SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2021.06.11 14:49 Frissítve: 2021.06.11 15:04

Eb 2020: „Számunkra is izgalmas, hogy nézők előtt játszhatunk”

A portugál válogatott először edzett Budapesten, a sztárok jókedvűen készültek a Vasas-pályán, de előtte az elhunyt kapusra, Nenóra emlékeztek.

Az Illovszky Rudolf Stadionban edzett a portugál válogatott (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Alig tizenkét órával azután, hogy a portugálok csapatbusza begördült a Margitszigetre, az Eb-színekre festett jármű már rendőri felvezetés mellett érkezett az Illovszky Rudolf Stadionhoz, ahol első budapesti edzését tartotta a címvédő.

 
Nemes gesztussal kezdődött a portugálok első budapesti edzése – képek

A környék a rendőri jelenlétet leszámítva viszonylag néptelen volt, azért akadt néhány érdeklődő, például egy Benfica-mezes magyar fiú is nézte a kerítés másik oldaláról, ahogyan a sztárok, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Pepe és természetesen Cristiano Ronaldo belép a stadionba.

A válogatott tagjai Fernando Santos szövetségi kapitány vezetésével nem sokkal később szinte egyszerre léptek a gyepre – a mellettünk álló portugál kolléga elismerőn beszélt a Vasas otthonáról és a pályáról –, és ahhoz a lelátóhoz sétáltak, amelynél a média képviselői álldogáltak, majd a keret három kapusa a többiek ütemes tapsára feltartott egy egyes számú mezt, amelyen Neno neve szerepelt. A korábbi kilencszeres válogatott kapus csütörtökre virradóra hunyt el 59 évesen Guimaraesben.

Az edzés ezt követő tizenöt perce nyílt volt a média számára, de aki járt már ilyen eseményen, tudja, lényegi információt nem lehet megtudni ezalatt a negyedóra alatt. Nekünk is csak az tűnt fel, hogy a 26 kerettagból 25 edzett, Anthony Lopes, a lyoniak kapusa hiányzott, ám kedden a mieink ellen úgyis Rui Patrício véd. A mezőnyjátékosok eközben kocogtak kicsit, majd jókedvűen cicáztak, a tőlünk legtávolabbi körnél szereplők kitörő örömmel fogadták, hogy középen összejött Cristiano Ronaldo és Pepe párosa.

A hangulatra nem lehetett panasz (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

A duó a 2016-os győztes csapatban is szerepelt, csak úgy, mint Danilo Pereira: pénteken a középpályás válaszolt az újságírók kérdéseire a gyakorlás előtt és persze a magyar csapatról is beszélt.

„Önök is emlékezhetnek rá, jó mérkőzést játszottunk öt évvel ezelőtt Magyarországgal – mondta. – A magyar együttes nem könnyű ellenfél, igazán harcos, a végsőkig küzd. Az is az előnyére várhat, hogy hazai környezetben játszhat. Sokáig futballoztunk zárt kapuk mögött, most már kis túlzással az a szokatlan, hogy telt ház előtt léphetünk pályára. Ez biztosan feltüzeli a magyar válogatottat, de jó futballal kompenzálhatjuk ezt. No meg számunkra is izgalmas, hogy nézők előtt játszhatunk, minden labdarúgónak kell az ilyen motiváció.”

A PSG középpályása néhány hónapig Thomas Tuchellel és segítőjével, Lőw Zsolttal együtt dolgozott a párizsi együttesnél, lapunk kérdésére elárulta, az Európa-bajnokság nem volt téma közöttük.

„Természetesen beszélgettünk, és jó kapcsolatot ápoltunk egymással, de erről nem esett szó” – mondta a Nemzeti Sportnak a 29 éves játékos, aki bőbeszédűbb volt, amikor arról érdeklődtek nála, melyik keret az erősebb, a mostani vagy az öt évvel ezelőtti.

„Voltak változások, a jelenlegi együttesben sok a fiatal, tehetséges játékos, aki először vesz részt nagy tornán. Az akkori keret tagjai hosszabb ideje játszottak együtt, talán egységesebb csapat volt és sikerült neki, ami Portugáliának addig soha: Európa-bajnokságot nyert. Persze a cél most is ez. Fernando Santos pedig mindig azt mondja nekünk, ha nyerni akarunk, nem szabad magunkra gondolni, áldozatokat kell hozni a csapat érdekében.”


PORTUGÁLIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
 Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), Rui Patrício (Wolverhampton – Anglia), Rui Silva (Granada – Spanyolország)
VÉDŐK: Joao Cancelo (Manchester City – Anglia), Nélson Semedo (Wolverhampton – Anglia), José Fonte (Lille – Franciaország), Pepe (Porto), Rúben Dias (Manchester City – Anglia), Nuno Mendes (Sporting CP), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Danilo Pereira (PSG – Franciaország), Joao Palhinha (Sporting CP), Rúben Neves (Wolverhampton – Anglia), Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia), Joao Moutinho (Wolverhampton – Anglia), Renato Sanches (Lille – Franciaország), Sérgio Oliveira (Porto), William Carvalho (Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK: Pedro Goncalves (Sporting CP), André Silva (Eintracht Frankfurt – Németország), Bernardo Silva (Manchester City – Anglia), Cristiano Ronaldo (Juventus – Olaszország), Diogo Jota (Liverpool – Anglia), Goncalo Guedes (Valencia  – Spanyolország), Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), Rafa Silva (Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos  

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália  
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország  
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország  
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország  
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország  
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország 
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).