Eb 2024: lelőtték az ámokfutót, aki két svéd szurkolót ölt meg Brüsszelben

Vágólapra másolva!
2023.10.17. 10:44
Egy kávézóban talált rá a rendőrség arra az ámokfutóra, aki hétfő este gépkarabéllyal mészárolt le két svéd szurkolót, s sebesített meg súlyosan egy harmadikat. A kialakult tűzharcban a rendőrök lelőtték a férfit, aki kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe – jelentette be a belga állami ügyészség a flamand nyelvű belga közmédia (VRT) szerint, megerősítve Annelies Verlinden igazságügyi miniszter információit.
Belga rendőr Brüsszel utcáin a hétfő esti terrortámadás után (Fotó: Getty Images)
Belga rendőr Brüsszel utcáin a hétfő esti terrortámadás után (Fotó: Getty Images)

A rendőrség korábban már beazonosította a merénylőt Abdeszalem Lasszued néven. A 45 éves tunéziai férfi még 2019 novemberében kért menedékjogot Belgiumban – közölte kedden reggel Vincent van Quickenborne igazságügyi miniszter. Az elkövetőről a rendőrségen már korábban bejelentést tettek emberkereskedelem, illegális tartózkodás és az állambiztonság veszélyeztetése miatt. A férfival kapcsolatban 2016 júliusában azt a meg nem erősített információt kapták a belga hatóságok egy külföldi titkosszolgálattól, hogy radikalizálódott, és egy konfliktuszónába akar menni, de ezt nem sikerült bizonyítani – mondta el a miniszter.

Mint ismert, a belga–svéd Eb-selejtezőre érkező két vendégszurkoló a helyszínen életét vesztette, többen megsérültek, s a tettes a lövöldözés kezdete előtt „Allahu Akbar!” kiáltással vonta magára a figyelmet. Az elkövető robogójáról leszállva Kalasnyikov géppisztolyával tüzelni kezdett, majd a motorjára visszaszállva elmenekült a helyszínről.

A történtek miatt a mérkőzést – melyből egy félidőt játszottak le – felfüggesztették, s cikkünk megírásakor még nem született döntés a találkozó folytatásáról.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ

F-CSOPORT

Belgium–Svédország 1–1 (R. Lukaku 31. – 11-esből, ill. Gyökeres 15.) – az 1. félidő után félbeszakadt
KORÁBBAN

Azerbajdzsán–Ausztria 0–1 (Sabitzer 48. – 11-esből)
Kiállítva: Burgstaller (90+4., Ausztria)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik