D-csoport: a futball megint hazatér, és jönnek a csehek, a horvátok és a skótok is

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 10:05
null
Harry Kane (fehérben) újra összecsaphat a csehekkel (Fotó: AFP)
Június 11-én kezdetét veszi a labdarúgó Európa-bajnokság. Természetesen most is megkerülhetetlen, hogy a felvezetés részeként bemutassuk a csoportokat, talán most aktuálisabb ez, mint valaha, hiszen ritkán telik el ennyi idő a kijutás kiharcolása és egy torna kezdete között. Következzék a D-csoport, amelyben Anglia, Horvátország, Csehország és Skócia kapott helyet.

ANGLIA

A magukat a labdarúgás feltalálóinak tartó angoloktól megszokhattuk, hogy a nagy tornák előtt rendre úgy gondolják, hogy most aztán megmutatják, hogy nem csak hazai pályán rendezett tornán tudnak igazán kiemelkedő eredményt elérni. Az olaszországi rendezésű 1968-as Eb harmadik helyét leszámítva csak otthon szereztek érmet Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Az 1966-os világbajnoki arany mellett a szintén angol rendezésű 1996-as kontinenstornán nyertek bronzot – utóbbi torna emlékezetes szlogenje volt „a futball hazatér” mondás, amely részben most is igaz, hiszen a londoni Wembleyben rendezik a legtöbb meccset ezen az Eb-n, szám szerint nyolcat.

A futball hazatérésében pedig most ismét bízhat az angol válogatott, hiszen kimondottan jó formának örvend: a 2018-as világbajnokság óta lejátszott 29 mérkőzéséből 21-et megnyert a csapat, s három döntetlen mellett öt vereség a mérlege, legutóbbi hat találkozóját egyaránt megnyerte, ráadásul csak egy gólt kapott.

Angliának a selejtezősorozatban hét győzelem mellett a csehektől elszenvedett egy vereség bőven elegendő volt a csoport megnyeréséhez, miközben 37–6-os gólkülönbséget rakott össze, aminél jobbra csak a belgák (40–3) és az olaszok (37–4) voltak képesek.

A hat kapott találat azért különösen figyelemre méltó, mert a korábbi időkben mindig elsősorban a védelemmel akadtak gondjai az angoloknak, s úgy tűnik, Gareth Southgate ezt a csapatrészt is megfelelően gatyába tudta rázni. Persze ez nem olyan meglepő, elvégre a kapitány a kilencvenes években és az ezredforduló időszakában maga is jobbára védőt játszott – s hogy ezt nem tette rosszul, bizonyítja, hogy 57-szer játszott a válogatottban. A 2019-ben lezavart Eb-selejtezősorozatban kapott hat gól egyébként nemcsak egy kifutott eredmény az angoloktól, hiszen a koronavírus-járvány miatti kihagyást követő újraindulás óta lejátszott 13 mérkőzésén is csupán öt gólt kapott a csapat.

A betonbiztos védekezés mellett a csapat labdabirtoklása is nagyot javult Southgate irányításával, hiszen a selejtezősorozatban e mutatóban a leggyengébb eredménye is 56 százalék volt. A passzok számát tekintve is nagy a fejlődés: a kvalifikációs sorozat minden meccsén legalább 600 passzuk volt az angoloknak, a csehektől elszenvedett vereségüket leszámítva – ahol „csak” 496 passzuk volt, de így is 108-cal több, mint legyőzőiknek.

A támadószekcióban Harry Kane és Raheem Sterling a két kulcsember – előbbi 12 góllal a selejtezősorozat legeredményesebbje volt, utóbbi 6 gólpasszal egészítette ki 8 találatát. A nagyobb szerep és felelősség Kane vállán nyugszik. A Tottenham csatára harmadik nagy tornájára készül az angol válogatottal, 2018 óta viseli a csapatkapitányi karszalagot, s a legutóbbi világbajnokság gólkirályaként várhatja a rajtot. A nemzeti csapat igazi vezéregyénisége lett az 54-szeres válogatott csatár, aki a mögöttünk hagyott idényben minden sorozatot figyelembe véve 33 találatig jutott.

 

A KAPITÁNYI HÍD
Ahogy azt fentebb már írtuk, Gareth Southgate szövetségi kapitány játékosként 57 alkalommal szerepelt az angol válogatottban: 1995 és 2004 között, és három nagy tornán – a már említett 96-os Eb mellett a 2000-es Európa-bajnokságon, valamint a 98-as világbajnokságon volt tagja az angol keretnek. A 25 évvel ezelőtti Európa-bajnokságon ő lett az angol válogatott bűnbakja: miután addig egy percet sem mulasztott a tornán, a németek elleni gól nélküli elődöntő végén a tizenegyeseknél ő nem bírta a feszültséget, s hetedik angol rúgóként hibázott, így a németek kerültek a fináléba.

Edzői pályafutása ennél azért valamivel fényesebben alakul – legalábbis a válogatottnál mindenképpen: miután öt évvel ezelőtt az Eb után először csak ideiglenes jelleggel átvette Sam Allardyce-tól az irányítást, első négy meccsét veretlenül lehozta, a három vb-selejtezőjén gólt sem kapott az angol válogatott. Southgate-t ilyen belépő után viszonylag gyorsan véglegesítették az angol szövetség vezetői, s mára 54 mérkőzésen dirigálta a háromoroszlánosokat: 36 győzelem mellett 8 döntetlen és 10 vereség a mérlege.

ANGLIA
Eb-szereplések:
10 (1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2016, 2020)
Legjobb eredmény: 3. hely (1968, 1996)
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 7 győzelem, 1 vereség, 37–6-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: 12 – Harry Kane
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal:
Horvátország: 10 mérkőzés 5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség 21–13
Skócia: 113 mérkőzés 48 győzelem, 24 döntetlen, 41 vereség 195–171
Csehország: 18 mérkőzés 11 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség 44–23
A keret legértékesebb játékosa: Harry Kane, 120 millió euró
A FIFA-világranglistán a 4.

A
A "Modric & Co." hattyúdalra készül? (Fotó: AFP)

HORVÁTORSZÁG

A 2018-as világbajnokságon a döntőig tartó menetelést kivágó horvátok nagyjából az 1998-as világbajnoki bronzérem óta mindig titkos esélyesként vágnak neki az aktuális tornának, ám az Európa-bajnokságon eddig még nem jött ki nekik a lépés – kétszer a negyeddöntőben, egyszer a legjobb 16 között, kétszer már a csoportkörben véget ért a torna számukra. Egyszerűbben fogalmazva: négy meccsnél többet még sosem játszottak egy Európa-bajnokságon – a negyeddöntős szerepléseik még 16-os létszámnál voltak. Nyilvánvaló, hogy a mostani tornán nem is lehet más a céljuk, mint minél közelebb jutni a fináléhoz.

Noha a vb-döntős válogatott mára már jelentős mértékben kicserélődött – többen lemondták a válogatottságot (Mandzukic, Rakitic, Subasic), visszavonultak (Corluka, Strinic), vagy csak simán kikoptak a keretből (Pjaca, Pivaric), és akkor ott van még Kalinic speciális esete – azért még van egy fix mag, amelynek tagjaira Zlatko Dalic bátran támaszkodhat, s amely magnak a névsora az aranylabdás Luka Modric nevével kezdődik – csakhogy ez a klasszisokból álló társaság 2018 óta három évet öregedett.

A vb után úgy tűnt, hogy a nagy sikert követően jelentős visszaesés következik a horvátoknál, hiszen a Nemzetek Ligája 2018-as kiírásában Anglia és Spanyolország mögött utolsó lett a csapat a csoportjában, de az Eb-selejtezőket már csoportgyőztesként teljesítette – egyedüli vereségét éppen a magyar válogatottól szenvedte el a Groupama Arénában. A már említett Modric mellett Perisic és két feltörekvő fiatal, Vlasic, valamint a selejtezős házi gólkirály Petkovic vitte a vállán a csapatot a kvalifikáció során, s vélhetően az Európa-bajnokságon is rájuk hárul a fazonszabászat és a gólszerzés feladatkörének ellátása.

Noha a csapat legnagyobb sztárja egyértelműen a Real Madrid 35 éves klasszisa, könnyen lehet, hogy az Európa-bajnokság nem Modricról fog szólni a horvátoknál.

Az Eb-re való kijutás biztosítása után egyébként ismét újabb hullámvölgybe került a Nemzetek Ligájában a válogatott, csak nagy nehézségek árán sikerült megőrizni az A-ligás tagságot, s a társaság a világbajnoki selejtezősorozatot is vereséggel kezdte. A Szlovéniától idegenben elszenvedett 1–0-s vereséget viszont Ciprus és Málta ellen két győzelemmel sikerült javítani. A közvetlen Eb-felkészülés ugyanakkor már ismét felemásra sikerült, s nem elsősorban a belgáktól elszenvedett 1–0-s vereség miatt, hanem sokkal inkább az Örményország elleni 1–1 miatt fájhat Dalic feje.

Annak ellenére ugyanis, hogy a horvát válogatott keret tele van a topligákból érkező játékosokkal – Modric személyében a portugálokon kívül csak náluk lesz aranylabdás futballista –, nagyon úgy fest, hogy 2018-as világbajnokság előtti csapatbemutatónkban írottak máig igazak: ha jó napot fog ki a társaság, bárkit legyőzhet, ám amíg a meccs nem kezdődik el, még ők sem tudják, hogy ez most melyik napjuk is.

 

A KAPITÁNYI HÍD
Zlatko Dalic 2017 októberének elején egyik pillanatról a másikra került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor négy nappal az utolsó vb-selejtező előtt elfoglalta a menesztett Ante Cacic helyét a horvát válogatott szövetségi kapitányi posztján. Dalic 2–0-s győzelemre vezette csapatát Ukrajnában, a Görögország elleni pótselejtezőn aztán Modricék az első meccsen eldöntötték a továbbjutás kérdését, s kijutottak a világbajnokságra, ahol aztán ezüstérmet nyertek.

Hogy Dalic karakán ember, azt éppen a világbajnokságon bizonyította, amikor Nigéria ellen Nikola Kalinic közölte, hogy neki fáj a háta, úgyhogy nem áll be időhúzó csereként, erre a szakember azonnal haza is zavarta az akkor a csatárt, aki azóta sem szerepelt a nemzeti csapatban.

Dalic Horvátországban 2005 és 2010 között dolgozott, majd az arab világba tette át a székhelyét, s itt érte el a vb-ezüst előtti legnagyobb sikereit: az Al-Ainnal megnyerte az Egyesült Arab Emírségek bajnoki címét és Szuperkupáját is, majd 2016-ban eljutott az ázsiai BL döntőjéig.

HORVÁTORSZÁG
Eb-szereplések:
6 (1996, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)
Legjobb eredmény: negyeddöntő (1996, 2008)
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 17–7-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: 4 – Bruno Petkovic
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal
Anglia: 10 mérkőzés 3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 13–21
Skócia: 5 mérkőzés 3 döntetlen, 2 vereség, 2–5
Csehország: 3 mérkőzés 1 győzelem, 2 döntetlen, 7–5
A keret legértékesebb játékosa: Mateo Kovacic, 45 millió euró
A FIFA-világranglistán a 11.

A sorminta alapján lesz minek örülniük (Fotó: AFP)
A sorminta alapján lesz minek örülniük (Fotó: AFP)

CSEHORSZÁG

A csehek Csehország néven még egyetlen Európa-bajnokságról sem hiányoztak, s bemutatkozásként, 1996-ban rögtön a döntőig meneteltek, ahol aztán vezettek is Németország ellen, ám jött a csereként beálló Oliver Bierhoff és előbb egyenlített, majd a hosszabbításban belőtte a futballtörténelem első, felnőttválogatott mérkőzésen esett aranygólját. A mai napig ez az ezüstérem jelenti az önálló cseh válogatott legnagyobb sikerét – még a 2004-es tornáról jegyeznek egy elődöntős szereplést. A legutóbbi Eb-n csalódást okoztak, egy döntetlent és két vereséget tudtak csak felmutatni a csoportmeccsek során – ami a valaha volt leggyengébb Eb-szereplésük –, viszont eddig minden második kontinenstornán továbbjutottak a csoportjukból, így a számmisztika alapján most is továbbjutásnak kellene jönnie…

Az Eb-selejtezőket 2019 tavaszán ugyan a 2018 szeptembere óta tartó Silhavy-éra legcsúnyább pofonjával kezdte a csapat (5–0-s vereség Angliától…), összességében magabiztosan végzett a 2. helyen. Kiemelendő és megsüvegelendő teljesítmény, hogy sikerült visszavágni az angoloknak (2–1, Prágában), ahogy az is kiemelendő, hogy mindemellett Koszovóban is sikerült beleszaladnia a késbe a gárdának…

Az idén a csehek változatlanul felemás teljesítményt nyújtanak. A tavaszi vb-selejtezőiket remekül kezdték ugyan, hiszen 6–2-re lelépték az észteket, majd otthon 1–1-es döntetlent játszottak a FIFA világranglistáján élen álló Belgium ellen, ám a Wales ellen Cardiffban egy 1–0-s vereséggel zárták a márciusi sorozatot. Az Eb előtti két közvetlen meccsükön előbb nagy pofont kaptak az olaszoktól, majd Albánia ellen sikerült valamelyest helyreállítaniuk az önbizalmukat.

Ami a játékosokat illeti: leginkább Tomás Soucekre érdemes figyelni, a West Ham védekező középpályása a keret legdrágább játékosa – 40 millió euróra becsüli az árát a transfermarkt.com. Remek idényt futott a 26 éves Soucek, aki 38 Premier Liga-meccsen tízszer is betalált – ez egy védekező középpályástól mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény. Mellette még nagy szerep hárulhat a csapatkapitányra, Vladimír Daridára, aki 30 évesen a keret negyedik legidősebb játékosa, így rutinját a középpálya közepén sokat kamatoztathatja a csapat.

A KAPITÁNYI HÍD

A fenti eredményekből is kitűnik, hogy nem járnak túl jól azok a sportfogadók, akik a csehek meccsein döntetlenre tippelnek. Jaroslav Silhavy irányításával lejátszott 27 mérkőzésből ugyanis csak a belgákkal ikszelt a csapat – 15 győzelem mellett 11 vereség még a mérleg.

Az edzőként a Slovan Libereccel és a Slavia Prahával is egy-egy bajnoki címet szerző 59 éves szakember ugyan első alkalommal dolgozik szövetségi kapitányként, ám a 2000-es években nyolc éven át dolgozott az éppen aktuális cseh szövetségi kapitány asszisztenseként. Silhavy kapitányként a 4–2–3–1-es formációt részesíti előnyben, az egy szem támadó – jobbára Schick, az ő hiányában Michael Krmencík – három kreatív középpályástól várhatja a labdákat. A négy védő előtt két védekező középpályással biztosítja csapata stabilitását. Ez az alapvetően kontratámadásokra építő felállás számunkra sem lehet ismeretlen, korábban ugyanis a magyar válogatott is alkalmazta ezt a játékrendszert. Silhavy egyébként játékosként négyszer szerepelt a csehszlovák válogatottban és 459 cseh élvonalbeli fellépésével mai napi szereplési csúcstartó hazájában.

CSEHORSZÁG
Eb-szereplések:
7 (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020) – Csehszlovákiaként további 3 (1960, 1976, 1980)
Legjobb eredmény: ezüstérem (1996) – Csehszlovákiaként győzelem 1976-ban
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 5 győzelem, 3 vereség, 13–11-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: 4 – Patrik Schick
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal
Anglia: 18 mérkőzés 3 győzelem, 4 döntetlen, 11 vereség, 23–44
Skócia: 9 mérkőzés 4 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 12–11
Horvátország: 3 mérkőzés 2 döntetlen, 1 vereség, 5–7
A keret legértékesebb játékosa: Tomás Soucek, 40 millió euró
A FIFA-világranglistán a 40.

A pillanat, amikor kijutottak a skótok (Fotó: AFP)
A pillanat, amikor kijutottak a skótok (Fotó: AFP)

SKÓCIA

Huszonkét év, vagyis az 1998-as világbajnokság után jutott ki ismét nagy nemzetközi tornára a skót válogatott, ám kijutásuk minden volt, csak éppen zökkenőmentes nem. Eleve rosszul indult számukra a selejtezősorozat, miután elhasaltak Kazahsztánban, s ugyan San Marinóban, majd Ciprus ellen sikerült javítaniuk, a belgák és az oroszok elleni oda-vissza vereségek nem segítették a csapat önbizalmának növelését. Pedig nagy szükség volt rá, hiszen az utolsó két meccsen győzelemre kellett játszani Steve Clarke csapatának a rájátszás eléréshez. Ez John McGinn vezérletével sikerült is, az Aston Villa támadója három góllal segítette a válogatottat Ciprus és Kazahsztán ellen – s 7 találatával csapata legeredményesebbje lett a sorozatban. Jöhetett a rájátszás, ahol talán a magyar válogatott után a legdrámaibb módon harcolták ki a hazai Eb-n való részvételt: az Izrael elleni elődöntő gól nélküli 120 perce után tizenegyesekkel kerültek a döntőbe, ahol a szerbek elleni 1–1-es végeredmény hozó újabb hosszabbításos összecsapás végén ismét tizenegyesek döntöttek.

Miután a szerbek ötödik rúgójaként Alekszandar Mitrovics gyengén helyezett büntetőjét a veterán David Marshall hárította, néhány másodperc kivárás után Antonio Mateu Lahoz játékvezető jelezte, a védés szabályos volt, hatalmas extatikus ünneplésben törtek ki a skótok, hiszen tudták, két csoportmeccsüket is hazai közönség előtt rendezhetik a glasgow-i Hampden Parkban. Igaz, a koronavírus-járvány miatti korlátozások eredményeként csak 12 000 néző előtt játszhatnak Clarke kapitány fiai, ne legyenek kétségeink, a hazai pálya biztos nagy előnyt jelent számukra. A skótok ugyanis 2019 szeptemberében Belgiumtól kaptak ki legutóbb hazai pályán, s azóta nyolc egymás után lejátszott mérkőzésen maradtak veretlenek a Hampden Parkban – öt győzelem mellett három iksz a mérleg.

Az idei évben kimondottan impozáns a skót szereplés: világbajnoki selejtezőben iksz Ausztria és Izrael ellen, majd gólzáporos győzelem Feröer ellen. A legnagyobb dobás mégis a Hollandia elleni június eleji felkészülési meccsen elért 2–2 volt. A sorsolás szeszélye folytán a skótok első és harmadik meccsüket játsszák Glasgow-ban, a csehek és a horvátok között pedig átrándulnak Londonba az angolokkal meccselni. Abban biztosak lehetünk, hogy mindent meg fognak tenni, hogy hazai veretlenségüket megőrizzék, úgy ugyanis jó esélyük lehet arra, hogy először továbblépjenek egy nagy világverseny csoportköréből.

A jelenlegi skót válogatott legjobbja, egyben a csapatkapitányi karszalag tulajdonosa, Andrew Robertson a Liverpool balbekkje klubjával gyakorlatilag mindent megnyert már, amit lehetett, s nem csak ezért ő a csapat vezére. Hatékonyan lép fel a támadásokhoz, ha úgy hozza a helyzet, és beadásai után a tizenhatoson belül gyakran alakul ki zűrzavar. A középpályán a Manchester United játékosa, Scott McTominay és a már említett, az utóbbi időben kimondottan gólveszélyesen futballozó McGinn szervezheti a játékot – ugyanakkor érdemes figyelni a Chelsea-ben alig-alig szereplő, igencsak tehetséges Billy Gilmourra is. Elöl minden bizonnyal a válogatottban csak márciusban bemutatkozott Ché Adams lesz az első számú támadó, aki egyértelműen Clarke edző felfedezettje.

 

A KAPITÁNYI HÍD
Kerüli a reflektorfényt Steve Clarke szövetségi kapitány, pedig volna mire büszkének lennie, hiszen nem akárkikkel dolgozott eddig pályafutása során, s nem akárkiktől tanulhatta el szakmája fortélyait. Dolgozott együtt többek között José Mourinhóval (Chelsea), Ruud Gullittal (Newcastle), Kenny Dalglish-sal (Liverpool), Gianfranco Zolával (West Ham United), mire végül a West Bromwich Albionnál kinevezték menedzsernek 2012 júniusában – ekkoriban Gera Zoltán is a klub játékosa volt. A WBA után a Reading menedzsere volt, majd az Aston Villánál volt beugró egy meccsig, mielőtt 2017 októberében kinevezték a Kilmarnock trénerének, ahol pályafutása addigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy bronzérmet szerzett a csapattal és kivezette a brigádot az európai kupaporondra.

Ennek eredményeképp 2019 májusában érkezett meg a skót szövetség kispadjára, s a válogatottnál is kiemelt fontosságúvá emelte ami a korábbi csapataira is oly jellemző volt: a különböző szöglet- és szabadrúgás-variációk begyakorlását, s ezt jól is egyeztette a skótoknál „őshonosnak” tekinthető, a testi erő kihasználására alapuló stílussal.

SKÓCIA
Eb-szereplések:
2 (1992, 1996)
Legjobb eredmény: csoportkör (1992)
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 5 győzelem, 5 vereség, 16–19-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: 7 – John McGinn
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal
Anglia: 113 mérkőzés 41 győzelem, 24 döntetlen, 48 vereség, 171–195
Csehország: 9 mérkőzés 4 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 11–12
Horvátország: 5 mérkőzés 2 győzelem, 3 döntetlen, 5–2
A keret legértékesebb játékosa: Andrew Robertson, 65 millió euró
A FIFA-világranglistán a 44.

D-CSOPORT (London és Glasgow)

ANGLIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Jordan Pickford (Everton)
VÉDŐK: Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Wolverhampton), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atlético Madrid – Spanyolország),Kyle Walker (Manchester City), Ben White (Brighton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Németország), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds), Declan Rice (West Ham United)
TÁMADÓK:Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Borussia Dortmund – Németország), Raheem Sterling (Manchester City)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gareth Southgate

HORVÁTORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Simon Sluga (Luton – Anglia)
VÉDŐK: Sime Vrsaljko (Atlético Madrid – Spanyolország), Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Josip Juranovic (Legia Warszawa – Lengyelország), Dejan Lovren (Zenit – Oroszország), Duje Caleta-Car (Olympique Marseille – Franciaország), Borna Barisic (Rangers – Skócia), Mile Skoric (NK Osijek), Josko Gvardiol (Dinamo Zagreb), Domagoj Bradaric (Lille – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Milan Badelj (Genoa – Olaszország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Luka Ivanusec (Dinamo Zagreb)
TÁMADÓK: Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Ivan Perisic (Internazionale – Olaszország), Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Ante Rebic (Milan – Olaszország), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna – Spanyolország)
TARTALÉKOK: Ivica Ivusic (kapus, NK Osijek), Filip Uremovic (védő, Rubin Kazany – Oroszország), Marin Pongracic (védő, Wolfsburg – Németország), Nikola Moro (középpályás, Dinamo Moszkva – Oroszország), Lovro Majer (középpályás, Dinamo Zagreb), Toma Basic (középpályás, Bordeaux – Franciaország), Kristijan Lovric (támadó, HNK Gorica), Marko Livaja (Hajduk Split)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Zlatko Dalic

CSEHORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Jirí Pavlenka
(Werder Bremen – Németország), Tomás Vaclík (Sevilla – Spanyolország), Ales Mandous (Olomouc)
VÉDŐK: Ondrej Celustka (Sparta Praha), Jan Boril (Slavia Praha), Pavel Kaderábek (Hoffenheim – Németország), Tomás Kalas (Bristol – Anglia), Ales Mateju (Brescia – Olaszország), Vladimír Coufal (West Ham United – Anglia), David Zima (Slavia Praha), Jakub Brabec (Viktoria Plzen)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Jakub Jankto (Sampdoria – Olaszország), Antonín Barák (Hellas Verona – Olaszország), Tomás Soucek (West Ham United – Anglia), Tomás Holes (Slavia Praha), Lukás Masopust (Slavia Praha), Alex Král (Szpartak Moszkva – Oroszország), Vladimír Darida (Hertha BSC – Németország), Petr Sevcík (Slavia Praha), Jakub Pesek (Slovan Liberec), Michal Sadílek (PSV Eindhoven – Hollandia)
TÁMADÓK: Michael Krmencík (PAOK – Görögország), Tomás Pekhart (Legia Warszawa – Lengyelország), Patrik Schick (Bayer Leverkusen – Németország), Matej Vydra (Burnley – Anglia), Adam Hlozek (Sparta Praha)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Jaroslav Silhavy
Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány egy helyet szabadon hagyott arra az esetre, ha a rasszista incidense miatt tíz mérkőzésre eltiltott Ondrej Kudelát, a Sparta Praha védőjét felmentenék. Miután ez nem történt meg, az újonc Michal Sadílek kapott meghívót.

SKÓCIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Craig Gordon
(Hearts), David Marshall (Derby – Anglia), Jon McLaughlin (Rangers)
VÉDŐK: Andrew Roberston (Liverpool – Anglia), Grant Hanley (Norwich City – Anglia), Scott McKenna (Nottingham Forest), Kieran Tierney (Arsenal – Anglia), Stephen O'Donnell (Motherwell), Declan Gallagher (Motherwell), Liam Cooper (Leeds United – Anglia), Jack Hendry (Oostende – Belgium), Greg Taylor (Celtic), Nathan Patterson (Rangers)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: John McGinn (Aston Villa – Anglia), Callum McGregor (Celtic), Stuart Armstrong (Southampton – Anglia), Scott McTominay (Manchester United – Anglia), John Fleck (Sheffield United – Anglia), Billy Gilmour (Chelsea – Anglia), David Turnbull (Celtic)
TÁMADÓK:James Forrest (Celtic), Ryan Christie (Celtic), Ryan Fraser (Newcastle United – Anglia), Lyndon Dykes (QPR – Anglia), Ché Adams (Southampton – Anglia), Kevin Nisbet (Hibernian)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Steve Clarke

A D-CSOPORT MENETRENDJE
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország
Június 18., péntek, 18.00
Glasgow
Horvátország–Csehország
Június 18., péntek, 21.00
London
Anglia–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
Glasgow
Horvátország–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
London
Csehország–Anglia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik