nem jut az Eb-re...

Visszább állt a gól után a francia válogatott, de hiába várta a huszáros hazai rohamokat, igaz, Denzel Dumfries szép beadása után Joey Veerman gólt szerezhetett volna, ha pontosabban céloz az ötös jobb sarka elől.


Sokkal jobban célzott a fordulás után Kylian Mbappé, szemmel láthatóan, füllel hallhatóan feladták a holland drukkerek is a reményt. Donyell Malen lesgólja sem pörgette fel a hazaiakat, szép csendben csordogált a mérkőzés a hajráig – akkor az online kommentátorok új kedvence, Quilindschy Hartman szépített, Mbappé nagy lövése a lécen csattant, de több gól már nem esett. 1–2

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Kijutottak tehát a franciák a kontinenstornára, a hollandoknak pedig rossz hír, hogy győzni tudtak a görögök Írországban. Erről a mérkőzésről bővebben ITT olvashat!

A csoport másik mérkőzésén
Írország–Görögország 0–2
(Jakumakisz 20., Maszurasz 45+4.)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 6 6 13–1 +12 18
2. Görögország 6 4 2 12–5 +7 12
3. Hollandia 5 3 2 9–7 +2 9
4. Írország 6 1 5 5–9 –4 3
5. Gibraltár 5 5 0–17 –17 0

PERCRŐL PERCRE

Mbappé: 6 Eb-selejtező, 8 kanadai ponttal.

90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+6. perc Kylian Mbappé kap sárga lapot labdaelrúgásért.

90+5. perc Thuram jobbal Van de Veenbe lő 16-ról.

90+2. perc Az ötösre bevetődő Bergwijn éppen csak lemarad Hartman balról jövő, lapos beadásáról!

Öt perc a ráadás.

87. perc Thuram a 16-os elől a jobb sarokba lőne, vetődve fogja a labdát a kapus. Frimpong megindul a jobb szélen, szereli őt a Hernandez-gát.

87. perc Youssouf Fofana be, Griezmann le, karmester helyett szűrő.

86. perc LÉC, Mbappé kicselezi Reijnderst, és jobbal a lécre lő kissé jobbról, 17-ről.

GÓLVIDEÓ ITT!

83. PERC ITT A SZÉPÍTÉS! Megvillan a balon Bergwijn, QUILINDSCHY HARTMAN kissé balról, hat méterről ballal éles szögből, Gusto mellől a rövid sarokba lő a kivetődő kapust meglepve. 1–2!

81. perc A 16-os elől ballal nem sokkal lő ballal a jobb felső sarok mellé Malen.

80. perc Koemanék változtatnak: Aké és Simons le, Micky van de Ven és Steven Bergwijn váltja őket. A másik oldalon Malo Gusto Clausst, Marcus Thuram Muanit váltja.

74. perc Mbappé indítása rossz, Geertruida elvéti, de kisegíti őt az erőszakos Frimpong, és szereli az ötös jobb sarka előtt Muanit. Játszottak egymás ellen párszor a Bundesligában.

73. perc Egy kis izgalom: Van Dijk véletlenül rálép Lucas Hernandez vádlijára. Ápolás.

70. perc Olivier Giroud be, Comannak nem ment ma. Szélső helyett ék.

65. perc Muani rosszul passzolja vissza Griezmann-nak a labdát az ötös elé, oda a helyzet.

62. perc Jeremie Frimpong be, Dumfries le. Újoncavatás. Az újonc játékjogának értéke 40 millió euró.

55. perc Maignan előtte kiejtett egy jobb oldali beadást, ám Aké nem tudott a kapuba lőni, mert elrúgta a labdát Rabiot.

55. perc
Aké balról ballal remekül gurít középre, Malen jobbal a bal felsőbe lő két méterről, de les. Éppen csak, de les, Aké lesről indult.


53. PERC MEKKORA GÓL! KYLIAN MBAPPÉ gondol egyet, és a 16-os bal sarkától párat jobbra lépve jobbal a bal felső sarokba tekeri a labdát. Rabiot adta a gólpasszt. 0–2!

51. perc Denzel Dumfries ellöki a felezőnél Theo Hernandezt, sárga lap a milánói belharc vége.

50. perc Aké szereli Comant, a labdát a szélső arcára húzva.

49. perc Hartman passzát Malen jobbal 14-ről kapura lövi, Lucas Hernandez beleér, Maignan jobbra elmozdulva könnyedén fogja a labdát.

47. perc Coman jobb oldali, jobblábas beadása kapuscsemege.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Mats Wieffer be, De Roon le. Csere posztra.

5 gól idén a meccsek első 10 percében, országos rekord. Negatív.


E párharc legjobb góllövői:
Kylian Mbappé 5
Beb Bakhuys 5
Jean Baratte 5
Jean Nicolas 4

Egy kis örökmérleg: 29 meccs, 11 holland és 14 gall sikerrel, 56, ill. 51 rúgott góllal.

Weltfussball
Weltfussball



45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás.

45. perc
Hartman lő kapura, de Maignan elkapja a léc alatt a ballábas, 17 méteres lövést... pontosabban kiejti, a frászt hozva a drukkereire és csapattársaira, de megfogja a labdát végül a gólvonal előtt.

41. perc Mbappé helyzetben Griezmann passzával, de kicselezi az ötös bal sarkán Dumfriest, majd magát is, a pályáról.


39. perc Előterör Tchouaméni, és jobbal kapura lő, Verbruggen vetődve fogja a labdát a bal alsó sarok előtt.

38. perc Donyell Malen be, Veghorst le.

36. perc
Rabiot labdát veszít, jobbal a jobb alsóba lőne középről 23 méterről Simons, de vetődve véd Maignan.

34. perc Lucas Hernandez szereli akrobatikus mozdulattal a 16-oson belül Weghorstot.


33. perc A sértett a kapu elé emel, hétről Konaté a kapushoz fejeli a labdát, amelybe beleért liverpooli csapattársa, Van Dijk feje is.

32. perc Aké pocsék passza után Geertruida felrúgja Griezmannt.

31. perc Donyell Malen be, Veghorst le. Az ék összecsúszott Griezmann-nal, akkor sérült meg. De mégsem lesz csere? Nagyban egyeztet Erwin Koeman a játékvezetőkkel.

29. perc Joey Veerman szereli becsúszva a felezőnél a meginduló Mbappét, sárga lap.

27. perc Simons jobbal a bal sarok mellé talál egy jó csel után és a 16-os elől. Veerman adja be jobbról a kornert, Van Dijknek éppen csak nem jó.

27. perc Dumfries most nincs lesen, két ember között remekül ad be jobbról jobbal, Veerman az ötös jobb sarka elől jobbal a léc fölé pazarolja a ziccert!

22. perc Dumfries meghúzza a jobb szélt Van Dijk emelésével, de les.

19. perc Coman jobb oldali beadása magas középen Mbappének.

16. perc Geertruida szereli acélkeményen a 16-os bal sarka előtt Rabiot-t.

13. perc Visszább állt a francia csapat. Weghorst sántikál, Malen melegít.

#PBSFRA | #FiersdetreBleus pic.twitter.com/bCd44PFDiG


Just Fontaine 21 meccsen 30 gólt lőtt, Platini a 41 találatot 72 fellépésen hozta össze. Mbappé is éppen itt jár! Jean Pierre-Papin is 56 százalékos eredményességgel zárt: 54 meccs, 30 gól.

Mbappé: 41 gól a válogatottban, beérte a nagy Michel Platinit. Olivier Giroud (54), Thierry Henry (51) és Antoine Griezmann (44) áll csak előtte.

GÓLVIDEÓ ITT!

7. PERC ÉS MÁRIS ÖRÜLHETNEK, remek akció, Griezmann jobbra emel Clausshoz, aki jobbal az ötösre ível, KYLIAN MBAPPÉ jobbal hat méterről félmagasan a kapu közepébe lő. Geertruida nem fogott jól embert, Verbruggen a nem túl pontos lövésbe csak belekapni tudott. 0–1!

Telt ház, 2000 vendégdrukkerrel.

5. perc Théo Hernandez kivágja az ötösről Hartman bal oldali beadását, amelyet elnézett egészen egyszerűen Weghorst. Dumfries jobb oldali beadása aztán a kapusé. Milánói belharc.

5. perc Mezőnyharccal.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Az izraeli terrortámadások áldozataiank emlékére gyászszünettet kezdünk.

A hazaiak tiszta naracssárgában, a vendégek tiszta törtfehérben.


Újonc kapussal és balhátvéddel a hazaiak.

Eltiltott nincs.

A másik oldalon a William Saliba, Christopher Nkunku, Dayot Upamecano, Axel Disasi, Wesley Fofana, Jules Koundé hatos maródi.

Nincsenek egyszerű helyzetben a házigazda hollandok, Ronald Koeman szövetségi kapitány sérülés miatt több kulcsemberre sem számíthat. Mások mellett Tyrell Malacia, Julian Timber, Sven Botman, Memphis Depay, Cody Gakpo, Frenkie de Jong és Matthijs de Ligt sem léphet pályára az amszterdami rangadón Franciaország ellen. Szoboszlai Dominik csapattársa, a Liverpoolban futballozó Cody Gakpo hiánya azért is érzékeny veszteség, mert a 24 éves csatár az eddigi négy selejtező mérkőzésen két gólt szerzett. Betalált Görögország (3–0) és Írország ellen (2–1), Gibraltár ellen (3–0) nem volt eredményes, a franciák ellen idegenben 4–0-ra elveszített összecsapásról pedig betegség miatt hiányzott.



„A gólok fontosak, de nem ez az elsődleges, hanem a csapat sikere – idézte a L’Équipe Kingsley Comant. – Ha jól tudom, nálam régebb óta csak Antoine Griezmann és Olivier Giroud tagja a keretnek. Büszke vagyok rá, hogy ennyi ideje válogatott lehetek. Bár a teljesítményem hullámzó, és más a szerepköröm, mint a Bayernben, mindig próbálom a legjobbamat nyújtani címeres mezben.”

Coman egyébként kimondottan jó formában várja a pénteki találkozót, a Bayern München szélsője duplázott a hétvégén a Freiburg ellen 3–0-ra megnyert bajnokin. A 27 éves futballistát az is motiválhatja, hogy bár 2015 óta válogatott, eddigi 51 fellépésen mindössze öt gólt szerzett, és legutóbb 2020 novemberében a Svédország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen volt eredményes a nemzeti csapatban.

Kylian Mbappé az eddigi öt mérkőzésen négy gólt szerzett, márciusban két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét a hollandok 4–0-s legyőzéséből. Az ő helye most is biztosnak tűnik a bal oldalon, a jobb szélen vélhetően Kingsley Coman kezd, s a L’Équipe szerint elképzelhető, hogy középen nem Olivier Giroud, hanem Randal Kolo Muani kap lehetőséget.


Ezért döntött úgy, hogy addig nem vesz részt a válogatott sajtótájékoztatóján, amíg Franciaország nem kvalifikál az Eb-re. Ez egyébként már pénteken megtörténhet, ha a csapat megnyeri a Hollandia elleni csoportrangadót Amszterdamban, de adott esetben a döntetlen is elég lehet a vendégeknek.

Ennek oka a Le Parisien cikke szerint, nem akarja, hogy a vele kapcsolatos kérdések eltereljék a figyelmet a csapat céljairól. Mint ismert, a 24 éves futballista nem hosszabbította meg a PSG-nél az idény végén lejáró szerződését, amiből kisebb botrány kerekedett, és sokáig úgy tűnt, hogy már a nyáron a Real Madridba igazol. Ebből végül nem lett semmi, a vezetőséggel azóta látszólag elsimították az ügyet, a jövője azonban továbbra is kérdéses.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

MIKOR SZÓLAL MEG Kylian Mbappé? A PSG csatára a vasárnap a Rennes ellen 3–1-re megnyert bajnoki mérkőzés szünetében mondott néhány mondatot, hivatalos sajtótájékoztatón azonban már a nyár óta nem vesz részt. A világbajnok csatár legutóbb június 15-én, a Gibraltár elleni Eb-selejtezőt megelőző napon állt a sajtó rendelkezésére, azóta nem.

Kingsley Coman legutóbb csaknem három éve szerzett gólt a francia válogatottban, pedig a Bayern München szélsője már régi motoros a keretben.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FRANCIAORSZÁG–HOLLANDIA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik