Eb 2024: miközben Modricot tapsolták, egy újonc megfúrta a horvát győzelmet

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.25. 22:56
null
A reflektorfényben Nathan Broadhead (23), a walesiek pontmentője (Fotó: Getty Images)
Wales a 93. percben szerzett góllal 1–1-es döntetlent harcolt ki Horvátország ellen a két labdarúgó-válogatott szombat késő esti spliti Európa-bajnoki selejtezőjén. A D-csoport kora esti, forró hangulatú jereváni találkozóján Törökország 2–1-re legyőzte Örményországot.

 

HORVÁTORSZÁG–WALES 1–1

Az esélyeknek megfelelően a horvátok irányították a játékot, és bár elsőre hiába találtak a kapuba (les), másfél perc múlva megszerezték a vezetést: a 28. percben Andrej Kramaric némi szerencsével áthámozta magát Neco Williamsen, majd futtából, 19 méterről jobb külsővel laposan a kapu bal oldalába lőtt, 1–0. VIDEÓ ITT!,

A folytatásban is a horvátok akarata érvényesült, a 61. percig kellett várni az első igazi walesi lehetőségre, Daniel James a kapu mellé lőtt. Nem sokkal később Neco Williams lőtt fölé, de a játék képét jobban illusztrálta Ivan Perisic kapufán csattanó bombája.

Aztán a 93. percben jött a csattanó… Miközben Zlatko Dalic lecserélte Luka Modricot, és a csapatkapitány épp gyűjtötte be a gratulációkat a kispadon, a tapsot a nézőtérről, a walesiek bedobáshoz készülődtek. Connor Roberts behajította a labdát a kapu elé, Chris Mepham fejjel megcsúsztatta, és az első válogatott meccsét játszó, a 64. percben becserélt Nathan Broadhead a hosszú oldalon érkezve a hálóba kotorta, 1–1. VIDEÓ ITT!

ÖRMÉNYORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 1–2

A török himnusz hangos kifütyülése, a saját nemzeti ének égig zengő lüktetése érzékeltette a semleges nézőkkel is, hogy a zsúfolásig telt jereváni Vazgen Szarkiszjan Stadion közönsége nem csupán futballmeccsre érkezett…

Nem olyan világban élünk, amelyikben a történelmi számlákat rendezni lehetne gólokkal, a 10. perc mégis ezt az érzetet keltette: szép örmény akció bontakozott ki a jobb oldalon, a végén Kamo Hovhanniszjan laposan középre lőtt, és Ozan Kabak estében a saját kapujába ügyetlenkedte a labdát, 1–0. VIDEÓ ITT!

Stefan Kuntz csapata küzdött a labdabirtoklásait kísérő folyamatos füttyszóval. Merih Demiral 27. percbeli fejese jelezte, hogy a törökök kezdenek alkalmazkodni az ellenszenvhez (azt a fejest még védte Arszen Beglarjan kapus), és a 35. percben jött is az egyenlítés: Orkun Kökcü 18 méteres lapos bombája a jobb alsó sarokba suhant, 1–1. VIDEÓ ITT!

Az egyenlítés után a törökök egyértelműen átvették az irányítást, az örmények az eredmény tartásán túl egy-egy ellencsapás sikerében reménykedhettek. De hiába: a 64. percben egy gyorsan elvégzett szabadrúgásból Enes Ünal kiugratta Kerem Aktürkoglut, aki a kifutó kapus mellett a bal alsóba lőtt, 1–2. VIDEÓ ITT!

A hátralévő időben az örmények minden erejüket összeszedve harcoltak az egyenlítésért, az utolsó percekben a kapujukhoz szegezték a vendégeket, amivel kivívták szurkolóik elismerését, de pontot menteniük nem sikerült.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
Horvátország–Wales 1–1
(1–0)
Split. G: Kramaric (28.), ill. Broadhead (90+3.)
Örményország–Törökország 1–2
(1–1)
Jereván. G:
Ozan Kabak (10. – öngól), ill. Orkun Kökcü (35.), Aktürkoglu (64.)

KÖVETKEZIK
Március 28., kedd

Wales–Lettország
Törökország–Horvátország
Szabadnapos: Örményország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik