Walesben nem volt esélyünk, az NL-pótselejtezőben bízhatunk

Vágólapra másolva!
2019.11.19. 20:00
null
Az első walesi csapás (Fotó: Török Attila)
A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-s vereséget szenvedett Cardiffban Wales ellen a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében. A mieink így és Szlovákia Azerbajdzsán elleni győzelmével a negyedik helyen zártak az E-csoportban, azaz az automatikus kvalifikációról lemaradtak, de a pótselejtezőben még bízhatunk.

EB 2020, SELEJTEZŐ
E-CSOPORT, 10. FORDULÓ
WALES–MAGYARORSZÁG 2–0 (1–0)
Cardiff, Cardiff City Stadion, 31 762 néző. Vezette: Hategan (román)
Wales: Hennessey – C. Roberts, Lockyer, Mepham, B. Davies – Morrell (Ampadou, 50.), Allen – Bale (H. Wilson, 88.), Ramsey, D. James – K. Moore. Szövetségi kapitány: Ryan Giggs
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics G., Baráth, Lang, Nagy Zs. – Nagy Á. (Kovács I., 60.), Pátkai – Dzsudzsák (Varga R., 72.), Szoboszlai D., Sallai R. (Holender, 83.) – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Ramsey (15., 47.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A walesiek is megadták a módját a sorsdöntő csata felvezetésének.

Nagyjából akkor, amikor a magyar válogatott tagjai egy délelőtti sétával lazítottak, ők a helyi labdarúgó-szövetség internetes oldalára feltettek egy videót, amelynek a következő címet adták: „Még egy fejezetet kell megírni…” A képsorok a selejtezősorozat legszebb pillanatait örökítették meg, de csak azokat, amelyek az ő tetszésüket elnyerték, így Pátkai Máté június 11-én szerzett gólja „lemaradt”.

Nem mintha ez izgatta volna a 31 esztendős játékost (meglehet, nem is tudott arról, hogy nem szerepelt az összefoglalóban), sokkal inkább foglalkozott azzal, hogy ami öt hónapja sikerült, az még egyszer összejöjjön. Hogy esetleg másodszor is győztes gólt rúgjon Walesnek, arra megkapta az esélyt Marco Rossitól: a szövetségi kapitány a kezdő tizenegybe jelölte a múlt pénteki, Uruguay elleni stadionavatót kihagyó védekező középpályást.

Mi tagadás, szükség is volt arra, hogy a magyar válogatott egyfajta falat vonjon a kapuja elé, mert Ryan Giggs megte(he)tte azt, amit a selejtezősorozat során eddig egyszer sem: egyidejűleg vetette be az Aaron Ramsey, Daniel James, Gareth Bale hármast. Másképpen szólva: a Juventus, a Manchester United és a Real Madrid sztárját.

Ennek ellenére az első kapura lövési kísérlet az al-Ittihad Kalbában játszó Dzsudzsák Balázs nevéhez fűződött, más kérdés, hogy alaposan célt tévesztett. De legalább jelezte: vállalkozó kedvből nincs hiány. Bátorságból sem volt, Nagy Zsolt első belépője amennyire határozott, annyira jó is volt, míg Sallai Roland trükkös passzal mutatkozott be. A beharangozott walesi rohamok elmaradtak az elején, bár ahhoz egy másodpercig sem férhetett kétség, hogy a hazaiak futballoznak mezőnyfölényben.

Marco Rossi, ha egyvalamit nagyon el akart kerülni, az a rossz kezdés volt, nem véletlen, hogy a magyar fohász így szólt: az első negyedórát ússzuk meg valahogy kapott gól nélkül! Amikor már-már úgy tűnt, hogy sikerül, éppen a 15. percben megvillant a Bale, Aaron Ramsey páros, az előbbi beadását követően utóbbi öt méterről bólinthatta a labdát a kapuba. Tehette ezt azért is, mert a mieink bántóan egyedül hagyták – nem vagyunk biztosak abban, hogy Nagy Ádámnak kellett volna a legközelebb állnia hozzá…

A vendégszektorból zúgott a „Mindent bele!”, és Szalai Ádámék próbálkoztak is becsülettel, ám nagy helyzetig sokáig nem jutottak. A 26. percben Baráth Botond fejese sem hozta a szívbajt a walesiekre, de ami három perccel később történt, az már igen. Szoboszlai Dominik szép cselekkel jutott a tizenhatoson belülre, ahol a hazai védelem nagy nehezen útját állta. Noha volt fizikai kontaktus a felek között, el kellett fogadnunk, hogy Ovidiu Hategan továbbot intett. Amíg mi dühöngtünk ezen, a házigazdák villámgyors kontrát vezettek, és Bale csak azért nem könyvelhette el a második gólpasszát ezen az estén, mert Kieffer Moore centikkel mellé fejelte a labdát.

A magyar válogatott kétgólos vereséget szenvedett Walesben (Fotó: Török Attila)
A magyar válogatott kétgólos vereséget szenvedett Walesben (Fotó: Török Attila)

Aki azt hitte, hogy ennél nagyobb gólszerzési lehetőség nemigen lesz a következő percekben, tévedett. Ez még nem is lett volna baj, az már igen, hogy azt a magyar csapat rontotta el. Ráadásul mindjárt kettőt… Még leírni is fájó: előbb Szoboszlai Dominik lövését, majd Sallai Roland ismétlését védte óriási bravúrral Wayne Hennessey.

S ha ez nem lett volna elegendő a rosszból: időközben Szlovákia is előnybe került Azerbajdzsán ellen, így amikor véget ért az első félidő, a helyzet úgy festett, hogy ha Magyarország nem fordítja meg az állást a térfélcsere után, egyenes ágon biztosan nem kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra.

A 47. percben még rosszabbra fordult a helyzet. Egy szabadrúgást követően jókora szerencsével (a mi szemszögünkből nézve persze balszerencsével) Aaron Ramsey elé pattant a labda, és ő ziccerben ritkán szokott hibázni. Mivel a mostani alkalom nem a kivételek közé tartozott, a második félidő elején tulajdonképpen megpecsételődött a magyar csapat sorsa. Ami a mieinktől telt, megtették, de ha június 11-én még nem is, november 19-én nyilvánvalóvá vált, hogy Wales nemzeti együttesét miért sorolták a sorsolás előtt a második kalapba, míg Magyarországét a negyedikbe.

Bale és társai örömfocira váltottak, olykor nem is bosszankodtunk amiatt, hogy az előttünk talpra szökkenő drukkerektől nem láttunk minden jelenetet.

Bármennyire szomorú is, Marco Rossi együttesének ezen a napon nem volt esélye a győzelemre, így Horvátország mögött Wales jutott ki az Európa-bajnokságra. 2–0

Egy álom tehát elszállt, ugyanakkor egy másik még teljesülhet: márciusban a Nemzetek Ligája rájátszásában még kiharcolható az Eb-részvétel. Az sem lesz könnyű, de négy éve a norvégok elleni pótselejtező sem ígérkezett annak.

Öt pontos passzunk nem volt – Sallai

A Nemzeti Sportot a cardiffi Eb-selejtezőről tudósítja: Pietsch Tibor, Pór Károly (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó), Török Attila (fotó)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Szlovákia–Azerbajdzsán 2–0 (Bozeník 19., Hamsík 86.)

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország 8 5 2 1 17–7 +10 17
2. Wales 8 4 2 2 10–6 +4 14
3. Szlovákia* 8 4 1 3 13–11 +2 13
4. MAGYARORSZÁG* 8 4 4 8–11 –3 12
5. Azerbajdzsán 8 1 7 5–18 –13 1

Félkövér: kijutott az Eb-re.
*: bejutott a Nemzetek Ligája playoffjába.
Dőlt: kiesett, s az NL-en keresztül sem juthat ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik