Eb 2020: a DAC kulcsembere pótolhatja Skrtelt – a szlovák keret

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.12. 10:48
null
Satka pótolhatja ellenünk Skrtelt a szlovák válogatottban (Fotó: AFP)
A szlovák labdarúgó-válogatott cseh szövetségi kapitánya, Pavel Hapal kihirdette keretét a jövő heti Eb-selejtezőkre. A névsorból kiderül, hogy a válogatottságot lemondó eddigi csapatkapitány, Martin Skrtel helyett a Dunaszerdahely alapembere, Lubomír Satka került be a keretbe, és játszhat akár a magyar válogatott ellen is jövő csütörtökön.

Nagy meglepetéssel nem szolgált a szlovák válogatott szövetségi kapitánya, Pavel Hapal a keddi kerethirdetéskor, hiszen a stabilan topligás játékosok közül mindenki tagja a keretnek, aki hadra fogható és nem mondta le a válogatottságot. Vagyis Martin Dúbravka (Newcastle), Dávid Hancko (Fiorentina), Milan Skriniar (Inter), Ondrej Duda (Hertha), Juraj Kucka (Parma), Stanislav Lobotka (Celta Vigo) és a télen a Napolitól Kínába szerződött Marek Hamsík is ott van a névsorban. Kisebb meglepetések viszont azért akadnak, hiszen két újonc is bekerült a Magyarország és Wales ellen készülő keretbe.

No nem a 23 éves, hatszoros válogatott Lubomír Satkára gondolunk, ugyanis a DAC alapemberének beválogatására lehetett számítani azok után, hogy a legutóbbi keretből a védők közül Martin Skrtel és Tomás Hubocan is lemondta a válogatottságot. Satka legutóbb tavaly októberben, Svédország ellen játszott a válogatottban csereként, de könnyen lehet, hogy Magyarország ellen a kezdőcsapatba is bekerül. Akár Milan Skriniar párja is lehet a szlovák védelem közepén, de játszhat jobbhátvédet is, ha a Herthában kevés lehetőséget kapó és az utóbbi időben sérüléssel is bajlódó Peter Pekaríkkal szemben neki szavaz bizalmat a kapitány.

A védelemben jelenthet alternatívát az egyik újonc, Michal Siplak, a lengyel Cracovia Kraków belső védője, aki tagja volt a 2017-ben az U21-es Eb-n sikeresen szereplő szlovák válogatottnak, de a felnőttkeretben még nem szerepelt.

Újonc a csapatban a középpályás Martin Chrien is, akit az említett U21-es Eb után szerződtetett a Benfica, ám a lisszaboniak első csapatában kevés lehetőséget kapott, jelenleg a szintén portugál élvonalbeli Santa Clarában játszik. A védelem mellett a legnagyobb kérdések még a csatársorban voltak a nürnbergi Adam Zrelák sérülése miatt, illetve azért is, mert Adam Nemec lemondta a szereplést. A csatársorba Michal Duris mellé a volt dunaszerdahelyi Pavol Safranko került be. Ő is tagja volt az említett U21-es csapatnak és kétszer játszott már a felnőttválogatottban. Safranko László Csabánál meghatározó játékos volt a DAC-ban, majd a dán Aalborghoz igazolt át, tavaly pedig László hívására kölcsönbe a skót másodosztályú Dundee Unitedhez került.

Hapal a keddi sajtótájékoztatóján elmondta, Marco Rossi kerete nem lepte meg, viszont attól függetlenül, hogy mindenki Szlovákiát tartja az esélyesnek, óvatosságra intett.

„Kiegyensúlyozott csatára számítok. Marco Rossi irányításával ugyanis sokkal agresszívebb lett a magyar válogatott játéka. Hiába tartanak minket esélyesebbnek, a pályán kell bizonyítani” – fogalmazott Hapal.

A szakember azt is kifejtette, hogy a csatársorban tapasztalható gondok miatt elképzelhető, hogy klasszikus ék nélkül állnak fel Magyarország ellen (ebben az esetben alighanem Duda játszhat legelöl), de még nem döntött ebben a kérdésben. A Herthában keveset játszó Pekarík kapcsán – kérdésre válaszolva – elmondta, felépült a sérüléséből, így továbbra is számol a jobbhátvéddel, függetlenül attól, hogy klubjában Dárdai Páltól nem kapott sok lehetőséget ebben az idényben.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a 19 200 néző befogadására alkalmas nagyszombati arénába eddig 12 500 jegyet adtak el a jövő heti, Magyarország elleni Eb-selejtezőre (ebből csaknem kétezret a magyarországi drukkereknek), vagyis jelen állás szerint nem lesz telt ház.

A SZLOVÁK VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Martin Dúbravka (Newcastle United – Anglia), Matús Kozácik (Viktoria Plzen – Csehország), Marek Rodák (Rotherham United – Anglia)
VÉDŐK: Dávid Hancko (Fiorentina – Olaszország), Peter Pekarík (Hertha BSC – Németország), Lubomír Satka (DAC), Michal Siplak (Cracovia Kraków – Lengyelország), Milan Skriniar (Inter – Olaszország), Lukás Stetina (Sparta Praha – Csehország), Denis Vavro (FC Köbenhavn – Dánia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Matús Bero (Vitesse – Hollandia), Martin Chrien (Santa Clara – Portugália), Ondrej Duda (Hertha BSC – Németország), Ján Gregus (Minnesota United – Egyesült Államok), Marek Hamsík (Talien Jifang – Kína), Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen – Csehország), Juraj Kucka (Parma – Olaszország), Stanislav Lobotka (Celta Vigo – Spanyolország), Róbert Mak (Zenit – Oroszország), Jaroslav Mihalík (MSK Zilina), Albert Rusnák (Real Salt Lake – Egyesült Államok), Miroslav Stoch (Slavia Praha – Csehország)
TÁMADÓK: Michal Duris (Anorthoszisz – Ciprus), Pavol Safranko (Dundee United – Skócia)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik