Eb 2024: a selejtező F-csoportjának programja és eredményei

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.21. 23:14
Az osztrákok két kötelező győzelemmel indították a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjét, de az igazi próbatételek júniusban jöttek számukra, és szépen helytálltak: Ralf Rangnick csapata előbb ponttal tért haza Belgiumból, majd három nappal később hajrágólokkal legyőzte Svédországot, szóval továbbra is vezeti az F-csoportot. A csoportfavorit belgáknak volt még egy mérkőzésük, simán nyertek az osztrákokat megszorongató észtek ellen.

Thibaut Courtois, a belgák kapusa és két rivális: a svéd Emil Forsberg (balra), valamint az osztrák Marcel Sabitzer (jobbra) (Fotók: AFP)
Thibaut Courtois, a belgák kapusa és két rivális: a svéd Emil Forsberg (balra), valamint az osztrák Marcel Sabitzer (jobbra) (Fotók: AFP)
Thibaut Courtois, a belgák kapusa alighanem kap lövést a svéd Emil Forsbergtől (balra) és az osztrák Marcel Sabitzertől (jobbra) is (Fotók: AFP)
Thibaut Courtois, a belgák kapusa és két rivális: a svéd Emil Forsberg (balra), valamint az osztrák Marcel Sabitzer (jobbra) (Fotók: AFP)
Thibaut Courtois, a belgák kapusa és két rivális: a svéd Emil Forsberg (balra), valamint az osztrák Marcel Sabitzer (jobbra) (Fotók: AFP)

 


AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ausztria4 319–3+610
2. Belgium3 217–1+6 7
3. Svédország3 125–5 0 3
4. Észtország3 122–6–4 1
5. Azerbajdzsán3 122–10–8 1

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

 

A program

F-CSOPORT
Március 24., péntek

Svédország–Belgium 0–3 (0–1)
Solna. G: R. Lukaku (35., 49., 83.)
Ausztria–Azerbajdzsán 4–1
(2–0)
Linz. G: Sabitzer (28., 50.), Gregoritsch (29.), Baumgartner (69.), ill. Makhmudov (64.)
Szabadnapos: Észtország

Március 27., hétfő
Svédország–Azerbajdzsán 5–0 (1–0)
Stockholm. G.: Forsberg (38.), Mustafazada (65. – öngól), Gyökeres (79.), Karlsson (88.), Elanga (89.)
Ausztria–Észtország 2–1 (0–1)
Bécs. G.: Kainz (68.), Gregoritsch (88.), ill. Sappinen (25.)
Szabadnapos: Belgium

Június 17., szombat
Azerbajdzsán–Észtország 1–1 (0–1)
Baki. G:
Krivotsyuk (62.), ill. Sappinen (27.)
Belgium–Ausztria 1–1 (0–1)
Brüsszel. G:
R. Lukaku (61.), ill. Mangala (22. – öngól)
Szabadnapos: Svédország

Június 20., kedd
Ausztria–Svédország 2–0 (0–0)
Bécs. G: Baumgartner (81., 89.)
Észtország–Belgium 0–3 (0–2)
Tallinn. G: Lukaku (37., 40.), J. Bakayoko (90.)
Szabadnapos: Azerbajdzsán

Szeptember 9., szombat
Azerbajdzsán–Belgium
Észtország–Svédország
Szabadnapos: Ausztria

Szeptember 12., kedd
Svédország–Ausztria
Belgium–Észtország
Szabadnapos: Azerbajdzsán

Október 13., péntek
Észtország–Azerbajdzsán
Ausztria–Belgium
Szabadnapos: Svédország

Október 16., hétfő
Azerbajdzsán–Ausztria
Belgium–Svédország
Szabadnapos: Észtország

November 16., csütörtök
Azerbajdzsán–Svédország
Észtország–Ausztria
Szabadnapos: Belgium

November 19., vasárnap
Svédország–Észtország
Belgium–Azerbajdzsán
Szabadnapos: Ausztria

Pontazonosság esetén a következő szempontok rangsorolnak a csapatok között (ebben a sorrendben)

• Az egymás elleni mérkőzéseken
•• szerzett több pont
•• elért jobb gólkülönbség
•• szerzett több gól
• Az összes mérkőzésen
•• elért jobb gólkülönbség
•• szerzett több gól
•• szerzett több idegenbeli gól
•• elért több győzelem
•• elért több idegenbeli győzelem
•• elért alacsonyabb fair play pontszám (sárga lap: 1 pont; két sárga lapos piros lap: 3 pont; egyből piros lap: 3 pont; sárga lap, majd egyből piros lap: 4 pont)
• A Nemzetek Ligája összesített rangsorában elfoglalt jobb pozíció.

 

A CSOPORT CSAPATAI ÉS EB-MÚLTJUK

A csoportban nincs Nemzetek Ligája-csoportelső, azaz egyik válogatott sem 100 százalékos playoffrésztvevő, ha az Eb-selejtezőben nem szerez kvótát.

BELGIUM (14 selejtezősorozat, 5 továbbjutás). A kezdeti botladozás után 1972-ben bejutott a négyes döntőbe, és házigazdaként bronzérmes lett, a helyosztón a magyar válogatottat legyőzve. 1980-ban ezüstérmet tett a vitrinbe a lestaktikájával ellenfeleit őrületbe kergető Guy Thys-féle csapat, négy évvel később is ott volt még a nyolc között, aztán jó ideig néma csend: hat sikertelen selejtező sorozat. Közben, társházigazdaként szomorkás csoportkörös kiesés (2000). A legutóbbi két Eurón már a negyeddöntőig jutott a nagy generáció, de tőlük ennél többet reméltek a hívek. Innen indul a részleges újjáépítés.

AUSZTRIA (15 selejtezősorozat, 2 továbbjutás). Hiába gazdag az osztrák futballmúlt, és hiába az azonnali csatlakozás, Európa-bajnokságra csak társrendezőként sikerült eljutnia a válogatottnak – 2008-ban, tucatnyi elbukott selejtező sorozat után. A győzelem nem jött össze hazai pályán, a 2012-es selejtezők sem hoztak áttörést, az első „igazi” kijutásra 2016-ig kellett várni, akkor pedig jöttek a mieink, és 2–0-s bordeaux-i sikerükkel megalapozták az újabb nyeretlen osztrák Eb-szereplést. Viszont 2021-ben már nemcsak a kijutás jött össze, hanem az első (két) győzelem, valamint a csoportból való továbblépés is.

SVÉDORSZÁG (14 selejtezősorozat, 6 továbbjutás). Ami igaz az osztrákokra, áll a svédekre is: sikertelen selejtező sorozatok után rendezőként vettek részt először Európa-bajnokságon. Igaz, ők azt a nagy lehetőséget megragadták, és szépen, harmadik helyezettként zártak 1992-ben. Azóta egy kivétellel (1996) mindig ott voltak az Eb-n, és hatból kétszer a csoportjukból is továbbjutottak.

AZERBAJDZSÁN (7 selejtezősorozat, 0 továbbjutás). A gazdag energiahordozó-kincs bevételéből jut a futballra bőven, de ez csak klubszinten hozott látványos eredményt: a válogatott nem játszott érdemi szerepet az eddigi hét Eb-selejtező sorozatában, 61 mérkőzéséből csak hatot nyert meg. A 2021-es torna sok rendezője közül Azerbajdzsán volt az egyik, de még ez sem fújt elég szelet a vitorlákba – a csapat a nyolc selejtezőjén csupán egyetlen pontot kapart össze…

ÉSZTORSZÁG (7 selejtezősorozat, 0 továbbjutás). Többnyire vereségeket hozó történetük legszebb időszaka az Eb-selejtezőkhöz kapcsolódik: 2011-ben nagy meglepetésre továbbjutottak a csoportjukból, playoffot játszhattak az írekkel – az már nem sikerült. Most úgy vághatnak neki a sorozatnak, hogy Nemzetek Ligája-csoportgyőztesként (D-liga) ők lesznek az első kedvezményezettek, ha fel kell tölteni a playoff mezőnyét (ami szinte biztosan bekövetkezik).

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik