V. J. 2021.06.16 09:45 Frissítve: 2021.06.16 11:18

Eb 2020: Schick lökete, Van Basten kapáslövése – a legnagyobb Eb-gólok

Bánhatja, aki lemaradt Patrik Schick második góljáról hétfőn. Csehország hőse előbb fejjel szerzett vezetést válogatottjának a skótok ellen a Hampden Parkban, majd 45 méterről emelt ballal a léc alá, a kapujából kint álló David Marshall hiába futott vissza, nem tudott menteni.

A skótok ellen kétszer is ünnepelhetett Patrik Schick, de a második gól lesz az, amelyre mindenki emlékszik (Fotó: Reuters)

 

„Már az első félidőben figyeltem a skót kapus mozgását. Feltűnt, David Marshall gyakran hagyja el a kapuját, ezért türelmesen vártam a lehetőségre. A második félidőben elérkezett a várva várt alkalom, felnéztem, majd ellőttem a labdát…” – nyilatkozta Patrik Schick a The Athleticnek.

Schick tehát előbb kifundálta, aztán tökéletesen kivitelezte tervét. A gólban szerepet játszott, hogy a legutóbbi évadban a Bayer Leverkusenben magára talált a cseh csatár, hiszen ha nem lenne egészséges önbizalma, aligha próbálkozik 45 méterről a hétfői összecsapáson. Oroszlánrészt vállalt csapata őszi menetelésében, a Bayern München elleni fiaskó (1–2) is a káprázatos góljáról maradt emlékezetes. Schick nem teketóriázott a rangadó első félidejében: 13 méterről zúdította a labdát léc alá, Manuel Neuer mozdulni sem tudott a ballábas kapáslövésre. A korábban szívproblémákkal küszködő labdarúgó nem futotta még be az előzetesen remélt pályaívet, de 25 évesen nem maradt le semmiről, és most valóban emlékezetes gólt szerzett.

„Mindig is tudtam, hogy Patrik Schick ösztönös zseni, bizonyította klasszisát. A második góljára egyszerűen nem találok szavakat. Annyit azonban elárulhatok, hogy az edzéseken többször gyakorolta a távoli lövéseket, szorgalma kifizetődött” – értékelt Jaroslav Silhavy, Csehország szövetségi kapitánya a győztes mérkőzés lefújását követően.

Remekül látta meg a lehetőséget Patrik Schick, aki kiszúrta, hogy David Marshall nagyon kint áll, majd 45 méterről a kapuba rúgta a labdát (Fotó: NS-grafika/Kristó Péter)

Patrik Schick csodálatos gólja után felidéztünk még négy emlékezetes Eb-találatot, amelyről aztán sokáig beszéltek a szurkolók. Az egyik egyébként (Paul Gascoigne-é) szintén a skótok ellen született 25 évvel ezelőtt.

Ronnie Whelan, Írország–Szovjetunió, 1–1, 1988

Mick McCarthy készülődött bedobáshoz, áthajította a labdát a szovjet labdarúgókon, amelyet a tizenhatos vonaláról Ronnie Whelan lőtt félig ollózva a kapuba. Az ír középpályás karrierje során 362 mérkőzésen játszott a Liverpoolban, a válogatottban pedig 53 találkozón lépett pályára, és három gólt szerzett.

Davor Suker, Horvátország–Dánia, 3–0, 1996 (0:26-tól)

Peter Schmeichel felugrott, mire talpával ismét érintette a talajt, már tudta, hogy a kapujában landol a labda. A dánok kapusát Davor Suker csapta be csúnyán, tökéletes kontratámadás után a tizenhatos bal csücskéből emelte át riválisát. A finom megoldással Suker biztossá tette a horvát győzelmet.

 

Paul Gascoigne, Anglia–Skócia, 2–0, 1996 (1:39-től)

Paul Gascoigne az 1996-os Eb angol–skót csoportmérkőzésén átemelte a labdát Colin Hendryn, majd a látványos esernyőcselt követően lőtt Andy Goram kapujába. A gólöröm is emlékezetes volt, Gascoigne hanyatt vágódott, csapattársai vizet locsoltak szájába, utalva egy korábbi, italozással töltött estére.

Marco van Basten, Hollandia–Szovjetunió 2–0, 1988 (0:45-től)

A közvélemény Marco van Basten 1988-as, döntőbeli találatát tartja a legszebb Eb-gólnak: a holland csatár kapásból lőtte (rendkívül éles szögből) a labdát a kapuba. A támadó az egész tornán fantasztikus formában játszott, a fináléban feltette a koronát teljesítményére a szovjetek ellen.

 

 

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).