Eriksen drámája után győztek a finnek Koppenhágában

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 17:47
A Dánia–Finnország Eb-mérkőzés sajnos nem a futballról marad emlékezetes, hanem arról, hogy a hazaiak középpályása, Christian Eriksen összeesett a pályán, újra kellett éleszteni és több mint másfél óra szünet után folytatódott a mérkőzés. Sajtóhírek szerint a középpályás kérte a folytatást, amelyet 1–0-ra a finnek nyertek meg.

A győzelem után a finn szurkolók köszöntötték csapatukat (Fotó: AFP)
A győzelem után a finn szurkolók köszöntötték csapatukat (Fotó: AFP)
A győzelem után a finn szurkolók köszöntötték csapatukat (Fotó: AFP)
A győzelem után a finn szurkolók köszöntötték csapatukat (Fotó: AFP)
A győzelem után a finn szurkolók köszöntötték csapatukat (Fotó: AFP)


EURÓPA-BAJNOKSÁG
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Dánia–Finnország
0–1
Koppenhága, 15 200 ezer néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Dánia:
K. Schmeichel – Wass (Stryger, 76.), Kjaer (Vestergaard, 63.), Christensen, Maehle – Eriksen (M. Jensen, 43.), Höjbjerg, Delaney (Cornelius, 76.) – Poulsen, Wind (Skov Olsen, 63.), Braithwaite.
Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand
Finnország:
Hrádecky – Raitala (L. Väisänen, 90.), Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen – Lod, Kamara, Sparv (Schüller, 76.), Toivio – Pohjanpalo (Forss, 84.), Pukki (Kauko, 76.). Szövetségi kapitány: Markku Kanerva
Gólszerző: Pohjanpalo (60.)

A MECCS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT ITT OLVASHATJA!

A dán–finn meccset a hazaiak kezdték jobban, de kimaradtak a helyzeteik, majd az első félidő hajrájában jött a drámai fordulat…

A 43. percében a dánok középpályása, Christian Eriksen összeesett a pályán. Nem volt ellenfél a közelében, furcsán mozgott és hirtelen arccal előre összeesett, amikor éppen labdát kapott. Egy pillanatra látszott, fennakadtak a szemei. A berohanó orvosi stáb a pályán láthatóan szívmasszást alkalmazott. A mérkőzés orvosi vészhelyzet miatt félbeszakadt, de Eriksen állapotát stabilizálni tudták, már magánál volt, amikor levitték a pályáról, stabil állapotban szállították kórházba.

Több mint másfél óra szünet után folytatódott a meccs, a hírek szerint Eriksen kapcsolatba lépett a csapattal és ő kérte, hogy a társai játsszák le a meccset.

A folytatásban Jere Uronen beadásából az Union Berlin csatára, Joel Pohjanpalo (aki 2014-ben Magyarország ellen szerezte első gólját a válogatottban) befejelte a finn válogatott történetének első Eb-gólját. Kasper Schmeichelnek nem volt szerencséje, csak beljebb segíteni tudta a labdát. 0–1

A meccs hajrájában nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében a dánok, de kihagyták a helyzeteiket. A meccs legjobbja, a finnek kapusa, Lukás Hrádecky még Pierre-Emile Höjbjerg tizenegyesét is kivédte.

A finnek tehát győztek Koppenhágában, így újabb történelmet írtak (első Eb-meccs, első győzelem) de ennél sokkal fontosabb, hogy Eriksen a szombat esti hírek szerint jobban van, túlélte ezt a drámai mérkőzést…

 

EREDETILEG ERRŐL SZÓLT VOLNA A MECCSTUDÓSÍTÁSUNK…

Az Eb-újonc finn válogatott útja, a finn futball fejlődése magyar szempontból is figyelemreméltó lehet, több szempontból is. Először is azért, mert a finn és a magyar nemzeti csapat az elmúlt húsz évben többször is találkozott egymással, és általában nagyon hasonló játékerőt mutatott a két együttes. Igaz, a 2016-os Eb előtt, a selejtezőben oda-vissza megvertük a finneket Dárdai Pál irányításával, viszont 2018-ban, a Nemzetek Ligájában Marco Rossi első mérkőzésén idegenben 1–0-ra kikaptunk, viszont a visszavágón 2–0-ra a mieink győztek. A finneknél még a magyar válogatottnál is kevesebb, mindössze három topligás játékos van az Eb-keretben (a 2020–2021-es idény alapján Lukás Hrádecky, Fredrik Jensen és Joel Pohjanpalo, míg a mieinknél négyen, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Sallai Roland és Szalai Ádám játszik valamely európai topligában). Ugyanakkor a nyelvrokonoknak így is sikerült a selejtezőkből egyenes ágon, csoportjukban az olaszok mögött a 2. helyen végezve, a görögöket és a bosnyákokat is megelőzve kijutniuk a tornára. Ráadásul a finnek tavaly novemberben, felkészülési meccsen még a világbajnok, jövő szombaton a magyar csapatra váró franciákat is legyőzték, méghozzá idegenben, 2–0-ra.

A finn futballtörténet első Eb-meccse, Koppenhágában, a házigazda dánok ellen mintegy 15 ezer szurkoló előtt kezdődhetett meg az egyébként 38 ezer néző befogadására alkalmas Parken Stadionban.

A finneknél az MTK védője, Nikolai Alho nem került be az északiak 23-as meccskeretébe (a 26-os Eb-keretben ott van).

A mérkőzést, az előzetes esélyeknek megfelelően a többek között FC Barcelona- (Martin Braithwaite), Inter- (Christian Eriksen), RB Leipzig- (Yussuf Poulsen) és Tottenham- (Pierre-Emile Höjbjerg) játékossal támadó dánok kezdték jobban. A Bayer Leverkusen kapusa, a Pozsonyban született, de egyévesen, röplabdázó édesapja révén Finnországba került Lukás Hrádecky húsz perc alatt három nagy védést is bemutatott.

A jó kapusteljesítmény pedig megalapozta a finn védelem magabiztosságát, ugyanis az első félidő második felében újabb helyzeteket már nem alakítottak ki a hazaiak, hiába birtokolták többet a labdát.

Az első félidő hajrájában aztán a dánok középpályása Christian Eriksen összeesett a pályán, újra kellett éleszteni, ami miatt félbeszakadt a mérkőzés…

DÁNIA 26-OS EB-KERETE
KAPUSOK: Kasper Schmeichel
(Leicester City – Anglia), Frederik Rönnow (Schalke – Németország), Jonas Lössl (Midtjylland)
VÉDŐK: Simon Kjaer
(Milan – Olaszország), Andreas Christensen (Chelsea – Anglia), Jannik Vestergaard (Southampton – Anglia), Joakim Maehle (Atalanta – Olaszország), Jens Stryger Larsen (Udinese – Olaszország), Joachim Andersen (Fulham – Anglia), Daniel Wass (Valencia – Spanyolország), Mathias Jörgensen „Zanka”(FC Köbenhavn), Nicolai Boilesen (FC Köbenhavn)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Christian Eriksen (Internazionale – Olaszország), Thomas Delaney (Borussia Dortmund – Németország), Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham – Anglia), Christian Nörgaard (Brentford – Anglia), Mathias Jensen (Brentford – Anglia), Anders Christiansen (Malmö – Svédország), Jonas Wind (FC Köbenhavn)
TÁMADÓK: Yussuf Poulsen (RB Leipzig – Németország), Martin Braithwaite (FC Barcelona – Spanyolország), Andreas Cornelius (Parma – Olaszország), Kasper Dolberg (Nice – Franciaország), Andreas Skov Olsen (Bologna – Olaszország), Robert Skov (Hoffenheim – Németország), Mikkel Damsgaard (Sampdoria – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Kasper Hjulmand

FINNORSZÁG 26-OS EB-KERETE
KAPUSOK: Lukás Hrádecky (Bayer Leverkusen – Németország), Jesse Joronen (Brescia – Olaszország), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers – Anglia)
VÉDŐK: Paulus Arajuuri (Pafosz – Ciprus), Jere Uronen (Genk – Belgium), Thomas Lam (PEC Zwolle – Hollandia), Joona Toivio(Häcken – Svédország), Nico Hämäläinen (Queens Park Rangers – Anglia) Nikolai Alho (MTK BUDAPEST), Daniel O'Shaughnessy (HJK), Leo Väisänen (Elfsborg – Svédország), Jukka Raitala (Minnesota United – Egyesült Államok), Robert Ivanov (Warta Poznan – Lengyelország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Tim Sparv (Lárisza – Görögország), Rasmus Schüller (Djurgarden – Svédország), Glen Kamara (Rangers – Skócia), Pyry Soiri (Esbjerg – Dánia), Joni Kauko (Esbjerg – Dánia), Fredrik Jensen (Augsburg – Németország), Onni Valakari (Pafosz – Ciprus), Robin Lod (Minnesota United – Egyesült Államok), Robert Taylor (Brann – Norvégia)
TÁMADÓK: Teemu Pukki
(Norwich City – Anglia), Joel Pohjanpalo (Union Berlin – Németország), Lassi Lappalainen (CF Montréal – Kanada), Marcus Forss (Brentford – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Markku Kanerva

A B-CSOPORT PROGRAMJA (KOPPENHÁGA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország 0–1
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország 3–0
Június 16., szerda, 15.00
Szentpétervár
Finnország–Oroszország
Június 17., csütörtök, 18.00
Koppenhága
Dánia–Belgium
Június 21., hétfő, 21.00
Koppenhága
Oroszország–Dánia
Június 21., hétfő, 21.00
Szentpétervár
Finnország–Belgium
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium 1 1 3–0 +3 3
2. Finnország 1 1 1–0 +1 3
3. Dánia 1 1 0–1 –1 0
4. Oroszország 1 1 0–3 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik